Najnowsza mapa TA niestety nie ma jeszcze pełnej Estakady Kwiatkowskiego w Gdyni, którą jeżdżę niemal codziennie. Zgłosiłem jej brak na stronie TA, zobaczymy w kolejnych wydaniach. Dodatkowo, prowadzi mnie z Gdyni do Gdańska w sposób hmmmm rzekłbym niestandardowy, nieoptymalnie wybierając zjazd z obwodnicy (dla trasy szybkiej i łatwej, dla krótkiej prowadzi prawidłowo przez Sopot). No i nie ma (albo nie zauważyłem) informacji o pasach ruchu. Poza tym uwag nie mam - w Trójmiescie spisuje sie ogólnie znakomicie. No ale nie wyjechałem z nią jeszcze "w Polskę".
Emapa ma co prawda Estakadę od jakiegoś już czasu, ale z jakimś małym priorytetem - nie wyznacza przez nią trasy, choć ta zdecydowanie jest najszybsza i najłatwiejsza - sprawdzam to niemal codziennie. Dodatkowo co chwilę widzi ronda tam, gdzie ich nie ma, każe trzymać się danej strony gdy jest to zupełnie zbędne, za to zapomina o tym tam, gdzie naprawdę trzeba... Ma niekompletną i z zaniżoną kategorią Drogę Gdyńską, przez co co chwilę każe z niej zjeżdżać (co tam, nawet na wiadukt wskoczyć...

), podczas gdy trzeba jechac cały czas prosto piękną dwupasmówką. Mapa TA tez nie ma tej drogi ukończonej, ale przynajmniej od razu załapuje co jest grane i prowadzi prosto. No i jeszcze jedno - Emapa ma kompletnie skaszanione skrzyżowanie Słowackiego z Obwodnicą - było ono kilka lat temu przebudowywane i pewnie Emapa o tym zapomniała

W TA jest OK. Emapa w Gdańsku prowadzi na drogę rowerową (Jantarowa), TA wie, że tam nie wolno

Z Emapą zjeździłem całą Polskę, parę razy kazała wjechać w drogę z zakazem, czasem drogi z płyt traktowała jako asfaltowe, 2 razy w droga na mapie nie była ciągła, tzn pojawił się ciasny "zawijas" w kształcie litery Z, podczas gdy w rzeczywisości była prosta jak drut, zapominała przypomnieć o skręcie (na szczęście na mapie był wyraźnie widoczny) itp itd. Wszystkie te sprawy zgłaszałem na stronie emapy i spora część z nich jest już poprawiona, ale tylko w Internecie - w mapach dla iGO poprawek jeszcze nie widać

Dodatkowo, znalazłem błąd w POI - wg iGO Carrefour w Gdańsku jest w Jelitkowie, choć sam adres jest dobry. Ale nie wiem, gdzie i komu to zgłosić

Identyczny błąd ciągnie się jeszcze od czasów POI zaszytych w mapach dla Igo MyWay 2006.
No ale koniec konców i z iGo z mapą od Emapy jakoś wszędzie trafiłem

Wystarczyło "olać" nakazy rozjeżdżania rowerzystów tudzież przejazdu przez pole itp. i program wyznaczał nową drogę, najczęściej już prawidłową. Dodatkowo, jest widoczny pewien postęp. Coraz mniej skrzyżowań jest wyimaginowanymi rondami, na starszych mapach w specyficznych miejscach iGo się wysypywało, teraz już nie. A więc - powoli bo powoli - ale jest lepiej.
Za tydzień znów jadę "w Polskę", przetestuję mapę TA i dam znać jak się spisała. Na dużej liczbie danych teleadresowych mi nie zależy, więc ryzyko jest małe, tym bardziej że - jak pisałem wcześniej - w Trójmieście jest OK

No ale z poprzednią wersją, która nie miała jeszcze odcinka A1 do Tczewa ani obwodnicy Garwolina trochę się bałem jechać