i-go Europe 2006 - pierwsze wrazenia

• 351 Odpowiedzi
  • 66061 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #300 dnia: Wrzesień 25, 2006, 12:37:18 »
Cytat: "Cavallino"
Dla mnie, jako informatyka I-go jest logiczne aż do bólu, o funkcjach TomToma do dziś dowiaduję się na forum.
Może wproblem jest w "zboczeniu" zawodowym? Też jestem z branży i przypomniała mi się pewna historia.
Mianowicie kolega informatyk usiłował przekonać pewną księgową, że konto w planie kont to tylko ciąg cyfr i niekoniecznie "czwórki" muszą być kosztami (bo jego zdaniem jest lepsza logika na przyporządkowanie grup kont). Natychmiast wyleciał za drzwi.
Dla mnie i-go jest nielogiczne, używam Automapy i TT, używałem Desti. IMHO najlepszy interfejs ma TT. Jak ktoś już napisał na forum, to siła przyzwyczajenia i indywidualne preferencje.
Pewnie po jakimś czasie (o ile wyrówna się poziom map i marketing) poziom sprzedaży pokaże kto ma rację.

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
« Odpowiedź #301 dnia: Wrzesień 25, 2006, 12:49:52 »
Cytat: "sierek"
Dla mnie, jako informatyka I-go jest logiczne aż do bólu, o funkcjach TomToma do dziś dowiaduję się na forum.
Może wproblem jest w "zboczeniu" zawodowym?

Dla mnie i-go jest nielogiczne, używam Automapy i TT, używałem Desti. IMHO najlepszy interfejs ma TT. Jak ktoś już napisał na forum, to siła przyzwyczajenia i indywidualne preferencje.

Chyba jest dokładnie tak jak piszesz -u Was oczywiście.
U mnie nie, bo przed I-go próbowałem TomToma i MIMO TO interfejs I-go doceniłem pierwszego dnia.

A czy zboczenie zawodowe?
Być może, do programów zazwyczaj nie używam instrukcji, może dlatego TT mi się nie sprawdza.
Do I-go instrukcji nie potrzeba.

« Odpowiedź #302 dnia: Wrzesień 27, 2006, 15:13:45 »
No cóż, tym razem bawiłem w innym regionie górskim, no i wyszła niedokładność map Polski ........  :(

Odpaliłem bryczkę (Sienna - pod Czarną Górą) i wio na Wrocław. W pewnym momencie 60CSX i iGO pokazały różny wariant trasy. W takim układzie z reguły wierzę GPMapie jako dokładniejszej (poziom AM). Tym razem jednak postanowiłem zaufać iGO i jechać do oporu tak jak on "gada". No i niestety, wpuścił mnie w jakiejś dziurze w niesamowity kanał związany z ulicami jednokierunkowymi. Program z uporem maniaka nawracał mnie w ten sam rewir i próbował pchać tymi samymi rozwiązaniami, które nie sprawdziły się przed chwilą  :( Po kliku kółkach zrobionych po tych samych ulicach straciłem orientację w terenie i .... zgłupiałem. W takiej sytuacji jedynym ratunkiem jest wyłączenie opcji rekalkulacji automatycznej i jazda w "z góry upatrzonym kierunku", ale co przedtem nakląłem to nakląłem  ]:>

Nie zmienia to faktu, że dla statystycznego Kowalskiego iGO z super prostym interfejsem typu: "znajdź i jedź" jest naprawdę dobrym pomysłem na nawigację.

