Autor Wątek: Medion 7200(mdppc100) kilka pytań  (Przeczytany 6488 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline artur5

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
  • Sprzęt: Medion md7200(mdppc100)
Medion 7200(mdppc100) kilka pytań
« : Styczeń 24, 2013, 14:56:09 »
Witam!
Mam taki oto problem: Palmtopa mam od kilku lat, kupiłem go jako uszkodzonego z wadą fabryczną ekranu(takie czarne mazy). A oto moje pytania:
1.Gdzie w pobliżu Tychów jest jakiś serwis, który wymieni mi ekran i baterię?(bo trzyma bardzo krótko. od pełnego naładowania do zera potrafi zejść w 40 min.
2.Co zrobić, żeby mój ppc nie gubił danych? Tj. za każdym razem, kiedy padnie bateria... wszystko się usuwa   :O  Poza danymi z karty pamięci oczywiście. Robi się po prostu "hard reset". I drugie pytanie dotyczące tego: czy to jest normalne w tych palmtopach, czy to też jest wada fabryczna? Jeśli to normalne, to jak to zablokować?

PPC kupiłem z wgranym systemem WM 2003, chociaż słyszałem, że oficjalnie jest na nim WM 2002  :mysli:

Pozdrawiam!


PDAclub.pl

Medion 7200(mdppc100) kilka pytań
« : Styczeń 24, 2013, 14:56:09 »
R E K L A M A:


Offline Kapitan Pazur

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
  • VIP Level: 230
Odp: Medion 7200(mdppc100) kilka pytań
« Odpowiedź #1 : Styczeń 24, 2013, 15:16:23 »
To że po rozładowaniu baterii robi się hard reset to jest normalne przy tym systemie i nic na to nie poradzisz. Trzeba robić backupy.


Offline artur5

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
  • Sprzęt: Medion md7200(mdppc100)
Odp: Medion 7200(mdppc100) kilka pytań
« Odpowiedź #2 : Styczeń 24, 2013, 15:39:52 »
A jaki mi możesz polecić program do tej czynności? Bo wbudowany nie działa:/

Mówisz, że to usuwanie danych jest normalne dla tego SYSTEMU. To znaczy, że gdybym zmienił system na... np. WM6, to dane by się nie usuwały?

I zna ktoś może jakąś apkę, która po zejściu baterii poniżej np. 15% Blokuje wszystkie funkcje, które zużywają baterię i blokuje palmtopa do czasu podłączenia ładowarki? Albo coś takiego?



Offline Kapitan Pazur

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
  • VIP Level: 230
Odp: Medion 7200(mdppc100) kilka pytań
« Odpowiedź #3 : Styczeń 24, 2013, 16:14:13 »
Istotnie w nowszych wersjach systemu WM (od WM5 w górę) po rozładowaniu baterii nie następuje kasowanie danych. Tyle że nie ma możliwości wgrania takiego systemu w starym Medionie.

Co do backupu, są aplikacje typu Sprite Backup albo SPB Backup. A co jest nie tak z tym wbudowanym?


Offline artur5

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
  • Sprzęt: Medion md7200(mdppc100)
Odp: Medion 7200(mdppc100) kilka pytań
« Odpowiedź #4 : Styczeń 24, 2013, 16:30:55 »
Hm... a nie ma możliwości wgrania jakiejś modyfikacji mojego systemu, która zablokuje to usuwanie danych?

A co do tego programu do backupu, to nie wiem, bo pamiętam, że kiedyś nie dało się zrobić backupu, a teraz jak odpaliłem, to bez problemu. Sorry za wprowadzenie w błąd :)


Offline Kapitan Pazur

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
  • VIP Level: 230
Odp: Medion 7200(mdppc100) kilka pytań
« Odpowiedź #5 : Styczeń 24, 2013, 16:40:10 »
Taka modyfikacja nie istnieje i w ogóle jest niemożliwa do zrealizowania. Wynika to stąd że w tej wersji systemu pamięć Storage gdzie zapisywane są aplikacje i ich dane jest obszarem wydzielonym z pamięci RAM której zawartość jest jak wiadomo ulotna i znika po odcięciu zasilania. Dopiero od WM5 dane te zapisywane są w trwałej pamięci flash.


