IGO8 Najnowsze mapy polski od Tele Atlas i Emapa?

• 159 Odpowiedzi
  • 81844 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
Odp: IGO8 Najnowsze mapy polski od Tele Atlas i Emapa?
« Odpowiedź #90 dnia: Czerwiec 29, 2008, 01:01:02 »
Emapa - 080306, TA - 080313

Pytałem raczej o aktualność danych - możecie to sprawdzić w swojej okolicy?

*

Offline MCR

• 48
« Odpowiedź #91 dnia: Czerwiec 29, 2008, 01:03:21 »
Emapa - 080306

Poland8_2008.01_080513.fbl

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #92 dnia: Czerwiec 29, 2008, 01:37:52 »
Emapa - 080306

Poland8_2008.01_080513.fbl

Poczytaj więcej o tej mapie - ma błedy, które występowały w mapach z 2007 roku, a były usunięte w mapach 2008 roku. Ja bym tej mapy nie brał na poważnie.

Nieśmiertelne Rondo Mogilskie, którego remont zakończono dość dawno - ma kształt sprzed remontu (tak Emapa, jak i TA)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
Mały test - Najnowsze mapy polski od Tele Atlas i Emapa
« Odpowiedź #93 dnia: Czerwiec 29, 2008, 11:00:58 »
Prześledziłem na symulacjach kilka znanych mi tras i porównałem je z symulacjami z mapą pd Emapy. Pierwsze co rzuca się w oczy to brak błędów na rondach znanych z Emapy, oraz nieco lepsze wyznaczanie tras (bliższe temu co sam uważam za optimum). Natomiast oczywiście brak budynków 3D.

*

Offline Krakus

• 632
Odp: Mały test - Najnowsze mapy polski od Tele Atlas i Emapa
« Odpowiedź #94 dnia: Czerwiec 29, 2008, 11:12:52 »
Prześledziłem na symulacjach kilka znanych mi tras i porównałem je z symulacjami z mapą pd Emapy. Pierwsze co rzuca się w oczy to brak błędów na rondach znanych z Emapy, oraz nieco lepsze wyznaczanie tras (bliższe temu co sam uważam za optimum). Natomiast oczywiście brak budynków 3D.
Budynki nie są zapisane w mapie, a w plikach .3dc i .3dl, a te pochodzą i tak od Tele Atlasa.

Tak w ogóle, to zaczyna się robić ciekawie. Na dwu forach pojawiło się porównanie map Tele Atlasa i lokalnych dostawców. Okazuje się, że np. na Słowacji mapa Tele Atlasa ma większą ilość dróg (w kilometrach) niż Xahax'a. Ma za to prawdopodobnie mniejszą ilość danych teleadresowych. Generalnie, Tele Atlas podaje, że ma 99% pokrycia sieci dróg w Polsce, Słowacji i na Węgrzech.

*

Offline xtoudi

• **
  • 210
« Odpowiedź #95 dnia: Czerwiec 29, 2008, 11:21:50 »
Tutaj macie oficjalny dokment od TA na temat bardzo szczegółowych danych na temat pokrycia map (drogi, adresy itd) - dotyczy map 2008.04, szczegółowo omówione każde państwo.

http://rapidshare.com/files/125802034/ta_ct017709.zip

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #96 dnia: Czerwiec 29, 2008, 12:07:16 »
Jak się go uważnie przeczyta, to widać, że TA podaje pokrycie w procentach ludności objętych mapą. Stąd polskie 100% to około 482 000 km dróg, gdzie w rzeczywistości jest tych dróg znacznie więcej.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #97 dnia: Czerwiec 29, 2008, 12:10:26 »
Widać że Polska mniej więcej na poziomie Słowacji, Węgier. Jeżeli chodzi o pokrycie adresowe - bo np. o Autostrady to chyba jesteśmy PIONIEREM w Europie  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #98 dnia: Czerwiec 29, 2008, 12:28:27 »
...Autostrady to chyba jesteśmy PIONIEREM w Europie  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Eee, tam, chyba jednak jesteśmy przed Albanią :mrgreen:

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #99 dnia: Czerwiec 29, 2008, 13:26:53 »
Przejechałem się włąśnie rekreacyjnie (ok. 75km) po Łodzi i okolicach mając jednocześnie nawigację: TT7 pda z mapą 7.20 i iGo8 z nową mapa od TA. Często zjeżdżałem z wyznaczonej trasy celowo klucząc ny patrząc jak zachowują się obie nawigację.

