iGO 8?

• 132 Odpowiedzi
  • 32147 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

iGO 8?
« dnia: Lipiec 20, 2007, 19:51:42 »
Witam wszystkich.
Znalazłem na węgierskiej stronie ciekawe zdjęcia przekopując neta w poszukiwaniu info o IGO.
http://www.kutyu.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=867&Itemid=49
http://mobilarena.hu/hirek/2007-03-16/cebit_igo_8_bejelentes.html
Czy to oznacza że wychodzi już wersja 8 w trybie pełnego 3D ? Zdjęcia wyglądają ciekawie...
Jakby ktoś znał węgierski i się pokusił o przetłumaczenie to byśmy się dowiedzieli coś więcej.

Niemniej jednak zdjęcia ciekawe.

Pozdrawiam całą społeczność!

*

Offline mobil

• *
  • 80
  • Sprzęt: TomTom 920T
Odp: iGO 8?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 20, 2007, 20:32:19 »
T tym igo 8 to już od paru miesięcy trabią. Sprawdz na stronie i-go.
Potrzebna zgoda.

*

Offline czester

• **
  • 152
    • Bielizna Damska i Męska
  • Sprzęt: FS Loox n560
    HTC G1
    RA1.7
    Chromatic3.9
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 20, 2007, 21:25:14 »
Program moze i powstanie w takiej wersji i klawo jak cholera ale pomyslcie jedno teraz to dobrej mapy jeszcze nie mamy gdzie tylko ulice sa :) to ile lat bedzie musialo uplynac zeby te bloki czy inne uksztaltowania terenu namalowac.
Pozdrawiam
Piotr

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 20, 2007, 21:52:27 »
... a iGo 55 będzie pokazywał nawet przejeżdżające obok samochody!... ;)
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 20, 2007, 23:13:44 »
O wiele bardziej oczekuję swobodnego sterowania programu głosem niż tych trójwymiarowych bajerów. Konkurencja poszła właśnie w tę stronę (np. TT).

*

Offline Pentim

• **
  • 110
    • http://www.pentim.eu
  • Sprzęt: MDA VARIOII+GPS BT / MD95538
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 21, 2007, 11:56:04 »
Ogolnie bajer jest fajny, ale mogli najpierw zainwestowac w konkretne mapy. Wtedy napewno sprzedaz by wzrosla.
Eines Tages werde ich mich...
http://www.mdpna.w8w.pl/   http://www.pentim.eu

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 21, 2007, 12:50:14 »
Dokładnie. Wydaje się, że z punktu widzenia przeciętnego użytkownika iGo kolejność prac nad programem powinna być mniej więcej taka:
1. Maksymalizacja dokładności map
2. Optymalizacja funkcjonalności obecnego interfejsu i wbudowanych funkcji
3. Dodanie brakujących użytecznych funkcjonalności
4. Wodotryski i fajerwerki typu full 3D z budynkami itp.

Szkoda, że kolejność wybrana przez producenta jest raczej odwrotna... :)
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 21, 2007, 21:25:03 »
Szkoda, że kolejność wybrana przez producenta jest raczej odwrotna... :)

Zaczęli od tego w czym czują się mocni, resztę "zerżną" z konkurencji, a później konkurencja zerżnie z nich grafikę i będzie fajnie i wszyscy będą zadowoleni.  ;)

*

Offline lazik_s

• 386
  • Sprzęt: HTC Cruise, FS N560
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 22, 2007, 00:55:17 »
Punkt pierwszy z postu ..k..l..m..n..a to nie problem IGO tylko przede wszystkim dostawców map.
brak podpisu i kropka

