Totalna kicha w nowej mapie Polski (07042007)

• 138 Odpowiedzi
  • 24062 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
  • Sprzęt: Hejcztisi Magic
Odp: Totalna kicha w nowej mapie Polski (07042007)
« Odpowiedź #60 dnia: Sierpień 16, 2007, 22:46:46 »
"W końcu pewnie wyjdzie mapka 2007.07 z 67% pokryciem od TeleAtlas i wszyscy zaczną kochać TT i iGO"

Nie wyjdzie bo igo ma kontrakt z Emapa.
Macbook Black

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
« Odpowiedź #61 dnia: Sierpień 16, 2007, 23:22:53 »
"W końcu pewnie wyjdzie mapka 2007.07 z 67% pokryciem od TeleAtlas i wszyscy zaczną kochać TT i iGO"

Znasz jakieś jego szczegóły, czy ot tak sobie piszesz, żeby palce nie uschły?

« Odpowiedź #62 dnia: Sierpień 17, 2007, 00:03:57 »
Na maksa.
Jak ma być optymalnie to nie ma opcji "częściowo" optymalnie. ;-)
A ja przed przesiadką na Nuviego jeździłem jednak z kalkulacją "szybka". Suwak całkowicie w lewo. Owszem zdarzyło się, że parę razy na dłuższej trasie (powiedzmy takiej 400-500km) nadłożyłem te 10-20 km, ale za to nie próbując "optymalizować" tras iGO zdecydowanie zyskał na jakości. W każdym bądź razie zdecydowanie przestał szukać skrótów w małych miejscowościach.

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
  • Sprzęt: Hejcztisi Magic
« Odpowiedź #63 dnia: Sierpień 17, 2007, 00:30:22 »
Na stronie Emapy jest:

* 16.04.2007 - Emapa dostawcą NavNGo

Dane kartograficzne Emapy obejmujące obszar Polski zostały wybrane przez firmę Nav N Go, europejskiego lidera na rynku programów do nawigacji, producenta programu iGO.
Macbook Black

*

Offline manjac

• 259
  • Sprzęt: HTC Desire Z, Asus A636N, E52
« Odpowiedź #64 dnia: Sierpień 17, 2007, 09:21:00 »
niestety vlodeck ma racje Emapa jest oficjalnym dostawca map dla iGo http://emapa.pl/aktualnosci.asp#akt23, poza tym przeciez teleatlas zostal wykupiony przez tomtom'a (patrz: http://www.idg.pl/news/118437.html ) o czym pisal emisiu na poczatku tego watku http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=67774.msg485138#msg485138 wiec nie sadze zeby chcieli dostarczac mapy konkurencji ?
pzdr
..............................................."Jeżeli wszystko zawiodło...przeczytaj instrukcję"...............................................

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
« Odpowiedź #65 dnia: Sierpień 17, 2007, 10:46:22 »
manjac teleatlas musi dostarczac mapy innym firmom (ustawa o przeciwdzialaniu monopolowi), gdzies to nawet bylo pisane na forum
co do emapy to szkoda ze igo podpisal z nia umowe bo wole jezdzic na starej :( mapie polski od teleatlasa przynajmniej nie jezdze po gruntowkach, moze za pare lat jak emapa poprawi wiekszosc bledow to bedzie lepiej (zglaszajcie bledy na stonie  emapy naprawde je uwzgledniaja)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2007, 10:48:39 wysłana przez fox2plus »

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #66 dnia: Sierpień 17, 2007, 20:13:33 »
W końcu pewnie wyjdzie mapka 2007.07 z 67% pokryciem od TeleAtlas i wszyscy zaczną kochać TT i iGO  :O~
Nie był bym pewien, czy ta mapa będzie rzeczywiście taka dobra - na razie TeleAtlas (co widać na ich stronie do zgłaszania błędów) nie zwiększa siatki dróg, tylko zwiększa ilość nazw ulic.

« Odpowiedź #67 dnia: Sierpień 18, 2007, 22:49:39 »
Zobaczyłem co przedstawia dostarczyciel map do IGo w moim mieście i chce mi się płakać - drogę gruntowa oznaczona jako asfaltowa a teraz MEGA HIT

Zaznaczono drogi w parku miejskim jako drogę asfaltową - przecież to są normalne ścieżki z kostki brukowej dla pieszych i żaden samochód nie ma prawa wjechać - tak jakby ktoś mógł jeździć samochodem po chodniku dla pieszych

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #68 dnia: Sierpień 18, 2007, 23:48:47 »
MEGA HIT

Zaznaczono drogi w parku miejskim jako drogę asfaltową - przecież to są normalne ścieżki z kostki brukowej dla pieszych i żaden samochód nie ma prawa wjechać - tak jakby ktoś mógł jeździć samochodem po chodniku dla pieszych
No ale jakby się uprzeć, to przejechać przecież się da! ;)

PS. Jakie to miasto?
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

« Odpowiedź #69 dnia: Sierpień 18, 2007, 23:56:31 »
Witam wszystkich,

Jestem nowy dlatego pozdrawiam wszystkich i mam pytanie.

