Windows Mobile (Classic, Professional, Standard), Windows Phone 6.x > Pocket PC - ogólnie (WM Classic)

Benchmark video z napisami...

(1/24) > >>

Adamerso:
Ze względu na gigantyczną wprost różnicę w wydajności pomiędzy odtwarzaniem zwykłego filmu, a filmu z napisami postanowiłem zrobić oddzielny temat.
Odtwarzany plik będzie ten sam, co w temacie "Test video na pda" - trailer matrixa reaktywacja. W wolnej chwili zrobiłem do niego napisy :)



Procedura testowa:
1-(jeśli nie mamy)ściągnąć player do filmów z napisami - http://www.savefile.com/files/392350 (thx to xoen za jego wyszukanie)
2.1-dla palmtopów z ekranem QVGA (320x240) ściągamy ten film i umieszczamy go w jednym katalogu z tymi napisami
2.2-dla palmtopów z ekranem VGA (640x480) ściągamy ten film i umieszczamy w folderze z tymi napisami
3-otwieramy przez tcpmp film (sprawdzamy czy są napisy - jeśli nie ma wybieramy inne tryby wideo w opcje-wideo - w przypadku FS n560 najlepszy jest tryb GDI)
4-wybieramy plik-benchmark
(przeleci cały filmik - całość trwa 2:31, ale na dobrych pocketach pociągnie szybciej ;-) )
5-wynik proszę prezentować w takiej formie:

--- Cytuj ---

| wynik | firma/model | cpu @ ilość mhz | tryb wideo | źródło | system |
wynik - szybkość w %
firma/model - wiadomo ;-)
cpu - jeśli nie wiadomo to sprawdzę
tryb wideo - wybrany tryb - patrz pkt. 3
źródło - gdzie nagraliście film (RAM, CF, SD itd.)
system - wersja windowsa

np.
"109.11% | Fujitsu-Siemens n560   | pxa270@624mhz   | GDI | SD | WM5 "
--- Koniec cytatu ---





No i ranking :)

:arrow: VGA:

normalnie

--- Kod: ---

poz.|  wynik  |firma/model|       cpu     |tryb |źródło| system| user
1.  | 109.11% | FS n560   | pxa270@624mhz | GDI  | SD   | WM5   | Adamerso
2.  | 108.43% | DELL X51v | PXA270@624MHz |2700G | SD   | WM5   | BLAST
3.  | 106.63% | DELL X50v | pxa270@624MHz |2700G | SD   | 2003SE| Ziele
4.  | 106.33% | DELL x51v | pxa270@624    |2700G | SD   | WM 5  | rav04
5.  | 104.48% | Dell x50v | pxa270@624mhz |2700G | SD   | 2003SE| EnD
6.  |  96.79% | XDA EXEC  | pxa270@520MHz | GDI  | SD   | WM5   | Ziele
7.  |  46.41% | Acer N311 | Samsung 400MHz|D-Draw| ROM  | WM5   | Mcgiver



--- Koniec kodu ---




 


podkręcone

--- Kod: ---

poz.|  wynik  |firma/model|       cpu     |tryb |źródło| system| user
1.  | 110.58% | axim x50v | pxa270@663mhz |2700G| SD   | 2003SE| EnD

--- Koniec kodu ---



:arrow: QVGA:

normalnie

--- Kod: ---

poz.|  wynik  |  firma/model  |       cpu     | tryb |źródło| system | user
1   | 220,47% | HP iPAQ h4150 | pxa255@400mhz | GAPI | karta| WM2003 | killcabbie
2   | 219.48% | HP iPAQ rw6815| PXA272@416Mhz |D-Draw| RAM  | WM5    | djpda
3   | 215,1x% | Asus/A716     | PXA255@400mhz | Gapi | SD   | WM2003 | angler22
4   | 212,23% | HP iPAQ h4150 | pxa255@400mhz | GAPI | RAM  | WM2003 | ja456
5   | 172.07% | HP iPAQ h1940 | S3C2410@266MHz| GAPI | SD   | WM2003 | Schoen
6   | 103.95% | SPV m3000     | Omap850@195mhz| GAPI |miniSD| WM 5 | reboot |
7   |  85.93% | HP h1915      | PXA255@200MHz | GAPI | SD   | PPC2002| kuba88

--- Koniec kodu ---
 

podkręcone

--- Kod: ---

poz.|  wynik  |   firma/model |       cpu      | tryb |źródło| system  | user
1   | 255.77% | HP iPAQ h1940 | S3C2410@300MHz | GAPI | SD   | WM2003  | schopen
2   | 253,06% | HP iPAQ h4150 | pxa255@472mhz  | GAPI | RAM  | WM2003  | ja456
3   | 188,91% | Optipad300    | PXA263@400mHz  | GAPI | SD   | WM2003  | xo/no
4   | 179.87% | MIO P550      | Samsung 400       | GAPI | SD | WM5 | Mr Groch
5   | 158.49% | HP h1915       | PXA255@333MHz  | GAPI | SD   | PPC2002 | kuba88
6   | 149.xx% | SPV m3000     | Omap850@252 mhz| GAPI |miniSD| WM 5.0PE| PawelP7