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 22, 2007, 01:27:35 »
I tak, i nie. Ponieważ wielcy tego świata (czyli Teleatlas i Navtech) mają kraje trzeciego świata (czyli także Polskę) w bardzo głębokim poważaniu, Navngo i partnerzy (czyli Mio) przyjęli bardzo ciekawą taktykę współpracy z lokalnymi dostawcami map. W przypadku Polski nie wyszło im to na zdrowie, bo co prawda mapa Emapy jest trzy razy większa objętościowo, niż Teleatlasa, ale zawiera mnóstwo błędów. Ale w tej chwili są w obiegu mapy Turcji, Rumunii czy Słowacji nie mające sobie równych u Wielkich. Tylko, że pozostaje problem zgrania tychże map na brzegach, czyli na granicach. Navngo przyjął trudną w realizacji, ale jedynie  słuszną koncepcję, że nowa dodana mapa integruje się z pozostałymi - dzięki czemu dodając nowe kraje nie trzeba aktualizować całej mapy reszty świata. Przyjrzyjcie się zresztą TomTomowi - tam podróż między mapami jest niemożliwa. Musimy (najczęściej przy pomocy mapy papierowej) wyznaczyć miasto graniczne, a potem podrózujemy raz na jednej, a raz na drugiej mapie.

*

Offline mobil

• *
  • 80
  • Sprzęt: TomTom 920T
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 22, 2007, 09:19:18 »
Na tom tomie można jeżdzić od punktu do punktu w całej Europie. Chyba że się ma różne mapy lub rejony map z róznych wersji. Proszę się wyrażać precyzyjniej.
Potrzebna zgoda.

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 22, 2007, 11:20:18 »
Na tom tomie można jeżdzić od punktu do punktu w całej Europie. Chyba że się ma różne mapy lub rejony map z róznych wersji. Proszę się wyrażać precyzyjniej.
Sam napisałeś, że mapy muszą być z tego samego wydania. Nowa mapa z innego wydania - i po sprawie. A w iGO po prostu się dołącza (o ile licencja na to pozwala).

*

Offline lazik_s

• 386
  • Sprzęt: HTC Cruise, FS N560
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 07, 2007, 23:37:19 »
W sieci krąży wersja demo iGO8/2007 na PNA. Z tego co mogłem przetestować to mapy z 2006+ są nieaktualne lub niezgodne z tym wydaniem.
brak podpisu i kropka

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 08, 2007, 01:02:16 »
Ale w tej chwili są w obiegu mapy Turcji, Rumunii czy Słowacji nie mające sobie równych u Wielkich.
No, niezupełnie. Tak samo dobre mapy Rumunii i Słowacji są na Garmina. Ba ! W przypadku Rumunii mapa dla Garmina jest o tyle ciekawa, że to mapa topograficzno-drogowa. Nadaje się zatem również do wędrówek po Rumuńskich Karpatach. Dowcip polega na tym, że te mapy - podobnie jak IMAGIS-ową GPMapę trzeba dokupić (kasa, kasa, kasa .....), podczas gdy w iGO siedzi to w jednym pakiecie. Podobnie rzecz się ma z Litwą, Czechami, Węgrami czy tzw. pakietem "Adria". W przypadku Garmina to są naprawdę bardzo dobre mapy, ale niestety za każdą z nich trzeba płacić i w tej materii - póki co - oczywiście widać ewidentną zaletę iGO.

Ale jest też druga strona medalu. Zarówno Navteq jak też TeleAtlas też skupują dane od lokalnych dystrybutorów, tyle że "Wielcy" zanim puszczą je w obieg dość starannie te mapy sprawdzają. iGO chcąc wyprzedzić konkurencję raczej tego nie robi, stąd np. te wszystkie babole w mapie Polski, gdy tymczasem firmowany przez Garmina CNE9 (też na bazie eMapy) mając dość mocno pokopaną kategoryzację dróg pozamiejskich generalnie ma jednak znacznie mniej błędów od mapy z iGO. Przynajmniej w Poznaniu różnica pomiędzy mapą z iGO, a CNE9 to prawdziwa przepaść na korzyść CNE9, pomimo że w obu przypadkach to są mapy z łódzkiej eMapy.

