Nowa wersja iGO - New Maps Update 2006.10.12

• 91 Odpowiedzi
  • 14588 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 10, 2006, 10:08:18 »
Cytat: "renmar"
piotrze co to znaczy:
ta wersja która nabyłem pokrywa się z tym co jest w sieci  :surprised:

w sieci jest wersja, ktora ktos przerobil tak by pasowala jej kazda kart SD (olewa pewnie SD Card Security) i nie wyobrazam sobie zeby twoi oryginalny numer licencji mogl sie zgadzac z tym z sieci (to znaczyloby, ze moze kupiles podrobe?  :huh: )

Pokrywa się z najnowszą wersja udostępnioną na stronie iGO (poprzez Upodatera).
Moje pytanie jest takie, jak zrobić by ta moja orginalna wersja zakupiona przeze mnie, za którą zapłaciłem w autoryzowanycm sklepie chodziła na innej karcie SD (a ten mój orginał leżał w sejfie na wszelki wypadek)????
ISTQB Certified Tester

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 10, 2006, 23:54:21 »
Naprawdę nikt nie wie jak mi pomóc?

Pozdr
ISTQB Certified Tester

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 11, 2006, 09:07:36 »
Cytat: "piotr.lutynski"
Naprawdę nikt nie wie jak mi pomóc?

Pozdr

Pytasz jak obejść zabezpieczenia, jednocześnie nie korzystając z cracków (zjeść ciastko i mieć ciastko), no to się nie dziw że nikt Ci nie pomaga.
Dla mnie problem sztuczny, używałbym tej karty którą masz, a jak się uszkodzi to do reklamacji.
Na razie miejsca nie brakuje, więc ten problem też nie istnieje.

*

Offline Ar2ro

• **
  • 121
  • Sprzęt: Mio 168, MioMap3.2, MapaMap3.x
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 11, 2006, 10:03:27 »
Cavallino
Problem nie jest sztuczny. Przy tak małej karcie Igo trzeba dokonywać żonglerki między kartą do nawigacji z Igo a innymi kartami, do innych zastosowań PDA.
Ja tak robiłem używając karty SD z aplikacjami i karty WiFi SDIO. Jedną miałem zawsze w kieszonce etui. W końcu, po pół roku kartę WiFi zgubiłem... gdzieś się wysunęła i po niej. Obawiam się, że podobny scenariusz może przydarzyć się użytkownikowi Igo z oryginalną kartą.

Po wtóre, co będzie jak użytkownik przez nieuwagę coś pokasuje przy okazji prób dogrania sobie czegoś do fabrycznej karty?

Moim zdaniem jakaś forma bezpiecznego backupu trzymanego w szufladzie ma duży sens. Ja wyznaję zasadę w przypadku oprogramowania, że powinno się pracować na kopiach roboczych, a oryginał powinien spoczywać bezpiecznie w sejfie.

Stąd też kiedyś wrzuciłem na forum koncepcję zabezpieczenia działającego tak, żeby można było zrobić samodzielną kopię na inny nośnik, ale konieczne byłoby posiadanie oryginału w celu uaktywnienia kopii (np. jednorazowe włożenie do slotu oryginalnej karty) lub do dokonywania aktualizacji lub zmiany jakichś generalnych ustawień w programie. Nie byłoby to zabezpieczenie idealne, ale jak widać, to stosowane obecnie chyba też nie jest.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 11, 2006, 15:36:43 »
Dokładnie tak jak Kolega napisał. Oprócz iGO mam inne aplikacje, nawet automapę i musiałem wszystko przeinstalowac na CF, tylko, że działanie aplikacji zainstalowanych na CF w moim palmtopie jest wolniejsze (iPAQ 2750 + WM5.0) - bo rozwiązanie z przekładaniem kart to poroniony pomysł, że musiałbym przekłada SD przynajmniej 6-8x dziennie (już widzę jaki bedzie stan styków w Palmtopie.
Np automapa test przelibczania trasy  (dostępny w tym serwisie) trwa dla SD 46sek (SD 133x) a gdy uzywam map zainstalowanych na CF (niezależnie od szybkości karty) wynosi 54 a wiec przeliczanie trasy jest wolniejsze o 17% !!!
Nie rozumiem tego, że producent programu karze legalnych posiuadaczy udawadniając ludziom, że nie opłaca się być uczciwym w stosunku do nich?

