Totalna kicha w nowej mapie Polski (07042007)

• 138 Odpowiedzi
  • 24098 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Odp: Totalna kicha w nowej mapie Polski (07042007)
« Odpowiedź #30 dnia: Lipiec 25, 2007, 12:25:48 »
Spokojnie - regulator rynku nie pozwoli Tomtom-owi mieć map na wyłączność - będą musieli sprzedawać mapy innym podmiotom czy to się im podoba czy nie. Z drugiej strony jest jeszcze NAVTEQ - a wcale się nie zdziwię, jak w niedługim czasie pojawi się jakiś kolejny gracz. Rynek GPS rozwija się abrdzo dynamicznie i zapotrzebowanie na dostawców map będzie stale rosło, więc kwestią czasu będzie pojawienie się kolejnego gracza. Oczywiście na początku bedzie mu trudno, może nawet bardzo trudno.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #31 dnia: Lipiec 25, 2007, 12:28:48 »
.... Oczywiście na początku bedzie mu trudno, może nawet bardzo trudno.

Jak się kilku mniejszych z kilku krajów skonsoliduje to może nawet nie tak trudno.

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #32 dnia: Lipiec 25, 2007, 20:45:52 »
No gdyby tak 4-5 się zebrało to tak jak mówisz - będzie im łatwiej.

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #33 dnia: Lipiec 29, 2007, 16:40:22 »
Poland : 2007.01 : 070612 : 39546778 - pojawiło się coś nowego

« Odpowiedź #34 dnia: Lipiec 29, 2007, 22:06:17 »
Czy ktoś może poinformować jak przekonać c520 do współpracy z tą mapą?

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #35 dnia: Lipiec 29, 2007, 23:27:38 »
Twoja obecna licencja musi Ci na to pozwolić.

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #36 dnia: Lipiec 30, 2007, 00:04:39 »
Poland : 2007.01 : 070612 : 39546778 - pojawiło się coś nowego
O tak - kilka nowych błędów. Jak na forach z dziką radością donoszą ktoś ukradł około dwu kilometrów drogi międzynarodowej na granicy Polsko-Litewskiej po stronie Polskiej. Generalnie firmie Emapa należy pogratulować fantazji i wysokiej jakości produktów.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2007, 00:12:35 wysłana przez Krakus »

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #37 dnia: Lipiec 30, 2007, 12:20:30 »
Forumowicze - zamiast narzekać należy z uporem maniaka zgłąszać błędy na tej stronce http://mapa.emapa.pl/ - nawet po 10 razy to samo - ja za każdym razem zgłaszam - może za kilkanaście miesięcy jakoś to ogarną i będzie lepiej.

*

Offline lazik_s

• 386
  • Sprzęt: HTC Cruise, FS N560
« Odpowiedź #38 dnia: Lipiec 30, 2007, 13:05:43 »
Forumowicze - zamiast narzekać należy z uporem maniaka zgłąszać błędy na tej stronce http://mapa.emapa.pl/ - nawet po 10 razy to samo - ja za każdym razem zgłaszam - może za kilkanaście miesięcy jakoś to ogarną i będzie lepiej.
Na tej podanej przez ciebie stronie jest dużo więcej szczegółów niż na mapie do samej nawigacji, także nie wiem jaki jest sens zgłaszania czegoś co jest na mapie online OK a na mapach do nawigacji jest spartolone. Oczywiście jak się błędy pokrywają to nie ma o czym dyskutować tylko zgłaszać.
brak podpisu i kropka

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #39 dnia: Lipiec 30, 2007, 13:41:52 »
Radoskurze - nawet rozmawiałem telefonicznie z człowiekiem w Emapa sp z o.o. który, jak sądzę z opisu w internecie jest odpowiedzialny za unacześnienie (aktualizację) map. I niestety w czasie tej rozmowy odniosłem wrażenie, iż ordynarnie mówiąc, wisi im, że mają błędy, a klienci się wściekają. A poza tym, ich mapa ma tak wiele błędów, że w całości nie da się ich poprawić w skończonym czasie  :mrgreen:
Jeżdżiłem przez weekend po Wiedniu oraz bliższych i dalszych okolicach z włączoną opcją najkrótszej trasy (mapa TeteAtlas). Niezwykle rzadko coś nie grało (głównie prędkości). Tymczasem w Krakowie z tą samą opcją (mapa Emapa) w ciągu najdalej 10 minut wjeżdżam w ulicę, której nie ma.