Wnioski następujące:
- mapy są bardzo mocno podobne do siebie, można rzec że to ta sama mapa;
- oba programy (przy ustawieniu trasy szybkiej lub krótkiej) wyznaczają praktycznie takie same trasy, inną wyznacza tylko iGo przy trasie łatwej (szkoda że nie ma takiej opcji w tt)  :(   ;
- prawie w tych samych momentach pojawiają się komunikaty nawigacyjne i ostrzeżenia o POI;
- igo płynniej rysuje mapę, ma mniejsze opóźnienie w odwzorowaniu ulic niż tt7 (tt jest lekko spóźniony w stosunku do rzeczywistego położenia samochodu czego  nie było w wersji 6 na tym samym urządzeniu).

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #100 dnia: Czerwiec 29, 2008, 13:37:33 »
No widzisz? IGO górą!
Poważnie:
- mapy są bardzo mocno podobne do siebie, można rzec że to ta sama mapa;
- oba programy (przy ustawieniu trasy szybkiej lub krótkiej) wyznaczają praktycznie takie same trasy, inną wyznacza tylko iGo przy trasie łatwej (szkoda że nie ma takiej opcji w tt)  :(   ;
Myślę, że obie mapy są identyczne (Multinet 2008.01). Przy okazji zwróćcie uwagę na to, że w mapie 2008.04 przybędzie tylko 300 km sieci dróg - widać, że Tele Atlas uznał, że tyle co ma, wystarczy (jak na kraj trzeciego świata) - w Portugalii, która ma o wiele krótszą sieć dróg w tym samym czasie przybędzie 1000 km.

A iGO8 ma jeszcze jedną ukrytą strategię - trasa widokowa.

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #101 dnia: Czerwiec 29, 2008, 14:53:07 »

EM

Napisane: Czerwiec 29, 2008, 14:52:07
i TA

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #102 dnia: Czerwiec 29, 2008, 14:54:29 »
JD-MM - dzięki za screeny, ale poprosimy jeszcze o Twój komentarz do nich.

*

Offline JD-MM

• 1145
« Odpowiedź #103 dnia: Czerwiec 29, 2008, 15:13:09 »
Mapy cóż komentować TA rok do tyłu. Póki co traktuję IGO jako ciekawostkę (testuję tylko teoretycznie), a nie jako nawigację (zawiodłem się już na 2006+, przeczołgała mnie nawet przez rezerwat "Jedlina"). Wielka szkoda bo leży mi graficznie. Narazie pozostanę przy konkurencji.

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #104 dnia: Czerwiec 29, 2008, 19:46:56 »
Zwróćcie uwagę, że w miejscowości Stojadła mapa TA ma więcej ulic na osiedlu.

*

Offline xtoudi

• **
  • 210
« Odpowiedź #105 dnia: Czerwiec 29, 2008, 19:53:30 »

Z pewnością będzie sporo miejsc gdzie zawartość cukru w cukrze będzie większa:)
Jeżdżę obecnie z 313 od TA - tak dla testów. Mieszkam od jakiegoś czasu w innym mieście i brakuje mi adresów - a w TA jest to naprawdę odczuwalne w porównaniu do Emapy. Co do siatki dróg - jeszcze nie trafiłem na miejsce gdzie czegoś by nie było, a raczej jeżeli jest nie tak to również u konurencji nie jest dobrze. No i jeżdżę też z powodu tego asystenta pasa - dla osoby, która nie zna trasy na pamięć jest to naprawdę przydatna funkcja - i tak na 95% jest na prawdę bardzo dokładnie zrobiona (oczywiście mapa...)

*

Offline JD-MM

• 1145
« Odpowiedź #106 dnia: Czerwiec 29, 2008, 20:00:25 »

Stojadła to przedmieście Mińska gdzie mieszka parę setek ludzi, a na ulicy są dwa domy na krzyż. Natomiast obwodnicą przejeżdża (o ile dobrze pamiętam, były badania) przeszlo trzy tysiące TIR-ów na dobę z zachodu na wschód.