Czy ktoś testował mapę Poland_2007.01_070516.fbl ???
Jeśli tak to czy te problemy które mieliści zostały poprawione?

Pzdr

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #70 dnia: Sierpień 19, 2007, 00:20:18 »
Nie zostały

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #71 dnia: Sierpień 19, 2007, 08:40:48 »

Znasz jakieś jego szczegóły, czy ot tak sobie piszesz, żeby palce nie uschły?

Pojawił się nowy produkt bazujący na iGO - nazywa się "limousine" - sprzęt + mapy. Europa Zachodnia - TeleAtlas, Europa Wschodnia - dostawcy lokalni. Szczególy tu . A oto odnośny cytat:

Global Map Coverage
The leader in navigation software, NavNGo Limousine provides vast, up-to-date, and constantly expanding map coverage. NavNGo Limousine includes the latest updates (V7.4) on all of Europe covering 43 countries 2007.04 Tele Atlas WEU + 2007.04 NavNGo Local EEU Maps - which provide more advanced maps for Eastern European countries.
Co prawda mowa o pakoecie 2007.04 (również dla Europy Wschodniej), ale to raczej małe pocieszenie. Czyli jednak Emapa

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
« Odpowiedź #72 dnia: Sierpień 19, 2007, 10:13:15 »
Czyli jednak Emapa

To że w tej chwili (przy braku alternatywy ze strony TA) I-go bierze mapy z Emapy, nie oznacza że tak samo będzie kiedy TA dorówna Emapie pokryciem.

A to że ludzie wolą mapę z błędami, ale większym pokryciem niż odwrotnie jest pewne - zobaczcie ilu na tym forum używa nowych map, MIMO że wiedzą o błędach w nich - a zapewne większość ma możliwość korzystania ze starych map TA, a rzadko kto tak robi.

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #73 dnia: Sierpień 19, 2007, 11:03:52 »
Wiesz, bo mimo wszystko trudno porównywać mapę TA, która tak na prawdę nie ma żadnego pokrycia (nazwy ulic w dużych miastach, brak nazw ulic w małych, brak dróg poza mniejszymi miastami) z mapą eMapy (z przerażającą ilością błędów, ale jednak coś pokazującą). W mapie TA zdaje się nie ma jeszcze w całości autostrady Kraków - Wrocław.

« Odpowiedź #74 dnia: Sierpień 19, 2007, 12:24:08 »
Zobaczyłem co przedstawia dostarczyciel map do IGo w moim mieście i chce mi się płakać - drogę gruntowa oznaczona jako asfaltowa a teraz MEGA HIT

U mnie alejki przez cmentarz są oznaczone jako normalne drogi i mio prowadzi przez cmentarz prosto, mimo, że powinien prowadzi dookoła cmentarza :)
Albo nie ma przejazdu przez tory, który istnieje od KILKUDZIESIĘCIU lat i wg map z Emapy trzeba nadrabia kilka kilometrów.

« Odpowiedź #75 dnia: Sierpień 19, 2007, 19:20:02 »
Nie wiem czy ktoś już na ten temat pisał, ale TeleAtlas ma zostać przejęty przez TomTom.
Oznacza to (imho) że mapy o ile będą nadal sprzedawane innym producentom oprogramowania to na pewno z lekkim poślizgiem.

http://pclab.pl/news27654.html

*

Offline manjac

• 259
  • Sprzęt: HTC Desire Z, Asus A636N, E52
« Odpowiedź #76 dnia: Sierpień 19, 2007, 19:44:46 »
Nie wiem czy ktoś już na ten temat pisał, ale TeleAtlas ma zostać przejęty przez TomTom.
Oznacza to (imho) że mapy o ile będą nadal sprzedawane innym producentom oprogramowania to na pewno z lekkim poślizgiem.

http://pclab.pl/news27654.html

pogratulowac oczu i czytania ze zrozumieniem.......

patrz 12 postow wyzej.....
..............................................."Jeżeli wszystko zawiodło...przeczytaj instrukcję"...............................................

« Odpowiedź #77 dnia: Sierpień 21, 2007, 11:33:48 »
MEGA HIT

No ale jakby się uprzeć, to przejechać przecież się da! ;)

PS. Jakie to miasto?