*

Offline DAGI

• *
  • 85
Re: i-go Europe 2006 - pierwsze wrazenia
« Odpowiedź #303 dnia: Wrzesień 29, 2006, 00:55:29 »
Cytat: "panterxxy"
CZYTAM WYPOWIEDZI NA TEMAT I-GO,TT I AM (innych programów nie oceniam bo ich nie znam) I UWAŻAM ŻE Z TYCH TRZECH PROGRAMOW TAK NAPRAWDĘ NAJ SŁABIEJ WYPADA TT(to jest moja opinia).UŻYWAM SPV M3000 I HOLUXa 236.
POKRYCIE POLSKI MAPAMI TT JEST DLA MNIE BARDZO MARNE (wer.5,21),W POLSCE NIE DZIAŁAJĄ ŻADNE PŁATNE FUNKCJE TT WIEC UŻYWANIE GO W POLSCE DLA MNIE MIJA SIE Z CELEM.PRÓBA URUCHOMIENIA TT UMNIE ZAJMUJE TAK DŁUGO ZE MOZNA SPOKOJNIE ZAPOMNIEĆ NA CO SIE CZEKA(1m 46 sek).
AM MA POKRYCIE W MAPACH SUPER ,CZAS URUCHAMIANIA SIE TEŻ DOBRY (36sek. MAPA GOP v3r),GRAFIKA OK ALE IKONY MOGŁY BY BYĆ WIEKSZE.SPRAWĄ KTÓRA MNIE NAJBARDZIEJ MECZY TO NIESTABILNOŚC TEGO SYSTEMU,NIGDY NIE WIEM CZY DOJADE DO CELU BEZ RESETU(jeśli to ja mam reset to OK ale kiede daję go ojcu to już jest problem)NO I ILOŚĆ PAMIĘCI JAKA POTRZEBUJE :kill: .JA MAM JESZCZE JEDNA UWAGE OSOBISTĄ  DO MAP ,NIEMA ULICY GDZIE MIESZKAM(TT i I-GO mają) .NIGDY NIE WIEM CZY BĘDZIE DZIALAŁA REG GŁOŚNOŚCI I CZY URUCHOMI SIĘ PO ODEBRANIU TELEFONU (powinna po 30sek. ale czasem wiesza cały telefon,moze to wina telefonu)
NO I DOCHODZIMY DO I-GO ,PIERWSZE MOJE WRAŻENIE KIEDY GO ZOBACZYŁEM BYŁO SUPER(grafika szebkość działania itd) ALE PIERWSZE SZKANIE POI KŁOPOT Z ICH WPROWADZANIEM (nie czy tam instrukcji jak co kupuję tylko pużniej jak temat znam to szukam co jeszcze nie odkryłem)TROCHE MNIE ZRAZIŁY.TERAZ GDY MIJA BLISKO 6 MIESIĘCY JAK GO MAM NIE WYOBRAZAM SOBIE ŻE GO NIE MAM.JEDYNIE JEGO JEZYK LEKTORA MOŻE DRAŻNIC.PODCZAS WAKACJI PRZEJECHAŁEM Z NIM I TT 5000km (poniewaz pasażer posiadał identyczny zestaw -tel+antena  mogliśmy sprawdzać  i-go i tt jak sie pokrywaja.)PRZY NASZYCH TESTACH WYSZŁO  ZĘ ZASADNICZO MAPY MAJA IDENTYCZNE TYLKO  I-GO MA NIECO NOWSZE.
W DNIU KIEDY  I-GO BĘDZIE MIALO 90%POLSKI NA MAPACH I MOZE USPRAWNI JAKOŚ POI TO BEDZIE NAJLEPRZYM PROGRAMEM NAVI. :)

Używam I-go i AM i niema mowy o zadnych niestabilnosciach ani restartach ,  moze powinienes zrobic update romu -  mi automapa uruchamia sie w 10 sekund ( z tym ,że mam podkrecony  procesor na 252 i rom 2.22 z orange ) a I-go jakieś 13 sek

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #304 dnia: Wrzesień 29, 2006, 10:39:39 »
Cytat: "DAGI"
Używam I-go i AM i niema mowy o zadnych niestabilnosciach ani restartach ,  moze powinienes zrobic update romu -  mi automapa uruchamia sie w 10 sekund ( z tym ,że mam podkrecony  procesor na 252 i rom 2.22 z orange ) a I-go jakieś 13 sek

Jak będziesz miał poniżej 20 MB wolnej pamięci to zobaczysz niestabilność I-go.

« Odpowiedź #305 dnia: Wrzesień 29, 2006, 11:40:27 »
Używam I-go i AM i niema mowy o zadnych niestabilnosciach

Niestety zdarza się. Ostatnio iGO-2006 - zgodnie z prawem Murphiego - zawiesił mi się w najmniej odpowiednim momencie. Podczas przejazdu przez Wrocław  :wkurzony:

