iGO 8 - chcieliśmy dobrze, wyszło...

• 94 Odpowiedzi
  • 28027 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MCR

• 48
iGO 8 - chcieliśmy dobrze, wyszło...
« dnia: Maj 10, 2008, 20:26:19 »
Szkoda, że producent starał się zepsuć (co mu się udało) to, co było dobre w poprzedniej wersji.
Pomijając zalety (3D, tekstury, dokładniejsze mapy - w każdym razie w mojej okolicy) zrobiono coś, czego nie powinno się robić:
- brak możliwości wyszukiwania po POI (tzn jest jakaś namiastka, ale to nie to, co w 2006),
- brak możliwości przeglądania POI (mamy jedynie kategorie) - instrukcja milczy na temat możliwości edycji "fabrycznych" punktów,
- w trybie 3D można jedynie nieznacznie oddalić widok. Aby przeglądać mapę w mniejszej skali należy ją przełączyć do 2D (beznadziejne rozwiązanie, szczególnie podczas jazdy),
- jeśli do następnego manewru mamy więcej niż x km (to się da ustawić na max 30) mapa przechodzi nam w idiotyczny widok (jeśli do manewru nie jest daleko, to oddala 3D tak, że nic nie widać, jeśli zaś do manewru jest daleko, przechodzi do 2D - w tym trybie zaś strzałka prezentująca położenie nie znajduje się w pozycji "pionowo do góry" tylko obraca się).
Mam nadzieję, że w którymś z update'ów poprawią te niedoróbki, bądź zrobi to Mio w MioMap 2008.

PS
Testowane na wersji finalnej, nie demo.

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: iGO 8 - chcieliśmy dobrze, wyszło...
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 11, 2008, 09:19:28 »
no to mnie zdziwiłeś. Nie miałem w ręku wersji finalnej, ale po tym co zaprezentowali w wersji 2006 można się spodziewać konkretnego produktu. Nie skreślam tego programu, bo nie widziałem go, ale trochę szkoda, że wypuścili wersję posiadającą takie błędy.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 11, 2008, 09:29:58 »
Ten idiotyczny tryb wyświetlania można wyłączyć.

Martwi mnie inna rzecz - jak ktoś zauważył, wersja rozłamana ma większą funkcjonalność, niż oryginał. Na stronie Nav N Go jest jak byk napisane, że mapy Rosji nie ma. A towarzysze radzieccy, którzy na 9 maja w ramach celebracji święta opublikowali kompletne rozłamane iGO 8, opublikowali go z mapą Rosji. Znowu ulepszyli funkcjonalność?
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2008, 09:33:03 wysłana przez Krakus »

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 11, 2008, 09:54:26 »

Martwi mnie inna rzecz - jak ktoś zauważył, wersja rozłamana ma większą funkcjonalność, niż oryginał. Na stronie Nav N Go jest jak byk napisane, że mapy Rosji nie ma. A towarzysze radzieccy, którzy na 9 maja w ramach celebracji święta opublikowali kompletne rozłamane iGO 8, opublikowali go z mapą Rosji. Znowu ulepszyli funkcjonalność?

a dlaczego nie? producenci ich omijają to radzą sobie sami.

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 11, 2008, 10:12:35 »
a dlaczego nie? producenci ich omijają to radzą sobie sami.

Ja nie mam nic przeciwko radzieckim towarzyszom. Ja tylko uważam, że poważna bądź co bądź firma jaką jest Nav N Go nie powinna robić z klientów balona. Popatrz jak wyszło z obiecywanym (co prawda przez polskiego dystrybutora) upgradem. Obecanki cacanki ...