*

Offline Krakus

• 632
@Radoskur
« Odpowiedź #40 dnia: Lipiec 30, 2007, 19:48:48 »
Wiesz, przemyślałem sobie Twoją propozycję wspierania Emapy informacjami o błędach w mapie. Otóż nie wiem, jak jest w Twojej dziedzinie zawodowej, ale w mojej wiedza jest towarem. A za każdy towar się płaci.
Emapa sprzedała MIO bubel (a MIO sprzedało go nam). Mapę o dużych możliwościach, ale z bardzo wieloma błędami. A teraz, zamiast wynająć grupę ludzi z samochodami do testowania tejże mapy liczy na wolontariuszy, którzy będą za darmo, gratis i w prezencie testować tego bubla i przeradzać go w pełnowartościowy produkt. Myślisz, że to jest OK?

*

Offline lazik_s

• 386
  • Sprzęt: HTC Cruise, FS N560
« Odpowiedź #41 dnia: Lipiec 31, 2007, 00:40:46 »
Wiesz, przemyślałem sobie Twoją propozycję wspierania Emapy informacjami o błędach w mapie. Otóż nie wiem, jak jest w Twojej dziedzinie zawodowej, ale w mojej wiedza jest towarem. A za każdy towar się płaci.
Emapa sprzedała MIO bubel (a MIO sprzedało go nam). Mapę o dużych możliwościach, ale z bardzo wieloma błędami. A teraz, zamiast wynająć grupę ludzi z samochodami do testowania tejże mapy liczy na wolontariuszy, którzy będą za darmo, gratis i w prezencie testować tego bubla i przeradzać go w pełnowartościowy produkt. Myślisz, że to jest OK?
Przyznam, że czegoś tu nie rozumiem, gdyż raz piszesz, że zgłaszane błedy mają gdzieś a potem, że liczą na wolontariuszy. Czegoś tu nie rozumiem? Hmmmm ....
brak podpisu i kropka

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #42 dnia: Lipiec 31, 2007, 10:04:57 »
@krakus
a wydawca AM placil cos ludziom za testowanie swojego softu, za zglaszanie bledow w mapach? wiekszosc firm traktuje uzytkownikow jak darmowych krolikow doswiadczalnych. zeby bylo smiesznie to kroliki jeszcze im placa
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #43 dnia: Lipiec 31, 2007, 11:00:14 »
a wydawca AM placil cos ludziom za testowanie swojego softu, za zglaszanie bledow w mapach? wiekszosc firm traktuje uzytkownikow jak darmowych krolikow doswiadczalnych. zeby bylo smiesznie to kroliki jeszcze im placa
Przepraszam, a dlaczego mieliby z tego nie skorzystać. Skoro są zapaleńcy, którzy chcą tę pracę wykonywać za darmo, to dlaczego nie dać im tej szansy. Dziwne natomiast jest to, że niektórzy potem uważają się za kombatantów i chcą dodatkowych korzyści, o których nie było mowy.

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #44 dnia: Lipiec 31, 2007, 11:03:41 »
@akubit
ja sie firmom nie dziwie, jedynie tym krolikom.
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpień 03, 2007, 22:07:05 »
Chylę czoła - kilka zgłoszonych przeze mnie błędów zostało usuniętych. Może jednak w Emapa sp z o.o. coś się zmieniło

« Odpowiedź #46 dnia: Sierpień 04, 2007, 09:53:41 »
Cztery zgłoszone przed kilkunastoma dniami przeze mnie poprawki w mojej okolicy zostały naniesione (brak 4 rond istniejących od kilku lat i przejazdu kolejowego istniejącego od kilkudziesięciu lat).
Szukam błędów dalej.

*

Offline manjac

• 259
  • Sprzęt: HTC Desire Z, Asus A636N, E52
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpień 04, 2007, 10:48:01 »
 moja poprawka dot blednej numeracji u mnie na ulicy nie zostala poprawiona  :-|, moze wiec poki co skupiaja sie na wyprowadzeniu bledow drog ? no bylo by milo bo numer jakos sie zawsze znajdzie, a z nieistniejacymi mostami jest gorzej  :E

pzdr
..............................................."Jeżeli wszystko zawiodło...przeczytaj instrukcję"...............................................

