IGO 2006SE - dodatki /radary, ikony, skiny, itp/

• 227 Odpowiedzi
  • 68654 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 12, 2007, 23:08:34 »
A tym ktoś się bawił:
http://inetcom.hu/mick/igo/ ?
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline kikos

• *
  • 91
    • http://www.kiko.cwaniak.pl
« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 15, 2007, 18:49:23 »
wlasnie chcialem wgrac sobie radarki ale nie mam takiego katalogu jak POI na karcie w IGO.

mam to stworzyc czy co ?

« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 15, 2007, 19:37:39 »
Cytat: "kikos"
wlasnie chcialem wgrac sobie radarki ale nie mam takiego katalogu jak POI na karcie w IGO.

A masz zainstalowaną wersję iGO-2006 SE ?

*

Offline kikos

• *
  • 91
« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 15, 2007, 20:00:49 »
no wlasnie ze nie mialem ale juz mam ..

a jak mam sprawdzic czy to dziala .  bedac w domu bez odbiornika gps

« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 15, 2007, 20:09:11 »
Cytat: "kikos"
a jak mam sprawdzic czy to dziala .  bedac w domu bez odbiornika gps

Po wgraniu POI powinieneś na mapie zobaczyć ikony kamer.
Nic więcej bez "testu terenowego" nie zrobisz.

Ostrzeganie dźwiękowe trzeba włączyć:
Ustawienia -> Ogólne -> Alerts -> Włącz kamerę do pomiaru szybkości + Długi dźwięk /"Krótki" u mnie nie działa, albo ja czegoś nie wiem  :) /

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 15, 2007, 22:45:20 »
Cytat: "GPS maniak"
Ostrzeganie dźwiękowe trzeba włączyć:
Ustawienia -> Ogólne -> Alerts -> Włącz kamerę do pomiaru szybkości + Długi dźwięk /"Krótki" u mnie nie działa, albo ja czegoś nie wiem  :) /

U mnie też nie działa, więc chyba tak już jest.

« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 17, 2007, 10:40:36 »
gpsmaniak jak ty konwertujesz radary i inne do formatu kmz, jakiego programu uzywasz do tego?

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 17, 2007, 10:43:39 »
Cytat: "mundek"
gpsmaniak jak ty konwertujesz radary i inne do formatu kmz, jakiego programu uzywasz do tego?

Wszystko masz w tym wątku...
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 17, 2007, 16:43:06 »
gpsmaniak chodzi mi konkretnie jakim programem uzyskujesz pliki z uam -> ov2 -> kml -> kmz

poniewaz ja konwertuje programem poi edit z ov2 na kml i pozniej kmz (zamiana nazwy z zip) i nic tego igo nie widzi zmian ani kamer :( jednak twoj  speedcam.spdb jest widoczny jesli sie go wrzuci pierwszego bez zadnych innych plikow spdb czy tez kmz w folerze igo (sd card\igo\poi\speedcam)

prawdop. przyczynya twki w zlym skonwertowaniu plikow kml????

« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 17, 2007, 19:14:03 »
Cytat: "mundek"
gpsmaniak chodzi mi konkretnie jakim programem uzyskujesz pliki z uam -> ov2 -> kml -> kmz

Ależ ML Tobie odpowiedział. To jest w piątym poście tego wątku.

Dodam jeszcze, że ja "sumuję" kamery nie w pockecie w iGO, ale na poziomie Global Mappera. Tam wczytuję np. i suszarki i radary stałe i zapisuję to jako jeden plik KMZ.

*

Offline marcus

• 761
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 17, 2007, 19:18:50 »
mundek, jak chcesz wrzucić fotoradary do iGO 2006SE /to jest ważne/, bo z tego co pamiętam, to wystarczy wrzucić odpowiedni plik tekstowy do igo\poi\speedcam i uruchomić  iGO. Program ręszte zrobi za ciebie

w wersji 2006 było inaczej

plik tektowy z radarami do iGO 2006SE powinien wyglądać następująco:
X,Y,TYPE,SPEED,DIRTYPE,DIRECTION
19.32321,50.18661,1,0,-1
...
...
itd
----------------------------
the born to be wild

*

Offline kikos

• *
  • 91
« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 20, 2007, 12:24:59 »
sciaglem najnowszego speedcam-a i nie widza w mojej okolicy zadnych fotoradarow  no i tak patrzac na glowne drogi tez nic nie widze !!

moze ktos mi poda konkretna droge gdzie stio na 100% fotoradar i jest na mapie oczywiscie .

mozliwe ze cos zle zrobilem ale czymozna zrobic cos zle przy wgraniu pliku do katalogi ??