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

tramp

« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 11, 2006, 16:11:26 »
Piotrze ponieważ wyniknął u Ciebie określony problem skorzystaj ze wsparcia technicznego, przecież nie kupileś pietruszki :), i zapytaj się Producenta czy to co chcesz zrobić jest możliwe bo ja jednak myślę, że tak tylko coś mi się niestety wydaje mieszasz  :(

napisz e-maila, poczekaj nawet te kilka dni i zobaczymy

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 11, 2006, 17:33:04 »
Cytat: "Ar2ro"
Cavallino
Problem nie jest sztuczny. Przy tak małej karcie Igo trzeba dokonywać żonglerki między kartą do nawigacji z Igo a innymi kartami, do innych zastosowań PDA.

Macie w pda tylko po jednym slocie do kart czy jak?
Może stąd te problemy?

Zresztą mnie tam karta 1 gb wystarcza z nawiązką.
Oczywiście przed użyciem wykonałbym kopię karty i-go.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 11, 2006, 21:58:13 »
Dostawca powtarza tylko jak mantrę że "licencja dotyczy tylko jednego nośnika dostarczonego w pudełku"....
Problem nike jest sztuczny bo mam jeden slot na SD i jeden na CF tylko, że gdy mapy Automapy mam wgrane na CF to Automapa działa wolniej... ale widzę, że inne programy  zresztą też...... zresztą opisałem problem wyżej....

Pozdr
ISTQB Certified Tester

*

tramp

« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 11, 2006, 22:06:50 »
Piotrze tylko tak mądry i wykształcony człowiek, jakim podejrzewam jesteś powinien sobie zdawać sprawę, że nie pytamy się o nic cieńkiego Bolka - polskiego dostawcy tylko piszemy wprost do producenta/twórców programu :)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 13, 2006, 00:16:12 »
Cytat: "wwoland"
Ja swoj IGO kopiowalem na 2GB ale okazala sie za mala, teraz mam na 4GB, IGO aktualizowal sie bez najmniejszego problemu bez wzgledu na nosnik.

W takim razie mam prośbę: podpowiedz mi jak zrobić bym mógł skopiować swój zakupiony, orginalny  iGO na większą kartę SD (np 2GB) i by do tego działał....?

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 13, 2006, 09:42:05 »
Ja swoj IGO kopiowalem na 2GB ale okazala sie za mala, teraz mam na 4GB, IGO aktualizowal sie bez najmniejszego problemu bez wzgledu na nosnik.

W takim razie mam prośbę: podpowiedz mi jak zrobić bym mógł skopiować swój zakupiony, orginalny  iGO na większą kartę SD (np 2GB) i by do tego działał....?

Pozdrawiam

Nie da rady. Oczywiscie istnieje taka możliwość ale automatycznie staje się wersją legalną "inaczej"  :P

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #41 dnia: Listopad 13, 2006, 10:41:07 »
Cytat: "radoskur"

Pozdrawiam

Nie da rady. Oczywiscie istnieje taka możliwość ale automatycznie staje się wersją legalną "inaczej"  :P

Nikt nie bedzie mi mógł zarzucić , że ukradłem....
W gwarancji auta, które byłem zakupiłem jakiś czas temu było praktycznie wszędzie napisane, że wszystko trzeba robić w ASO... nawet wymianę żarówki.... jak sam sobie npo wyczyszczę w okresie gwarancji gaźnik to najwyżej strace gwarancję ale mam dalej auto legalnie nabyte......  :)
Tak samo tu, jak kupiłem proigram to nikt nie może mi zarzucić, że mam go nielegalnie i moge sobie z nim robić co mi się podoba pod warunkiem, że go nie będe udostępniał ze zmianami dalej.... mogę sobie tą kartę połamać, mogę podłączyć ją do kontaktu (230V), mogę zanurzyć w szklance z wodą... itp.
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #42 dnia: Listopad 13, 2006, 12:03:20 »
Witam
Cieszę się, że są ludzie uczciwi i jednocześnie rozsądnie myślący. Chyba przecież wciąż jest auktualne, że można sobie zrobić jeną legal;ną kopię każdego softu. Co na przykład będzie, gdy będąc za granicą padnie mi karta iGO z mapami. pieniadze wyrzucone i kontynuacja z mapami papierowymi? A może szybki kontakt producentem :D  ]:> ? Takich sytuacji może być więcej.
Pozdrawiam
starin

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #43 dnia: Listopad 13, 2006, 13:39:28 »
piotr.lutynski
pewnie, ze mozesz. ale nie licz na pomoc producenta. kupujac dany produkt przyjmujesz warunki jakie producent oferuje. jak ci sie nie podoba to sie nie decydujesz na towar.
przyklad: w nowym OS microsoftu wymagany jest dostep do neta przy nadrozszej wersji systemu. inaczej nie bedzie mozna aktywowac systemu. i co, ktos nie ma dostepu do neta, kupil legalnie system za kilkaste $ i jest uziemiony. podobnie jest w twoim przypadku. sytuacja taka miala, ma i bedzie miec miejsce jeszcze wiele razy
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #44 dnia: Listopad 13, 2006, 13:44:30 »
Cytat: "fokstrot"
piotr.lutynski
pewnie, ze mozesz. ale nie licz na pomoc producenta. kupujac dany produkt przyjmujesz warunki jakie producent oferuje. jak ci sie nie podoba to sie nie decydujesz na towar.