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 09, 2007, 12:15:04 »
Ale jest też druga strona medalu. Zarówno Navteq jak też TeleAtlas też skupują dane od lokalnych dystrybutorów, tyle że "Wielcy" zanim puszczą je w obieg dość starannie te mapy sprawdzają. iGO chcąc wyprzedzić konkurencję raczej tego nie robi, stąd np. te wszystkie babole w mapie Polski, gdy tymczasem firmowany przez Garmina CNE9 (też na bazie eMapy) mając dość mocno pokopaną kategoryzację dróg pozamiejskich generalnie ma jednak znacznie mniej błędów od mapy z iGO. Przynajmniej w Poznaniu różnica pomiędzy mapą z iGO, a CNE9 to prawdziwa przepaść na korzyść CNE9, pomimo że w obu przypadkach to są mapy z łódzkiej eMapy.

Prawie prawda, tylko że piszesz o MioMap.
I-go nie kupuje do swojego softu map od Emapy, stąd starocie w jego ofercie mapowej dla Polski.

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 09, 2007, 12:24:53 »
I tu się mylisz. Właśnie Emapa podpisała umowę z Nav'N'Go na dostarczanie map.... http://www.emapa.pl/aktualnosci.asp

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 09, 2007, 12:28:53 »
I tu się mylisz. Właśnie Emapa podpisała umowę z Nav'N'Go na dostarczanie map.... http://www.emapa.pl/aktualnosci.asp

To news sprzed 4 miesięcy.
Do dzisiaj taka mapa się w I-go nie ukazała.
Więc może być tak, że jednak I-go nie wyda jej bez weryfikacji.
Czyli jeszcze z kilka lat, jak obserwuję tempo wprowadzania poprawek w tych mapach. ;-(

*

Offline maxdamage

• *
  • 50
  • Sprzęt: eten m700; mio168
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 09, 2007, 13:14:59 »

To news sprzed 4 miesięcy.
Do dzisiaj taka mapa się w I-go nie ukazała.
Więc może być tak, że jednak I-go nie wyda jej bez weryfikacji.
Czyli jeszcze z kilka lat, jak obserwuję tempo wprowadzania poprawek w tych mapach. ;-(

ale iGo już wydał swój produkt z emapą, tylko jako program + mapa polski

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 09, 2007, 13:31:52 »
ale iGo już wydał swój produkt z emapą, tylko jako program + mapa polski

Z tą samą kiepską co MioMap?
Z tymi samymi błedami?
No to nieciekawie....

*

Offline maxdamage

• *
  • 50
  • Sprzęt: eten m700; mio168
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 09, 2007, 13:33:48 »
z Emapą z maja bodajże

http://allegro.pl/item221041059_nowosc_nawigacja_igo_polska_microsd_512mb_3in1.html

We współpracy z firma EMAPA - dużo większe pokrycie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2007, 13:35:22 wysłana przez maxdamage »

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 09, 2007, 16:18:29 »
Ja w MioMap mam Polskę z Emapy, nie pamiętam wersji, ale tegoroczna. Ma błędy (głównie kategoryzacja dróg) to fakt, ale nie tragizujmy - nie jest tak źle. W zeszły weekend zrobiłem około 600 km i nie  miałem żadnych problemów. Raz tylko się walnęła: był nakaz w prawo a Emapa chciała w lewo, więc musiałem zgodnie z przepisami i tylko 400 m straciłem i jedną nawrotkę;) a tak poza tym to nie miałem kompletnie żadnych problemów, idealnie wszędzie mnie prowadziła.
A tak poza tym to nie znam nawigacji/map, które by nie miały błędów. I ma je Automapa i Autopilot i Mapamap itd. No chyba, że jest mapa z pokryciem 25% to i błędów zdecydowanie mniej :P
Absolutnie nie chcę tu wychwalać Emapy, bo jeszcze sobie nie zasłużyła na to, ale też nie przesadzajmy z za bardzo krytyczną oceną. Ja zawsze staram się zgłaszać błędy i widzę, że to przynosi efekty, bo w mojej miejscowości, z tego co widzę na ich mapie na www,  bardzo dużo się poprawiło :)