Da da :) ale można zarobić mandat :)

Oława

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #78 dnia: Sierpień 21, 2007, 11:54:05 »
tutaj przecież nie chodzi o to kto od kogo bierze mapy, ale o to by wydawca tych map, obojętnie czy to Emapa, teleatlas, navteq czy jakakolwiek inna firma tworzyła mapy według jakiegoś logicznego planu. Fajnie, że dane są aktualizowane, ale co z tego, jeśli zaktualizowana mapa prowadzi dróżkami polnymi. Może faktycznie wydawca chce się pochwalić, że ma większe pokrycie w postaci dróg na których w Polsce można sobie zniszczyć zawieszenie...ale raczej nie tędy droga...Druga sprawa, korzystając z kilku programów, kilku map różnych wydawców widać, jak perfidnie jeden od drugiego powiela błędy...ja nie wnikam kto od kogo, mnie to nie obchodzi...koniec OT
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #79 dnia: Sierpień 21, 2007, 19:29:30 »
Ja ostatnio przejeździłem na iGO ponad 2tyś km po Polsce, przy ustawieniach fabrycznych (trasa szybka - optymalnie) sa krzaki, polne drogi etc, itp. Jednak jak suwak z optymalnie przestawiłem na szybko (teraz jest trasa Szybka - Szybko) program zachowuje się całkiem inaczej i prowadzi głównymi drogrami krajowymi. Jak narazie nie zdarzyło mi sie wpaśc w Pole. Pojawiają się krzaki wynikające z źle odwzorowanej siatki dróg ale naprawdę sporadycznie. Ogółem jestem zadowolony.

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #80 dnia: Sierpień 21, 2007, 22:49:21 »
Jednak jak suwak z optymalnie przestawiłem na szybko (teraz jest trasa Szybka - Szybko) program zachowuje się całkiem inaczej i prowadzi głównymi drogrami krajowymi.

Oj, Radoskurze, i nie robisz dobrze. Ten suwak powinien być maksymalnie w prawo, bo inaczej program wyczynia głupoty - im bardziej w lewo, tym większe - kiedyś to sprawdziłem na własnej skórze. A do prowadzenia po głównych drogach służy opcja trasy "Easy" dostępna na przykład w skinach Andy'ego. Inna sprawa, że główne drogi to są i w mapie TeleAtlasa :mrgreen:

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #81 dnia: Sierpień 22, 2007, 12:49:39 »
Wczoraj wyznaczyłem 2 trasy z sulechowa do Berlina (lotnisko Tegel) Ustawienie Szybka-Szybko 203km, szybka-optymalnie 230km...  Obydiwe przejachane w mniej więcej takim samym czasie  :E (niecałe 3 godziny). Jechałem na "nieoficjalnych" mapach 2007.04 - w obydwóch przypadkach nie puściło obwodnicą (ring) tylko przez miasto... i jak to zrozumieć ?

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #82 dnia: Sierpień 22, 2007, 14:14:50 »
Bo nie szybko, tylko "EASY". Mam to samo, jak wyznaczam trasę przez Kraków - zawsze pcha mnie przez centrum, zamiast przez obwodnicę (czyli autostradę).
Ale jak sobie wyznaczyłem Twoją trasę z Sulechowa do Tegel, to dla trasy krótkiej i ekonomicznej było przez centrum, dla szybkiej i łatwej obwodnicą koło Velten (na północ od Berlina). We wszystkich czterech przypadkach suwak optymalizacji na max w prawo.

« Odpowiedź #83 dnia: Sierpień 22, 2007, 18:46:33 »
W końcu pewnie wyjdzie mapka 2007.07 z 67% pokryciem od TeleAtlas i wszyscy zaczną kochać TT i iGO  :O~

W 2007.07 pokrycie jest 69,55%:

« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2007, 18:52:18 wysłana przez skrzat »

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #84 dnia: Sierpień 22, 2007, 19:48:44 »
W 2007.07 pokrycie jest 69,55%:
Pokrycie jest, tylko mapy nie ma. Przynajmniej dla iGO/MIO

« Odpowiedź #85 dnia: Sierpień 23, 2007, 01:14:45 »

Oj, Radoskurze, i nie robisz dobrze. Ten suwak powinien być maksymalnie w prawo,

Jednak chyba nie. Ja też jestem pewien że w lewo, ale jest małe ale ....

Bo nie szybko, tylko "EASY".