« Odpowiedź #48 dnia: Sierpień 04, 2007, 13:38:30 »
Zgłosiłem dziś jeszcze jeden błąd - na ich mapie nie ma połączenia między dwoma ulicami przez kolejny przejazd kolejowy, które istnieje w rzeczywistości kilka lat. Bez tego odcinka drogi, żeby przejechać na druga stronę torów trzeba nadrobić ok. 10 km przez centrum dość ruchliwego miasta z wieloma skrzyżowaniami ze światłami :)

Zobaczymy kiedy to naniosą :)

« Odpowiedź #49 dnia: Sierpień 09, 2007, 12:43:29 »
ja boje sie jezdzic z ta nowa mapa IGO(Poland070612), prowadzi polnymi drogami,pod prad, i widzi tunele,wiadukty z przecinajacymi je drogami jako skrzyzowania,przynajmniej w mojej miescinie, szok. tomtom jeszcze mnie nie zawiodl, czekam tylko na lepsze odwzorowanie

« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2007, 12:47:38 wysłana przez maniu2113 »

« Odpowiedź #50 dnia: Sierpień 11, 2007, 22:33:07 »
Poland070612 -  najlepiej zgłosić reklamacje do sklepu :evil:   

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #51 dnia: Sierpień 12, 2007, 01:14:32 »
Poland070612 -  najlepiej zgłosić reklamacje do sklepu :evil:   

Uważam, że powinien zażądać natychmiastowego zwrotu pieniędzy - to skandal!

« Odpowiedź #52 dnia: Sierpień 15, 2007, 23:09:37 »
witam

w weekend jechalem trasa z opola do warszawy i igo poprawadzil mnie przez kluczbork czyli w miare optymalna trasa ale wczasie jazdy zglupial i kazal mi zjechac przed kluczborkiem w blizej nie okreslona trase, chcial zebym zjechal z wczesniej ustalonej przez niego trasy przez jakies wioski, lekko sie wkur......... i zalaczylem stara automape 3.9.7 ufffff i na niej spokojnie dojechalem do celu, a to istotne w czasie ponad 300 km trasy :)

powiem tak ostatnie wersje map polski z igo czyli np z 12.06.2007 to sa wersje smietnikowe i nie przedstawiaja zadnej wartosci, program jest super ale emapa wypuszcza "dziwne" mapy wiec uzywanie ich tylko na wlasna odpowiedzialnosc!!!

pozdr

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
  • Sprzęt: Hejcztisi Magic
« Odpowiedź #53 dnia: Sierpień 15, 2007, 23:42:13 »
Zgadza sie. Narazie mapy Emapy mozna o kant dupy rozbic, chociaz sam iGO jako program znacznie przewyzsza AutoMape. I tutaj iGO zesrało calkowicie sytuacje, bo z tego co sie orientuje, to podpisalo kontrakt z Emapą na dostarczanie map. Gdyby mieli porządne mapy, byliby niezla konkurencja dla monopolisty AM :)
Macbook Black

*

Offline manjac

• 259
« Odpowiedź #54 dnia: Sierpień 16, 2007, 08:08:32 »
Zrobilem w weekend ponad 700 km z iGo, wszystko szlo dobrze do poki gdzies wsrodku niczego nie zaczal wolac "zmieniam trase,zmieniam trase, zmieniam trase...." twierdzac ze droga po ktorej jade z glownej nagle i magicznie stala sie gruntowa, po czym po jakichs 300m jazdy uspokoil sie i kazal jechac dalej, kolega ktory jechal do tego samego celu inna droga rowniez na iGo po wyladowaniu w srodku jakiegos lasu z tekstem skrec w prawo (a okazalo sie ze skrecic sie nie nie dalo bo byla to droga zwirowa w las zamknieta szlabanem) wsciekl sie lekko i dalej jechal juz na czuja wracajac do glownej drogi (nadlozyl ponad godzine a akcja dziala sie w nocy) i dalej za znakami, stwierdzil pozniej ze p******* cala navi i wraca do starych poczciwych map papierowych  :E.
Slowem mapa od Emapy to tragedia, kategoryzacja drog lezy (jako droge gruntowa zdatna do jazdy traktuje na rowni "wiejska" asfaltowke jak i dukty lesne, lub juz dawno nie istniejace drogi), zamiast rond skrzyzowania (i odwrotnie), w miastach brak niktorych ulic, nie istniejace mosty i wiadukty, itd.... lista nie ma konca