--- Koniec kodu ---



:arrow:a na koniec dodam, że bez napisów w trybie "RAW FrameBuffer" wyciąga 142.47%, więc różnica jest kolosalna...

ja456:
:arrow: QVGA:

--- Kod: ---
poz. |  wynik  |      firma/model     |       cpu       |tryb wideo|źródło| system | user
1    | 228,50% |     HP iPAQ h4150    |  pxa255@400mhz  |   GAPI   | RAM  | WM2003 | ja456
2    | 203,98% |     HP iPAQ h4150    |  pxa255@400mhz  |   GDI    | RAM  | WM2003 | ja456
3    | 268,62% |     HP iPAQ h4150    |  pxa255@400mhz  |  Xscale  | RAM  | WM2003 | ja456
4    | 272,65% |     HP iPAQ h4150    |  pxa255@472mhz  |   GAPI   | RAM  | WM2003 | ja456
5    | 243,24% |     HP iPAQ h4150    |  pxa255@472mhz  |   GDI    | RAM  | WM2003 | ja456
6    | 320,73% |     HP iPAQ h4150    |  pxa255@472mhz  |  Xscale  | RAM  | WM2003 | ja456
7    | 199,98% |     HP iPAQ h4150    |  pxa255@400mhz  |   GAPI   | SD   | WM2003 | ja456
8    | 181,06% |     HP iPAQ h4150    |  pxa255@400mhz  |   GDI    | SD   | WM2003 | ja456
9    | 230,22% |     HP iPAQ h4150    |  pxa255@400mhz  |  Xscale  | SD   | WM2003 | ja456
10   | 235,65% |     HP iPAQ h4150    |  pxa255@472mhz  |   GAPI   | SD   | WM2003 | ja456
11   | 213,25% |     HP iPAQ h4150    |  pxa255@472mhz  |   GDI    | SD   | WM2003 | ja456
12   | 270,37% |     HP iPAQ h4150    |  pxa255@472mhz  |  Xscale  | SD   | WM2003 | ja456

--- Koniec kodu ---

teraz wyniki są z ustawieniami sugerowanymi przez Nothina (zauważalna poprawa)
GDI i GAPI - napisy były wyświetlane
Xscale - cała nazwa to Intel Xscale, napisy nie były wyświetlane
Jeśli ktoś chce mogę przeprawadzić jeszcze test przy częstotliwościach: 100, 200 lub 300mhz

nothin:
qvga

poz.|  wynik  |       firma/model      |       cpu       |tryb wideo|źródło| system | user
1.|  176,13%  |      optipad300      |    xscale263 oc do 400 mhz     | gapi | karta | wm03 | xo/no
2.|  172,67%  |      optipad300      |    xscale263 oc do 400 mhz     | gdi | karta | wm03 | xo/no
xscale, więc bez napisów....
3.|  221,12%  |      optipad300      |    xscale263 oc do 400 mhz     | xscale | karta | wm03 | xo/no

warunki:

wm03, qvga, 40 mb free, tcpmp 0.81, dithering=on. zoom 100%, equalizer=off, chińska karta noname hs.

możliwe, że jutro zapodam resztę testów..

"polski" palmik...heh.

i jeszcze eksperyment, warunki j.w. , tyle, że w settings/advanced -
- disable avc deblocking filter, oraz
- prefer lookup tables over atithmetic.
4.|  188,16%  |      optipad300      |    xscale263 oc do 400 mhz     | gapi | karta | wm03 | xo/no

Adamerso:
nothin - widzę, że podobnie jak ja lubisz nieco pogrzebać w settingsach :)



popracuj nad rozmiarem buforów - ja wyciągnąłem na nich 4%... Niby nie jakoś strasznie dużo, ale zawsze coś ;-)


W tabeli umieściłem najlepsze wyniki. Ale bardzo dziękuję za te pozostałe - one niech zostaną dla zainteresowanych :)


jutro podkręcę swojego i zobaczę ile to da ;-) (aczkolwiek z 624mhz to wiele nie podkręcę - skoncentruję się na pxbus i ram-ie.

aha, i jeszcze jedno
dla ułatwienia interpretacji wyników bardzo proszę jednak o robienie testów z karty pamięci zobaczymy w ten sposób realne możliwości maszynek ;-)


hmm... lipnie ta tabelka wyglada na 1024x768 ;/ Jutro postaram się coś z tym zrobić...

PawelP7:
| 149 % | SPV m3000 | TI Omap 850, 252 mhz | GAPI | miniSD | WM 5.0 PE | PawelP7

|  137 % | SPV m3000  | TI Omap 850, 252 mhz | GDI | miniSD | WM 5.0 PE | PawelP7

| 104 % | SPV m3000  | TI Omap 850, 180 mhz | GAPI | miniSD | WM 5.0 PE | PawelP7

Dodam że moduł GSM był aktywny.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej