Autor Wątek: PDA Device not found - bład przy zmianie softu  (Przeczytany 10760 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BartoszP

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 63
  • Nie chcesz pomóc, nie przeszkadzaj
    • Moja strona domowa
  • Sprzęt: HTC TyTN II, iPhone 3G, Samsung i780
  • VIP Level: 50
PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« : Listopad 29, 2008, 13:04:03 »
Witam,

Postępując zgodnie z instrukcją zawartą w tym temacie chciałem zmienić sobie soft w moim i780. Niestety pomimo kilku prób nic z tego, za każdym razem wywala mi ten sam błąd - czyli:

PDA Device not found
Posiadam system Windows Vista Home, i samsunga z Orange - zainstalowałem wszystkie sterowniki z płyty, jak również te podane w w/w poście niestety nadal nie widać mojego telefonu jako modemu a podczas próby instalacji nowego softu Mirage krzyczy błędem.

Dorzucam jeszcze screena z Mirage:


Czy ktoś z was zna jakiś sposób na ten problem ? Czy chodzi o sterowniki a może to coś innego ? Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2008, 13:06:09 wysłana przez BartoszP »
Nie chcesz pomóc, nie przeszkadzaj !
Poczytaj Regulamin

PDAclub.pl

PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« : Listopad 29, 2008, 13:04:03 »
R E K L A M A:


Offline Bio

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 142
Odp: PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« Odpowiedź #1 : Listopad 29, 2008, 13:18:22 »
obawiam się że odpowiedzią jest Vista właśnie...


Offline BartoszP

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 63
  • Nie chcesz pomóc, nie przeszkadzaj
    • Moja strona domowa
  • Sprzęt: HTC TyTN II, iPhone 3G, Samsung i780
  • VIP Level: 50
Odp: PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« Odpowiedź #2 : Listopad 29, 2008, 13:33:29 »
Pod Xp mam to samo ;/

Nie chcesz pomóc, nie przeszkadzaj !
Poczytaj Regulamin

Offline tomaszkap

  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 8791
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Realme 8Pro/8GB/128GB
  • VIP Level: 118
Odp: PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« Odpowiedź #3 : Listopad 29, 2008, 13:39:58 »
A to nie pomogło ?:

Cytuj
UWAGA! W niektórych wersjach softu Mirage nie wykrywa telefonu w trybie Emergency Mode, wtedy:
wyłączamy telefon na ustawionym wcześniej Mirage i po kliknięciu "Detect" (z punktu 9.) po prostu włączamy telefon przyciskiem Power.
9. W programie Mirage_LV_v1.8 klikamy opcje „Detect” i podłączamy telefon. Pojawi się napis „PDA Device 1 ready to download! „. Wciskamy „Start Downloading” i cierpliwie czekamy aż nowy obraz zostanie wgrany. NIE WOLNO TERAZ ODŁĄCZAĆ TELEFONU ANI WYŁĄCZAĆ KOMPUTERA.
10. Po wgraniu nowego ROMU pojawi się komunikat „Job Done...”. Wciskamy „reset” i odłączamy telefon (czasem po prostu telefon się wyłączy i trzeba go normalnie włączyć przyciskiem Power).
11. Po włączeniu telefonu można zrobić Hard Reset, jeśli nie pojawi się kreator konfiguracji telefonu (*2767*3855#).



« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2008, 13:43:29 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4+Są: Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 Pro, Realme 8Pro/8GB/128GB

Offline BartoszP

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 63
  • Nie chcesz pomóc, nie przeszkadzaj
    • Moja strona domowa
  • Sprzęt: HTC TyTN II, iPhone 3G, Samsung i780
  • VIP Level: 50
Odp: PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« Odpowiedź #4 : Listopad 29, 2008, 13:42:23 »
To też próbowałem

Nie chcesz pomóc, nie przeszkadzaj !
Poczytaj Regulamin

Offline tomaszkap

  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 8791
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Realme 8Pro/8GB/128GB
  • VIP Level: 118
Odp: PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« Odpowiedź #5 : Listopad 29, 2008, 13:43:50 »
Albo zapytaj kolegi jak sobie z tym poradził bo miał tak jak Ty:

A u mnie ani sposób z Emergency Mode ani drugi sposób nie działa :O
Ciągle w programie Mirage pojawia się komunikat "Waiting for the device" i nic więcej się nie dzieje po podłączeniu telefonu.
Już sam nie wiem co jest grane, bo wszystko robiłem zgodnie ze wskazówkami. :(
Ma ktoś jakieś pomysły?


Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4+Są: Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 Pro, Realme 8Pro/8GB/128GB

Offline BartoszP

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 63
  • Nie chcesz pomóc, nie przeszkadzaj
    • Moja strona domowa
  • Sprzęt: HTC TyTN II, iPhone 3G, Samsung i780
  • VIP Level: 50
Odp: PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« Odpowiedź #6 : Listopad 29, 2008, 19:14:45 »
Dzięki, właśnie zagadałem.

btw. wrzuca zapis z dziennika logów:

Cytuj
Device name:5&2642813b&0&2
Device name:5&2642813b&0&2
Device name:5&2642813b&0&2
Device name:5&2642813b&0&2
Device name:5&2642813b&0&2


Napisane: Listopad 29, 2008, 13:52:22
Niestety porada Dominika nie pomaga ;/

Kilkakrotny hard reset nic nie dał ;/

Nie chcesz pomóc, nie przeszkadzaj !
Poczytaj Regulamin

Offline maslosky

  • Newbie
  • Wiadomości: 29
  • Sprzęt: Samsung I780 Navi
Odp: PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« Odpowiedź #7 : Listopad 24, 2009, 23:49:23 »
Odświeżam temat... mam ten sam problem na moim I780 ;/ czy jest jakaś odpowiedź ?

EDIT mój OS to Win7.. i pewnie to jest przyczyna...

« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2009, 00:01:58 wysłana przez maslosky »

Offline Raseus

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Odp: PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« Odpowiedź #8 : Listopad 25, 2009, 09:54:13 »
Hej :) Spotkałem sie tylko raz z taka sytuacja... :(  Co sie okazało...  Przez nieuwagę, w czasie wykonywania przygotowań do flashowania ( czyli HR i wprowadzenie tel w Emergency Mode) miałem ciągle podłączony telefon poprzez USB do PC. Klikając detect ... Wywalalo mi taki sam błąd... Po wzięciu  kilku głębokich oddechów postąpiłem """"dokładnie""" wg. instrukcji Czyli.. wcisnąłem  detect  i dopiero wtedy podłączyłem, wprowadzony w stan awaryjny, telefon. Wszystko pięknie sie wgrywa i nie ma żadnych problemów... Pozdr..


Offline Upgreydd

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 71
  • Too Weird To Live, Too Rare To Die...
    • Monitoring
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780
Odp: PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« Odpowiedź #9 : Listopad 25, 2009, 10:06:22 »
Windows siedem beta czy juz official? Moze to jest przyczyna? A moze w AS masz polaczenie ustawione?


Offline BartoszP

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 63
  • Nie chcesz pomóc, nie przeszkadzaj
    • Moja strona domowa
  • Sprzęt: HTC TyTN II, iPhone 3G, Samsung i780
  • VIP Level: 50
Odp: PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« Odpowiedź #10 : Listopad 25, 2009, 10:17:22 »
Pod wersją stabilną Win 7 - wszystko śmiga elegancko. jedyny problem to właśnie może być aktywne połączenie w AS.

Nie chcesz pomóc, nie przeszkadzaj !
Poczytaj Regulamin

Offline Pawel83

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 414
  • Sprzęt: Xperia Z
Odp: PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« Odpowiedź #11 : Listopad 25, 2009, 13:29:36 »
Upewnij się, że podłączyłem telefon do bezpośredniego gniazda USB w komputerze (w stacjonarnym, gniazda przednie, boczne, górn, nie są najczęściej gniazdami bezpośrednimi). U mnie pomogło podłączenie się pod gniazda tylne, czyli wystające bezpośredni z płyty głównej.


Offline maslosky

  • Newbie
  • Wiadomości: 29
  • Sprzęt: Samsung I780 Navi
Odp: PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« Odpowiedź #12 : Listopad 25, 2009, 18:26:25 »
Mam stabilną wersję Windows 7 Official... W Centrum mobilności wyłączone połączenie USB i bluetooth... zastanawia mnie tylko ta opcja "Zezwalaj na automatyczne uwierzytelnienie urządzenia".. zostawić on czy off... A USB jest w lapku więc raczej bezpośrednio z płyty..


