iGO 8 - chcieliśmy dobrze, wyszło...

• 94 Odpowiedzi
  • 27999 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: iGO 8 - chcieliśmy dobrze, wyszło...
« Odpowiedź #60 dnia: Czerwiec 04, 2008, 11:42:47 »
Cytat: twinsen
Czego nie możesz nadal znaleźć?  :O

Ja? Niczego ... nie mam tego programu  :E
Ale to ja się Ciebie pytam co takiego ma iGO, czego nie ma AM? Po prostu chcę wiedzieć w czym jest lepsze.
Wszystko co dotąd wymieniłeś jest też w AM, a Ty pisałeś że, wreszcie znalazłeś coś, czego w AM nie ma.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline xtoudi

• **
  • 210
« Odpowiedź #61 dnia: Czerwiec 04, 2008, 11:52:10 »

Ale to ja się Ciebie pytam co takiego ma iGO, czego nie ma AM? Po prostu chcę wiedzieć w czym jest lepsze.
Wszystko co dotąd wymieniłeś jest też w AM, a Ty pisałeś że, wreszcie znalazłeś coś, czego w AM nie ma.

To ja się odezwę chociaż uważam że pod pewnymi względami igo2006 razem z AndySkin biło obecne igo8 na głowę (ale tylko pod pewnymi).
Czego nie ma AM a ma igo8? Jedna sprawa, która w moim przypadku przesądza sprawę.
Wyszukiwanie POI wzdłuż trasy. Zdarzyło mi się, że podczas podróży na A4 prawie jechałem na powietrzu i dzięki tej funkcjonalności mogłem sprawdzić czy lepiej mi zjechać z autostrady do miasta i zatankować czy mogę jeszcze jechać dalej 40 km i zatankować przy trasie (a na A4 nie uświadczysz zbyt wiele stacji - dlatego między innymi ona nadal nie jest płatna).

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
« Odpowiedź #62 dnia: Czerwiec 04, 2008, 11:53:47 »
[Ale to ja się Ciebie pytam co takiego ma iGO, czego nie ma AM? Po prostu chcę wiedzieć w czym jest lepsze.

Blokowanie ulicy (jako całości, a nie odcinka) jest?
Zablokujesz jednym ruchem kilkuset kilometrową autostradę?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #63 dnia: Czerwiec 04, 2008, 12:00:43 »
Nie ma, ale to już osobny, ogólny temat, owszem też ciekawy,
tylko że ja pytałem twinsena bardzo konktetnie w zwiazku z tym zdaniem:
I krzyknąłem - to jest to czego AM nie ma... Wreszcie można sprawnie wyszukać dowolny adres

*

Offline dluba

• **
  • 157
  • Sprzęt: Redmi 4 Pro, TT 5100
« Odpowiedź #64 dnia: Czerwiec 04, 2008, 12:19:56 »

dobra - na pewno jedna rzecz którą ma iGo, a której nie ma AM - obsługa TMC - w przypadku Polski nie ma to znaczenia póki co - ale w Europie?
Pozdrawiam
Daniel

« Odpowiedź #65 dnia: Czerwiec 04, 2008, 12:36:10 »
Prosiłbym o nie zbaczanie z tematu. Jak wcześniej pisałem - porównuję IGO 2006 do IGO8.
Automapa mnie zupełnie, ale to zupełnie nie interesuje. No cóż, spróbuję dzisiaj jeszcze raz potestować IGO8, tym razem na trasie (wczoraj robiłem test "na sucho", w domu).

*

Offline xtoudi

• **
  • 210
« Odpowiedź #66 dnia: Czerwiec 04, 2008, 13:09:33 »
Prosiłbym o nie zbaczanie z tematu. Jak wcześniej pisałem - porównuję IGO 2006 do IGO8.
Automapa mnie zupełnie, ale to zupełnie nie interesuje. No cóż, spróbuję dzisiaj jeszcze raz potestować IGO8, tym razem na trasie (wczoraj robiłem test "na sucho", w domu).