A poniewaz oficjalnym dostawca map Polski dla iGo jest Emapa pozostaje czekac az poprawia mape (moze to bedzie trwalo krocej niz wiecznosc  :O ) lub zacisnac zeby i jezdzic z "odrobina ryzyka" albo zminic soft.... jednak jazda z iGo po Europie to sama przyjemnosc...

pzdr
..............................................."Jeżeli wszystko zawiodło...przeczytaj instrukcję"...............................................

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
« Odpowiedź #55 dnia: Sierpień 16, 2007, 11:22:06 »
Slowem mapa od Emapy to tragedia, kategoryzacja drog lezy (jako droge gruntowa zdatna do jazdy traktuje na rowni "wiejska" asfaltowke jak i dukty lesne,

Nieprawda.
Po prostu te dukty (niektóre) są oznaczone jako asfaltówki.
To ewidentne błędy w mapach Emapy.

Ale i na to jest rada - nie używać trybu "najkrótsza" i "ekonomiczna" we współpraca z mapami Emapy.
W trybie "najszybsza" lub "prosta" praktycznie nie ma szans żeby nawigacja została poprowadzona przez drogę gminną - a takie są te nieprawidłowo oznaczone gruntówki.

*

Offline manjac

• 259
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpień 16, 2007, 11:31:01 »
Slowem mapa od Emapy to tragedia, kategoryzacja drog lezy (jako droge gruntowa zdatna do jazdy traktuje na rowni "wiejska" asfaltowke jak i dukty lesne,

Nieprawda.
Po prostu te dukty (niektóre) są oznaczone jako asfaltówki.
To ewidentne błędy w mapach Emapy.

Ale i na to jest rada - nie używać trybu "najkrótsza" i "ekonomiczna" we współpraca z mapami Emapy.
W trybie "najszybsza" lub "prosta" praktycznie nie ma szans żeby nawigacja została poprowadzona przez drogę gminną - a takie są te nieprawidłowo oznaczone gruntówki.
nie rozumiem do czego sie odnosisz z "nieprawda" ?
wlasnie o to mi chodzi ze lesne drogi sa pokazywane jako asfaltowe i jest to blad Emapy  choc moze nie jast to oczywiste bo pisalem rano lekko zaspany ;) (podobnie jak drogi ktorych nie ma i mosty ktorych nie ma) :E
a co do trybow to jezdze jedynie na "szybka" bo reszta jak napisales nie nadaje sie w polaczeniu z obecna mapa,
jak masz ustawiony suwak szybka <-> optymalna ? bo ja 3/4 w strone optymalnego (i moze dlatego sie dzieja takie rzeczy?)
pzdr
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2007, 11:37:31 wysłana przez manjac »

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
« Odpowiedź #57 dnia: Sierpień 16, 2007, 12:48:58 »
a co do trybow to jezdze jedynie na "szybka" bo reszta jak napisales nie nadaje sie w polaczeniu z obecna mapa,
jak masz ustawiony suwak szybka <-> optymalna ? bo ja 3/4 w strone optymalnego (i moze dlatego sie dzieja takie rzeczy?)
pzdr

Na maksa.
Jak ma być optymalnie to nie ma opcji "częściowo" optymalnie. ;-)

« Odpowiedź #58 dnia: Sierpień 16, 2007, 14:15:26 »
To ja otworzyłem ten temat ponad 3 miesiące temu i co ... nic lepiej a może i gorzej w "nowszych" wersjach map. Praktycznie nie można jeździć. Lubię wygląd Igo i tylko dlatego co jakiś czas wyłączam AutoMapę i przełączam się na Igo by po kolejnej GŁUPIEJ !!! wpadce znowu wyłączyć ten program. Zobaczymy na ile jeszcze wystarczy cierpliwości. Pozdrawiam

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #59 dnia: Sierpień 16, 2007, 20:26:32 »
W końcu pewnie wyjdzie mapka 2007.07 z 67% pokryciem od TeleAtlas i wszyscy zaczną kochać TT i iGO  :O~