Tunele w Chorwacji.

• 20 Odpowiedzi
  • 5621 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tunele w Chorwacji.
« dnia: Sierpień 12, 2006, 20:04:12 »
Ktoś pisał na forum, że są widoczne tunele Sv Rok, M kupela w I-go, ja nie mogę ich znaleść, mimo że wiem gdzie są (chodzi o zrobienie ewentualnych objazdów)
Jak szukać ??
 :(  :(

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
Re: Tunele w Chorwacji.
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 13, 2006, 15:37:46 »
Cytat: "daisyfk"
Ktoś pisał na forum, że są widoczne tunele Sv Rok, M kupela w I-go, ja nie mogę ich znaleść, mimo że wiem gdzie są (chodzi o zrobienie ewentualnych objazdów)
Jak szukać ??
 :(  :(

A z ciekawości, po co chcesz je omijać?
Przecież są w cenie autostrady, bez dodatkowych opłat.
A z doświadczenia - omijanie autostrad w Chorwacji się kompletnie nie opłaca.

Tunele w Chorwacji.
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 13, 2006, 18:12:48 »
Nie ja niechce ich omijać, tylko w  wypadku zablokowania tunelu  (wiadomośi podaje radio Chorwackie), można zjechac a autostrady i próbować je objechć. Wystarczy spjrzeć na www.hak.hr i widać co się dzieje. Ostatnio korki do tuneli były na 10-15 km. Stąd moje pytanie.
Na i-go ich nie widać, tak mi się zdaje, i stąd moje pytanie.

*

Offline rep007

• 302
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Kaiser, HP Hx4700, WM, Android, AM EU
Tunele w Chorwacji.
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 13, 2006, 21:45:22 »
Witam
pomysł wcale nie jest głupi - ponieważ jeśli miałbym stać 6 godzin w korku (a tak mi sie trafiło przy 2 tunelach tego lata) to wolałby jechać 30 minut dłużej poza autostradą drogami lokalnymi niż kolejny raz stać w korkach przy temp. 45 C, a tak poza tym tunele sa wliczone w cenę autostrady, ale jelisli się zjedzie wcześniej to się za nie nie płaci
ROM: NexusHD2 - Gingerbread 3.2a Nand

Tunele w Chorwacji.
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 13, 2006, 22:29:18 »
OK wszystko rozumiem, ale czy tunele są zaznaczone w I-go, czy nie.może ktoś sprawdzi i napisze. Bo dyskusja idzie w inną stronę.
Z góry wielkie dzięki

Niekoniecznie o tunelach
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 13, 2006, 22:47:17 »
Moja prośba, przez szacunek dla innych forumowiczów i siebie, piszmy po polsku. Niechlujstwo języka pisanego jest tu porażające.
Dziękuję

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
Tunele w Chorwacji.
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 14, 2006, 04:19:41 »
nie wiem tylko jak chcesz ominac tunele skoro chorwacja nie posiada zbyt rozbudowanej sieci drog. zreszta dzis wlasnie wrocilem z CRO i wcale nie bylo tak zle. korek jedynie przed sv Rokiem - stalo sie ok 40min.
Dell X50v/Bt-359 --> BB

Re: Niekoniecznie o tunelach
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 14, 2006, 09:25:13 »
Cytat: "MarekS"
Niechlujstwo języka pisanego jest tu porażające.

Obawiam się, że Twój apel nie przyniesie oczekiwanego rezultatu. Skandaliczne traktowanie języka ojczystego, to niestety choroba większości grup dyskusyjnych. Należy też uwzględnić to, że wśród użytkowników gadżetów elektronicznych jest wielu młodych ludzi, którzy bardzo często jeszcze nie ukończyli gimnazjum. O liceum i maturze nie wspomnę. Nic zatem dziwnego, że piszą takim językiem jaki odpowiada ich poziomowi wykształcenia.

