Autor Wątek: Atari Portfolio - jak to zsynchronizować? :)  (Przeczytany 8102 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline narqotic

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1853
  • Sprzęt: Samsung i780
Atari Portfolio - jak to zsynchronizować? :)
« : Styczeń 06, 2007, 10:57:38 »
Witam. Znajomy pożyczył mi taki sprzęt jak w temacie, żebym sie nim pobawił i zobaczył co sie uda z nim zrobić ;)
Jest to poprostu PC wielkości organizera CASIO sprzed jakichś 20 lat, wyposażony w system DOS. Ma on jakieś złącze, przez które chyba da się go podłączyć do kompa, ale nie mam takiego kabla. Mógłbym go zrobić jeśli bym wiedział co do czego. W ustawieniach urządzenia można znaleźć menu RS-232 więc zapewne przez ten port komunikuje się on z komputerem.
Na przeciwnej ściance znajduje się gniazdo na jakieś karty pamięci czy dyskietki jak kto woli, ale też nie mam pojęcia co to za typ.

Fajnie by było sprawdzić możliwości tego sprzętu zwłaszcza ,że nie posiada on wbudowanego akumulatora tylko jest zasilany trzema bateriami AA ;)
Wszelka pomoc mile widziana, zainteresowanym tym zabytkiem mogę przesłać fotki na maila.
Pozdrawiam :)


PDAclub.pl

Atari Portfolio - jak to zsynchronizować? :)
« : Styczeń 06, 2007, 10:57:38 »
R E K L A M A:


Offline Reptil3

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 695
  • Dell x50v, HTC Wizard
Atari Portfolio - jak to zsynchronizować? :)
« Odpowiedź #1 : Styczeń 06, 2007, 11:10:27 »
synchronizacja z komputerem była poprzez port równoległy.
Karty były unikatowe i raczej ciężko ci będzie pomylić je z czymś innym. Takie wielkie coś podobne do kart kredytowych.


Offline narqotic

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1853
  • Sprzęt: Samsung i780
Atari Portfolio - jak to zsynchronizować? :)
« Odpowiedź #2 : Styczeń 06, 2007, 11:13:26 »
To że wielkie to wiem, ale może wiesz ajk sie nazywał ten standard? :)


Offline Reptil3

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 695
  • Dell x50v, HTC Wizard
Atari Portfolio - jak to zsynchronizować? :)
« Odpowiedź #3 : Styczeń 06, 2007, 11:28:09 »
Na pudełku było po prostu Atari Portfolio Memory Card. Naprawdę nie da się tego jakoś lepiej nazwać.


Offline dżarmusz

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 112
  • Sprzęt: /Mio A701 WM 6.1/ -> Samsung Omnia M2D04
Atari Portfolio - jak to zsynchronizować? :)
« Odpowiedź #4 : Styczeń 29, 2007, 18:22:53 »
pamiętam tego sprzęta,

W Bajtku wawno temu był opis interfejsu równoległego, szeregowego, oraz modemu do tego komputerka. Pamiętam nawet okładkę tego Bajtka, ale nie pamiętam który to był numer.

interfejsy są dedykowane. Karty pamięci również. Czasami do dostania na allegro.
http://www.allegro.pl/search.php?string=portfolio&category=55&description=1&country=1


rzuć okiem na te linki:
http://www.starekompy.pl/portfolio.html
http://www.pofo.website.pl/hardware.htm

W innym Bajtku było jak dorobić do niego zasilacz.


Offline pimpus sadelko

  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
Atari Portfolio - jak to zsynchronizować? :)
« Odpowiedź #5 : Styczeń 29, 2007, 18:34:44 »
portfolio hmmm nawet byl w terminatorze II rzez chwile  :))  tez pamietam artykuly z bajtka i sporo www bylo na ten temat


Offline dżarmusz

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 112
  • Sprzęt: /Mio A701 WM 6.1/ -> Samsung Omnia M2D04
Atari Portfolio - jak to zsynchronizować? :)
« Odpowiedź #6 : Styczeń 31, 2007, 14:06:26 »
chyba w T2 jak mały john bankomat robił   :))


