pokrycie dróg Polski

• 14 Odpowiedzi
  • 3069 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline cham

• 40
  • Sprzęt: Smasung Galaxy S3, HTC HD2, Axim x51v
pokrycie dróg Polski
« dnia: Wrzesień 18, 2007, 14:11:42 »
Przymierzam sie do kupna programu do mojego handhelda.
Widziałem i próbowałem jeździć samochodem z pomoca Automapy 3,9 oraz z iGO (nie wiem jaka wersją).
Za AM przemawia dokładna sieć dróg (numeracja domów), szczególnie we wschodniej Polsce gdzie mieszkam i się często poruszam. Przeciw, dużo błędów o których czytam na innych forach, kiepskie nawigowanie poza granicami kraju, cena (?).
Za iGO przemawia znakomity "silnik" 3D (opinia kilku osób, z którymi rozmawiałem), dość czytelny
interfejs. Jechałem z kolegą, prowadzony przez iGO, po Budapeszcie - wyglądało rewelacyjnie, ignorowaliśmy drogowskazy i dobrze na tym wyszliśmy (no ale w końcu to chyba węgierski program?).
Niestety porażką iGO jest pokrycie siatki dróg w Polsce. Mieszkam w Lublinie i widziałem, że na mapie Lublina jest tylko kilka dróg, a te co są, maja przebieg 1/5 oryginału (np. ulica Północna - tylko w kawałku, mojej, tj. Sudeckiej, nie ma w ogóle...)
I moje pytania. Czy to sie poprawia? Czy po zakupie odbywa się aktualizacja map? Jak często, jak długo, ile to kosztuje?
Może ktoś znajdzie chwilę czasu, żeby sprawdzić, czy w najnowszej wersji map mozna znaleźć np. takie miejsca:
Lublin, ul. Sudecka;
Lublin, ul. Weteranów;
Puławy, ul. Filtrowa;
Puławy, Al. Królewska;
Sanok, ul. Piłsudskiego.

Pozdrawiam

Cham

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: pokrycie dróg Polski
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 18, 2007, 14:51:48 »
Cytat: cham
Przeciw, AM dużo błędów o których czytam na innych forach, kiepskie nawigowanie poza granicami kraju ...

Chętnie poczytam, zwłaszcza o tym nawigowaniu za granicą, możesz wskazać miejsce?

Może ktoś znajdzie chwilę czasu, żeby sprawdzić, czy w najnowszej wersji map mozna znaleźć np. takie miejsca:
Lublin, ul. Sudecka;
Lublin, ul. Weteranów;
Puławy, ul. Filtrowa;
Puławy, Al. Królewska;
Sanok, ul. Piłsudskiego.

Pytaj Piotra Lutyńskiego, właśnie chce tanio sprzedać swoje iGO i zostać przy AM.
AM w Puławach i Sanoku nie ma jeszcze numeracji domów.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 18, 2007, 15:14:46 »
iGO ma rzeczywiście bardzo starą mapę Polski TeleAtlasa o mizernym pokryciu. MIO (brat bliźniak iGO) ma o wiele lepszą mapę Emapy (ta z kolei zawiera mnóstwo błędów). Jest też z mapą Emapy iGO tylko na Polskę.
Generalnie poczytaj całe forum i spróbuj sobie wyrobić własne zdanie.

*

Offline lazik_s

• 386
  • Sprzęt: HTC Cruise, FS N560
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 18, 2007, 15:29:04 »
Lublin, ul. Sudecka;
W mapie 2007.07.070815 ta ulica jest wraz z numeracją. Pokazuje mi że numer 56  jest przy skrzyżowaniu z Izerską.

Lublin, ul. Weteranów;
Też jest i też z numeracją.

Puławy, ul. Filtrowa;
Jest z numeracją. Przy skrzyżowaniu z Piramowicza wychodzi numer 80.

Puławy, Al. Królewska;
Jest - z numeracją.

Sanok, ul. Piłsudskiego.
Jest z numeracją.
brak podpisu i kropka

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 18, 2007, 15:33:51 »
Cytat: lazik_s
W mapie 2007.07.070815 ...

Gdzie można ją kupić?

*

Offline lazik_s

• 386
  • Sprzęt: HTC Cruise, FS N560
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 18, 2007, 17:27:25 »
Cytat: lazik_s
W mapie 2007.07.070815 ...

