Jade na wakacje. Ktore mapy?

• 21 Odpowiedzi
  • 5285 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
  • Sprzęt: Hejcztisi Magic
Jade na wakacje. Ktore mapy?
« dnia: Lipiec 13, 2007, 21:20:20 »
Witam.

Za tydzien jade na wakacje do Chorwacji, no i decyzja padla na oprogramowanie iGO. Chcialem sie was zapytac, ktore mapy sa najlepsze do takiego wypadu? Tak czytam i czytam, a ciagle nie jestem pewien. Mam obecnie mapy:

Polski 2007.01 070516, zajmuje okolo 38 mb,
Czech 2007.01_070209_15449631.fbl, okolo 15mb
Slowacji 2007.04_070524_9467731.fbl, okolo 9mb
Slowenii 2007.01_070209_2769938.fbl, okolo 2mb
Wegry 2007.04_070517_15222597.fbl, okolo 14mb
no i Chorwacja 2007.04_070524_4199799.fbl, okolo 4mb

Mam jeszcze mape WestEUMajor 2007.01_070209_35067056.fbl, okolo 34mb

Wiem ze po wgraniu tej ostatniej mapy moga pojawic sie bledy w wyznaczaniu trasy, ale mysle ze przydalaby mi sie do podrozy(?). Obecnie posiadam iGO 2006 my way Plus z latka AndiSK i speedcam.

No wiec, co myslicie? Mapy beda odpowiednie, czy lepiej wgrac jakies starsze? Wgrywac westeumajor?

Dzieki z gory.
Macbook Black

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
Odp: Jade na wakacje. Ktore mapy?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 13, 2007, 21:40:25 »
Używając legalnego iGo i oryginalnych map nie będziesz miał żadnych problemów z nawigowaniem po Europie Południowej i Środkowo-Wschodniej.  ;)
A jak będziesz kombinował efekty mogą być zgoła nieoczekiwane.

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 13, 2007, 21:57:05 »
Oryginalna to ja mam Automape ale niestety bez Europy. iGO no niestety nieoryginalne, ale coz poradzic. Tak wiec? :)
Macbook Black

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 13, 2007, 22:03:42 »
Tak więc zdążysz kupić przed wyjazdem  ;D

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 13, 2007, 22:20:43 »
Oryginalna to ja mam Automape ale niestety bez Europy. iGO no niestety nieoryginalne, ale coz poradzic. Tak wiec? :)

Tak więc się nie chwal na tym forum i nie oczekuj raczej odpowiedzi.

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 13, 2007, 22:26:09 »
Nikt glosno o tym nie mowi, a wszyscy wiedza ze conajmniej 50% uzytkownikow nie ma oryginalnej wersji.

EDIT: Poza tym, dlaczego niby uzytkownicy z oryginalna wersja nie mieliby pomagac tym bez? Mamy jakies moralne obiekcje do tego?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2007, 22:50:15 wysłana przez vlodeck »
Macbook Black

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 13, 2007, 23:07:54 »
.....Mamy jakies moralne obiekcje do tego?

Owszem mamy, to nić innego jak mniej lub bardziej jawne popieranie kradzieży na publicznym forum.

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 13, 2007, 23:34:55 »
Nie interesuje mnie kto i co ma nielegalnego, ale jak słusznie zauważyłeś nikt głośno o tym nie mówi, a dlaczego? Dlatego, że takie są zasady tego forum i trochę mnie dziwi, patrząc na ilość Twoich postów na tym forum, że jeszcze o tym nie wiesz...
A abstrahując od zasad tego forum, to nikt nie jest bez winy i każdy coś tam ma z uszami i u każdego coś by się tam znalazło, ale nie wymagaj od kogoś kto wydał 900 zł na program pomocy komuś kto ten program, nazwijmy to po imieniu, ukradł. I nie chodzi tu już o jakąś moralność, ale o zwykłą przyzwoitość.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 13, 2007, 23:42:28 »
... i znowu się zaczyna... po raz nie wiadomo już który dyskusja na tematy moralności, legalności, winy, rozważania kto komu co ukradł i jak bardzo powinien się wstydzić.

Może lepiej ten czas poświęcić na coś bardziej pożytecznego? Na przykład na udanie się do lodówki i wyciągnięcie chłodnego browarka na ochłodę :)

No to zdrówko!
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 13, 2007, 23:43:38 »
vlodeck
Tricolore wytlumaczyl Ci juz wszystko. Nie widze sensu dalszej dyskusji na ten temat.

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 14, 2007, 00:41:49 »
Po pierwsze to nie zrobilem niczego wbrew regulom tego forum. Nie propaguje ani piractwa ani "nabywania" nielegalnych wersji, po prostu odpowiedzialem na pytanie w zwiazku z moim watkiem.

I tak jak ktos zaznaczyl, nie ma sensu sie wdawac w dyskusje na temat legalnosci, moralnosci itp. bo kazdy bedzie mial swoje racje i zatoczy sie tylko bledne kolo. Dlatego dziekuje wszystkim za pomoc i przepraszam jesli kogos urazilem.

Pozdrawiam.
Macbook Black

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 14, 2007, 08:37:21 »
Legalne mapy są bardzo dobre, tylko jakby troszeczkę nieaktualne. To znaczy albo mają 10% pokrycia kraju, albo dane sprzed kilku lat. Nielegalne (czyli nie pochodzące z oficjalnej dystrybucji) bywają bardziej aktualne, ale bywa, że mają dziwne błędy - a już na pewno na styku dwu sąsiednich krajów - czyli nie zawsz wskazują przejść granicznych tam, gdzie one są w rzeczywistości. A tak w ogóle, to polityka iGO dotycząca aktualizacji map jest co najmniej dziwna.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 14, 2007, 10:08:33 »
Po pierwsze to nie zrobilem niczego wbrew regulom tego forum. Nie propaguje ani piractwa ani "nabywania" nielegalnych wersji, po prostu odpowiedzialem na pytanie w zwiazku z moim watkiem.

Nie o to chodzi że Ty robisz coś niezgodnego z tym forum, lecz o to że dzielenie satysfakcjonującej Ciebie odpowiedzi naruszy owe reguły (choć macie racje że pewnie w niewielkim stopniu).

Co do map: proponuję Ci wybrać program MioMap dla którego stworzono opisywane przez Ciebie mapy i który będąc klonem iGo jest od niego sporo tańszy  :)
Unikniesz w ten sposób znanych problemów z wyznaczaniem tras przy mieszaniu map lub potrzeby wykasowywania map bazowych.
Do MioMap też są odpowiednie skiny, dzięki którym uzyskasz efekt analogiczny jak w iGo (a może nawet i fajniejszy bo wybór skinów jest nawet większy niż dla iGo, a nowe funkcjonalności pojawiające się wraz z dograiem skinów są także w skinach dla MioMap).

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 14, 2007, 10:16:32 »
A czy do miomap jest ten dodatek z fotoradarami, ktory ostrzega glosowo i piszczy? :) Czyli te mapy jakie mam nie sa przeznaczone do iGO? Przejechalem wczoraj na nich kilkadziesiat kilometrow i musze powiedziec ze O WIELE lepiej sie jechalo niz na Automapie. Wiec juz sam nie wiem.
Macbook Black

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 14, 2007, 10:28:43 »
MioMap te mapy widzi, iGo nie (mówię o wersjach legalnych oczywiście). W nowych urządzeniach od Mio są te mapy już fabrycznie zainstalowane. MioMap również ostrzega o fotoradarach. Przykładowe skiny są tu: http://gpstrooper.googlepages.com/miomapskins , na kilku z nich nawet widać jak wyświetla fotoradary.
W przeciwieństwie do skinów Andy'iego wszystko jest w jednym skinie (nie potrzeba instalować oddzielnej łatki dla radarów).

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 14, 2007, 10:40:51 »
A sa jakies znaczace roznice miedzy iGO a miomap? Czy sa to te same programy?
Macbook Black

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 14, 2007, 10:52:39 »
A sa jakies znaczace roznice miedzy iGO a miomap? Czy sa to te same programy?

