IGO 2006SE - dodatki /radary, ikony, skiny, itp/

• 227 Odpowiedzi
  • 67117 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marcus

• 761
  • Sprzęt: HTC Diamond
« dnia: Grudzień 27, 2006, 13:11:25 »
witam
z poniższego pliku można pobrać plik, w którym sa wrzucone fotoradary, fotoradary przenośne oraz suszarki z poi.mobilne.net:
http://rapidshare.com/files/9130092/radary_igo2006SE.rar.html
plik należy rozpakować a następnie skopiowac do pda dokatalogu: \SD Card\iGO\POI\Speedcam
plik działa tylko z IGO 2006SE

wkrótce zamieszcze ikony /ponieważ te oryginalne niebieskie ikony z IGO jakoś nie maja mojego uznania ;) / do podmiany oraz skiny
----------------------------
the born to be wild

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 10, 2007, 00:43:19 »
marcus, ostatnio jestem tak podlimitowy z czasem, że w ogóle nie bawię się pocketem, o iGO nie wspominając. Ale właśnie wczoraj miałem mała jazdę i ......... Twoje radarki bzykają, że aż miło  :proud:

Gdybyś wyraził zgodę to chętnie opublikuję je na mojej www.

I jeszcze coś. Sam nie lubię takich pytań, (lubię jak ludziska wykazują inicjatywę, a nie zanudzają pytaniami) ale jeżeli to nie jest tajemnicą to może rzucisz mi jakieś skrótowe hasła jak to konwertowałeś ?

*

Offline renmar

• **
  • 108
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 10, 2007, 15:09:14 »
@marcus  ale co z obiecanymi nowymi ikonkami?   :))

*

Offline marcus

• 761
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 10, 2007, 16:33:18 »
hejka
ostatnio miałem troche pracy i inne rzeczy na głowie, zresztą też teraz nie mam za dużo czasu, GPS maniak, jutro z rana postaram sie opisać sposób konwersji fotoradarow do IGO, renmar, ikony mam nadzieje, że pojawią się po weekendzie
myśle jeszczę nad zmianą dźwięku, bo to bzykanie z IGO troszke jest denerwujące :)
pozdrawiam
----------------------------
the born to be wild

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 10, 2007, 19:33:02 »
Cytat: "marcus"
GPS maniak, jutro z rana postaram sie opisać sposób konwersji fotoradarow do IGO

Dzięki !!!

Jak mówiłem sam lubię poszukiwania rozwiązań no i znalazłem.
Poczytałem trochę nasze Forum i zobaczyłem uwagę któregoś z kolegów, że iGO 2006 SE obsługuje pliki KMZ, a że pamięć wzrokową mam jeszcze dobrą przypomniałem sobie, że mój ulubieniec Global Mapper obsługuje ten format :-)

Zatem:
1. Uam2gpx stąd: http://www.republika.pl/m_dutkiewicz/
2. Global Mapperem gpx->kmz

Całość zajęła mi 5 sekund i działa (przynajmniej na ekranie zobaczyłem co trzeba). A czy "bzyka" ? Sprawdzimy jutro  ]:>

Jeszcze raz dziękuję za chęci. Mam nadzieję, że moja konwersja też zadziała.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 11, 2007, 13:15:34 »
Najmocniej przepraszam ale czy mógłbyś podać jakiś link do Global Mapper -a bo mi udało się ściągnąć coś o tej nazwie z sieci ale nie otwiera on plików *.gpx ?

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 11, 2007, 14:58:03 »
Cytat: "piotr.lutynski"
czy mógłbyś podać jakiś link do Global Mapper

Problemem będzie to, że o ile pamiętam wersja niezarejestrowana nie obsługuje wszystkich formatów. Link: http://www.globalmapper.com/

Gdybyś miał kłopoty, to informuję, że fotoradary i suszarki (razem w jednym pliku) z poi.mobilne.net już są publikowane na mojej www: http://gpsmaniak.com/  
Dziś sprawdzałem w terenie. "Pipają"  ]:>

To dane z wczorajszego wieczora. Nie przewiduję codziennej aktualizacji  :(
Ale raz w tygodniu tak. Zapewne zawsze przed weekendem, np. w czwartki lub piątki.  :proud:

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 11, 2007, 15:19:44 »
Cytat: "GPS maniak"
czy mógłbyś podać jakiś link do Global Mapper