Offline Kusiu

  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3968
  • VIP Level: 270
Odp: Atari Portfolio - jak to zsynchronizować? :)
« Odpowiedź #7 : Kwiecień 25, 2007, 21:04:50 »
Ja ostatnio dołączyłem do grona posiadaczy :) Kupiłem PoFo od jednego z klubowiczów i wczoraj przywróciłem je do życia. Teraz pozostaje skompletować akcesoria ;)


Offline palowy

  • Newbie
  • Wiadomości: 31
  • Sprzęt: Asus 696 + 2GB + AM
Odp: Atari Portfolio - jak to zsynchronizować? :)
« Odpowiedź #8 : Czerwiec 08, 2007, 11:37:18 »
... Teraz pozostaje skompletować akcesoria ;)


nie wiem czy jeszcze jesteś w potrzebie, ja posiadam ten interfejs do portu równoległego + kabel. I jeszcze jakiś soft do tego na floppy.

Kobiety są jak Media Markt - "nie dla idiotów"

Offline narqotic

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1853
  • Sprzęt: Samsung i780
Odp: Atari Portfolio - jak to zsynchronizować? :)
« Odpowiedź #9 : Czerwiec 08, 2007, 14:57:36 »
nie wiem czy jeszcze jesteś w potrzebie, ja posiadam ten interfejs do portu równoległego + kabel. I jeszcze jakiś soft do tego na floppy.


A czy mógłbyś mi pożyczyć te akcesoria na jakiś miesiąc? :)


Offline palowy

  • Newbie
  • Wiadomości: 31
  • Sprzęt: Asus 696 + 2GB + AM
Odp: Atari Portfolio - jak to zsynchronizować? :)
« Odpowiedź #10 : Czerwiec 09, 2007, 01:47:15 »
Wala się u mnie z resztą innych "pamiątek", zarzuć adres na PW i Ci podeślę. Na zawsze :)

aha cały soft mam gotowy do wysłania (wszystkiego ok. 0.5 Mb  ::) ), mogę mailem. Główny programik do synchronizacji to chyba był ft.com.
Jest tam sporo różności, niejaki Pan Jan Winkowski był guru Portfoliowców w Polsce, korespondowałem z Nim, stąd te zbiory. Korespondencja odbywała się przy użyciu Poczty Polskiej i kopert z dużymi dyskietkami (czasy przed- e-mailowe).
Fajnie było...
Napisane: Czerwiec 09, 2007, 01:20:52
chyba w T2 jak mały john bankomat robił   :))

d.o.k.ł.a.d.n.i.e. :)

Kobiety są jak Media Markt - "nie dla idiotów"

Offline Kusiu

  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3968
  • VIP Level: 270
Odp: Atari Portfolio - jak to zsynchronizować? :)
« Odpowiedź #11 : Lipiec 09, 2007, 13:29:42 »
... Teraz pozostaje skompletować akcesoria ;)


nie wiem czy jeszcze jesteś w potrzebie, ja posiadam ten interfejs do portu równoległego + kabel. I jeszcze jakiś soft do tego na floppy.

Ostatnio przegapiłem na Allegro taki interfejs a był do kupienia w dobrej cenie :( Co masz do sprzedania i ile by mnie to kosztowało? :)


Offline palowy

  • Newbie
  • Wiadomości: 31
  • Sprzęt: Asus 696 + 2GB + AM
Odp: Atari Portfolio - jak to zsynchronizować? :)
« Odpowiedź #12 : Lipiec 16, 2007, 10:45:49 »
...( Co masz do sprzedania i ile by mnie to kosztowało? :)


sorry - narqotic Cię ubiegł, sprzęt powędrował do Niego :) Może Ci pożyczy :D

Kobiety są jak Media Markt - "nie dla idiotów"

Offline Atlantis

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1036
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 4, ThinkPad Tablet 2
Odp: Atari Portfolio - jak to zsynchronizować? :)
« Odpowiedź #13 : Lipiec 31, 2007, 17:18:37 »
Tak - mały John w T2 robił przy pomocy Portofilio bankomat, a potem rozbroił system alarmowy (a przynajmniej jeden zamek kodowy) przy jego pomocy. ;) Takie mocno naiwne podejście do hackingu, jak to w hollywoodzkich filmach.
Bardzo fajny sprzęcik, chociaż dziś nie widzę dla niego zbyt wielu zastosowań (poza kolekcjonerskimi) - jeśli już, wydałbym pieniądze na Jornadę lub MobilePro i właśnie w tym kierunku zdążam. :)