Jaroo:
Moim zdaniem źle podchodzisz do tematu. Nie chcę Cie namawiać do jednego lub drugiego softu - poprostu sam trochę potrenuj na nim a zobaczysz co jest wg Ciebie lepsze.
Dla mnie też na początku np sam intefejs wydawał się dziwny - a nawet kompletnie niezrozumiały. Ale......ale - po dłuższej zabawie okazało się, że wg mnie jest on właśnie bardziej intuicyjny od poprzedniego.
Mówię to świadomy swoich słów. Do tego dochodzi Okno Planowania trasy na mapie (imho do tego skórka iGO8 Ultra i jest już bardzo dobrze).
Dalej, POI wzdłuż trasy - pisałem wyżej. W ogóle sprawa POI - też na początku nie mogłem się połapać dlaczego tak, po co tak, i w ogóle jak - ale jak to poznałem - no jest zmiana w stosunku do 2006, i to zmiana zdecydowanie na lepsze.
Przejżyj dokumentację w razie niejasności -ale myślę, że poradzisz sobie bez niej. Uważam, że cały interfejs jest ogólnie dość dobrze przemyślany ale ma braki (np wywołanie Planuj na mapie w kilku miejscach co nadrabia np skórka iGO8 Ultra)
Nie chcę opisywać tu tego co i jak dokładnie nacisnąć aby to poczuć co mówię - właśnie sam jeżeli to poznasz będziesz mógł najlepiej ocenić.

Wszystko co powyższe to tylko moje subiektywne opinie/odczucia, z którymi wielu się nie zgodzi i szanuję ich za to. Nigdy nie będzie softu doskonałego ale właśnie dzięki takim dyskusjom możemy ten soft robić coraz doskonalszym.

I jeszcze jedna sprawa - ciężko porównać obie wersje - jeżeli mielibyśmy to zrobić naprawdę rzeczowo to trzeba by porównać iGO 2006 gołe (bez np AndySkin) z gołym iGO8 - a wtedy raczej szala zwycięstwa może się przechylać i to bardzo na korzyść tego drugiego (nie mówię tu o duperelach w stylu teren 3D czy budynki, których w zasadzie nie ma)

EDIT:
Jak wyszło Demo iGO8 postąpiłem tak jak ty, po godzinie rzuciłem to w kąt. Potem zaczałęm czytać o tym i zastanawiać się dlaczego w ogóle ludzie to chwalą. No i z ciekawości zainteresowalem się ósemką ponownie i nie żałuję.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2008, 13:41:43 wysłana przez xtoudi »

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #67 dnia: Czerwiec 04, 2008, 13:44:43 »
No więc nie mamy w AM:

1. Obsługi TMC
2. Wyszukiwania po kodach pocztowych
3. Wyszukiwanie POI wzdłuż trasy
4. Blokowanie ulicy (jako całości, a nie odcinka)

Myślę że w AM jest to do zrobienia :-) przynajmniej punkty od 2 do 4. Z TMC chyba trzeba będzie poczekać do przyszłego roku jak ta usługa ruszy (o ile ruszy) w Polsce. Gdzieś w innym temacie ktoś pisał że niby ma TMC u nas wystartować w przyszłym roku.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #68 dnia: Czerwiec 04, 2008, 15:58:55 »
Cytat: radoskur
No więc nie mamy w AM:

To akurat jest.

No i się całkiem OT zrobił, a chciałem sie tylko jednego konkretu dopytać  :mrgreen:

*

Offline xtoudi

• **
  • 210
« Odpowiedź #69 dnia: Czerwiec 04, 2008, 16:09:03 »
Cytat: radoskur
No więc nie mamy w AM:

To akurat jest.

No i się całkiem OT zrobił, a chciałem sie tylko jednego konkretu dopytać  :mrgreen:

Skoro już mamy OT to powiedz mi jak w AM5 wyszukiwać POI wzdłuż trasy?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #70 dnia: Czerwiec 04, 2008, 16:20:39 »
Menu\Prowadż do\POI\ wybierz kategorię, lornetka i zafajkuj 'przy trasie'.
Dostajesz POI do 150m  przy trasie (da się to zmienić, ale to już poczytaj sobie w Tips&Tricks w dziale AM)
z podziałem na po prawej i lewej, a po prawej dodatkowo z podziałem na zakresy odległości od trasy.

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #71 dnia: Czerwiec 04, 2008, 17:10:29 »

Kupiłem AM Europa i w porówaniu do iGO to jest jakaś pomyłka. Ale rozumiem że program się rozwija.
Nie myśl sobie, że AM to be a iGO cacy, używam obu tych programów i są także rzeczy w drugą mańkę.
Np. w iGO nie można powiększać mapy za pomocą rozciągania prostokąta, albo nie ma z poziomu programu
przypisania klawiszy PDA do akcji w programie. Mnie się podoba pokrycie map i wariant routingu zwany trasą
'łatwą', co powoduje że jest podobny do wariantu trasy 'krótkiej', ale używa obwodnic miast jeśli tylko jest to
możliwe. AM prowadzi mnie zawsze przez środek miasta w opcji 'krótka'... Ale tak jak piszę, funkcjonalność
obu programów jest podobna, w IGO bardziej podoba mi się interfejs, a to jest jak wiadomo, kwestia gustu  :ok: :ok:
Napisane: Czerwiec 04, 2008, 17:06:27
No więc nie mamy w AM:

[...]

