Autor Wątek: Acer X960 - rozwiazananie problemu z aktualizacją ROM-u  (Przeczytany 4999 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline joncio

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
Acer X960 - rozwiazananie problemu z aktualizacją ROM-u
« : Kwiecień 13, 2010, 07:38:01 »
Oddając w grudniu 2009 do naprawy swojego etena X650 nie sądziłem, że minie prawie 5 miesięcy by odebrać urządzenie.
Dygresja: finał był taki, że w tzw międzyczasie eten-połączył się z Acerem, mój eten gdzieś przepadł i serwis pod wpływem nacisków klienta wymienił urządzenie na Acera X960. Fajnie bo więcej ramu nowszy, design itd. Minus brak polskiego menu, brak transmitera i radia. Już zmierzam do sedna, bo to tak naprawdę głos rozpaczy,nigdy z etenem ten problem się nie pojawił, a chodzi o aktualizację romu. Pobrałem WM6.5 z http://www.eten-users.eu/index.php?showtopic=19945, myślę sobie nowszy może jeszcze szybszy, zainstaluję, zainstalowałem, na końcu na matrycy laptopa pojawiło się congratulation resetuję Acera i nic.
Wisi zaraz po pokazaniu nazwy romu ACER X960EN-23619 V3.
RODACY POMÓŻCIE 5 miesięcy bez telefonu i teraz jeszcze na własne życzenie spaprałem oprogramowanie. Jak wgrać rom, stary, nowy, cokolwiek aby działał. Nie synchronizuje się , nie odpala WM? tylko łypie tym swoim napisem acer i milczy ;(





 

« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2010, 10:47:51 wysłana przez joncio »

PDAclub.pl

Acer X960 - rozwiazananie problemu z aktualizacją ROM-u
« : Kwiecień 13, 2010, 07:38:01 »
R E K L A M A:


Offline BliSki

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1059
  • Sprzęt: M700
Odp: Acer X960
« Odpowiedź #1 : Kwiecień 13, 2010, 07:52:46 »
Wątek głównie dotyczy ACER X960 i na to subforum posta przenoszę.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

Offline Kielich

  • ROM Maker
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 487
    • o mnie
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: Acer X960
« Odpowiedź #2 : Kwiecień 13, 2010, 21:02:46 »
Tu coś zaczęli:
http://www.eten-users.eu/index.php?showtopic=20037
i tu:
http://www.eten-users.eu/index.php?showtopic=20440

Ale to wiele nie mówi...
Zasada w Etenach i teraz Acerach jest prosta,
wgranie romu z karty SD ale musi być SD a nie SDHC czyli taka do dwóch GB.
Plik na świeżo sformatowanej karcie (w trybie FAT pod Win XP) powinien nazywać się temp.bin
Wchodzisz w bootloadera i on robi resztę...
Problem może być tylko z blokadą regionu i języka czyli może ci wyskoczyć OS image is not compatybile... lub Invalid OS image

Popróbuj, jak nic nie pomoże to podpowiem dalej... Może coś się da zrobić...

Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...

Offline joncio

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
Odp: Acer X960
« Odpowiedź #3 : Kwiecień 14, 2010, 10:58:59 »
BArdzo dziękuję za odzew. OK trochę poczytałem jak się wchodzi na bootloadera, (wyjac i wlozyc baterie nacisnac przycisk rec/voice i power jednak trzymamy tylko te dwa przyciski jakies 10 max 15 sec. i puszczamy), kartę 2GB mam. Nie wiem skąd mam skopiować plik temp.bin na FTP acera do X960 jest tylko ftp://ftp.acer-euro.com/smartphone/x960/os_images/ plik z rozszerzeniem exe skąd wziąć temp.bin?


Offline Kielich

  • ROM Maker
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 487
    • o mnie
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: Acer X960
« Odpowiedź #4 : Kwiecień 14, 2010, 19:47:53 »
Ok,
Metoda pod XP
Uruchom oryginalną instalkę (nie podłączaj etena)
Klikaj dalej aż będziesz miał okienko do wgrywania romu i nie będzie podświetlony przycisk (bodajże Update)
Nie zamykaj tego okienka i wejdź do katalogu temp na twoim komputerze...
C:/Documents and Settings/... User.../Ustawienia lokalne/temp
Gdzie:
c:/ to litera dysku z twoim windowsem XP
...User... to nazwa twojego konta na tym komputerze

Jeśli nie widzisz katalogu "Ustawienia lokalne" to w jakimś katalogu wybierz z górnego menu Narzędzia, Opcje Folderów i przejdż do zakładki Widok,
Tam zaznacz opcję pokaż ukryte pliki i foldery oraz odznacz ukrywanie znanych rozszerzeń plików.

Z katalogu Temp skopiuj plik temp.dat i zmień jego rozszeżenie na temp.bin
i wgraj z karty...

A zamiast wyjmowania baterii spróbuj wcisnąć przycisk Power i rysik w dziurkę "reset"

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2010, 19:55:56 wysłana przez Kielich »
Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...

Offline joncio

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
Odp: Acer X960
« Odpowiedź #5 : Kwiecień 14, 2010, 20:17:52 »
Kielich dzięki za zaangażowanie i Twoje rady, zanim odczytałem posta zrobiłem tak:
1.zrobiłem format karty 2GB, FAT (nie FAT 32)
2. Ze strony http://www.eten-users.eu/index.php?showtopic=19945 ściągnąłem WM6.1
3.Znalazłem plik USBDLUpdate_Console.exe oraz temp.dat który zmieniłem na temp.bin
4. Powyższe pliki wrzuciłem na kartę i załadowałem do Acera
5.Uruchomienie bootloadera tak jak w poście wcześniej (nagrywanie+zasilanie...)
6.przemieliło się po swojemu w tzw międzyczasie wyskoczyło coś takiego:

USBDL_DX900_04_LB_01_17(LP)
File= TEMP BIN
Invalid SDMMC Image File
USB Host is not connected yet"
then when I connect it to PC it shows:
usb is connected
waiting a download

7.Wyciągnąłem baterię na 30 sekund, założyłem ponownie
8. Zwyczajnie włączyłem Acera
9. Zwyczajnie załadował się WM 6.1 (trzeba przejść proces instalacji)
10. jest ok, działa.
Kielich jeszcze raz dziękuję za wskazówki.
Opisałem krok po kroku dla potomnych, którzy być może tu trafią.









Offline Kielich

  • ROM Maker
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 487
    • o mnie
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: Acer X960 - rozwiazananie problemy z aktualizacją ROM-u
« Odpowiedź #6 : Kwiecień 15, 2010, 19:28:26 »
Wszystko ładnie, pewnie udało ci się wgrać rom z karty...

ale,
z tego co napisałeś (wkleiłeś dla DX900 a nie X960) to wynika że OS na karcie był nie kompatybilny z urządzeniem i Acer czekał na załadowanie romu poprzez kabel USB

Proces instalacji pewnie jest taki sam dla DX900 i X960
Invalid SDMMC Image File oznacza, że napotkałeś blokadę regionu i modelu

Ale udało się więc jast OK.

Pozdrawiam
Kielich


Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...