Gdzie można ją kupić?
http://navngo.com/pages/global/eng/where_ro_buy
brak podpisu i kropka

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 18, 2007, 19:16:29 »
Równie dobrze mogłeś napisać w internecie ...
To ta?
Pokrycie Polski: 67%
Pokrycie adresowe: 51%
Długość dróg: 651.639
Punkty POI:  74.509
Liczba centrów miast: 64.840

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 18, 2007, 20:07:47 »
Prawdopodobnie następna. Mapa, której dane podajesz ma datę 2007.01 (choć nie wiem, która wersja, bo było kilka).

[Edit]
Choć możesz mieć rację - mapa 2007.01 wg. Navngo ma 54 509 POI
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2007, 20:10:09 wysłana przez Krakus »

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 19, 2007, 23:37:28 »
hmmmmm może jednak wstrzymać się z igo na razie, mówie Ci to jako użytkownik mio. Trzeba przyznać, że w tym momencie navngo nie oferuje nic specjalnie dobrego na polskę, nazwijmy to po imieniu - mamy zaserwowanego bubla w mio i prehistoryczne mapy w igo...

nie chce Ciebie tu namawiać na automapę, choć z widokiem 3d to się trochę zapędziłeś bo najnowsza am ma taki widok. Na twoim miejscu poczekałbym do końca roku bo mamy tu wszyscy nadzieję że w październiku dostaniemy mapę polski teleatlasa z nowym pokryciem.

Jeśli znowu użytkownicy navngo zostaną na lodzie... to rozpatrywałbym albo am, albo tomtom - ale tego tylko gdy będzie miał aktualniejszą mapę polski - teleatlas coś tam obiecuje i myślę że to jest bardziej prawdopodobne niz igo.

Oczywiście tomtom nie musi się podobać (mnie się nie podoba), i wyrażam tylko swoje zdanie. Polecam Ci igo jako soft ale mapy polski są na bardzo niskim poziomie, myślę że warto poczekać te 2 miechy i zobaczyć czy coś się wydarzy...

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 19, 2007, 23:51:55 »
Jechaliśmy ostatnio dwoma autami przez Polske, Słowacje i Węgry - Ja miałem igo kumpel AM 4.0 - Wynik - Zapytał po wszystkim gdzie można kupić igo :). Polska to jest może troszke lepsza w AM ale jak ktoś jeżdzi dalej to tylko IGO. AM na Węgrzech czy Słowacji to można do bagażnika zchować. W IGO na zadupiu Węgierskim adresy dokładne znajduje.

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 19, 2007, 23:57:42 »
W IGO na zadupiu Węgierskim adresy dokładne znajduje.

Problem leży w dostawcach map dla Europy Wschodniej - AM kupuje wszystko u TeleAtlasa, iGO - u lokalnych dostawców.

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 20, 2007, 00:22:58 »
Najważniejszy efekt !! :)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 20, 2007, 00:56:54 »
W IGO na zadupiu Węgierskim adresy dokładne znajduje.

W końcu to węgierski program   B)

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 20, 2007, 12:00:27 »
spokojnie, nie jeździłem po Węgrzech to nie wiem, ale były tutaj już wypowiedzi mało pochlebne, typu urwana autostrada.... nie bądźmy stronniczy, każdy program ma jakieś wady. Ogólnie europa jest zrobiona na mio/igo dobrze.. ale polska... ja jeżdżę najwięcej po Polsce i jakość map zaczyna mi przeszkadzać.

Co do interfejsu.. uważam że igo/mio jest bezkonkurencyjny, choć też nie przyznam,  że wiele widziałem, am4 też mi się podoba ale głupio prowadzi i jest wolna

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 20, 2007, 12:33:27 »
spokojnie, nie jeździłem po Węgrzech to nie wiem, ale były tutaj już wypowiedzi mało pochlebne, typu urwana autostrada...

Ten temat znam akurat z autopsji, bo jechałem w zeszłym roku właśnie tą autostradą i rzeczywiście urywała się (w realu). Widocznie już ją skończyli i jeszcze nie jest naniesiona na nowych mapach. Bezbłędnych programów i map nie ma, ale zapewniam Cię, że iGO po Wegrzech prowadziło bardzo dobrze - w porównaniu do map Emapy to inna bajka.