A czy to jest strona Producenta.... ?
Co do towaru to kupując iGO kupujący nie jest o tym informowany a dowiaduje się o tym po zakupie towaru i jego rozpakowaniu ......
Obowiązuje zasada "kup, kup.... a jak kupiłeś to sam jesteś sobie winien frajerze bo kupując zaakceptowałeś regulamin/licencję, która była w zapieczętowanym opakowaniu".....

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline fokstrot

• 949
« Odpowiedź #45 dnia: Listopad 13, 2006, 13:52:42 »
nie wiem czy to jest strona producenta czy radia Maryja. chce ci tylko wyjasnic dlaczego jest tak a nie inaczej. pierwszy raz komputera uzywasz? wszak mowie jescze raz, ze takich sytuacji gdzie legalny uzytkownik softu dostaje po dupie za to, ze jest "legalny". a ty dziwisz sie jak maly jasiu. dlaczego slonce swieci, dlaczego wiatr wieje. sorry ale zupelnie cie nie rozumiem.
ps.
Co do towaru to kupując iGO kupujący nie jest o tym informowany a dowiaduje się o tym po zakupie towaru i jego rozpakowaniu
na pewno? ejze. mnie wydaje sie, ze jest inaczej. nie mam czasu teraz szukac po dokumentacji iGO ale na pewno nie moga sobie pozwolic na niepoinformowanie klienta o warunkach licencji.
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #46 dnia: Listopad 13, 2006, 13:57:54 »
nie wiem czy to jest strona producenta czy radia Maryja. chce ci tylko wyjasnic dlaczego jest tak a nie inaczej. pierwszy raz komputera uzywasz? wszak mowie jescze raz, ze takich sytuacji gdzie legalny uzytkownik softu dostaje po dupie za to, ze jest "legalny". a ty dziwisz sie jak maly jasiu. dlaczego slonce swieci, dlaczego wiatr wieje. sorry ale zupelnie cie nie rozumiem.
ps.
Co do towaru to kupując iGO kupujący nie jest o tym informowany a dowiaduje się o tym po zakupie towaru i jego rozpakowaniu
na pewno? ejze. mnie wydaje sie, ze jest inaczej. nie mam czasu teraz szukac po dokumentacji iGO ale na pewno nie moga sobie pozwolic na niepoinformowanie klienta o warunkach licencji.

Klient kupujący towar nie musi szukać informacji w tesiącach stron internetu, że jest inaczej niż podpowiada mu logika własciciela. Ba.... użytkownik GPS wcale nie musi posiadać internetu by to wiedzieć skoro produkt fizycznie leży na półce sklepu. Jesli są takie obostrzenia to powinna być informacja na opakowaniu albo powinien mu być podkładana do podpisania licencja przed zakupem...
ISTQB Certified Tester

*

Offline fokstrot

• 949
« Odpowiedź #47 dnia: Listopad 13, 2006, 14:04:00 »
piotr.lutynski
yhy. szkoda ze ajeda tutaj nie ma. wiem, ze on siedzi w przepisach to pewnie by ci wyjasnil paragrafami co producentowi wolno a co nie.
ps. ja tez uwazam, ze wydawca iGO wali po pysku w ten sposob legalnych nabywcow produktu. sek w tym ze to on zdecydowal, ze ma byc tak a nie inaczej. my mozemy sobie najwyzej ponarzekac
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #48 dnia: Listopad 13, 2006, 14:13:03 »
piotr.lutynski
yhy. szkoda ze ajeda tutaj nie ma. wiem, ze on siedzi w przepisach to pewnie by ci wyjasnil paragrafami co producentowi wolno a co nie.
ps. ja tez uwazam, ze wydawca iGO wali po pysku w ten sposob legalnych nabywcow produktu. sek w tym ze to on zdecydowal, ze ma byc tak a nie inaczej. my mozemy sobie najwyzej ponarzekac

Więc należy o tym pisać bo może w przyszłości inni się namyślą zanim kupią dany produkt.... a może wymusi to producentów do innego traktowania klientów w przyszłości....
Do tego jak producent tak zdecydował to klient powinien być informowany przed kupnem w jaki sposób są ograniczane jego prawa jako właściciela.
Co do przepisów to nie było nawet polskiej instrukcji a ta jest wymagana przepisami Prawa Polskiego.
ISTQB Certified Tester