*

Offline MCR

• 48
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 11, 2008, 10:40:16 »

Problem w tym, że w ustawieniach nie można. Jedyny sposób, to - po automatycznym przełączeniu się nań - kliknąć na ekranie w ikonkę 3D. Jadąc autostradą, czy też inną drogą szybkiego ruchu nie mam ochoty macać ręką nawigacji ;-)
Jakby nie można było w jakimś menu zrobić opcji "wyłącz idiotyczny widok".
Doszła jeszcze jedna rzecz. Fajnym pomysłem jest "zjedź do". Mając wyznaczoną trasę naciskamy na tą ikonkę i nawi kieruje nas (bez zmiany punktów "przez" oraz "do") np na parking, hotel, restauracje etc. Niestety znów nie pomyślano o tym, żeby do tej listy można było ręcznie dodać inne kategorie (można co najwyżej dopisać POI pod istniejące) albo szukać po kategoriach (np mamy "noclegi" ale bez rozbicia na motele/hotele/kempingi etc).
Komuś udało się skopać bardzo fajnie zapowiadający się produkt (a szkoda, bo pewnie konkurencja teraz wykorzysta pomysły, dopracuje je i jedynym stratnym będzie navngo).

Na koniec - żeby było ciekawie - zmieniono sposób zapisu POI, tak więc nie ma w chwili obecnej żadnego managera, który by umożliwiał ich zarządzanie.

*

Offline AKM

• **
  • 199
    • http://www.forum-akm.net
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 11, 2008, 12:58:38 »
Wyłączanie "idiotycznego widoku":
Ustawienia -> Nawigacja -> odznaczyć "Automatyczna mapa podglądowa"
Pozdrawiam
AKM

*

Offline MCR

• 48
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 11, 2008, 13:23:19 »
I to u Ciebie działa? Jak odznaczę, to mam "idiotyczny widok" włączony, a jak zaznaczę, to mogę co najwyżej zmienić "odległość do manewru" przy idiotycznym widoku :)

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 11, 2008, 15:07:16 »
A używacie obaj tej samej wersji?

*

Offline MCR

• 48
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 11, 2008, 17:03:33 »
Ja mam 8.0.0.29000 - widoki testowałem na symulacji trasy, ale zakładam, że pokazuje ona dokładne zachowanie się navi podczas drogi.

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 12, 2008, 12:00:51 »
- brak możliwości wyszukiwania po POI (tzn jest jakaś namiastka, ale to nie to, co w 2006),
- brak możliwości przeglądania POI (mamy jedynie kategorie) - instrukcja milczy na temat możliwości edycji "fabrycznych" punktów,

Co Ty opowiadasz?
Robi się to może nieco inaczej niż w 2006, ale jak najbardziej te funkcje pozostały, co więcej - są mocno rozbudowane (szukanie wzdłuż trasy) a przez to bardziej przydatne.

Napisz czego nie możesz zrobić.

*

Offline MCR

• 48
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 12, 2008, 22:19:12 »
Zgadzam się, że robi to się inaczej niż w 2006 (tzn nie robi się tak, jak w 2006).
Co do przykładu
ad a) mam dojechać do portu w Anconie (Włochy). W 2006 wchodziłem w wyszukaj POI, wpisywałem ancona w "portach" i miałem gotowe. Tutaj muszę na mapie znaleźć miasto, mniej więcej (port to wiadomo, nad wodą, ale jak znaleźć choćby zoo?) najechać w obręb punktu i dopiero "kursor" "info" i odnaleźć sobie miejsce. Tak więc nie da się szukać po POI

ad b) przykład - chcę zobaczyć w Grecji sklepy Carrefour - nie da się (w 2006 bez problemu). Chcę zobaczyć, jakie mam kempingi w pobliżu - nie da się.

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 12, 2008, 22:41:40 »
Sprawdźcie  ver. 8.0.0.31442 nie powinno być problemów, chyba jedynie z wyświetlaczem 800x480 toshiba ale myślę , ze i to się rozwiąże.

*

Offline MCR

• 48
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 12, 2008, 22:48:11 »
Ale ta wersja zdaje się nie działać na PNA (win CE)

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 12, 2008, 22:52:05 »
Zgadzam się, że robi to się inaczej niż w 2006 (tzn nie robi się tak, jak w 2006).
Co do przykładu
ad a) mam dojechać do portu w Anconie (Włochy). W 2006 wchodziłem w wyszukaj POI, wpisywałem ancona w "portach" i miałem gotowe. Tutaj muszę na mapie znaleźć miasto, mniej więcej (port to wiadomo, nad wodą, ale jak znaleźć choćby zoo?) najechać w obręb punktu i dopiero "kursor" "info" i odnaleźć sobie miejsce. Tak więc nie da się szukać po POI

ad b) przykład - chcę zobaczyć w Grecji sklepy Carrefour - nie da się (w 2006 bez problemu). Chcę zobaczyć, jakie mam kempingi w pobliżu - nie da się.