Offline Upgreydd

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 71
  • Too Weird To Live, Too Rare To Die...
    • Monitoring
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780
Odp: PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« Odpowiedź #13 : Listopad 25, 2009, 21:34:15 »
Sprobuj przepiac na inny port USB


Offline maslosky

  • Newbie
  • Wiadomości: 29
  • Sprzęt: Samsung I780 Navi
Odp: PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« Odpowiedź #14 : Grudzień 17, 2009, 22:31:01 »
Cały czas ten sam problem.. .w każdym porcie USB i w każdy możliwy sposób próbuje i nic z tego.. PDA Device not found.... irytuje mnie to bo nie mam dostępu do Win XP a na 7 nie chce śmigać, a zależy mi na myszce i nie mogę wrócić do starszego oprogramowania... Czy ktoś ma pojęcie czego jeszcze można spróbować ?


Offline Upgreydd

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 71
  • Too Weird To Live, Too Rare To Die...
    • Monitoring
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780
Odp: PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« Odpowiedź #15 : Grudzień 19, 2009, 22:35:29 »
Idz do kafejki, 10 minut i po problemie ;]


Offline maslosky

  • Newbie
  • Wiadomości: 29
  • Sprzęt: Samsung I780 Navi
Odp: PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« Odpowiedź #16 : Grudzień 19, 2009, 22:55:31 »
Znalazłem rozwiązanie :) Sposób, który działał dla visty (i780 Vista USB Installation for Mirage Flashing.pdf) sprawdza się i tutaj :) Udało mi się sflashować na 6.1 V4Ultimate :) zobaczymy czy przy tym zostanę, ale na razie jest ok. Najważniejsze że znam już sposób :)


Offline Upgreydd

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 71
  • Too Weird To Live, Too Rare To Die...
    • Monitoring
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780
Odp: PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« Odpowiedź #17 : Grudzień 28, 2009, 17:17:50 »
OK tez mialem problem z flashowaniem na Windowsie 7 (btw. narazie jestem pozytywnie zaskoczony nim).

Rozwiazanie:
1. Podlacz telefon (wlaczony) i poczekaj az W7 zainstaluje drivery, zainstaluj drivery blackjack_modem
2. Odlacz telefon i przelacz go do emergency mode, po czym podlacz go do komputera
3. Poczekaj az system zainstaluje sterownik "Samsung MITs USB Sync", po czym w managerze urzadzen wybierz aktualizacje tego sterownika i zamien go na ten sterownik: http://www.przeklej.pl/plik/winxp-x32-zip-0006rtae71h5. Po tym zabiegu zrestartuj W7.
4. Mirage dziala juz bez problemow :]

Mam nadzieje ze komus sie przyda ten driver. U mnie rozwiazal on 100% problemow z Mirage


Offline revenq

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Odp: PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« Odpowiedź #18 : Kwiecień 18, 2010, 17:06:40 »
Odswiezam temat z powodu problemu z moim Samsungiem

Od wczoraj, z nie wiadomych przczyn (pewnie po zainstalowaniu jednego z programow) wszstkie opcje zwiazne z telefonowanie sa "nieklikalne" po wcisnieciu ich nic sie nie dzieje. SMS dzialaja bez problemu. Nie mam pojecia co z tym zrobic, wiec stwierzilem ze moze przeinstaluje caly system. Niestety uzywam system Win 7 x64 i wszystkie proby byly nieudane :/
Probowalem wszstkich rozwiazan jakie znalazlem na xda forum i tutaj, probowalem na maszynie wirtualnej (sun virtualbox) z win xp. Zawsze dostaje error PDA Device not found :(

Ktos moze ma pomysl co moze byc nie tak? Albo chociaz jak odblokowac jakos telefon, do czasu az dorwe komputer z win xp?