Odp: IGO 2006SE - dodatki /radary, ikony, skiny, itp/
« Odpowiedź #42 dnia: Kwiecień 07, 2007, 16:47:50 »
Dodam jeszcze, że ja "sumuję" kamery nie w pockecie w iGO, ale na poziomie Global Mappera. Tam wczytuję np. i suszarki i radary stałe i zapisuję to jako jeden plik KMZ.
Witam.
Sumowac można także pliki KML i KMZ w Google Earth.
Moze ktoś mi podpowie jak przekonwerterować UAM do KMZ, aby zostały parametry predkości dla danej kamery. Bo wszyscy publikują fotoradary stacjonarne i przenośne, a mi nie są potrzebne przenośne (do tego celu używam CB  ;))

Pozdrawiam.

*

Offline lukjod

• 503
  • Sprzęt: touch HD 2
« Odpowiedź #43 dnia: Kwiecień 12, 2007, 23:57:24 »
sciaglem najnowszego speedcam-a i nie widza w mojej okolicy zadnych fotoradarow  no i tak patrzac na glowne drogi tez nic nie widze !!

moze ktos mi poda konkretna droge gdzie stio na 100% fotoradar i jest na mapie oczywiscie .

mozliwe ze cos zle zrobilem ale czymozna zrobic cos zle przy wgraniu pliku do katalogi ??

aby odpalic fotoradary w igo plus
dodaj plik sys.txt o wartosci
[speedcam]
usemio=12,90,37,27
enable_at_startup=1
do katalogu igo na sd i nastepnie zlap fiksa z gps i wejdz w ustawienia-ogolne-ostrzezenia-wlacz kamere drogowa
dopiero wtedy zobaczysz kamery
tu masz nowy plik z kamerami na PL i EU (z poi.mobilne.net i innych dobrych platnych servisow wyciagniete i zrobione w pliku txt).
wrzuc to do igo/poi/speedcam
link

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2007, 00:01:05 wysłana przez lukjod »
moje palmtopy: MDA1 -> MDA2 -> MDA3 -> Wizard -> Hermes -> Kaiser -> Raphael -> Blackstone -> Leo

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #44 dnia: Kwiecień 13, 2007, 23:10:09 »
Czy ktoś z forumowiczów ma plik kmz ale z samymi fotoradarami stacjonarnymi, bez suszarek . Moim zdaniem suszarki są bez sensu.
Właśnie wróciłem ze Szczecina do Warszawy . IGO pikało mi co chwilę, a niczego tam nie było, może kiedyś był jakiś radiowóz ale teraz nie ma.
Jest to irytujące. Jeżeli ktoś ma to proszę wyślijcie mi na adres szkkcent@gazeta.pl

Pozdrawiam

*

Offline ronald

• 27
  • Sprzęt: Mio P350
« Odpowiedź #45 dnia: Maj 04, 2007, 09:55:31 »
A czy iGO 2006SE i iGo My Way 2006 Plus to ta sama (funkcjonalnie) wersja czy tylko inna nazwa handlowo-maarketingowa ? Jeśli są to różne produkty to czym się róznią ? I najważniejsze pytanie czy ostrzeganie o fotaradarach będzie działało na wersji Plus (chodzi mi o pliki speedcam)??

« Odpowiedź #46 dnia: Maj 22, 2007, 15:36:36 »
witam
z poniższego pliku można pobrać plik, w którym sa wrzucone fotoradary, fotoradary przenośne oraz suszarki z poi.mobilne.net:
http://rapidshare.com/files/9130092/radary_igo2006SE.rar.html
plik należy rozpakować a następnie skopiowac do pda dokatalogu: \SD Card\iGO\POI\Speedcam
plik działa tylko z IGO 2006SE

wkrótce zamieszcze ikony /ponieważ te oryginalne niebieskie ikony z IGO jakoś nie maja mojego uznania ;) / do podmiany oraz skiny

Marcuj - czy możesz nam ujawnić jak zmienić te niebieskie ikony POI na własne???

*

Offline manjac

• 259
  • Sprzęt: HTC Desire Z, Asus A636N, E52
« Odpowiedź #47 dnia: Maj 29, 2007, 17:18:55 »
Cytat: bobo_rx
Umieściłem link do nowego tematu IGO (ekran startowy, przyciski, ikony etc.) nie pamiętam nawet skąd go ściągnąłem. Zmiencie rozszerzenie pliku Data.zip w folderze Igo na Data.zip.old a ten nowy Data.zip wgrajcie i całkiem nowy Iguś.
http://rapidshare.com/files/11598550/DATA.ZIP
Orginalny 2006SE nie działa z nim.....

