Cavallino
Problem nie jest sztuczny. Przy tak małej karcie Igo trzeba dokonywać żonglerki między kartą do nawigacji z Igo a innymi kartami, do innych zastosowań PDA.
Ja tak robiłem używając karty SD z aplikacjami i karty WiFi SDIO. Jedną miałem zawsze w kieszonce etui. W końcu, po pół roku kartę WiFi zgubiłem... gdzieś się wysunęła i po niej. Obawiam się, że podobny scenariusz może przydarzyć się użytkownikowi Igo z oryginalną kartą.
Po wtóre, co będzie jak użytkownik przez nieuwagę coś pokasuje przy okazji prób dogrania sobie czegoś do fabrycznej karty?
Moim zdaniem jakaś forma bezpiecznego backupu trzymanego w szufladzie ma duży sens. Ja wyznaję zasadę w przypadku oprogramowania, że powinno się pracować na kopiach roboczych, a oryginał powinien spoczywać bezpiecznie w sejfie.
Stąd też kiedyś wrzuciłem na forum koncepcję zabezpieczenia działającego tak, żeby można było zrobić samodzielną kopię na inny nośnik, ale konieczne byłoby posiadanie oryginału w celu uaktywnienia kopii (np. jednorazowe włożenie do slotu oryginalnej karty) lub do dokonywania aktualizacji lub zmiany jakichś generalnych ustawień w programie. Nie byłoby to zabezpieczenie idealne, ale jak widać, to stosowane obecnie chyba też nie jest.