Update'y iGo

• 135 Odpowiedzi
  • 19352 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: Update'y iGo
« Odpowiedź #90 dnia: Luty 06, 2008, 11:12:27 »
Nie będę się odnosił do całej tej wypowiedzi (zwłaszcza tych PS) bo szkoda mojego czasu ale wyjaśnię jedno.

A szkoda. Tam była esencja mojego posta.

Juz wyjaśniam: gdybym miał się do tego odnieść to musiałbym napisać to co jedynie przyszło mi do głowy, że "uderzyć w stół a nożyce sie odezwą" - jednak nie napisałem bo konflikty należy gasić a nie eskalować a do tego niespecjalnie zależy mi  na dalszym prowadzeniu z Panem polemiki .
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 11:23:47 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #91 dnia: Luty 06, 2008, 11:22:36 »
[ciach...]a do tego nie specjalnie zależy mi  na dalszym prowadzeniu polemiki z Panem.

Co do spraw merytorycznych, możemy polemizować (choć zdaje się, już nie ma o czym - temat wydaje się wyczerpanych). Co do niemerytorycznych - no cóż, na poziomie, który był przyjęty jeszcze niedawno - też nie mam ochoty.

Z mojej strony temat uważam za wyczerpany.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #92 dnia: Luty 06, 2008, 11:25:03 »

Z mojej strony temat uważam za wyczerpany.
Ja także.

Miłgo dnia
ISTQB Certified Tester

*

Offline lazik_s

• 386
  • Sprzęt: HTC Cruise, FS N560
« Odpowiedź #93 dnia: Luty 06, 2008, 15:43:55 »
Cytat: lazik_s
Czemu ta sama trasa po upgradzie w jednym wypadku się wydłużyła o 8 km a w drugim skróciła o bagatela 92km. Cud?

Trochę inny (lepszy) algorym, nowsze mapy i masz swój 'cud'.
Wystarczy jakaś poprawiona restrykcja typu zakaz skrętu, zmiana kategoryzacji jakiegoś odcinka,
brakujący łącznik itp. i już jest inna trasa. Podobna do poprzedniej ale nie ta sama.
Mógłbyś podesłać screena ze zrzutem trasy i dać opis jak teraz ona przebiega?
brak podpisu i kropka

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #94 dnia: Luty 06, 2008, 16:54:43 »
Na tak długiej trasie i tak nic nie zobaczysz, za duża skala.
Podst. różnica w trasie wrocławskiej jest taka, że z Wrocka już nie ciągnie na Opole, a prosto na Piotrków Tr.
A niech tam, zrobię tego screena, choć chyba nikt inny nie jest zainteresowany, tak liczy AM4.5.3:

« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 18:48:47 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline lazik_s

• 386
« Odpowiedź #95 dnia: Luty 06, 2008, 17:16:53 »
Na tak długiej trasie i tak nic nie zobaczysz, za duża skala.
Podst. różnica w trasie wrocławskiej jest taka, że z Wrocka już nie ciągnie na Opole, a prosto na Piotrków Tr.
I dodatkowo przez Czechy?

Zrzut lub nawet dwa by wszystko rozjaśniły.
brak podpisu i kropka

*

Offline lazik_s

• 386
« Odpowiedź #96 dnia: Luty 07, 2008, 13:47:53 »
Dziękuję za zrzut. OT: Następnym razem prosiłbym o odpowiedź na post a nie edytowanie swoich wcześniejszych wypowiedzi, bo zapewne nie wszyscy czytają wielokrotnie wątek by sprawdzić czy ktoś czegoś nie wyeedytował, zmienił dopisał.

Wracając do tematu, to ten cały przykład pokazał właśnie dlaczego warto i chyba w moim przekonaniu odrzucił dywagacje wywołane przez ten cały ambaras począwszy od "specjalisty" od PANMSP ;)

I oto sprawa stanęła na tym, iż z rzeczowego/oryginalnego wątku opisującego problem, można oczywiście uzyskać trasę podawaną przez 4.5.3. Z tym, że jest parę ale, które niestety nie są na plus AM. I oto wyznaczona trasa z dwoma punktami przelotowymi może mieć rzeczywiście około 1530 km i czasowo trwać w granicach 18h45'. Także w starej AM!, ale przy tym niestety trzeba dodawać punkty przelotowe, bo obliczenia programu są niedokładne i użytkownik nie ma nigdy pewności, że trasa wyznaczona jest według jego założenia, a nie z tak wielkimi różnicami, obarczona takim dużym błędem. W iGo natomiast jak zapewne wszyscy użytkownicy doświadczyli (i mogą zapewne to potwierdzić), wyznaczanie trasy jest "stabilne", nie ma tak znaczących zmian w stosunku do poprzednich wersji programu. Oczywiście na wyznaczanie tras wpływają zmiany na mapie, ale akurat przykład z AM pokazuje, że nie zawsze jest to prawda.
brak podpisu i kropka

