Różnice pomiędzy tymi mapami pozostają kwestią testów. Czytając różne fora i posty można by powiedzieć, że w różnych częściach kraju różnie to wygląda. Ponoć Emapa ma lepsze dane teleadresowe. Tele Atlas nie zawiera niektórych nowych obwodnic, jednak Emapa też nie jest taka doskonała i póki co nie mam namyśli błędów. Zauważcie, że pełniejsza siatka dróg nic nie daje, kiedy nie mamy kategoryzacji na odpowiednim poziomie – w takim przypadku lepiej nawet, żeby np. dróg leśnych i gruntowych wcale nie było, bo inaczej będziemy potrzebowali pojazdu na gąsienicach i to pływającego…

Jeżeli chodzi o dane teleadresowe, to wcale sprawa też nie jest taka oczywista. Zupełnie przypadkowo wziąłem sobie nadmorską miejscowość Mielno koło Koszalina, i tutaj główną ulicę Chrobrego – i tu niespodzianka, tylko mapa Tele Atlasa miała numerację adresową. Nie miała jej ani mapa Emapy, ani nawet Automapa 5!!! Oczywiście znalazłem też miejscowości gdzie nie było numeracji w Tele Atlasie, a były w Automapie i Emapie, więc powiedzmy, że tutaj jest pozorny remis. Pozorny, bo nie wykluczone, że miejscowości z brakiem numeracji adresowej jest mniej na niekorzyść Tele Atlasa. Pytanie, czy jest to aż taki minus? Jak uda mi się trafić na daną ulicę, to numer sobie poszukam, najważniejsze abym po drodze nie zwiedzał np. Puszczy Białowieskiej…
A co do znajdywania ulic… Niedawno znajomi zaprosili nas w odwiedziny do nowo zakupionego domu. Z góry zaznaczyli, że jak będziemy w pobliżu jednej z miejscowości, to mamy zadzwonić, bo w życiu nie trafimy sami nawet z nawigacją. Próbowałem znaleźć adres z początku w Automapie (bo z tą raczej jeżdżę po Polsce). Znalazłem miejscowość, ale o jakichkolwiek nazwach ulic mogłem zapomnieć… W Emapie już postęp jest miejscowość są ulicę, ale tej której szukałem niestety nie było. I co się okazało? Tylko Tele Atlas miał kompleksową siatkę ulic. Okazało się, że ulica leży ok. 1,5 km za „główną” miejscowością, w nowo powstającym (!) osiedlu domków jednorodzinnych. Tej części nie ma w ogóle w żadnej z map (Emapy i Automapy). Tylko Tele Atlas to posiadał!!! Czy zatem za granicą mają lepsze dane kartograficzne naszego kraju niż my sami? Kiedy dotarłem na miejsce usłyszałem słowa uznania od znajomych. Ale to chyba uznanie dla Tele Atlasa... Zaznaczam także, że droga prowadząca do tej części miejscowości to droga gruntowa o kiepskiej jakości (jedyna którą można tam dojechać) - Tele Atlas sobie poradził...
Kiedyś wyjechałem 2 km od domu po zakupy z mapą Emapy, na tym krótkim odcinku Igo kazało mi 3 razy skręcić w drogi których nie było! Wjechałbym po prostu komuś na posesję i to w dodatku przez płot a nie bramę… Takich niespodzianek w Emapie jest mnóstwo - Tele Atlas wypada zancznie lepiej... O takich rzeczach jak np. dokładność odwzorowania terenów zielonych nawet nie wspomnę (przynajmniej w moim rejonie).
Dopóki nie miałem mapy Tele Atlasa, iGo8 uważałem za słuszne tylko na Europę, teraz używam jako alternatywę dla Automapy, kiedy ta sobie nie radzi po Polsce. Oczywiście nie oznacza to, że Tele Atlas nie posiada błędów, bo także je ma, ale przynajmniej jeżdżąc z nim nie podbijam tak sobie adrenaliny. Trudno mi się wypowiedzieć jak wygląda sytuacja w innych rejonach Polski, to zostawiam innym. Nie uważam także, że mapa Tele Atlasa może zastąpić np. Automapę – jak już wspomniałem używam jej tylko zastępczo w określonych sytuacjach, natomiast Emapa w moim przypadku w ogóle nie wchodzi w grę…
Poniżej przedstawiam sytuację co do wspomnianej miejscowości. Każdy może sobie sam to sprawdzić, zarówno jeżeli chodzi o numerację w Mielnie (co jest ciekawym przykładem), ale przede wszystkim wspomniana miejscowość Mściszewo koło Murowanej Gośliny, ulica Mieczykowa. Podejrzewam, że takich przykładów jest więcej…
Automapa – porażka: żadnych ulic tylko dwie drogi na krzyż…

Emapa – zobaczcie sami…

Tele Atlas – zwycięzca turnieju!

Widać także, że sam przebieg ulic w Emapie i Tele Atlasie w "głównej" części miejscowości wyglada inaczej... W Tele Atlasie ulica Pszenna i równoległa są ślepe od lewej strony w Emapie nie. To pewnie dlatego Emapa "kazała" mi wjeżdżać ludziom na posesję o czym pisałem powyżej... Jednak tej konkretnej sytuacji nie potwierdzam, bo nie sprawdzałem tego... Widać także, że Emapa ma powyżej "głównej" części miejscowości dodatkowe obrysy budynków, i pewnie takie rzeczy stanowią m.in. o jej rozmiarze, co jednak nie wpływa znacząco na funkcjonalność, przynajmniej w tym przypadku gdzie i tak nie ma numeracji. Możemy jednak zauważyć drogi w Tele Atlasie (także gruntowe), których na Emapie nie zobaczymy, a to już ma wpływ na nawigowanie. Widać także, że różny delikatnie jest przebieg rzeki i jej odnogi, także kształt obrysów zabudowań. To jednak ma drugorzędne znaczenie i wymagałoby ewentulanie weryfikacji. Osądźcie zatem sami, która mapa Wam bardziej odpowiada... Potwierdzam jednak fakt, że w Tele Atlasie bardzo małe miejscowości nie zostały opisane, do której częsci Polski należą (województwo, gmina itp.). Szukając konkretnej wioski musimy sprawdzać metodą prób i błędów wśrod wyników, która z miejscowości jest tą, która nas interesuje. Osądźcie zatem sami, która mapa Wam bardziej odpowiada...