*

Offline niepokorny666

• **
  • 227
  • Sprzęt: Galaxy SII
« Odpowiedź #306 dnia: Październik 16, 2006, 14:47:23 »
Cytat: "ciuxxxon"
Zupełnie się z tym zgadzam, a za przykład podam Wam moje doświadczenia.
W roku 2003 na forum osiedlowym, do którego jestem oficjalnie podpięty napisałem: " czy ma ktoś z was jakies fimiki ( chodziło mi o krótkie smieszne clipy) bo siedze w domu i mi sie nudzi....itd."
W styczniu 2006 wpadło do mojego domu  3 policjantów z nakazem prokuratorskim w celu zabezpieczenia nielegalnego oprogramowania !!!
Nakaz prokuratorski był  na podstawie mojego ogólnego zapytania o filmiki z roku 2003 !
Panowie policjanci przeczesali dysk oraz szuflady i półki ( nawet sprawdzali płyty CD czy aby na pewno sa czyste (nienagrane) :-).
Na szczęście  jestem całkowicie legalny i.........nic nie znaleźli ( nawet piosenek mp3 nie posiadam - na moje szczęście).
Także uważajcie co piszecie w internecie bo na prawdę przyjdzie i na was kolej.

A ile wtedy wypiłes??

*

Offline niepokorny666

• **
  • 227
  • Sprzęt: Galaxy SII
« Odpowiedź #307 dnia: Październik 20, 2006, 08:36:18 »
Cytat: "panterxxy"
CZYTAM WYPOWIEDZI NA TEMAT I-GO,TT I AM (innych programów nie oceniam bo ich nie znam) I UWAŻAM ŻE Z TYCH TRZECH PROGRAMOW TAK NAPRAWDĘ NAJ SŁABIEJ WYPADA TT(to jest moja opinia).UŻYWAM SPV M3000 I HOLUXa 236.
POKRYCIE POLSKI MAPAMI TT JEST DLA MNIE BARDZO MARNE (wer.5,21),W POLSCE NIE DZIAŁAJĄ ŻADNE PŁATNE FUNKCJE TT WIEC UŻYWANIE GO W POLSCE DLA MNIE MIJA SIE Z CELEM.PRÓBA URUCHOMIENIA TT UMNIE ZAJMUJE TAK DŁUGO ZE MOZNA SPOKOJNIE ZAPOMNIEĆ NA CO SIE CZEKA(1m 46 sek).
AM MA POKRYCIE W MAPACH SUPER ,CZAS URUCHAMIANIA SIE TEŻ DOBRY (36sek. MAPA GOP v3r),GRAFIKA OK ALE IKONY MOGŁY BY BYĆ WIEKSZE.SPRAWĄ KTÓRA MNIE NAJBARDZIEJ MECZY TO NIESTABILNOŚC TEGO SYSTEMU,NIGDY NIE WIEM CZY DOJADE DO CELU BEZ RESETU(jeśli to ja mam reset to OK ale kiede daję go ojcu to już jest problem)NO I ILOŚĆ PAMIĘCI JAKA POTRZEBUJE :kill: .JA MAM JESZCZE JEDNA UWAGE OSOBISTĄ  DO MAP ,NIEMA ULICY GDZIE MIESZKAM(TT i I-GO mają) .NIGDY NIE WIEM CZY BĘDZIE DZIALAŁA REG GŁOŚNOŚCI I CZY URUCHOMI SIĘ PO ODEBRANIU TELEFONU (powinna po 30sek. ale czasem wiesza cały telefon,moze to wina telefonu)
NO I DOCHODZIMY DO I-GO ,PIERWSZE MOJE WRAŻENIE KIEDY GO ZOBACZYŁEM BYŁO SUPER(grafika szebkość działania itd) ALE PIERWSZE SZKANIE POI KŁOPOT Z ICH WPROWADZANIEM (nie czy tam instrukcji jak co kupuję tylko pużniej jak temat znam to szukam co jeszcze nie odkryłem)TROCHE MNIE ZRAZIŁY.TERAZ GDY MIJA BLISKO 6 MIESIĘCY JAK GO MAM NIE WYOBRAZAM SOBIE ŻE GO NIE MAM.JEDYNIE JEGO JEZYK LEKTORA MOŻE DRAŻNIC.PODCZAS WAKACJI PRZEJECHAŁEM Z NIM I TT 5000km (poniewaz pasażer posiadał identyczny zestaw -tel+antena  mogliśmy sprawdzać  i-go i tt jak sie pokrywaja.)PRZY NASZYCH TESTACH WYSZŁO  ZĘ ZASADNICZO MAPY MAJA IDENTYCZNE TYLKO  I-GO MA NIECO NOWSZE.
W DNIU KIEDY  I-GO BĘDZIE MIALO 90%POLSKI NA MAPACH I MOZE USPRAWNI JAKOŚ POI TO BEDZIE NAJLEPRZYM PROGRAMEM NAVI. :)

Rowniez uzywam I-GO i AM i wszystko ładnie chodzi, procek podkrecony batterystatus na sztywno do 260.
Potwierdzam, ze I-go jest sporo szybszy przy uruchamianiu i rekalkulacji trasy, ładniejszy i bardziej logiczny interfejs ale do dokladnosci AM sporo brakuje.