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #97 dnia: Luty 07, 2008, 15:04:38 »
Nie chciałem już bardziej rozciągać tefo offtopa, tym bardziej, że po edycji wątek też zmienia status na 'nowe'
a tak wielkiego screena raczej trudno nie zauważyć.

Podobny czas w starej AM uzyskasz bez żadnych via, jeśli tylko pozwolisz na dokładniejsze wyliczenie trasy
(ten suwak) wtedy też 1 via za Wrockiem da i porównywalny czas i dystans.
Owszem w starej AM domyślny poziom dokładności algorytmu mógłby być lepiej dobrany,
co nie zmienia faktu, że dyskusje na temat nieaktualnych już wersji są średnio sensowne ...
A ile to wersji miało już iGO powiedzmy w ciągu ostatniego roku?

*

Offline lazik_s

• 386
« Odpowiedź #98 dnia: Luty 07, 2008, 15:12:02 »
2 ale nie wpływały na ustalanie trasy. I to jest ukryta odpowiedź na główny wątek.
brak podpisu i kropka

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #99 dnia: Luty 07, 2008, 15:24:38 »
2 aktualizacje programu?
Chyba musiały byś jakieś nieznaczące, skoro pozostali przy nazwie 2006+?

*

Offline lazik_s

• 386
« Odpowiedź #100 dnia: Luty 07, 2008, 15:41:58 »
2 aktualizacje programu?
Nie pozostali tylko właśnie w marcu Igo My Way 2006 stała się 2006+. A czy nieznaczące? TMC, nowy interfejs, wsparcie dla tuneli, ostrzeganie o radarach, smart zoom, wsparcie dla książki adresowej i telefonów w pokecie itd.
brak podpisu i kropka

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #101 dnia: Luty 07, 2008, 16:31:46 »
2 aktualizacje programu?
Po drodze poprawili parę błędów (np. routing przez wiadukty na autostradzie - bywało, że droga szybka prowadziła przez skrzyżowanie, a nie przez wiadukt).
Bardzo istotne są mapy - np. poprzednia mapa Emapy miała błąd na autostradzie A2 idącej przez Śląsk (za mała prędkość), i routing często-gęsto nie szedło po autostradzie.

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #102 dnia: Luty 08, 2008, 09:25:46 »
Brakuje więc tylko budynków 3D.
Taaaa.... doczekacie się.... na 3 milenium...

Otóż niekoniecznie na trzecie millenium - właśnie się pojawiły.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #103 dnia: Luty 08, 2008, 09:33:11 »
Do mapy Polski? Ile tego zwizualizowali?

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #104 dnia: Luty 08, 2008, 09:53:25 »
Warszawę (tak z 20 budynków)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #105 dnia: Luty 08, 2008, 10:30:16 »
Warszawa to jeszcze nie Polska ;)
A coś więcej, choćby Kraków?

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #106 dnia: Luty 08, 2008, 11:30:53 »
Ani śladu, niestety. Wygląda na to, że wizualizacja została stworzona tak, żeby się nazywało, że jest. Naprawdę dobrą wizualizację mają Węgry. Plik wizualizacji jest większy niż mapa.

*

Offline vojtasol

• 18
  • Sprzęt: ASUS A696
« Odpowiedź #107 dnia: Luty 08, 2008, 13:19:56 »
Nie chciałem już bardziej rozciągać tefo offtopa, tym bardziej, że po edycji wątek też zmienia status na 'nowe'
a tak wielkiego screena raczej trudno nie zauważyć.

Podobny czas w starej AM uzyskasz bez żadnych via, jeśli tylko pozwolisz na dokładniejsze wyliczenie trasy
(ten suwak) wtedy też 1 via za Wrockiem da i porównywalny czas i dystans.
Owszem w starej AM domyślny poziom dokładności algorytmu mógłby być lepiej dobrany,
co nie zmienia faktu, że dyskusje na temat nieaktualnych już wersji są średnio sensowne ...