Za to w iGO nie ma trasy alternatywnej rozumianej tak jak to jest w AM, czego bardzo mi brakuje.
Mogę sobie wybrać trasę alternatywną explicite wybierając jakiś punkt 'przez', a to nie jest żadna
rewelacja bo to ma każdy program. W AM po prostu klikam i trasa jest liczona jeszcze raz, w całkiem
innej wersji, przez inne drogi i miasta, czasami główny 'trzon' zostaje, a dojazdy są inne.  :smile:
--
twinsen

« Odpowiedź #72 dnia: Czerwiec 04, 2008, 21:16:52 »

Jak wyszło Demo iGO8 postąpiłem tak jak ty, po godzinie rzuciłem to w kąt. Potem zaczałęm czytać o tym i zastanawiać się dlaczego w ogóle ludzie to chwalą. No i z ciekawości zainteresowalem się ósemką ponownie i nie żałuję.

Zwracam honor, cofam wypowiedziane slowa :)
Rzeczywiście, dzisiaj postanowiłem stawić czoła nowemu interfejsowi Igo8 i udalo się :)
Czym bardziej się zagłębiałem, tym bardziej mi się podobał.
mam tylko jeszcze jedno pytanie, dlaczego w różnych dystrybucjach IGO8 są różne wersje map?
Np. mapy oficjalnie w sprzedaży mają numerki w nazwach plików 2007_....., natomiast spotkałem się już w internecie z Igo8 z numerkami 2008_...... Czy będą w Polsce w sprzedaży te nowe, czy już są?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #73 dnia: Czerwiec 04, 2008, 22:48:23 »
Kupiłem AM Europa i w porówaniu do iGO to jest jakaś pomyłka. Ale rozumiem że program się rozwija.
Nie myśl sobie, że AM to be a iGO cacy... Ale tak jak piszę, funkcjonalność obu programów jest podobna

OK, teraz rozumiem, to jest Twoje rozwinięcie i uzasadnienie zdania z kilku postów wyżej:
I krzyknąłem - to jest to czego AM nie ma... Wreszcie można sprawnie wyszukać dowolny adres
Czytanie Twoich postów, a zwłaszcza próba znalezienia w nich sensu, od początku było jakąś pomyłką,
nie martw się, już nic sobie nie będę myślał ... :sleepy:

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #74 dnia: Czerwiec 04, 2008, 23:06:53 »
to fajnie ale takie rzeczy byly rowniez w iGO 2006
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #75 dnia: Czerwiec 05, 2008, 10:18:59 »
Czy do iGo 8 jest dostępna jakaś dokładna polskojęzyczna instrukcja (opis), pozwalająca zapoznać się z funkcjami programu zanim sie go kupi?

*

Offline xtoudi

• **
  • 210
« Odpowiedź #76 dnia: Czerwiec 05, 2008, 12:18:53 »
Czy do iGo 8 jest dostępna jakaś dokładna polskojęzyczna instrukcja (opis), pozwalająca zapoznać się z funkcjami programu zanim sie go kupi?
Na stronie producenta jest instrukcja w kilku językach ale polskiej nie widzę. Za to angielska jest całkiem całkiem.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #77 dnia: Czerwiec 07, 2008, 00:32:51 »
Czy w nowym iGo także i w Polsce uwzględniona jest rzeźba terenu? Jeśli tak to czy mógłby ktoś zapodać jakiegoś screena obrazującego to.

*

Offline xtoudi

• **
  • 210
« Odpowiedź #78 dnia: Czerwiec 07, 2008, 09:05:53 »
Czy w nowym iGo także i w Polsce uwzględniona jest rzeźba terenu? Jeśli tak to czy mógłby ktoś zapodać jakiegoś screena obrazującego to.