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #107 dnia: Czerwiec 29, 2008, 20:04:30 »
Nie neguję braku obwodnicy - zwracam tylko uwagę na siatkę dróżek na osiedlu.
Nie muszę chyba dodawać, że "najnowsze' mapy TomTom (720) zawierają te same błędy.

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #108 dnia: Czerwiec 30, 2008, 19:22:56 »
Panowie, a jak niby mam wrzucić na testy tą nowszą mapę, skoro moje (legalne) Igo8 jej
po prostu... nie widzi?  :|
--
twinsen

*

Offline xtoudi

• **
  • 210
« Odpowiedź #109 dnia: Czerwiec 30, 2008, 19:27:04 »
Panowie, a jak niby mam wrzucić na testy tą nowszą mapę, skoro moje (legalne) Igo8 jej
po prostu... nie widzi?  :|
My tu tylko teoretyzujemy :ok:

A tak serio - odblokuj sobie urządzenie i sprawdź w testach jak to działa.
Masz oryginała więc i tak będziesz jeździł dalej na oryginale.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2008, 19:31:36 wysłana przez xtoudi »

*

Offline bizon69

• 40
  • Sprzęt: HTC Touch 2
« Odpowiedź #110 dnia: Lipiec 30, 2008, 10:09:17 »
Witam ma ktos juz lub widzial mapy Polski teleatlasa 2008.04 do igo8?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2008, 10:11:25 wysłana przez bizon69 »
ROM: WWE 1.33.110.2 build 21889 WM6.5 (5.2.21889 wersja 21889.5.0.87) 23.02.2010
Radio: 3.53.25.20
Protokół: 61.54t.25.35H
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=676278

« Odpowiedź #111 dnia: Sierpień 01, 2008, 00:51:47 »
Witam  testowałem TA i Emapa osobiście wole TA bo nawet małe miejscowości maja ulice i w moim mieście nie ma rażących błędów jak w Emapa, tylko niestety ma jeden zasadniczy problem który każe mi wybierać Emape a chodzi o to ze jak wpisuje miejscowość do której chcę sie udać to jeśli ona jest mała i nie ma nazwy ulic to IGO każe mi wybierać na ślepo w którym województwie jest ona położona a w mojej pracy nie mam czasu na sprawdzanie każdej.
ps:konkurencja "automapa" zawiodła mię jeszcze bardziej bo wyprowadziła mnie w pole twierdząc ze szybciej dojadę drogą krajowa a potem polna niż inna droga asfaltową, która była krótsza.