ad. a)
Wchodzisz w POI, wybierasz "wokół adresu", wybierasz kraj Włochy, wpisujesz ancona jako miasto i masz co chciałeś

ad b)
Wyszukiwania faktycznie nie możesz zakończyć na samym kraju, ale jak już wpiszesz np. Ateny to bez problemu znajdziesz wszystkie carrefoury w pobliżu, na 99% będą w Grecji. ;-)

*

Offline MCR

• 48
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 12, 2008, 23:16:17 »

ad. a)
Wchodzisz w POI, wybierasz "wokół adresu", wybierasz kraj Włochy, wpisujesz ancona jako miasto i masz co chciałeś

ad b)
Wyszukiwania faktycznie nie możesz zakończyć na samym kraju, ale jak już wpiszesz np. Ateny to bez problemu znajdziesz wszystkie carrefoury w pobliżu, na 99% będą w Grecji. ;-)

ad1 - Próbowałeś? U mnie bez wpisania nazwy ulicy się nie da :) Nawet jakby, to i tak nie ma możliwości nawet wyszukiwania wśród POI, co było w poprzedniej wersji

ad2 - W jaki sposób? Należy określić ulicę, dla samego miasta się nie da (można w pobliżu kursora, ale on znów obejmuje skrawek a nie całość miasta) Jak wpiszę ulicę, to i tak nie mogę wyszukiwać po nazwie (trzeba ręcznie przerzucić czasem kilkadziesiąt stron z POI).

Nie ma takiej opcji, aby wejść w POI i przeglądnąć sobie wszystkie, znajdujące się w danej kategorii. Można co najwyżej zejść do poziomu kategorii (W zarządzaniu).

Reasumując - POI jest totalnie skopane w/g mnie w porównaniu do MioMap 3.3 czy też iGO 2006 :)

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 12, 2008, 23:35:07 »

ad. a)

ad b)

ad1 - Próbowałeś? U mnie bez wpisania nazwy ulicy się nie da :) Nawet jakby, to i tak nie ma możliwości nawet wyszukiwania wśród POI, co było w poprzedniej wersji

ad2 - W jaki sposób? Należy określić ulicę, dla samego miasta się nie da (można w pobliżu kursora, ale on znów obejmuje skrawek a nie całość miasta) Jak wpiszę ulicę, to i tak nie mogę wyszukiwać po nazwie (trzeba ręcznie przerzucić czasem kilkadziesiąt stron z POI).

Nie ma takiej opcji, aby wejść w POI i przeglądnąć sobie wszystkie, znajdujące się w danej kategorii. Można co najwyżej zejść do poziomu kategorii (W zarządzaniu).

Reasumując - POI jest totalnie skopane w/g mnie w porównaniu do MioMap 3.3 czy też iGO 2006 :)

Oczywiście że próbowałem i oczywiście że jest możliwość wyszukiwania wśród POI - dokładnie tak samo jak w 2006.
Wystarczy wcisnąć klawisz na dole, poniżej kategorii i wpisać co tam sobie chcesz.
Bez wpisania ulicy też jak najbardziej się da - gdybym nie widział to bym nie mówił.

Nie używasz przypadkiem trybu "normalnego" (ja mam zaawansowany) - może w nim masz mniej możliwości.

*

Offline MCR

• 48
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 13, 2008, 07:57:21 »
Mam tryb zaawansowany (ustawienia -> tryb zaawansowany). Sprawdź proszę swoją wersję iGO, może faktycznie mamy inne.
Co do POI:
Znajdź -> Znajdź POI -> Wokół adresu
Wprowadziłem kraj: Polska, miasto Wrocław i jedynymi dostępnymi opcjami są:
- wpisz nazwę ulicy
- na dole po lewej strzałka w lewo (wyjście)
- centrum miasta

Gdzie u Ciebie jest ikona "szukaj" przy wpisaniu miasta oraz kraju?

