Ten pierwszy program niszczy informacje dodatkowe o punktach zawarte w pliku uam.....
Skoro tak mówisz, to pewnie tak jest.
A tak poważnie to na śmierć zapomniałem o tym, ponieważ dla mnie nigdy nie były to ważne informacje. Ale sądzę, że można by zaatakować autora tego softu, żeby tę wadę usunął.
Wyjaśnię, dlaczego dla mnie to o tyle nie ma znaczenia: otóż pipanie ma mnie raczej obudzić, gdybym się przez przypadek zamyślił, a jaka prędkość jest dozwolona to raczej i tak będę wiedział.
Oczywiście jeżeli iGO wykorzystuje te informacje to na pewno będzie spora grupa użytowników potrzebująca tej wiedzy. Ciekawe czy iGO tak działa jak niektóre samochodowe Garminy ? To wygląda tak, że jak jest info przypisane do fotoradaru: 40 km/h i jedziesz 40 km/h to odbiornik nie ostrzega, no bo nie przekroczyłeś prędkości.
Jeżeli iGO działa tak samo, to wówczas fotoradary z pełną informacją są oczywiście bardziej sensowne, ale pod warunkiem że te informacje są rzetelne. A tu, widząc bałagan w poi.mobilne.net mam trochę wątpliwości.
Dlatego też osobiście wolę być ostrzegany zawsze i nawet w przypadku Garmina - nie korzystałem z tych "pełnych POI", a z tych konwertowanych samodzielnie programikiem uam2gpx.
------------------------
Ale jak wspomniałem można ewentualnie spróbować zaatakować autora tego konwerterka.