*

Offline robay

• 23
« Odpowiedź #112 dnia: Sierpień 01, 2008, 11:01:30 »
Różnice pomiędzy tymi mapami pozostają kwestią testów. Czytając różne fora i posty można by powiedzieć, że w różnych częściach kraju różnie to wygląda. Ponoć Emapa ma lepsze dane teleadresowe. Tele Atlas nie zawiera niektórych nowych obwodnic, jednak Emapa też nie jest taka doskonała i póki co nie mam namyśli błędów. Zauważcie, że pełniejsza siatka dróg nic nie daje, kiedy nie mamy kategoryzacji na odpowiednim poziomie – w takim przypadku lepiej nawet, żeby np. dróg leśnych i gruntowych wcale nie było, bo inaczej będziemy potrzebowali pojazdu na gąsienicach i to pływającego…   :ok:
Jeżeli chodzi o dane teleadresowe, to wcale sprawa też nie jest taka oczywista. Zupełnie przypadkowo wziąłem sobie nadmorską miejscowość Mielno koło Koszalina, i tutaj główną ulicę Chrobrego – i tu niespodzianka, tylko mapa Tele Atlasa miała numerację adresową. Nie miała jej ani mapa Emapy, ani nawet Automapa 5!!! Oczywiście znalazłem też miejscowości gdzie nie było numeracji w Tele Atlasie, a były w Automapie i Emapie, więc powiedzmy, że tutaj jest pozorny remis. Pozorny, bo nie wykluczone, że miejscowości z brakiem numeracji adresowej jest mniej na niekorzyść Tele Atlasa. Pytanie, czy jest to aż taki minus? Jak uda mi się trafić na daną ulicę, to numer sobie poszukam, najważniejsze abym po drodze nie zwiedzał np. Puszczy Białowieskiej… 
A co do znajdywania ulic… Niedawno znajomi zaprosili nas w odwiedziny do nowo zakupionego domu. Z góry zaznaczyli, że jak będziemy w pobliżu jednej z miejscowości, to mamy zadzwonić, bo w życiu nie trafimy sami nawet z nawigacją. Próbowałem znaleźć adres z początku w Automapie (bo z tą raczej jeżdżę po Polsce). Znalazłem miejscowość, ale o jakichkolwiek nazwach ulic mogłem zapomnieć… W Emapie już postęp jest miejscowość są ulicę, ale tej której szukałem niestety nie było. I co się okazało? Tylko Tele Atlas miał kompleksową siatkę ulic. Okazało się, że ulica leży ok. 1,5 km za „główną” miejscowością, w nowo powstającym (!) osiedlu domków jednorodzinnych. Tej części nie ma w ogóle w żadnej z map (Emapy i Automapy). Tylko Tele Atlas to posiadał!!! Czy zatem za granicą mają lepsze dane kartograficzne naszego kraju niż my sami? Kiedy dotarłem na miejsce usłyszałem słowa uznania od znajomych. Ale to chyba uznanie dla Tele Atlasa...  Zaznaczam także, że droga prowadząca do tej części miejscowości to droga gruntowa o kiepskiej jakości (jedyna którą można tam dojechać) - Tele Atlas sobie poradził...
Kiedyś wyjechałem 2 km od domu po zakupy z mapą Emapy, na tym krótkim odcinku Igo kazało mi 3 razy skręcić w drogi których nie było! Wjechałbym po prostu komuś na posesję i to w dodatku przez płot a nie bramę…  Takich niespodzianek w Emapie jest mnóstwo - Tele Atlas wypada zancznie lepiej... O takich rzeczach jak np. dokładność odwzorowania terenów zielonych nawet nie wspomnę (przynajmniej w moim rejonie).
Dopóki nie miałem mapy Tele Atlasa, iGo8 uważałem za słuszne tylko na Europę, teraz używam jako alternatywę dla Automapy, kiedy ta sobie nie radzi po Polsce. Oczywiście nie oznacza to, że Tele Atlas nie posiada błędów, bo także je ma, ale przynajmniej jeżdżąc z nim nie podbijam tak sobie adrenaliny. Trudno mi się wypowiedzieć jak wygląda sytuacja w innych rejonach Polski, to zostawiam innym. Nie uważam także, że mapa Tele Atlasa może zastąpić np. Automapę – jak już wspomniałem używam jej tylko zastępczo w określonych sytuacjach, natomiast Emapa w moim przypadku w ogóle nie wchodzi w grę…
Poniżej przedstawiam sytuację co do wspomnianej miejscowości. Każdy może sobie sam to sprawdzić, zarówno jeżeli chodzi o numerację w Mielnie (co jest ciekawym przykładem), ale przede wszystkim wspomniana miejscowość Mściszewo koło Murowanej Gośliny, ulica Mieczykowa. Podejrzewam, że takich przykładów jest więcej…

Automapa – porażka: żadnych ulic tylko dwie drogi na krzyż…

Emapa – zobaczcie sami…

Tele Atlas – zwycięzca turnieju!

Widać także, że sam przebieg ulic w Emapie i Tele Atlasie w "głównej" części miejscowości wyglada inaczej... W Tele Atlasie ulica Pszenna i równoległa są ślepe od lewej strony w Emapie nie. To pewnie dlatego Emapa "kazała" mi wjeżdżać ludziom na posesję o czym pisałem powyżej... Jednak tej konkretnej sytuacji nie potwierdzam, bo nie sprawdzałem tego... Widać także, że Emapa ma powyżej "głównej" części miejscowości dodatkowe obrysy budynków, i pewnie takie rzeczy stanowią m.in. o jej rozmiarze, co jednak nie wpływa znacząco na funkcjonalność, przynajmniej w tym przypadku gdzie i tak nie ma numeracji. Możemy jednak zauważyć drogi w Tele Atlasie (także gruntowe), których na Emapie nie zobaczymy, a to już ma wpływ na nawigowanie. Widać także, że różny delikatnie jest przebieg rzeki i jej odnogi, także kształt obrysów zabudowań. To jednak ma drugorzędne znaczenie i wymagałoby ewentulanie weryfikacji. Osądźcie zatem sami, która mapa Wam bardziej odpowiada... Potwierdzam jednak fakt, że w Tele Atlasie bardzo małe miejscowości nie zostały opisane, do której częsci Polski należą (województwo, gmina itp.). Szukając konkretnej wioski musimy sprawdzać metodą prób i błędów wśrod wyników, która z miejscowości jest tą, która nas interesuje. Osądźcie zatem sami, która mapa Wam bardziej odpowiada...
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2009, 19:35:33 wysłana przez robay »