EDIT:
Po Hard resecie telefon smiga, ale nadal chetnie wymieniłbym ten rom.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2010, 20:11:41 wysłana przez revenq »

Offline edmun

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
Odp: PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« Odpowiedź #19 : Kwiecień 18, 2010, 21:33:57 »
trudno powiedziec czy virtual przez Sun'a jest taki sam jak tryb XP w windows7.
ja męczyłem się na Windows7 poprzez pobieranie trybu XP prosto od Microsoftu, po czym skapnąłem się że na komputerze obok mam XP i po prostu zrobiłem to na xp'ku. nie wiem jak pomóc, ale na xda widziałem opis jak to zrobić właśnie poprzez wirtualizację xp na win7, ale tak jak mówiłem, odpuściłem gdzieś pomiędzy

SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

Offline revenq

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Odp: PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« Odpowiedź #20 : Kwiecień 19, 2010, 11:21:45 »
Udalo sie przywrocic telefon spowrotem do zycia przez Hard Raeset
Chyba poczekam z flashowaniem na dostep do kompa z XP.


Offline Havoc

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 73
  • Sprzęt: i780
Odp: PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« Odpowiedź #21 : Lipiec 22, 2010, 12:09:10 »
Pomocy, dostaje już wariacji mózgowych. Próbuję wgrać 6.5 najnowszy. Cały czas nie może mi znaleźć urządzenia. Zainstalowałem czysty Win XP na drugim kompie (co prawda MalcolmX 7 ale wcześniej pod nim updatowałem soft i było ok). Nie chce mi znaleźć urządzenia :( Już każdego sposobu z tematu spróbowałem. Również na Win7 się męczę i tak samo zero efektów.
Może coś przeoczyłem, rzuci ktoś pomysłami?


Offline edmun

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
Odp: PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« Odpowiedź #22 : Lipiec 26, 2010, 18:24:20 »
Musiałeś coś przeoczyć. U mnie po zainstalowaniu sterowników modem-driver spokojnie łapał na XP bez żadnych dodatkowych problemów

SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

Offline zdrawko1

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 54
  • Sprzęt: i780, SE X10i
Odp: PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« Odpowiedź #23 : Lipiec 26, 2010, 20:15:05 »
active sync z płytki + modem driver =nie ma siły żeby nie poszło


Offline m-bee

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 231
  • Sprzęt: SGH-i780 (Niki 100, C600)
Odp: PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« Odpowiedź #24 : Lipiec 26, 2010, 23:10:11 »
a rozwiazanie jest bardzo proste.
Diabel tkwi w kolejnosci dzialan a glownie w tym kiedy podlaczasz tel pod USB i wprowadzasz w emergency mode.

Dokladnie nie pamietam :E ale

1 W mirage ustaw co trzeba i wcisnij DETECT
2 Zresetuj tel trzymajac "Fn" i "ENTER"
3 Podlacz pod USB tel.
 
Abo to samo  tylko od razu podlacz tel czyli zamien kolejnosc dzialan na: 3-1-2:P

Napisz czy sie udalo i jaka jest dobra kolejnosc!  :mysli:

To zbyt oczywiste ale proste rozwiązania są zwykle właściwe.

Offline mikkuss

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 807
  • ...
  • Sprzęt: XT610 CM7, HD2 NexusHD2 KK, n900
Odp: PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« Odpowiedź #25 : Sierpień 13, 2010, 13:16:20 »
Błąd.
Zawsze najpierw wciskamy detect w mirage!! Potem dopiero podłączamy pocketa w trybie awaryjnym (hm... brzmi dziwnie podobnie do pecetowego windowsa: :D)

N900 - najlepszy sposób na nudę... Boxboxbox...
https://www.youtube.com/watch?v=MRil6iP4GXw

Offline mikkuss

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 807
  • ...
  • Sprzęt: XT610 CM7, HD2 NexusHD2 KK, n900
Odp: PDA Device not found - bład przy zmianie softu
« Odpowiedź #26 : Sierpień 26, 2012, 23:59:03 »
Jako, że to tyczy się głównie tego wątku, dodaję kilka informacji.

Na windows 7 i 8 aby poprawnie zflashować samsunga należy (oprócz podmiany sterowników) również wyłączyć USŁUGI wmdc - czyli:
start, wszystkie programy, akcesoria, wiersz poleceń - jako administrator, wpisać services.msc i poszukać dwóch usług związanych z windows mobile i wyłączyć je.

Dodatkowo polecam Mirage uruchamiać jako administratora.

N900 - najlepszy sposób na nudę... Boxboxbox...
https://www.youtube.com/watch?v=MRil6iP4GXw