Problemem będzie to, że o ile pamiętam wersja niezarejestrowana nie obsługuje wszystkich formatów. Link: http://www.globalmapper.com/

Gdybyś miał kłopoty, to informuję, że fotoradary i suszarki (razem w jednym pliku) z poi.mobilne.net już są publikowane na mojej www: http://gpsmaniak.com/  
Dziś sprawdzałem w terenie. "Pipają"  ]:>

To dane z wczorajszego wieczora. Nie przewiduję codziennej aktualizacji  :(
Ale raz w tygodniu tak. Zapewne zawsze przed weekendem, np. w czwartki lub piątki.  :proud:

No właśnie... nie zapisuje :-( ciekawe ile kosztuje......
Co do radarów w iGO 2006SE to ja mam plik  z niemieckiego Forum - tam jest i Polska i Europa - "ta stara"
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 11, 2007, 15:42:18 »
No właśnie... nie zapisuje :-( ciekawe ile kosztuje......

No.... trochę. Najnowsza wersja kupowana "od podstaw" (nie jako upgrade): chyba 249 USD
Co do radarów w iGO 2006SE to ja mam plik  z niemieckiego Forum - tam jest i Polska i Europa - "ta stara"

W najbliższym czasie do Niemiec się nie wybieram, ale w razie czego będę wiedział do kogo się uśmiechnąć  ;)  (nie cierpię obcojęzycznych grup dyskusyjnych) A możesz dać link bezpośrednio do pliku, a nie do Forum, żebym nie musiał patrzeć na ich "umlałty"  :mysli:  ?  Albo podesłać mi plik na gps@gpsmaniak.com ?

A w ogóle w jakim formacie to jest ? Bo jeżeli to są "źródła" w KMZ czy jak mu tam, to można by spróbować zrobić tak, żeby z pliku wyrzucić polskie radary, a potem ponownie dograć Polskę już zakualizowaną. Nie wiem czy to możlwie, ale spróbować można.

*

tramp

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 11, 2007, 15:49:47 »
jest bezpłatne źródło na kmz cała Europa na scdb.info (bardzo ładnie aktualne nawet w PL), trzeba się tylko zarejestrować
niestety Google Earth bardzo ładnie to wciąga a iGO  nie chce, coś tam chyba mu nie pasi, z czasem pogłębię  :)  ten temat

generalnie widzę sporą potrzebę napisania konwertera multi-formatowego z kilku źródeł na iGO, TT i Desti
przy czym mnie akurat jako źródło nie interesuje poi.mobilne.net zaś z formatów docelowych nie interesuje mnie Navigon
sam bym chętnie napisał ale z braku czasu nie dam rady  :(
może jakiś ambitny student na forum by się podjął ?  :)

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 11, 2007, 17:07:49 »
Cytat: "tramp"
jest bezpłatne źródło na kmz cała Europa na scdb.info

Dzięki ! Obadam co to jest.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 11, 2007, 18:41:13 »
jest bezpłatne źródło na kmz cała Europa na scdb.info

Dzięki ! Obadam co to jest.

Wchodzisz na forum: http://www.navifriends.de
a następnie po standardowej rejestracji i zalogowaniu otwierasz wątek ( dziale iGO) : "Wichtig: Speedcam Europe von NaviFriends"
Tam jest plik KMZ

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 11, 2007, 20:16:36 »
Wchodzisz na forum: http://www.navifriends.de

Dzięki. Mam nadzieję dziś sprawdzić oba serwisy.

Jeżeli jednak są to serwisy z logowaniem, to "prawie" na pewno nie można tych danych wykorzystać w oficjalny sposób - np. publikować ich na mojej www  :(

*

tramp

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 11, 2007, 22:37:29 »
zaraz byś wszystko chciał publikować :)))

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 12, 2007, 10:04:18 »
zaraz byś wszystko chciał publikować :)))

Jak już coś zrobię dla siebie, nie widzę powodów żeby się nie podzielić  :proud:

.... jest problem. Na pewno do rozwiązania, ale musiałbym się bardziej wgryźć w tematykę POI, a na to tradycyjnie brak czasu.
Serwis zaproponowany przez Trampa faktycznie coś szwankuje, natomiast plik KMZ wskazany przez Piotra owszem w pockecie daje efekt jaki trzeba, ale podczas wczytawania do GlobalMappera wyrzuca komunikat o błędzie i nie wczytuje się do końca. W efekcie na ekranie PC zobaczyłem mnóstwo punktów tworzących jakby mapkę Europy, ale ograniczonej tylko do Francji i częściowo Hiszpanii  :(

Czyli z pomysłem żeby wyrzucić z tego "ich" Polskę i dograć Polskę z "poi.mobilne" lekka kicha. Rozwiązaniem byłoby zapewne pobranie POI w innym formacie, ale jak wspomniałem - na razie do Niemiec się nie wybieram, a że jestem podlimitowy z czasem, póki co ..... muszę sobie odpuścić.