MioMap jest klonem iGo (jak kilka innych jeszcze programów) i żadnych istotnych różnic nie ma. Można nawet powiedzieć że to co najpierw pojawia się w MioMap później pojawia się w iGo (np. obsługa fotoradarów) ;)

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 14, 2007, 10:54:53 »
To dlaczego wiekszosc ludzi uzywa iGO zamiast miomap? Jesli jest tanszy to tylko na +, no i na dodatek obsluguje te najnowsze mapy.

A tak na marginesie, to ci ktorzy jezdza na iGO, to jezdza na mapach 2006.10 czy 2007.01 070419 ?
Macbook Black

*

Offline Pecus

• **
  • 243
  • Sprzęt:
    Mio P550 + 2GB SD Card;
    Toshiba G900 + 2GB
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 14, 2007, 17:40:36 »
Ja tez moge polecic MioMap. Wersja z mapami 30 krajow europejskich jest praktycznie o polowe tansza od odpowiadajacego mu pokryciem iGo. Widzialem wczoraj w sklepie za 360zl.
Ja za ten program dalem kapke wiecej, coz. W kazdym razie w przypadku PDA firmy MIO, MioMap prawidlowo zarzadza glosnoscia i podswietleniem, czego o iGo powiedziec nie moge.

W kazdym razie 360zl za cala Europe z b.dobrym oprogramowaniem, porownajcie to z cena Automapy EU (z gorszym pokryciem).

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 14, 2007, 19:05:46 »
To dlaczego wiekszosc ludzi uzywa iGO zamiast miomap?

Dobre pytanie :)
W moim przypadku to było tak, że jak kupowałem pocketa to chciałem jakiś program nawigacyjny na całą EU, a że byłem troszkę zielony w tym temacie jeszcze, to udało mu się wcisnąć iGO. Oczywiście nie żałuję, bo się okazał bardzo dobrym programem i subiektywnie mi "leży" (w przeciwieństwie do TT, który też jest świetnym programem, ale jakoś mi nie "leży"). Ale ostatnio znajomy kupił sobie pocketa i iGO mu się bardzo podoba, krótko mówiąc jest przypalony na ten program ;), więc na dniach mu odsprzedaję iGO a sobie zamawiam MioMap :)

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 14, 2007, 20:49:11 »
W skrocie jest przereklamowany. Mam jeszcze jedno pytanie co do iGO. Wgralem sobie paczki speedcams wszystkie, niby tak jak ma byc z lektorem rosyjskim (nie pytajcie dlaczego). I jak w Settings->General->Alerts zaznaczam speedcams, wybieram spoken (russian) + simple to demonstracyjnie wszystko ladnie mowi. No to ja zadowolony dodalem sobie kamerke na drodze (moja wlasna), jade - a ono juz nic nie mowi ani nie piszczy... Moze zle kamerke dodalem? Bo dosc duzo rodzajow ich tam jest.
Macbook Black

*

Offline Ar2ro

• **
  • 121
  • Sprzęt: Mio 168, MioMap3.2, MapaMap3.x
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 14, 2007, 20:52:20 »
Ale nie ma róży bez kolców. Kupiłem sobie MioMap niedawno za umiarkowaną cenę 399 PLN, wersja z 30 krajami (faktycznie jest 27) i próbowałem aktualizować używając MioUpdatera.
W rezultacie program na karcie SD został zaktualizowany do wersji nieco starszej niż był oryginalnie, natomiast mapy się nie aktualizują w ogóle. Jest nawet adnotacja, że aktualizacja map dotyczy bug-fixów, a nie nowych map. Tak więc, można przyjąć, że MioMap nie daje się legalnie aktualizować, jeśli idzie o mapy. Natomiast działa całkiem dobrze, w Holandii sprawdzałem jak działa ostrzeganie o radarach i działa bardzo dobrze.
Tak więc, kupując trzeba mieć na uwadze, że możemy zapłacić pół ceny ale także zostać z produktem nie podlegającym aktualizacji  >:(