« Odpowiedź #308 dnia: Październik 25, 2006, 22:52:01 »
No moze do dokladnosci automapy sporo brakuje ale przecietnemu kowalskiemu nie jest potrzebna ulica w pcimiu dolnym. Liczy sie dla mnie latwosc obslugi i komfort uzytkowania. Na codzien pracuje jako kierowca nie uzywam nawigacji tam gdzie znam dobrze drogi to jest w moim rodzinnym miescie. Przejechalem sie pare razy z igo i przy drobnej pomocy prowadzi mnie nawet moimi sciezkami. Pomoc polega na skreceniu we wlasciwa ulice. Natomiast majac na aucie x punktow do odwiedzenia nie mam czasu na zabawy tutaj klepe adres i mam praktycznie od reki gotowa trase. Podoba mi sie to ze nie probuje mnie na sile prowadzic jakimis skrotami tylko glownymi trasami. Sorki ale przy gabarytach mojego auta jak bym mial jechac tak jak czasami automapa kieruje to sory to nie dla mnie. Nie mam czasu na przebijanie sie osiedlowymi uliczkami. W przyszlym tygodniu biore igo w europe bedziemy sie blakac po niemczech, francji, hiszpani. Za jakies 3tyg napisze jak sie sprawdza po za granicami naszego kraju.

« Odpowiedź #309 dnia: Listopad 04, 2006, 22:35:19 »
Witam
Aktualnie jestem w Venlo w Holandii i pierwsze takie wrazenia z jazdy po europie. Troche za pozno informuje o zjazdach na autostradzie. Tzn. inaczej zalezy to od widzimi sie programu. Nieraz informuje przygotuj sie do zjazdu z autostrady za 3km a nie raz mowi to dopiero 300m przed zjazdem co czasami jest deko za pozno. Trzeba na bierzaco kontrolowac oczkami co sie dzieje na ekranie. Po za tym jest oki prowadzi od adresu do adresu po europie. Bylem z igo w paryzu i smigalem po francji teraz jestem w Holandii i raczej bez problemu. Problem jest w sytuacji kiedy mamy zaorana droge bo jest remont. No i jeszcze jedno co mnie doprowadza do szewskiej pasji ale przecietnemu userowi nie przeszkodzi. Igo wybiera droge optymalnie tzn. maks krutka wedlug zalozen np. szybka bez drog platnych. Wtedy usilnie pcha przez male miasteczka niejednokrotnie przez centrum gdzie ja np moim autkiem przelatuje na lusterka :) czasami ludzie sie dziwnie patrza :) tak wiec jest to bolaczka wszystkich programow do nawigacji nie maja mozliwosci sprawdzenia jaka jest szerokosc drogi i czy auto sie tam zmiesci

« Odpowiedź #310 dnia: Listopad 05, 2006, 13:20:45 »
... też to zauważyłem, że nieraz ma spóźnioną informację GPS-ową, np.: jestem już po wykonanym manewrze znacznie za skrzyżowaniem, a strzałka jest jeszcze przed, info głosowe też znacznie spóźnione. Mam iGO dopiero od miesiąca i nie wiele z nim doświadczenia, ale to zaobserwowałem. AutoMapa tak się nie zachowuje, jest bez zarzutu jeśli chodzi o precyzję GPS.

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #311 dnia: Listopad 05, 2006, 15:35:23 »
Cytat: "jacirg"
... też to zauważyłem, że nieraz ma spóźnioną informację GPS-ową, np.: jestem już po wykonanym manewrze znacznie za skrzyżowaniem, a strzałka jest jeszcze przed, info głosowe też znacznie spóźnione. Mam iGO dopiero od miesiąca i nie wiele z nim doświadczenia, ale to zaobserwowałem. AutoMapa tak się nie zachowuje, jest bez zarzutu jeśli chodzi o precyzję GPS.