Raz w tygodniu będę sobie konwertował poi.mobilne, a przy okazji wrzucania ich na Storage Card będę wrzucał również na serwer, czyli do mojego serwisu.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 12, 2007, 10:33:17 »
Nie dajmy się zwariować.... wystarczy aktualizować ze 2x do roku a zabawa z aktualizacją codziennie, co tydzień co miesiąc nie ma sensu....
ISTQB Certified Tester

*

tramp

« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 12, 2007, 10:43:18 »
ee tam patrz ogólnie a nie podług siebie bo co dwa tygodnie dla człowieka sporo jeżdżącego to jest optymalnie moim zdaniem
aktualizacja trwa chwilkę a opłata za pamiątkowe zdjęcie (i to w dodatku nie z lustrzanki :)) )może wynosić np. pięć stówek także co kto woli :)))

GPS maniaku mam nadzieję, że rozpracowałeś jak tam się poruszać bo pod względem można się w tym serwisie zgubić
problem z tym kmz jest taki, że on jest bardzo bogaty, ma w sobie przy każdym punkcie linki www etc. i coś mi się wydaje, że to jest taki rich kmz gdzie iGO takich nie lubi

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 12, 2007, 10:54:22 »
Cytat: "marcus"
GPS maniak, jutro z rana postaram sie opisać sposób konwersji fotoradarow do IGO

Dzięki !!!

Jak mówiłem sam lubię poszukiwania rozwiązań no i znalazłem.
Poczytałem trochę nasze Forum i zobaczyłem uwagę któregoś z kolegów, że iGO 2006 SE obsługuje pliki KMZ, a że pamięć wzrokową mam jeszcze dobrą przypomniałem sobie, że mój ulubieniec Global Mapper obsługuje ten format :-)

Zatem:
1. Uam2gpx stąd: http://www.republika.pl/m_dutkiewicz/
2. Global Mapperem gpx->kmz

Całość zajęła mi 5 sekund i działa (przynajmniej na ekranie zobaczyłem co trzeba). A czy "bzyka" ? Sprawdzimy jutro  ]:>

Jeszcze raz dziękuję za chęci. Mam nadzieję, że moja konwersja też zadziała.

Ten pierwszy program niszczy informacje dodatkowe o punktach zawarte w pliku uam.....
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 12, 2007, 11:16:47 »
Ten pierwszy program niszczy informacje dodatkowe o punktach zawarte w pliku uam.....

Skoro tak mówisz, to pewnie tak jest.
A tak poważnie to na śmierć zapomniałem o tym, ponieważ dla mnie nigdy nie były to ważne informacje. Ale sądzę, że można by zaatakować autora tego softu, żeby tę wadę usunął.

Wyjaśnię, dlaczego dla mnie to o tyle nie ma znaczenia: otóż pipanie ma mnie raczej obudzić, gdybym się przez przypadek zamyślił, a jaka prędkość jest dozwolona to raczej i tak będę wiedział.

Oczywiście jeżeli iGO wykorzystuje te informacje to na pewno będzie spora grupa użytowników potrzebująca tej wiedzy. Ciekawe czy iGO tak działa jak niektóre samochodowe Garminy ? To wygląda tak, że jak jest info przypisane do fotoradaru: 40 km/h i jedziesz 40 km/h to odbiornik nie ostrzega, no bo nie przekroczyłeś prędkości.

Jeżeli iGO działa tak samo, to wówczas fotoradary z pełną informacją są oczywiście bardziej sensowne, ale pod warunkiem że te informacje są rzetelne. A tu, widząc bałagan w poi.mobilne.net mam trochę wątpliwości.