Tunele w Chorwacji.
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 14, 2006, 09:55:58 »
Dzięki serdeczne GPS Maniak za wsparcie. Tak, wiem o tym niestety. To jest tak jak z grypą. Wszyscy z nią walczą, a ona i tak jest. Ale gdybyśmy nie walczyli, to by nas wszystkich pochłonęła.
Pozdrawiam optymistycznie.
Ostatnio porównywałem w tym samym czasie GARMINA NUVI 350 I I-GO, różnych drogach pomiędzy Krakowem a Sosnowcem i Katowicami. I uważam, że nie ma jeszcze idealnego systemu navi jeśli chodzi o drogi w małych miescowościach. Oczywiście w Polsce. Zdecydowanie lepszy Garmin, w 90 % bardziej logicznie dobiera połączenia. I-GO wybiera czasem dziwne trasy, ale muszę powiedzieć, że zawsze prowadzi do celu.
Moim zdaniem będą się rozwijać dalej dwa kierunki, urządzenia autonomiczne /GARMIN itp./ przede wszystkim do profesjonalnego użytku. Jest to poprostu solidne narzędzie. I obok tego soft jako dodatek do telefonów i PDA dla amatorów. I tak właśnie moim skromnym zdaniem powinno być.

*

Offline b98

• 541
Tunele w Chorwacji.
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 14, 2006, 10:21:19 »
stary, moim zdaniem, nie masz racji - tzn w sumie ją masz  :P

iGO to jest świeżutki program, który jest tak dobry, że wycina 99% konkurencji za wyjątkiem TTN (choć istotnie nie znam Navignona i innych wynalazków)
istotnie gubi się trochę na rozjazdach, ma gdzieniegdzie przerwane drogi (jak dla mnie najbardziej spektakularne rozcięcie gdzieś na dosłownie kilka metrów na granicy SK-HU w Sahy - prowadzi dalekimi objazdami)
ale jak na debiutanta jest rewelacyjny jak i jego pokrycie

natomiast taki TTN jest wypasionym pół-ideałem (no, żeby nie przechwalić) i widać, że wchód robią powoli ale jak już robią to prowadzi zdecydowanie lepiej niż Automapa !!!!!!! przynajmniej w mojej okolicy oraz wytyczane przeze mnie trasy przez PL
jedyne co w nim debilne to tryb pracy w landscape gdzie zabiera miejsce na komunikaty w pionie zamiast zrobić to w poziomie gdzieś z boczku (mogą się uczyć od iGO)

natomiast jakbyś popatrzył na szyby w DE to byś zauważył popularność właśnie dedykowanych nawigatorów TT czy Blaupunkta

Garmin jest tam w zdecydowanej odstawce i pozostaje sprzętem specjalizowanym na łódkę, w góry, na rower, do turystyki pieszej itp, etc.

Natomiast popatrz sobie na cenę kompletu jakieś Mio + TTN w zachodniej Europie - równowartość "kilku" baków paliwa
a bywają jeszcze tańsze oferty w kompletach z różnym oprogramowaniem i mapami ograniczonymi tylko do DE
i co tu mówić o jakimś Garminie !!

Tunele w Chorwacji.
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 14, 2006, 10:25:14 »
Przepraszam, ale Wam to juz chyba sie pomieszalo w glowkach...Kolega daisyfk zadaje konkretne pytanie a zamiast odpowiedzi dostaje pytanie poco mu to pytanie, potem dwoch estetow zasmieca watek dygresja o jezyku polskim...Panowie GPS Maniak i MarekS: Czasami faktycznie oczy bola, ale bardziej to boli chyba nadmierne czepialstwo.

I moze ktos wreszcie odpowie na pytanie o tunele ????

*

Offline b98

• 541
Tunele w Chorwacji.
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 14, 2006, 10:33:46 »
na pytanie o tunele odpowiadam

jak ktoś nie potrafi sobie znaleźć tuneli na mapie to niech sobie odpuści iGO

procedura szukania tuneli dla mało-inteligentnych:
- odpalić iGO i podłubać w nosie
- otworzyć dowolną mapę papierową lub elektroniczną CRO (aktualną) i poszukać tuneli, można znów podłubać w nosie
- stosując techniki analizy, syntezy oraz porównawcze znane już dzieciom w przedszkolu (inaczej się takiego zamku z piasku jak kolega nie zbuduje) szukać tuneli w iGO, można dłubać w nosie ile wlezie
ACHA i jak się tuneli nie znajdzie to nie truć na forum bo znaczy to, że po prostu ich w programie tym nie ma.

w razie sukcesu dodatkowo umyć jeszcze uszy, żeby lepiej trafiało :)))

*

Offline rep007

• 302
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Kaiser, HP Hx4700, WM, Android, AM EU
Tunele w Chorwacji.
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 14, 2006, 11:08:31 »
Witam
Tak jak zostało napisane to wcześniej - tunele nie są zanaczone na mapie.
Można je sobie samemu nanieść (lokalizacę można uzyskać z http://www.hak.hr) i w ten sposób można dokonać korekty trasy - na dzień dzisiejszy to chyba jedyny sposób
ROM: NexusHD2 - Gingerbread 3.2a Nand

