Poziom sygnału GPS - iGO

• 8 Odpowiedzi
  • 2163 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Poziom sygnału GPS - iGO
« dnia: Listopad 13, 2006, 20:48:16 »
Witam
Mam pytanie odnosnie iGO

Uzywam iGO na imate PDA-N i nie mam z nim problemow - wszystko super

Uzywalem go w Polsce OK, Czechach OK, Slowacji OK, Niemczech OK
Problem pojawil sie jak bylem ostatnio w Wielkiej Brytanii i nie moglem zlapac tam sygnalu GPS (pod Londynem i niedaleko Cambridge) w samochodzie bylo to prawie niemozliwe a na otwartej przestrzeni w koncu sygnal zlapal ale trwalo to bardzo dlugo - w Polsce, Niemczech, Czechach i Slowacji sygnal lapie w parenascie sekund ... zarowno na otwartej przestrzeni jak i w samochodzie - w takim razie co sie dzieje w UK?
Ma ktos jakis pomysl?

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
Poziom sygnału GPS - iGO
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 13, 2006, 21:29:39 »
sprawdz gpsa softem ktory dostales na plycie przy zakupie odbiornika /gps info/ wyjasni sie co jest nie tak - soft czy sprzet
Dell X50v/Bt-359 --> BB

Poziom sygnału GPS - iGO
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 14, 2006, 08:49:23 »
dobre rady zawsze w cenie....ale jak sprawdzic na gps info czy soft jest nie sprawny? :worried:

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
Poziom sygnału GPS - iGO
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 14, 2006, 09:16:36 »
a dosc prosto.
odpalasz gps info i patrzysz po jakim czasie zlapie fixa.

potem robisz SR i odpalsz iGo - i patrzysz po jakim czasie lapie fixa...

Akurat z moich obserwacji cos jest nie tak z alapaniem fixa przez IGO przynajmniej na mio550.... Czy to są Niemcy , Holandia czy cokolwiek innego, na pozycje czekam w IGo nawet i 40 minut, gdy np w TT trwa to gora minutę.

Problem rozwiazuję uruchomieniem GPS Info (fix z reguly w kilkadziesiat sekund), a nastepnie uruchamiam IGO - ustalenie pozycji jest wówczas błyskawiczne.

No moje IGO ma jakies problemy z prawidlową komunikacją (startową) z GPSem

*

Offline nieboraku

• **
  • 219
  • Sprzęt: Asus A636N plus KINGSTON 2GB EP, Destinator 6 TS
Re: Poziom sygnału GPS - iGO
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 14, 2006, 09:27:19 »
Cytat: "rufus96"
w takim razie co sie dzieje w UK?
Ma ktos jakis pomysl?

W UK nic się nie dzieje. No może Londku Zdroju, bo nie ma takiego miasta jak Londyn ]:> Używałem w Liverpoolu, pod Liverpoolem i kilku innych miejscach - działało, ani lepiej ani gorzej od np. Destinatora. Także szukaj problemu w sprzęcie/słabym sygnale z zewnątrz raczej, niż oprogramowaniu.

*

tramp

Poziom sygnału GPS - iGO
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 14, 2006, 09:30:20 »
w N-ce iGO łapie fixa w czasie niegorszym niż wszystkie inne wynalazki  :)

może w UK akurat był smog albo RAF-owskie Hariery właśnie miały ćwiczenia z zakłócania elektronicznego :)))

Poziom sygnału GPS - iGO
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 14, 2006, 13:30:59 »
Jak mieszkałem w uk centralnej (coventry) często zdarzało mi się że bardzo długo łąpał fixa, co nie zdarza mi się na kontynencie... nie wiem czemu ale tak było... być może właśnie hariery latały sobie w okolicy:) wkońcu to system wojskowy...

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Poziom sygnału GPS - iGO
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 19, 2006, 20:05:55 »
A mnie tu w Warszawie denerwuje ze co pewien czas zrywa sygnał na kilka sekund. Czasem nie zauważa się gdy człek nie obserwuje ikonki połączenia a czasem gdy przerwa jest trochę dłuższa jest komunikat o zaniku sygnału GPS. Nadmienię, że w Automapie nie miałem takiego zjawiska.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

tramp

Poziom sygnału GPS - iGO
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 19, 2006, 21:55:31 »
nasze nowe F-y stoją póki co w hangarach także one chyba nie są winne :))