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 09, 2007, 16:49:30 »
jakbys mogl spojrz jaka to wersja (data) tej mapki od emapy :D

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 09, 2007, 17:33:04 »
Ja zawsze staram się zgłaszać błędy i widzę, że to przynosi efekty, bo w mojej miejscowości, z tego co widzę na ich mapie na www,  bardzo dużo się poprawiło :)

A co Ci po poprawkach na stronie www?
Jak chcesz te poprawki zobaczyć w działaniu Twojego MioMap, skoro nie ma regularnych aktualizacji tej mapy?
Liczyć na kradzione mapy?

Takie Navigo wydaje poprawki map co miesiąc i zgłoszona do producenta uwaga po miesiącu, góra dwóch jest w Twoim programie, bez dodatkowych opłat - wtedy widzę sens zgłaszania takich poprawek.
Te co zgłosisz do Empay zobaczą conajwyżej userzy Autopilota - Ty jeszcze długo, długo nie.

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 09, 2007, 21:26:54 »
Takie Navigo wydaje poprawki map co miesiąc i zgłoszona do producenta uwaga po miesiącu, góra dwóch jest w Twoim programie, bez dodatkowych opłat - wtedy widzę sens zgłaszania takich poprawek.
Te co zgłosisz do Empay zobaczą conajwyżej userzy Autopilota - Ty jeszcze długo, długo nie.

Czy mapy Navigo mozna zobaczyć na www?
Jestem ciekawy, kto wreszcie naniesie zmiany w Bydgoszczy na E261, które istnieją od grudnia ubiegłego roku...
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 09, 2007, 21:43:55 »
Odpowiedź padła zanim zdążyłeś zapytać -> w pierwszym wątku na PPC GPS ogólnie : B)
Nie wiem tylko na ile są one aktualne.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline marcus

• 761
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 09, 2007, 22:00:34 »
to może wrócimy do tematu  :grin:

tak wygląda mapa Budapeszt /w nowej mapie Węgier, dedykowanej do iGO 8/ z widokiem "real view", niestety już miejscowości obok, nie są tak fajnie zrobione jak centrum Budapesztu
pełny widok 3d ma też swoją wadę, zdarza się, że navi nie jest płynna i potrafi przyciąć

« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2007, 22:14:00 wysłana przez marcus »
----------------------------
the born to be wild

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 09, 2007, 22:02:57 »
Odpowiedź padła zanim zdążyłeś zapytać -> w pierwszym wątku na PPC GPS ogólnie : B)
Nie wiem tylko na ile są one aktualne.

Nie wiedziałem, że PF współpracuje z Navigo...  :S
A mapka genialna. Jedyna, z naniesionymi zmianami, o które pytałem.
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline as127

• **
  • 207
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 09, 2007, 22:35:28 »
widok jest jakby z samolotu, powinien byc chyba jak z pozycji kierowcy w samochodzie?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 09, 2007, 22:46:43 »
tak wygląda mapa Budapeszt /w nowej mapie Węgier, dedykowanej do iGO 8/ z widokiem "real view", niestety już miejscowości obok, nie są tak fajnie zrobione jak centrum Budapesztu

IIItam, wszystkie okna zasłonięte i nie widać co się dzieje w środku  :D :E
Cytat: as127

link=topic=75259.msg495141#msg495141 date=1186691728
widok jest jakby z samolotu, powinien byc chyba jak z pozycji kierowcy w samochodzie?

Taka perspektywa się nie nadaje, bo by znacznie ograniczyła widoczny odcinek trasy.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 09, 2007, 23:21:44 »
Nie wiedziałem, że PF współpracuje z Navigo...  :S
A mapka genialna. Jedyna, z naniesionymi zmianami, o które pytałem.

Taa, mówiłem że reagują szybko.
Tylko pokrycie jeszcze nie tak dobre, zwłaszcza na zachodzie Polski, a to mnie najbardziej interesuje.