Tak. Także Polska jest uwzględniona.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #79 dnia: Czerwiec 07, 2008, 23:13:50 »
no wreszcie. Mam juz finalną wersję aplikacji. Naprawdę jestem pod wrażeniem, szczególnie jeśli chodzi o stronę graficzną. Nie wiem jeszcze jak aplikacja sprawuje się w trasie, ale na sucho wiele rzeczy mi się podoba. Ciekawy jest sposób wyszukiwania POI oraz wygląd panelu nawigacyjnego. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. :ok:

Marek, wprowadzasz niepotrzebny zamęt. Ściągnij demko, zainstaluj i poświęć 20 minut na zapoznanie się z tematem. Porównywanie iGo i AM nie mając pojęcia o aplikacji jednej czy drugiej niczego nie daje. Z czystej ciekawości zainstaluj sobie demko. Pewnie AM i tak nie porzucisz, ale przynajmniej będziesz miał szerszy pogląd na konkurencję  :grin:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2008, 23:19:37 wysłana przez bikekowal »
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #80 dnia: Czerwiec 07, 2008, 23:19:19 »
Miałem na myśli, że iGO i sposób jego obsługi jest IMO wygodniejszy niż AM, stąd ten "krzyk".
Co się tak oburzasz? Moje posty wynikają z tego, że jak czegoś nie znajduję w forumowej
szukajce, to się pytam. Może nie jestem aż tak bystry jak ty  :P :)
--
twinsen

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #81 dnia: Czerwiec 08, 2008, 10:52:31 »
Tak. Także Polska jest uwzględniona.

Wygląda całkiem fajnie, ale czy ta rzeźba terenu widoczna (odczuwalna) jest podczas normalnej nawigacji? Ba na Twoich screenach jest chyba trasa pokazana w dużym oddaleniu.

*

Offline xtoudi

• **
  • 210
« Odpowiedź #82 dnia: Czerwiec 08, 2008, 11:27:23 »
Wygląda całkiem fajnie, ale czy ta rzeźba terenu widoczna (odczuwalna) jest podczas normalnej nawigacji? Ba na Twoich screenach jest chyba trasa pokazana w dużym oddaleniu.

Tak, jest odczuwalna i zależy od tego jak sobie skonfigurujesz smartzoom, od różnicy wysokości, od nachylenia itp.
Ja mam smartzoom tak ustawiony, że gdy jest daleko do nstępnego manewru to iGO8 "oddala" mi widok dosyć wysoko - dlatego to widzę. Ale inni preferują małe oddalenie (lub kompletnie bez oddalania) - wtedy siłą rzeczy nie będzie tego tak widać (chyba, że różnice wysokości są wysokie). Bardzo ważny jest też kąt nachylenia (też do ustawienia za pomocą np przycisków sprzętowych lub bardziej "dogłębnie" poza programem)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #83 dnia: Czerwiec 08, 2008, 12:31:30 »
czytając opis natknąłem się na parametr przełączania się na mapę poglądową (przynajmniej tak można to przetłumaczyć z angielskiej instrukcji) - czy to on powoduje właśnie takie oddalenie w czasie kiedy mamy daleko do następnego manewru?

*

Offline xtoudi

• **
  • 210
« Odpowiedź #84 dnia: Czerwiec 08, 2008, 12:55:09 »
czytając opis natknąłem się na parametr przełączania się na mapę poglądową (przynajmniej tak można to przetłumaczyć z angielskiej instrukcji) - czy to on powoduje właśnie takie oddalenie w czasie kiedy mamy daleko do następnego manewru?

Nie - to jest co innego - mapa poglądowa jest w trybie 2D - poprostu program się przełącza w tryb 2D z dalekim oddaleniem - IMHO nie przydatne.
Mówię o funkcji SmartZoom - czyli oddalanie, przybliżanie w trybie 3D - w ustawienia tegoż wchodzi się następująco:
w trybie mapy klikamy w dowolny puknt na mapie, pojawi się na dole dodatkowa "listwa/belka" z kwadracikami (malutki, średni, duży, oraz SmartZoom).
Klikając odpowiednio w nie iGO zbliża lub oddala się od mapy. Natomiast ostatni oznacza, że iGO8 będzie korzystał właśnie z SmartZoom.
I teraz jeżeli przytrzymamy dłużej rysik na tym ostatnim włączy się dodatkowe menu:
Ustawienia domyślnego Zoomu 3D, gdzie możemy określić limit zbliżenia oraz limit oddalenia.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2008, 12:56:54 wysłana przez xtoudi »

*

Offline siweq

• 34
  • Sprzęt: HP 614c
« Odpowiedź #85 dnia: Czerwiec 08, 2008, 13:39:32 »
I-go 8 ma problemy z pamięcią - bywa że przy dłuższej trasie nie jest w stanie przeliczyć trasy (przynajmniej na moim pda).
Gdzie się podział suwak z ustawianiem dokładności wyliczania - to zazwyczaj załatwiało sprawę.