Offline artur5

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
  • Sprzęt: Medion md7200(mdppc100)
Odp: Medion 7200(mdppc100) kilka pytań
« Odpowiedź #6 : Styczeń 24, 2013, 17:06:05 »
OK, dzięki za uświadomienie mnie :ok:
Rozumiem, że w takim razie im więcej będę miał aplikacji, tym wolniej będzie mi działał palmtopek, tak?

A czy w tym modelu(jeśli się orientujesz) będą mi działały akcesoria typu: karta WIFI, karta BT, klawiatura?


Offline Kapitan Pazur

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
  • VIP Level: 230
Odp: Medion 7200(mdppc100) kilka pytań
« Odpowiedź #7 : Styczeń 24, 2013, 18:40:46 »
Podział RAMu między Storage i typową pamięcią RAM można samemu ustalić za pomocą suwaka w ustawieniach. Obszar 'dyskowy' jest w ten sposób z góry zarezerwowany, nieważne czy coś jest w nim zapisane czy nie. A nie że w miarę instalowania kolejnych programów ubywa pamięci operacyjnej.

Co do akcesoriów to jeśli masz na myśli takie na USB to nie będą działały, zresztą te na kartę SD też wydaje mi się że nie. To raczej prosty model PPC, bez fajerwerków.


Offline artur5

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
  • Sprzęt: Medion md7200(mdppc100)
Odp: Medion 7200(mdppc100) kilka pytań
« Odpowiedź #8 : Styczeń 24, 2013, 18:53:27 »
Dzięki wielkie za pomoc :ok:
A że prosty model to wiem:)

Wracając do hardware, pomyślałem, że mógłbym sobie sam wymienić ekran, PPC ma tylko 4 śrubki "krzyżaki", tylko pytanie, czy musi być to ekran dedykowany dla tego modelu, czy wystarczy zwykły 3,5" ekranik oporowy?


Offline Kapitan Pazur

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
  • VIP Level: 230
Odp: Medion 7200(mdppc100) kilka pytań
« Odpowiedź #9 : Styczeń 24, 2013, 21:24:38 »
Ekrany nie są uniwersalne, powinien być tego samego typu.


Offline artur5

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
  • Sprzęt: Medion md7200(mdppc100)
Odp: Medion 7200(mdppc100) kilka pytań
« Odpowiedź #10 : Styczeń 25, 2013, 14:58:26 »
Aha. A czy jeśli zabiorę PPC do jakiegoś serwisu komputerowego, to wymienią mi tam ekranik, czy muszę to zrobić sam?(Bo w pobliżu mojego miasta nie znalazłem serwisu PDA)


Offline Kapitan Pazur

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
  • VIP Level: 230
Odp: Medion 7200(mdppc100) kilka pytań
« Odpowiedź #11 : Styczeń 25, 2013, 15:32:27 »
nie wiem, to raczej zależy od serwisu jaki ma zakres usług, może któryś się podejmie


Offline artur5

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
  • Sprzęt: Medion md7200(mdppc100)
Odp: Medion 7200(mdppc100) kilka pytań
« Odpowiedź #12 : Styczeń 25, 2013, 17:51:56 »
Dzięki za wsparcie;)
Temat chyba wyczerpany.

EDIT: Wracam do tematu:P
Mam pytanie a'propos klawiatury zewnętrznej: czemu niby miałaby nie działać? Wiem, że palmtop stary, ale to gniazdo szeregowe na dole chyba do czegoś służy?(poza ładowaniem i przesyłem danych)

« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2013, 12:02:40 wysłana przez artur5 »