Naprawdę cieszymy się razem z Tobą, że jesteś współtwórcą AM. Ale w takim wypadku udzielaj się na wątku o AM, bo tutaj jest wątek o I-GO. Nie rób proszę bałaganu, dziękuję :)

*

Offline lazik_s

• 386
« Odpowiedź #108 dnia: Luty 08, 2008, 14:33:19 »
Chciałbym wam tylko przypomnieć jedną rzecz - w iGO bedą wizualizowane budynki a nie kartony. Chciałbym zobaczyć jak wygląda wieża Eiffla w 3D w AM 4.5.3. Jestem bardzo ciekaw.

I po raz kolejny przez głupkowate zaczepki wleziemy na OT.
brak podpisu i kropka

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #109 dnia: Luty 08, 2008, 15:24:29 »
Chciałbym zobaczyć jak wygląda wieża Eiffla w 3D w AM 4.5.3. Jestem bardzo ciekaw.

I po raz kolejny przez głupkowate zaczepki wleziemy na OT.
Jasne... i pewnie światełka będą na niej co godzinę migały - jak na orginale :)
ISTQB Certified Tester

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #110 dnia: Luty 08, 2008, 16:09:43 »
Od kiedy takie cechy jak wizualizacja budynków 3D stanowią czy program do nawigacji jest gorszy czy lepszy od innego?

Czemu ma służyć ta dyskusja prowadzona od pewnego czasu w tym wątku (AM kontra iGO)? Kogo chcecie przekonać do używanych przez Was programów? Samych siebie? Niezdecydowanych? W ten sposób na pewno Wam się nie uda. A może każdy z Was leczy jakieś swoje kompleksy wykazując wyższość wybranego przez siebie programu nad innym? No to wtedy rozumiem.. to dyskutujcie dalej.

*

Offline lazik_s

• 386
« Odpowiedź #111 dnia: Luty 08, 2008, 16:51:35 »
Warszawa to jeszcze nie Polska ;)
A coś więcej, choćby Kraków?
To i tak dużo jak na DEMO wersję. Powiedz nam wszystkim ile AM pokazuje 3D kartonów w krajach innytch niż Polska?
brak podpisu i kropka

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #112 dnia: Luty 08, 2008, 19:19:03 »
Tylko przypomnę, że tego nie chciałem, winowajca jest post wyżej  :wink:
ps. zgłoszę do moda, żeby przeniósł nasze posty do pierwotnego wątku, bo tu to jest już kompletny OT.
Zgłosiłem, no ale tu jest bezkrólewie ...

Cytat: lazik_s
To i tak dużo jak na DEMO wersję. Powiedz nam wszystkim ile AM ...

Na szczęście ZERO  :P i oby tak pozostało.
Jestem przeciwnikiem tworzenia wirtualnych kopii rzeczywistości na ekranie nawigacji.
Tego co widzę przez szybę nie potrzebuję oglądać na monitorku. Od nawigacji oczekuję
przede wszystkom informacji których nie widać przez szybę.
Mam nadzieję, że ta cała 'heca reality 3D' równie szybko sie skończy jak sie zaczęła.
Nadzieja płonna, zbyt wielu decydentów jest zainteresowanych tym, by rozwój navi
szedł w kierunku tych fajerwerków ... kasa, kasa, kasa ...
To nic, że to niczego nie jest potrzebne, ważne że udało sie wykreować modę 
i teraz wszyscy, którzy chca sie liczyć w tym wyścigu, muszą mieć te bajery.

Dla mnie to tylko mega, a już niedługo gigabajty bezużytecznego śmiecia informacji.
Co innego gdyby rozwój poszedł tylko w kierunku rzeźby terenu i dróg w 3D, rozrysowane przestrzennie wielopoziomowe skrzyżowania, mosty, wiadukty widziałbym bardzo chętnie.
Realistyczne tekstury na wieży Eiffla, czy choćby tylko kartonowe pudełka budynków
mam w głębokim poważaniu. One tylko mniej czy wiecej zasłaniają.

A iGO? iGO jest dobre w te klocki, przecież zaczynali od gier, z płynnoscią grafiki radzą sobie najlepiej,
szkoda tylko, że obecnie para w znacznej mierze idzie w gwizdek ...