barak tego suwaka jest bez sensu - fakt.
ja robiłem teraz tak: wyznaczasz do pierwszego punktu "przez" jak do końcowego, potem znajdujesz kolejny na mapie i wybierasz w dodatkowych opcjach "dalej" itd.
udało mi się wyznaczyć 2200 km z 4 punktami "przez". przy liczeniu od startu do mety padał na 88% (x500 64Mb)

K.
Regulamin poczytaj - max 4 linijki !!
iPAQ 614c WM 6.1 21042 manila edition beta 0.6b FW 0.89

*

Offline xtoudi

• **
  • 210
« Odpowiedź #86 dnia: Czerwiec 08, 2008, 13:51:27 »
I-go 8 ma problemy z pamięcią - bywa że przy dłuższej trasie nie jest w stanie przeliczyć trasy (przynajmniej na moim pda).
Gdzie się podział suwak z ustawianiem dokładności wyliczania - to zazwyczaj załatwiało sprawę.

barak tego suwaka jest bez sensu - fakt.
ja robiłem teraz tak: wyznaczasz do pierwszego punktu "przez" jak do końcowego, potem znajdujesz kolejny na mapie i wybierasz w dodatkowych opcjach "dalej" itd.
udało mi się wyznaczyć 2200 km z 4 punktami "przez". przy liczeniu od startu do mety padał na 88% (x500 64Mb)

K.

Ja u siebie bez problemu wyznaczam trasę ponad 4000 km (podając tylko start i koniec) - też mam 64MB.
iGO8 jest pamięciożerny więc dobrze jest aby system oraz całe jego otoczenie (ekran Today, nakładki itp) pozostawiał jak najwięcej.
W samym iGO8 też nie ma co ładować np. TTS, który w polskiej wersji jest beznadziejny a łyka pamięć jak mało co.
W ogóle mając 64MB trzeba oszczędnie dorzucać jakiekolwiek dodatki do iGO8 - np. rozbudowana baza POI w postaci plików KML też sporo kosztuje.

*

Offline micek1968

• *
  • 80
  • Sprzęt: ASUS A696
« Odpowiedź #87 dnia: Czerwiec 19, 2008, 08:54:58 »
Jak ktoś ma problem z czarnym ekranem w Asusie A696 to wystarczy dopisać do pliku sys.txt znajdującego się w głównym katalogu Igo to:

[rawdisplay]
driver=gdi
Zapisać, i powinno działać :)

Może i powino ale u mnie nie działa... ten dopisek to zrobić po zainstalowaniu czy przed ? U mnie po uruchomieniu pojawia się czarny ekran w czterema kropkami w rogach... coś tam działa bo jak pukam po ekranie to coś mi tam nawet gada :) Help .. pomóżcie mi to uruchomić....

EDIT: Ale obciach... nie w tym miejscu zmieniałem ten wpis.... dla niewtajemniczonych: nie należy zmieniać pliku sys.txt w folderze z plikami instalacyjnymi tylko w Program FIles i IGO... :( Sorry za zamieszanie...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2008, 09:06:29 wysłana przez micek1968 »

« Odpowiedź #88 dnia: Wrzesień 07, 2008, 10:17:29 »
Reasumując - POI jest totalnie skopane w/g mnie w porównaniu do MioMap 3.3 czy też iGO 2006 :)
Zgadzam sie - w porownaniu do 2006 Plus znalazlem 10 irytujacych rzeczy, ktore nie warto wg. mnie bylo zmieniac. 8-ka wyglada jak dla "Amerykanow"

*

Offline xtoudi

• **
  • 210
« Odpowiedź #89 dnia: Wrzesień 07, 2008, 10:27:39 »
Reasumując - POI jest totalnie skopane w/g mnie w porównaniu do MioMap 3.3 czy też iGO 2006 :)
Zgadzam sie - w porownaniu do 2006 Plus znalazlem 10 irytujacych rzeczy, ktore nie warto wg. mnie bylo zmieniac. 8-ka wyglada jak dla "Amerykanow"

Coż...ja akurat się nie zgadzam - uważam, że właśnie POI są silną stroną 8emki (w porównaniu do 2006, gdzie odbiegało to znacznie od konkurencji). Można narzekać na tworzenie bajerów (górki, budynki itp) przez NavNGo zamiast za zajęcie się mocniej np kodem, algorytmami itd. Można narzekać na interfejs (chociaż też nie uważam, że jest zły) - ale właśnie POI zrobiono porządnie. Nie będę wymieniał zalet gdyż już to tu zrobiono.