*

Offline grisza[gen]

• 266
    • FotoGrisza
  • Sprzęt: [StarTrek][Nokia 770][Nokia 70][MIO P550M][Nokia 9210i][Nokia Ld-3W][Simpad SL4]
« Odpowiedź #49 dnia: Listopad 13, 2006, 15:45:13 »
my mozemy sobie najwyzej ponarzekac

Teoretycznie nie - o ile wiem ( i nic się nie zmieniło ) prawo Polski jest nadrzędne w stosunku do tego typu umów, a w Prawie Autorskim jak "byk" stoi że masz prawo do jednej kopii zapasowej.
Sęk w tym że to Polska własnie i takie rozważania raczej są tylko teoretyczne ze względu na koszty "nakłonienia" dystrybutora/producenta do prawnego zachowania...
Dawniej ludzie byli bliżsi sobie. Musieli. Broń nie niosła daleko.

*

Offline fokstrot

• 949
« Odpowiedź #50 dnia: Listopad 13, 2006, 19:00:26 »
grisza[gen]
prawo swoje, zycie swoje. przyklad forumowy -  posty nt n560 i reklamacji odnosnie blokowania palmtopa.
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

tramp

« Odpowiedź #51 dnia: Listopad 14, 2006, 09:43:52 »
fokstrot to je niestety zupełnie co innego, szermuj dobrymi przykładami  :)

za dowolną czynność serwisową dowolna firma może zażądać ile chce o ile nie jest rynkowym monopolista bo wtedy podpada pod kontrolę Antymonopolówki
inna sprawa sprzedaż zgodnie z obowiązującymi przepisami a i jeszcze to nie wszystko bo nawet jak przepisy mówią swoje ale niezgodnie z nadrzędną dyrektywą to są w każdej chwili do uchylenia vide akcyza na sprowadzane auta

*

Offline renmar

• **
  • 108
« Odpowiedź #52 dnia: Listopad 14, 2006, 11:03:02 »
wracajac dla mnie do ciekawszej czesci tematu  :D

Piotrze jak zrobiles sobie ta zapasowa kopie?

Kolega tez ma wieksza karte i chce tam miec jeszcze AM, probowal jakos skopiowac (nie znam szczegolow, ale moge pogadac) iGO na ta wieksza karte, ale mu sie pulta przy odpalaniu

:mysli:  :D

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #53 dnia: Listopad 14, 2006, 11:09:01 »
Witam!
Jesli chodzi o mnie to nadal nie uporałem się z problemem :(

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline renmar

• **
  • 108
« Odpowiedź #54 dnia: Listopad 14, 2006, 11:18:02 »
Piotr
a czy miales na opakowaniu karty z iGO taki 10 znakowy numer?
Kolega ma taki zaczynajacy sie od 0RH....

Ciekawe jaki numer uzyl wwoland zeby zaktywowac kopie na wiekszej karcie?

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #55 dnia: Listopad 14, 2006, 11:24:58 »
No wiec tak, wszytko było w takim plastikowym opakowaniu (twardy plasti) - na nim nie było. W srodku było pudełko z naklejką i iGO ID (10 znaków zaczynających się od 8Hxxxxxxxx) - ale nie pasuje. Była oprócz tego tekturka kolorowa (etykieta) na której nie ma zadnego numeru. Wewnątrz tej tekturki jest Quick Start Guide gdzie też nie ma zadnego numeru.
I to wsztko co było :-(
W tej szybkiej ninstrukcji piszą o tym kodzie (Identity code) , że może byc potrzebny przy updatach ale on nie pasuje.

Pozdr
ISTQB Certified Tester

*

Offline renmar

• **
  • 108
« Odpowiedź #56 dnia: Listopad 14, 2006, 12:49:52 »
no to ogolnie podobnie do tego co ma kolega (jak juz pisales w programie mozna podejrzec klucz CE-xxx)

wwoland

ktory numer i jak uzyles zeby ozywic skopiowana z oryginalu wersje?

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #57 dnia: Listopad 14, 2006, 12:51:12 »
Chuba się nie rozumiemy... mi nie zadziałało a klucz CE-xxxx..... nie działa - jest za długi wchodzą wszytkie znaki ale bez CE (bo jest za długi)..
ISTQB Certified Tester

*

Offline renmar

• **
  • 108
« Odpowiedź #58 dnia: Listopad 14, 2006, 15:04:37 »
piotrze tak tez rozumiem i pytalem wwolanda  :))

*

tramp

« Odpowiedź #59 dnia: Listopad 14, 2006, 15:12:54 »
może to jest pirat  :) :))

żartuję  :O~