Tunele w Chorwacji.
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 14, 2006, 11:54:21 »
Cytat: "b98"
natomiast jakbyś popatrzył na szyby w DE to byś zauważył popularność właśnie dedykowanych nawigatorów TT czy Blaupunkta ....Garmin jest tam w zdecydowanej odstawce

Zgadza się. Tak to wygląda w Europie, bo Garmin zbyt późno wszedł na rynek z samochodowymi modelami ze średniej i niskiej półki. Systemy TomTom czy Blaupunkta to takie garminowskie NUVI, które to NUVI  pojawiło się niestety zbyt późno.  W USA natomiast proporcje są na korzyść Garmina.  Może klientela mniej liczy się z kasą ?

Na europejskim rynku Garmin już chyba nie przeskoczy TomToma. W Polsce może to być jednak różnie, bo na dzień dzisiejszy TomTom ciągle oferuje uboższą mapę Polski.

Ale zarówno Garmin jak też TomTom mogą śmiało powalczyć z PDA w najtańszym segmencie. W segmencie "basic". Zwłaszcza w przypadku Garmina te najprostsze, nie posiadające zbyt wiele wyrafinowanych funkcji, ale zarazem banalnie proste w obsłudze - czyli - jak ja to nazywam "kobiece" modele typu i3 można już kupić z GPMapą 4.o w cenie niewiele przekraczającej 1000,- Za te pieniądze niełatwo kupić pocketa z legalną AutoMapą, a dla kobitki "technicznej" inaczej nieskomplikowany w obsłudze i malutki i3 to w porównaniu z pocketem ideał.

*

Offline Cavallino

• 664
Tunele w Chorwacji.
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 14, 2006, 12:56:43 »
Cytat: "GPS maniak"
dla kobitki "technicznej" inaczej nieskomplikowany w obsłudze i malutki i3 to w porównaniu z pocketem ideał.

Mówisz o urządzeniu, które ma ekran wielkości znaczka na list, że jest ideałem? ;-)

Tunele w Chorwacji.
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 14, 2006, 17:32:27 »
Cytat: "rep007"
Witam
Tak jak zostało napisane to wcześniej - tunele nie są zanaczone na mapie.
Można je sobie samemu nanieść (lokalizacę można uzyskać z http://www.hak.hr) i w ten sposób można dokonać korekty trasy - na dzień dzisiejszy to chyba jedyny sposób

No wreszcie, jeden normalny człowiek wśród, olbrzymiej liczby p......ów.
Dzięki

Tunele w Chorwacji.
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 14, 2006, 17:52:32 »
Cytat: "Cavallino"
Mówisz o urządzeniu, które ma ekran wielkości znaczka na list, że jest ideałem? ;-)

No to daj babie, która z technicznych rzeczy umie tylko wymienić tusz w drukarce - z jednej strony pocketa z Automapą, a z drugiej  i3, a zobaczysz że mam rację  ]:>

A poważnie wcale nie jest źle. To przecież nie służy do oglądania fotek, tylko do nawigacji. A to gada, i to z odpowiednim wyprzedzeniem. Zatem nie musisz widzieć 4-ech kolejnych skrzyżowań. Wystarczy, że masz rozrysowane najbliższe. Uwierz mi, wielkość ekranu jest sprawą drugorzędną. Jakbyś miał mniejszy szybko byś się do niego przyzwyczaił.

Zresztą ja sam kontroluję wzrokowo skrzyżowania na mniejszym ekranie 60CSX, a nie na pockecie, który po prostu nie leży na linii wzroku. No właśnie - ze względu na małe rozmiary można i3 umieścić zdecydowanie bardziej ergonomicznie niż pocketa (lepiej dopasować do linii wzroku). Inna rzecz, że ja ..... w zyciu bym tego sobie nie kupił . Ale babie ? Kto wie ?  :mysli:

Jeszcze a'propos ekranu. Taka ciekawostka. Ostatnio na pl.rec.gps przy dyskusji o "niegadającym 60CSX" ktoś próbował mi wmówić, (i tak nie uwierzyłem) że dzięki temu że używa pocketa, to podczas jazdy w ogóle nie patrzy na ekran - słucha wyłącznie komunikatów głosowych - bo tak bezpieczniej  ;)  Rozumiem że dla takiego usera wielkość ekranu w ogóle nie gra roli i i3 byłoby idealnym rozwiązaniem.   ;)  :D   :D

Cytat: "daisyfk"
No wreszcie, jeden normalny człowiek wśród, olbrzymiej liczby p......ów.