No właśnie. Ale to chyba z przeróbki "andy'ego"? Bo jakoś nie przypominam sobie tego w wersji podstawowej iGO PLUS
Stąd pewnie nasza rozbieżność zdań   B)

Niestety nieco (to delikatnie powiedziane!!!) przegadana grafika, przeładowany panel komputera podróży i nadmiarowość zupełnie dla mnie bezużytecznych przycisków w trybie kokpitu spowodowała, że po kliku trasach wyrzuciłem andy.ego, a wówczas ustawienie - "tras szybka" i suwak w lewo - wydaje się być optymalne.

I tu takie ogólne przemyślenia. Ponieważ odmian iGO i MioMap trochę jest, a do tego milion wtyczek - sądzę, że opisując jakieś zdarzenie należałoby podawać i wersję softu i zastosowane wtyczki (jeżeli mają wpływ nie tylko na grafikę, ale także na funkcjonalność). Wiem że to upierdliwe, ale przeciwnym wypadku jakakolwiek dyskusja nie bardzo ma sens, bo może się okazać że gadamy na temat zupełnie różnego softu  :shock:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2007, 01:20:53 wysłana przez GPS maniak »

*

Offline Pecus

• **
  • 243
  • Sprzęt:
    Mio P550 + 2GB SD Card;
    Toshiba G900 + 2GB
« Odpowiedź #86 dnia: Sierpień 23, 2007, 08:47:52 »
Co do trybu "Easy", to wystarczy zmienic dwa wiersze w plikach definiujacych wyswietlanie opcji i bedzie w dowolnym skinie.
Mi w MioMap dodanie tej funkcjonalnosci zajelo 2 minuty (oczywiscie pomijajac znalezienie informacji jak to zrobic ;) ).
Co ciekawe w MioMap nie mam tego suwaka o ktorym ciagle sie pisze w przypadku iGo (przynajmniej w oryginalnym skinie go brak) i jakos w trybie "Easy" praktycznie zawsze wytycza trase tak, jak  powinien.

.... Hm.... a moze dodam sobie i ten suwak, tylko ze w tedy ekran konfiguracji trasy zaczyna sie robic zbyt dlugi i trzaba go przewijac - bez suwaka miesci sie na jednym ekranie.

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #87 dnia: Sierpień 23, 2007, 09:06:21 »
.... Hm.... a moze dodam sobie i ten suwak, tylko ze w tedy ekran konfiguracji trasy zaczyna sie robic zbyt dlugi i trzaba go przewijac - bez suwaka miesci sie na jednym ekranie.
Myślę, że nie musisz. Suwak ten służy do definiowania, czy iGO liczy trasy szybko, ale niedokładnie (czyli w lewo) - fakt, trzyma się wtedy głównych tras, ale potrafi robić głupoty, tj. przy zmianach trasy trzyma się kurczowo raz obranej drogi, choć to może nie mieć sensu, albo dokładnie, ale powoli (czyli w prawo). Steruje zmienną o nazwie "hsc_nc_correctness", która w iGO ma wartość domyślną 80. Według instrukcji (i moich spostrzeżeń) ma znaczenie dla prędkości wyznaczania bardzo długich (np 5000 km) tras.

« Odpowiedź #88 dnia: Sierpień 23, 2007, 16:50:27 »
Co do trybu "Easy", to wystarczy zmienic dwa wiersze w plikach definiujacych wyswietlanie opcji i bedzie w dowolnym skinie.

Dzięki. Tak czy inaczej, nie wszyscy to mają.

A tak przy okazji ...... Jeżeli naprawdę jesteście zwolennikami iGo czy MioMap, to może ucieszy Was fakt, że pomimo iż zdradziłem iGO kupując sobie do samochodu NUVI-200 i pomimo, że uważama iż to dla "statystycznego Kowalskiego" bardzo dobry sprzęt - to nadal uważam iGO/MioMap za najlepszy soft nawigacyjny, dla kogoś ..... z klasą  :wink: :ok:

Oto jak "z grubsza" wygląda porównanie Garmina Nuvi200 z pocketem z iGO/MioMap: http://gpsmaniak.com/new/gps-nuvi200.htm

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
« Odpowiedź #89 dnia: Sierpień 24, 2007, 06:25:14 »
Mi w MioMap dodanie tej funkcjonalnosci zajelo 2 minuty (oczywiscie pomijajac znalezienie informacji jak to zrobic ;) ).
Co ciekawe w MioMap nie mam tego suwaka o ktorym ciagle sie pisze w przypadku iGo (przynajmniej w oryginalnym skinie go brak) i jakos w trybie "Easy" praktycznie zawsze wytycza trase tak, jak  powinien.

poprosze o przepis jak uaktywnic tryb easy w miomap