Pozdrav

nie chodzi o oryginalnosc, po prostu to jest plik do poprzedniej wersji iGo (pozmienialy sie katalogi wewnatrz data.zip)

pozdr
..............................................."Jeżeli wszystko zawiodło...przeczytaj instrukcję"...............................................

*

tramp

« Odpowiedź #48 dnia: Czerwiec 12, 2007, 20:29:39 »
Na mypdamill nowa skórka Andy'ego aktualna wersja 8.5 + Speedcam patch 3.4 z polskim "lektorem" do wyboru (thanks to Berti)
good job Andy  :)

ps. czasem tylko Andy za dużo kombinuje podpuszczane przez graficznych wydziwiaków :))

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwiec 12, 2007, 20:53:35 »
Na mypdamill nowa skórka Andy'ego aktualna wersja 8.5 + Speedcam patch 3.4 z polskim "lektorem" do wyboru (thanks to Berti)
good job Andy  :)

Może ktoś by się pokusił o opis (polski oczywiście) co takie dodatki w typie tej skórki dają nowego?

*

Offline Yankee

• 256
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note II N7100
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwiec 13, 2007, 06:52:34 »

Mniej więcej (wersja 8.0) daje tyle.
może po południu zrobie więcej skrinszotuf  ;D z nowej wersji

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2007, 06:56:11 wysłana przez Yankee »

*

Offline mwerd

• 11
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwiec 13, 2007, 07:22:20 »
hej,
nie wiem co się dzieje ale u mnie w wersji 8, 8.5 również nie wyświetla się ikonka z ograniczeniem prędkości.
Inaczej wygląda menu szybkiego dostępu.
Ikonki POI nie są takie ładne - kolorowe.

Co robię nie tak?

*

Offline marcus

• 761
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwiec 13, 2007, 07:41:59 »
musisz mieć oryginalne mapy od iGO, te od TA
bo pewno w mapach od emapy brak jest takich danych
the born to be wild

*

tramp

« Odpowiedź #53 dnia: Czerwiec 13, 2007, 08:06:31 »
Marcus dlaczego wprowadzasz grubo kolegę w błąd, jakich danych, coś Ci się miesza

Mwerd jeszcze raz jakie jest pytanie bo piszesz o wszystkim naraz

Za ikony POI odpowiada
"POI icons now split into separate file, so you can choose standard VGA icons or colourful QVGA/VGA/square POI icons (Colourful POI Icons v1.1 - RobertGr's improvements and better VGA icons HERE) or (Standard VGA POI Icons) You must include one of these files " - wszystko jasne, tylko jeden plik można wrzucić do Skin - tych kwadratowych, przesłodzenie kolorowych nie używam więc nie wiem czy tam się Andy'emu nie kropnęło w najnowszej wersji ale przecież jak próbowałem w 8.0 to hulały te obrzydliwe ikony bez problemu :).

Co nie pasi z menu szybkiego dostępu ? - czy chodzi o to z Add Via ?
Obecnie za ikony w menu odpowiadają nowe pliki - MUSISZ dodać jeden z nich do folderu Skin
"Screen icons now split into separate file, so you must choose either standard screen icons or colourful screen icons (Colourful Screen Icons HERE) or (Standard Screen Icons HERE) You must include one of these files "

A w używanym przeze mnie landscape w 8.0 nigdy nie było ikony tylko można włączyć/wyłączyć aktualną prędkość i obok limit (też włącz/wyłącz). Nawiasem mówiąc font tych wartości obrzydliwie gruby żółty z cieniem był w 8.0 dzienna skóra teraz jakby coś lepiej trochę cieńszy.
Napisane: Czerwiec 13, 2007, 08:03:01
może po południu zrobie więcej skrinszotuf  ;D z nowej wersji

Na te zrzuty szkoda czasu, daj linka to będzie wszystko jasne.

Zaś przede wszystkim są poważne dodatkowe funkcjonalności, trasa uproszczona, przełączniki rekalkulacji i inne w trybie mapy itp. etc. itd. Są dodatkowe opcje pojawiące się stosownie w menu Cocpit albo Map w menu szybkiego dostępu.
Ikona szybkiego dostępu TMC to poza Polska. Ikona Blutka nie używam więc nie wiem to jest tylko dla tych niektórych Blutków.
Obecnie z poziomu ekranu GPS można zapodać Cold Start chipsetu jakby ktoś miał taką potrzebę.
Jest tego naprawdę sporo, powiem nawet, że mnóstwo, niestety nie będę tutaj tego opisywał.