Wyszukiwanie wśród POI? W "znajdź" nie ma takiej opcji, w "zarządzaj POI" wchodzę w "nocleg", dalej "kemping" i mam "brak punktów" W 2006 pokazywały mi się wszystkie kempingi znajdujące się wśród POI

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 13, 2008, 09:32:09 »
Mam tryb zaawansowany (ustawienia -> tryb zaawansowany). Sprawdź proszę swoją wersję iGO, może faktycznie mamy inne.
Co do POI:
Znajdź -> Znajdź POI -> Wokół adresu
Wprowadziłem kraj: Polska, miasto Wrocław i jedynymi dostępnymi opcjami są:
- wpisz nazwę ulicy
- na dole po lewej strzałka w lewo (wyjście)
- centrum miasta

Gdzie u Ciebie jest ikona "szukaj" przy wpisaniu miasta oraz kraju?

Wyszukiwanie wśród POI? W "znajdź" nie ma takiej opcji, w "zarządzaj POI" wchodzę w "nocleg", dalej "kemping" i mam "brak punktów" W 2006 pokazywały mi się wszystkie kempingi znajdujące się wśród POI

ver 8.0.0.31442
Ikona jest druga od lewej, za strzałką (takie kółeczko).
Jak je klikniesz możesz też wejść w tryb wyszukiwania - ikona zmienia się na lupę.

Wyszukiwanie POI jest w w/w opcji Znajdź, a nie Zarządzanie.

Ty w ogóle masz w swoim sofcie POI?
W Igo8 nie ma ich razem z mapami, są w osobnych plikach.
Chyba ściągnąłeś za mało. ;-)
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2008, 09:37:29 wysłana przez Cavallino »

*

Offline MCR

• 48
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 13, 2008, 10:19:37 »
No to może właśnie o to chodzi, znaczy się mamy inne wersje :) ta 31442 zdaje się nie działać na PNA (win CE) - ja nie mam kółeczka :) obok miasta mam jakby zegar, w którym jest historia (bardzo mało czytelne zdjęcie, ale widać mniej więcej jakie są ikony :) )

To by znaczyło, że poprawili co nieco w kolejnej wersji.

Tak, mam POI dla każdego z krajów, których mam mapy (pliki w katalogu content/POI z rozszerzeniem POI).
Możesz wejść w zarządzanie POI i sprawdzić, czy pokazuje Ci na końcu listę? Ja mam "brak punktów" jak zagłębię się na koniec kategorii.

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 13, 2008, 10:58:32 »
No to może właśnie o to chodzi, znaczy się mamy inne wersje :) ta 31442 zdaje się nie działać na PNA (win CE) - ja nie mam kółeczka :) obok miasta mam jakby zegar, w którym jest historia (bardzo mało czytelne zdjęcie, ale widać mniej więcej jakie są ikony :) )

To by znaczyło, że poprawili co nieco w kolejnej wersji.

Tak, mam POI dla każdego z krajów, których mam mapy (pliki w katalogu content/POI z rozszerzeniem POI).
Możesz wejść w zarządzanie POI i sprawdzić, czy pokazuje Ci na końcu listę? Ja mam "brak punktów" jak zagłębię się na koniec kategorii.

No to w mojej wersji ta ikonka znaczy dokładnie tyle samo co w Twojej "centrum miasta", wszystkie ikonki na dole są graficzne (i to nie jest dobry pomysł, bo niewiele mówią) - co oznacza zapewne że jak wybierzesz centrum miasta to będziesz miał tą samą funkcjonalność.

W Zarządzaniu też nie mam punktów POI - jak się domyślam tam by były punkty które sam dodasz.
I nie bardzo wiem po co miałyby być inne, wyedytować i tak ich nie możesz, bo są z pliku zewnętrznego.
A wyszukujesz w opcji Znajdź.

*

Offline MCR

• 48
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 13, 2008, 11:35:31 »
Centrum miasta ustawia mi kursor w...centrum miasta :) faktycznie pojawia się później opcja wyszukiwania po nazwie (ale nadal nie po kategorii - dobre i to). Wielkie dzięki. Trochę to po prostu inne niż w poprzedniej wersji. Ważne, że przyda się mnie i na pewno komuś jeszcze :)

Jak po co inne? W 2006 mogłeś sobie edytować (dodawać/usuwać) a przede wszystkim przeglądać to, co producent wrzucił (np chcę sobie zobaczyć, co znajduje się w kategorii stacje benzynowe/shell).