Dlatego też osobiście wolę być ostrzegany zawsze i nawet w przypadku Garmina - nie korzystałem z tych "pełnych POI", a z tych konwertowanych samodzielnie programikiem uam2gpx.
------------------------
Ale jak wspomniałem można ewentualnie spróbować zaatakować autora tego konwerterka.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 12, 2007, 11:34:09 »

Skoro tak mówisz, to pewnie tak jest.
A tak poważnie to na śmierć zapomniałem o tym, ponieważ dla mnie nigdy nie były to ważne informacje. Ale sądzę, że można by zaatakować autora tego softu, żeby tę wadę usunął.

Wyjaśnię, dlaczego dla mnie to o tyle nie ma znaczenia: otóż pipanie ma mnie raczej obudzić, gdybym się przez przypadek zamyślił, a jaka prędkość jest dozwolona to raczej i tak będę wiedział.

Oczywiście jeżeli iGO wykorzystuje te informacje to na pewno będzie spora grupa użytowników potrzebująca tej wiedzy. Ciekawe czy iGO tak działa jak niektóre samochodowe Garminy ? To wygląda tak, że jak jest info przypisane do fotoradaru: 40 km/h i jedziesz 40 km/h to odbiornik nie ostrzega, no bo nie przekroczyłeś prędkości.

Jeżeli iGO działa tak samo, to wówczas fotoradary z pełną informacją są oczywiście bardziej sensowne, ale pod warunkiem że te informacje są rzetelne. A tu, widząc bałagan w poi.mobilne.net mam trochę wątpliwości.

Dlatego też osobiście wolę być ostrzegany zawsze i nawet w przypadku Garmina - nie korzystałem z tych "pełnych POI", a z tych konwertowanych samodzielnie programikiem uam2gpx.
------------------------
Ale jak wspomniałem można ewentualnie spróbować zaatakować autora tego konwerterka.

W iGO właśnie tak jest (w przeciwieństwie do AM) ale informacje o szybkości i kierunku "speedkamery" są specyficzne dla tego programu. Te fotoradary z tego niemieckiego forum są o tyle niektualne, że wszytstkie radary dla Polski mają ustawione 50km/h... z kolei informacje zapisywane w uam sa nietrawione przez iGO.....
Mnie ta aplikacja interesowaa o tyle, że chciałem usunąć te informacje dodatkowe z uam by zmniejszyć rozmiar pliku i tym samym przyspieszyć działanie AM.....
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 14, 2007, 01:48:36 »
Witam

Na razie znalazłem sposób aby wgrać poi z fotkami z navifriends do igo. Po zalogowaniu na navifriends w menu klikacie "POIs" - dalej "Download" - na liście rozwijalnej wybieracie "Europe" i KONIECZNIE zaznaczacie poniżej GOGLE Earth i klikacie na "zusammenstellen" i na następnej stronie "download starten". Po sciągnięciu pliku otwieracie go (to archiwum zip) i wyciągacie z niego plik "google_earth_Blitzer.kml". I dalej pracujemy już tylko z tym plikiem.

1. Zmieniacie jego nazwę na doc.kml

2. Robicie z niego archiwum ZIP doc.zip

3. Zmieniacie rozszerzenie z doc.zip na doc.kmz

i teraz wrzucacie  do folderu ...\iGO\POI\Speedcam. Uruchamiacie Igo i są na mapie wszystkie radary zapisane w pliku kml. Igo podczas startu utworzył sobie w folderze \iGO\POI\Speedcam plik "speedcam.spdb" tak więc doc.kmz możecie już usunąć z karty pamięci. Wszystko działa  :proud:

« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 14, 2007, 02:15:53 »
Umieściłem link do nowego tematu IGO (ekran startowy, przyciski, ikony etc.) nie pamiętam nawet skąd go ściągnąłem. Zmiencie rozszerzenie pliku Data.zip w folderze Igo na Data.zip.old a ten nowy Data.zip wgrajcie i całkiem nowy Iguś.
http://rapidshare.com/files/11598550/DATA.ZIP

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 14, 2007, 12:41:38 »
Cytat: "bobo_rx"
Umieściłem link do nowego tematu IGO (ekran startowy, przyciski, ikony etc.) nie pamiętam nawet skąd go ściągnąłem. Zmiencie rozszerzenie pliku Data.zip w folderze Igo na Data.zip.old a ten nowy Data.zip wgrajcie i całkiem nowy Iguś.
http://rapidshare.com/files/11598550/DATA.ZIP

Orginalny 2006SE nie działa z nim.....