Nie żartuj !!! Przecież odpowiedź na Twoje pytanie jest w pierwszym poście tego wątku. Czyli ...... w Twoim pytaniu. cyt: " nie mogę ich znaleść, mimo że wiem gdzie są " Nie masz zaufania do własnego wzroku ?

Reszta wypowiedzi jest już oczywiście OT. Ale właśnie dlatego, że problem mieliśmy rozwiązany od początku.  ]:>

*

Offline Cavallino

• 664
Tunele w Chorwacji.
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 14, 2006, 18:04:38 »
Cytat: "GPS maniak"

No to daj babie, która z technicznych rzeczy umie tylko wymienić tusz w drukarce - z jednej strony pocketa z Automapą, a z drugiej  i3, a zobaczysz że mam rację  ]:>

Być może jest łatwiej, ale z określeniem ideał bym się nie zgodził - to wyklucza JAKIEKOLWIEK wady.

Tunele w Chorwacji.
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 14, 2006, 19:40:08 »
Być może jest łatwiej, ale z określeniem ideał bym się nie zgodził - to wyklucza JAKIEKOLWIEK wady.

Cholera, teraz już nie wiem czy nadal sobie żartujemy czy też nie ?  :surprised:
Przecież ja nie napisałem że i3 to ideał. Tzn. nie napisałem w sensie bezwzględnym. Ja napisałem: " ... dla kobitki "technicznej" inaczej nieskomplikowany w obsłudze i malutki i3 to w porównaniu z pocketem ideał ... "I to zdanie nadal podtrzymuję dla baby i3 to rozwiązanie idealne, zwłasza jak porównamy to z rozwiązaniami alternatywnymi z podobnej półki cenowej  :worried:

A że ma wady ? Mnóstwo ! Pisałem że to raczej lichy odbiornik m.in. w tym wątku:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=47406

Wśród Garminów i3 to tak jak niskobudżetowy MIO_169 wśród pocketów. Co to jest MIO_169 ? Brak VGA, brak BT, brak Wifi i brak jeszcze paru pierdółek. Po prostu TANI POCKET.  :(  Ale dla wielu (w tym dla mnie !) jest idealny. Idalny bo za swoją cenę daje mi wszystko czego potrzebowałem. Podobnie i3 - to po prostu TANI GARMIN, ale w określonych warunkach jest po prostu idealny  :proud:

*

Offline jakub76

• **
  • 113
  • Sprzęt: Samsung S I9000
Tunele w Chorwacji.
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 26, 2006, 10:08:37 »
Wybacz GPS Maniak jesteś dużym autorytetem jeśli chodzi o Germina, ale naprwdę te wypowiedzi nie są tu potrzebne, większość ludzi wie go czego służy Germin, i gdzie go najlepiej używać. Niepotrzebna dyskusja, dajesz się podpuszczać, ambicjonalnie.

Pytanie brzmiało.. tunele??

też jadę na Chorwacje, też słyszałem o korkach przed tunelami i mnie to ciekawi, a na ten temat wybitnie mało informacji.
Acer N30 > MDA Compact I > Nokia E50 > Nokia E52 > MDA Compact IV > Samsung S I9000 :))

*

Offline Jarojaw

• 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
Tunele w Chorwacji.
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 28, 2006, 08:08:44 »
jakub76
Spoko jakub.Ja własnie wróciłem z CRO.
Są 2 możliwości - 1.Wogóle nie wjeżdżasz na autostrade A1.(bo nie widze sensu wjeżdżać na autostrade - zjeżdżać aby ominąć pierwszy tunel i wjechać ponownie i zjechać aby ominąć drugi tunel-uff zagmatwane :) )
2.Wyjeżdżasz na wczasy w niedziele i jedziesz już A1 z niedzieli na poniedziałek.Wracasz również po weekendzie.Zero kolejek.
To moja rada
Kolejki tworzą się tylko przed dwoma najdłuższymi tuneleami, każdy ok 6 km.Mala Kapela i Sv.Rok.
Zresztą teraz końcem sierpnia ,początkiem września korki w strone CRO to już zapomnienie.
Pozdrawiam - Jarek