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #113 dnia: Luty 08, 2008, 19:43:28 »
Co innego gdyby rozwój poszedł tylko w kierunku rzeźby terenu i dróg w 3D, rozrysowane przestrzennie wielopoziomowe skrzyżowania, mosty, wiadukty widziałbym bardzo chętnie.
Właśnie to wydaje mi się najbardziej atrakcyjne w iGO8 :) Budynki można AFAIK wyłączyć, a resztę zostawić.

*

Offline lazik_s

• 386
« Odpowiedź #114 dnia: Luty 08, 2008, 21:44:02 »
Cytat: nocny
Na szczęście ZERO  język i oby tak pozostało.
Popatrz sobie na fora o tematyce nawigacyjnej lub ogólne gdzie przejawiają się tematy o nawigacji. Najlepiej prześledź fora europejskie i zobaczysz na czym najbardziej zależy użytkownikom. Popatrz jak marketingowo AM chciała zachęcić do swego produktu i jak szybko zniechęcili się użytkownicy gdy się dowiedzieli że te fajne kartoniki przy drogach owszem są ale tylko na mapach POLSKI. Sprawa jak szybko powstała tak szybko się rypła. I to dla mnie jest przykład, w którą stronę będą szli producenci, bo niestety nie oszukujmy się, ale moje czy twoje zdanie się niewiele liczy. Zawsze najważniejszy jest wynik ekonomiczny, a ten przykład pokazuje, co może decydować o podaży na dany produkt. Owczy pęd zawsze górą!
Napisane: Luty 08, 2008, 20:57:06
Nie wiem czy już coś było na temat opłat za przyszłą wersję iGO 8, więc być może powtórzę:
- pierwsze kupno 149 Euro za Euroę
- pierwsze kupno Ameryki Północnej - 119 Euro
- aktualizacja ze starszych wersji iGO My Way - 80 Euro

Mówisz o czymś takim:
brak podpisu i kropka

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #115 dnia: Luty 08, 2008, 23:19:20 »
Dla mnie to tylko mega, a już niedługo gigabajty bezużytecznego śmiecia informacji.

Niestety masz rację. Budynki 3D na Węgrzech zajmują dwa razy więcej miejsca niż sama mapa Węgier.

A iGO? iGO jest dobre w te klocki, przecież zaczynali od gier, z płynnoscią grafiki radzą sobie najlepiej,
szkoda tylko, że obecnie para w znacznej mierze idzie w gwizdek ...

Cóż, znowu masz rację. Dla mnie nawigacja, to program plus mapy. A te, niestety, mimo że i tak lepsze niż u konkurencji, mocno kuleją. Często nie zgrywają się na granicach, mają fatalne atrybuty dróg, itp.
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2008, 23:23:58 wysłana przez Krakus »

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #116 dnia: Luty 08, 2008, 23:32:41 »
Mówicie o jakichś drobiazgach.  :grin:
Jest już HDD 1TB (terabajt). Niedługo będzie sobie można wgrać mapy Google Earth (12TB) na dysk.
A Wy marudzicie o marnych kilkuset MB.
Coś musi wymuszać (ładne!) rozwój hardware.  :ok:

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #117 dnia: Luty 08, 2008, 23:36:49 »
Jasne. Tylko kiedy się pojawi PDA/PNA z procesorem 2GHz?

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #118 dnia: Luty 08, 2008, 23:56:14 »
Grubo ponad trzy lata temu kupiłem PDA z prockiem 620 MHz (HP iPAQ4700). I potrafił pociągnąć nawigację na fabrycznej baterii przez 8h.
Myślę, że nie było dotąd ciśnienia na szybsze procesory, w tym układy graficzne, dla PDA, bo nie było dla nich szerszego praktycznego zastosowania. A, być może, właśnie o takim rozmawiamy?

Jak to już ładnie tu ktoś powiedział: "musi wymusić".  :mrgreen:
Napisane: Luty 08, 2008, 23:49:45

P.S. A Most Śląsko-Dąbrowski mi się podoba. Tylko mogliby sobie już darować cień, bo jest trochę mylący. No i Wisłę wcięło...

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #119 dnia: Luty 09, 2008, 00:01:13 »
Myślę, że nie było dotąd ciśnienia na szybsze procesory, w tym układy graficzne, dla PDA, bo nie było dla nich szerszego praktycznego zastosowania. A, być może, właśnie o takim rozmawiamy?

Tia, taki nowy Windows Vista?