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #23 dnia: Luty 19, 2007, 21:11:18 »
marcus

jak ty robisz ten plik speedcam.spdb?

laczysz razem fotoradary, fotoradary przenośne i suszarki z jakiego formatu jesli mozesz powiedziec?

pozdr

« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 03, 2007, 21:34:31 »
Aktulane lokalizacje PL: fotoradary + radary przenośne + suszarki z poimobilne net:

http://gpsmaniak.com/new/Download/speedcam.spdb  

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 05, 2007, 22:47:25 »
Aktulane lokalizacje PL: fotoradary + radary przenośne + suszarki z poimobilne net:

http://gpsmaniak.com/new/Download/speedcam.spdb  

Może warto dodawać inforamcję o aktualności pliku?
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 06, 2007, 14:17:12 »
Cytat: "ML"
Może warto dodawać inforamcję o aktualności pliku?

Pewnie warto  :proud:   Popracuję nad tym  ;)

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 08, 2007, 22:53:32 »
Próbowałem coś sam zrobić w temacie. Wszystkie niezbędne mi bankomaty w Polsce chciałem przerobić na modłę iGO.
Darmowy konwerter GPX -> KMZ jest tu:
http://www.gpsvisualizer.com/map?form=googleearth
(Wcześniej oczywiście trzeba dokonać konwersji UAM -> GPX).

Dostaje się około 8-9 razy mniejszy plik typu *.KMZ
Niestety wrzucenie go do katalogu \POI ani \POI\speedcam

1. Co robię źle?
2. Co to za format *.spdb? Czy pliki z moimi POI muszą mieć format *.spdb? Jeśli tak, to jak tego dokonać?
Pozdrawiam, Maciej Loret

« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 08, 2007, 23:24:16 »
Wszystkie niezbędne mi bankomaty w Polsce chciałem przerobić na modłę iGO.

Nie bawię się w rozgryzanie formatów związanych z iGO, zatem nie wiem czy tu można wykorzystać dokładnie tę samą metodę. Niby logika wskazuje, że tak, ale bo ja wiem ? Może on łyka tylko plik z nazwą: "speedcam.kmz" ?  Nie znam się na tym, zatem nie będę filozofował.
Przypomnę, że w jakimś sąsiednim wątku zobaczyłem, że iGO "łyka" KMZ, przekonwertowałem radary do pliku speedcam.kmz i zadziałało. Na tym zakończyłem. Poza samochodem używam turystycznego Garmina, zatem bankomaty w iGO mnie nie interesowały.
Co to za format *.spdb?

Speedcamera data base. Ale iGO sam generuje ten plik. Ja kończę moją pracę na etapie pliku speedcam.kmz. Potem ładuję go do wyczyszczonego katalogu POI/speedcam i uruchamiam iGO. W efekcie w POI/speedcam pojawia się ten speedcam.spdb. Wyrzucam KMZ, a SPDB zostawiam + wrzucam to na www . Oto cała tajemnica.

---------------------

Dzięki za link do tego konwerterka "on line".

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 08, 2007, 23:34:24 »
Speedcamera data base. Ale iGO sam generuje ten plik. Ja kończę moją pracę na etapie pliku speedcam.kmz. Potem ładuję go do wyczyszczonego katalogu POI/speedcam i uruchamiam iGO. W efekcie w POI/speedcam pojawia się ten speedcam.spdb. Wyrzucam KMZ, a SPDB zostawiam + wrzucam to na www . Oto cała tajemnica.

Co oznacza, żw w katalogu \poi\speedcam może być tylko jeden plik typu *.spdb? I wszystkie moje POI (czyli radary + bankomaty) muszę wrzucić do jednego pliku speedcam.kmz...
Niestety usunięcie wszystkich plików z katalogu \poi\speedcam i wrzucenie do niego moich bankomaó jako speedca.kmz nic nie dało -> moich bankomatów brak. :huh:
Albo coś źle robię albo ten konwerter GPX -> KMZ jest do bani?

EDIT:

Dzięki za link do tego konwerterka "on line".

Niezamaco. Jeśli możesz, to spróbuj czy Tobie uda się przy jego pomocy konwertować GPX -> KMZ i wrzucić tego KMZ-a do iGO...
Pozdrawiam, Maciej Loret