POI załatwione, teraz pora walczyć z "idiotycznym widokiem" :-)

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 13, 2008, 12:09:34 »
POI załatwione, teraz pora walczyć z "idiotycznym widokiem" :-)

Widziałem gdzieś info że modyfikacje userów obejmują zoom, więc pewnie to o co Ci chodzi.
A swoją drogą dziwne, bo mi się widok 3D nie chce oddalać poza jakąś tam granicę, ale na 2D się nie przełącza sam, tak jak Ty pisałeś.

*

Offline MCR

• 48
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 13, 2008, 12:22:21 »
Tak, chodzi mi o to, aby mapa pracowała cały czas w "zoomie",a nie oddalała się na kilkadziesiąt km i pokazywała jedynie nazwę miasta, jednocześnie nie ustawiając wskaźnika położenia auta w kierunku pionowym, tylko jazdy (np przesuwa się w bok).
Co do trybów - oddalanie na 3D ma niewielki zakres. Aby oddalić mapę bardziej, należy kliknąć w ikonkę 2D (automatycznie się to nie robi) i dopiero wtedy masz podgląd większej mapy.

*

Offline manjac

• 259
  • Sprzęt: HTC Desire Z, Asus A636N, E52
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 14, 2008, 17:46:24 »
udalo sie wam wylaczyc to denerwujace pikanie przed powiadomieniem o manewrze? bo siedzielismy nad tym u kumpla i nie udalo sie znalezc wylacznika :( w poprzedniej wersji bylo to jasne i przejrzyste...
..............................................."Jeżeli wszystko zawiodło...przeczytaj instrukcję"...............................................

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 14, 2008, 19:54:04 »
udalo sie wam wylaczyc to denerwujace pikanie przed powiadomieniem o manewrze? bo siedzielismy nad tym u kumpla i nie udalo sie znalezc wylacznika :( w poprzedniej wersji bylo to jasne i przejrzyste...

Słabo czytasz konkurencyjne fora. W sys.txt wpisz:
[sound]
ding=0

i masz. Jak wpiszesz 2, to Ci dingnie dwa razy.

*

Offline manjac

• 259
  • Sprzęt: HTC Desire Z, Asus A636N, E52
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 14, 2008, 20:30:37 »

Słabo czytasz konkurencyjne fora. W sys.txt wpisz:
[sound]
ding=0

i masz. Jak wpiszesz 2, to Ci dingnie dwa razy.

dzieki :)
no ostatnio trochu sie opuscilem w lekturze :E

---------------------------------------------
EDIT
---------------------------------------------
jeszcze jedno pytanie - podswietlenie, w poprzednim dzialalo ok (z zasilaniem i bez !) w 8 nawet przy wlaczonym zasilaniu wylacza sie po chwili - tez jakis mod w sys.txt, czy to poprostu tak ma  :?:  ???
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2008, 22:22:23 wysłana przez manjac »
..............................................."Jeżeli wszystko zawiodło...przeczytaj instrukcję"...............................................

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 16, 2008, 23:57:00 »
I-go 8 ma problemy z pamięcią - bywa że przy dłuższej trasie nie jest w stanie przeliczyć trasy (przynajmniej na moim pda).
Gdzie się podział suwak z ustawianiem dokładności wyliczania - to zazwyczaj załatwiało sprawę.
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2008, 09:48:30 wysłana przez Cavallino »

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 18, 2008, 19:46:47 »
No u mnie sie wysypałno przy trasie 3200km na giblartar (32MB RAMU wolnego w urzadzeniu przed uruchomieniem softu). Piszą że 128MB recomended więc chyba trzeba lepsze PDA kupić :D:D:D:D:D

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 18, 2008, 22:37:59 »
taaa...wszyscy mówią 128MB recommended...tylko że te 128MB RAM to ma jakiś promil urządzeń na rynku...