W każdym razie dla zapalonego iGO'owca nie ma możliwości, żeby skór Andy'ego nie aplikować.
Czasem tylko trzeba sobie w zależności od indywidualnych upodobań coś drobnego, jakiś font albo kolor zmienić.
Docelowo w 9.0 więcej rzeczy ma być konfigurowalnych z menu np. w landscape obecnie mamy 5 pól informacyjnych i dystans do manewry wywalony na mapę, gdzie np. ja zdecydowanie wolę 4-ery i dystans tam gdzie był oryginalnie - tym bardziej, że i tak aktualną prędkość i speed limit możemy mieć jako osobne pola informacyjne.

Jak ktoś ma kłopot choć z angielskim albo niemieckim to może lepiej pójść w AM - wtedy cała dyskusja i rozwiązania są podane na tacy w naszym ojczystym języku tutaj.

ps. patrząc na te zrzuty widzę tym lepiej, że cały bajer z iGO rozpoczyna się w landscape, gdzie wszystko wypada tam gdzie powinno być.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2007, 08:26:42 wysłana przez tramp »

*

Offline marcus

• 761
« Odpowiedź #54 dnia: Czerwiec 13, 2007, 08:56:43 »
tramp, chodziło mi o ograniczenia prędkości
te dane są zawarte w mapach, a nie programie
the born to be wild

*

tramp

« Odpowiedź #55 dnia: Czerwiec 13, 2007, 09:22:39 »
masz rację - chodziło o tą niefajną ikonę, której nie lubię "))

w każdym razie dana speed limit jakaś jest bo coś pokazuje, przeważnie 50km/h czasem więcej, czasem mniej
Nie wiem czy jest to dana z mapy Emapy czy też jej brak i Andy pokazuje coś zastępczego albo jakoś to przyjmuje bądź wylicza
Dobrze rozumiem, że czerwona ikona wyświetla speed limit ?

*

Offline marcus

• 761
« Odpowiedź #56 dnia: Czerwiec 13, 2007, 09:28:19 »
tak, czerwona ikona wyświetla speed limit na danym odcinku drogi
the born to be wild

*

tramp

« Odpowiedź #57 dnia: Czerwiec 13, 2007, 09:34:05 »
no właśnie - i aktualną wartość speed limit można mieć wyświetloną w sposób ciągły w tych skórkach włączająć speed i potem speed limit.
Jak uzyskać czerwoną ikonę nie wiem nie wnikam, nie chcę jej uzyskać. Może się wypowie kolega od ostatnich zrzutów.

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #58 dnia: Czerwiec 13, 2007, 10:14:07 »

Zaś przede wszystkim są poważne dodatkowe funkcjonalności, trasa uproszczona, przełączniki rekalkulacji i inne w trybie mapy itp. etc. itd.

Właśnie o te funkcjonalności mi chodzi, możecie jednak coś napisać?
Sam wygląd i dodatkowe klawisze na menu, to za mało wobec konsekwencji używania nieoryginalnego softu, konieczności jego częstych zmian, poprawek itd, miałem kiedyś tą skórkę i szybko ją wywaliłem.
Oczywiście trasę uproszczoną zostawiłem, ale bez skórki.
Co jeszcze można zrobić dzięki skórce, czego się nie da zrobić w zwykłym I-go?

*

Offline Yankee

• 256
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note II N7100
« Odpowiedź #59 dnia: Czerwiec 13, 2007, 10:44:23 »
no właśnie - i aktualną wartość speed limit można mieć wyświetloną w sposób ciągły w tych skórkach włączająć speed i potem speed limit.
Jak uzyskać czerwoną ikonę nie wiem nie wnikam, nie chcę jej uzyskać. Może się wypowie kolega od ostatnich zrzutów.

Wiem tylko tyle że:
Aby było wyświetlane ograniczenie prędkości należy w Menu/Szybko mieć zaznaczone "prędkość/speed" a następnie ponownie wejść do menu/szybko i zaznaczyć "speed limit". Pokazuje się wtedy i ograniczenie i aktualna prędkość. Na dzień dzisiejszy w tej wersji skórki (wg mojej wiedzy) nie ma możliwości (w banalny sposób) pozostawienia wyświetlania ograniczenia prędkości bez wyświetlania aktualnej prędkości poruszania się pojazdu (w tym obrotowym polu po lewej stronie).
Jest możliwość natomiast wstawienia sobie tych obu pozycji w dolnym pasku menu.
Generalnie jest możliwość żeby wyświetlało się jedynie samo ograniczenie prędkości jako znak drogowy tylko trzeba pogrzebać w skrypcie.

Pozdrawiam, Yankee