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #113 dnia: Sierpień 01, 2008, 11:19:15 »
(...)Potwierdzam jednak fakt, że w Tele Atlasie bardzo małe miejscowości nie zostały opisane(...)

Nie tylko małe miejscowości, ale to samo dotyczy dużych miast i zbliżonych z nazwą ulic. Przykładem może być tutaj Kraków i ulice Powstańców. Mamy ulicę: Powstańców, Powstańców Śląskich, Powstań Wielkopolskich. To trzy różne ulice, w trzech różnych częściach miasta, nawet kody pocztowe są różne. MapaMap wskazuje dokładnie tak jak jest w rzeczywistości, natomiast iGO z mapą od TeleAtlasu łączy Powstańców z Powstańców Wielkopolskich...  :-|
Natomiast numeracja ulic nawet w małych miejscowościach jest naprawdę doskonała w porównaniu do starszych map z iGO.
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*

Offline darecki81

• 45
  • Sprzęt: Samsung SM-G388F
« Odpowiedź #114 dnia: Sierpień 01, 2008, 11:51:56 »
Tele Atlas – zwycięzca turnieju!

o w mordę  :O nigdy nie sprawdzałem map TeleAtlasa ale post kolegi Robay pokusił mnie na test , i co w mojej miejscowości są ulice  :D a jest to wioska-gmina dalej sprawdzam malutkie miasteczko "Czyżew-osada" tam nie było ulic na żadnej mapie ani w Emapie ani w Automapie 5 a teraz są w TA
fakt że drogi polne i leśne poznikały w mapie TA , ale za to mam ulice  :P
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2008, 11:53:55 wysłana przez darecki81 »

*

Offline GrimReaper

• 1177
« Odpowiedź #115 dnia: Sierpień 01, 2008, 13:16:46 »
Pasi?   :ok:

Mapa Poland_2008.01_080313.fbl
Napisane: Sierpień 01, 2008, 13:10:05
Wersja mapy.

*

Offline baranek9

• 10
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #116 dnia: Sierpień 01, 2008, 13:27:34 »
A możesz gdzies udostępnić tą mapę ?? :)

*

Offline GrimReaper

• 1177
« Odpowiedź #117 dnia: Sierpień 01, 2008, 13:35:19 »
Sprawdź PM

*

Offline darecki81

• 45
  • Sprzęt: Samsung SM-G388F
« Odpowiedź #118 dnia: Sierpień 02, 2008, 11:09:32 »
zauważyłem jeszcze jedno że na mapach od TeleAtlasa igo8 prowadzi inaczej jak na mapach od Emapy
zawsze jak sobie dla testów wyznaczałem trasę do Powiatu to ta trasa była inna jak ja i wszyscy znajomi jeździmy  :)
zastanawiałem dlaczego tak prowadzi ,  trasę wyznaczało trochę nienaturalnie , tak jakby lekko okrężnie
natomiast na mapie od TA powyższą trasę wyznacza tak jak w rzeczywistości jeździmy , zarówno krótka jak i szybka
widocznie klasyfikacja dróg w TA jest inna

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #119 dnia: Sierpień 02, 2008, 21:07:04 »
Juz wczesniej pisalem o tym ze mapki TeleAtlasa oraz Navteqa coraz czesciej w niektorych zakatkach kraju sprawdzaja sie lepiej. U mnie w lubuskiem tez jest kilka takich miejsc gdzie automapa i emapa nie maja nazw ulic a w tele atlas sa.