Tutaj obstawiałbym problem z ustawieniami I-go lub z samym gps-em.
Ja też mam często tego typu problem, tyle że dokładnie odwrotny - w Igo go nie ma, w np. TomTum jest nagminnie.
Tyle że TT nie ma takich ustawień, z I-go można pokombinować.

*

Offline nieboraku

• **
  • 219
  • Sprzęt: Asus A636N plus KINGSTON 2GB EP, Destinator 6 TS
« Odpowiedź #312 dnia: Listopad 06, 2006, 13:22:01 »
Postanowiłem trochę odgrzać tego kotleta, i powiedzieć w dwóch zdaniach co ja myślę o I-Go. Razem z Asusem a636 dostałem Destynatora PN z możliwością uaktualnienia do 6, co też uczyniłem. Sporo rzeczy podobało mi siew PN, ale 6 też jest spoko. W PN podobało mi się to, że wszystko było na ekranie w zasadzie, i aby nie przeszkadzać było to transparantne. Niestety nie ma już tego w wersji 6, i pewne rzeczy trzeba robić z poziomu MENU (np. przejść z trybu 2D do 3D). Ale watek w końcu nie o Destynatorze. W ostatnią niedzielę miałem okazję potestować i-go (pożyczonym od kolegi :P) i nasunęły mi się takie przemyślenia (używam tego softu w UK).
Wygląd - ładniutki, z kilkoma wodotryskami - powiedzmy, że mi siępodobał, plus możliwość "poruszania się" po 3D. Faktycznie dość szybki, aczkolwiek nie zauważyłem różnicy w wyznaczaniu trasy między Destynartorem a i-go. Niestety to co mnie wkurzyło, to zupełnie inna filozofia niż w Destynatorze i cieżko mi się było połapać w kilku rzeczach. Jednak do innego interfejsu/zarządzani programem należy się przyzwyczaić i go nauczyć - wtedy wszystko jest łatwe - stąd nie stawiam tego na duży minus.
To w czym się zakochałem to dodanie punktów przez które checemy jechać dosłownie dwoma kliknięciami - zaznaczmy na mapie, dodajemy do obliczonej trasy i jedziemy. Wspaniała rzecz, której ani TT6 ani D6 nie mają.
To co mi się nie podobało - beznamiętność komunikatów plus angielskie komunikaty są tragiczne - niestety wersja angielska i-go to jakaś wersja nawet nie europejskiego angielskiego, a chyba dosłownego tłumaczenia z węgierskiego. W kilku miejscach mieliśmy małego zgryza, co system do nas mówi :surprised:. Inna sprawa, to to, że bardzo nie podoba mi się mówienie - zbliżasz się do trzeciego, drugiego skrzyżowania, ale nie ma jużpowtórzonego komunikatu - skręć w lewo/prawo - niewątpliwie przypomnienie by się przydało.
Cóż, stoję teraz przed trudnym wyborem - Destinator 6 wersja na Europę E&W albo i-go 2006. Destinator to koszt około 45 funtów (oryginał z ebaya) a i-go to koszt 50 funtów (ale ma jeszcze kartę 1GB, czego nie ma Desti).
Zastanawia mnie tylko jedno - Destynator 6 ma wszystkie mapy zajmujące jakieś 1.4GB podczas gdy i-go "tylko" niecałe 1GB. Czy faktycznie przekłada się to na dokładność mapy?
No i który z tych dwóch brać - ja będę używał tego głównie w europie zachodniej plus czasem Polska drogi główne...

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #313 dnia: Listopad 06, 2006, 13:49:12 »
Cytat: "nieboraku"

Cóż, stoję teraz przed trudnym wyborem - Destinator 6 wersja na Europę E&W albo i-go 2006. Destinator to koszt około 45 funtów (oryginał z ebaya) a i-go to koszt 50 funtów (ale ma jeszcze kartę 1GB, czego nie ma Desti).

I-go na całą Europę kosztuje w Anglii ok. 300 zł, wraz z kartą?
To czemu w Polsce tak ze trzy razy więcej?

*

Offline nieboraku

• **
  • 219
« Odpowiedź #314 dnia: Listopad 06, 2006, 15:43:59 »
I-go na całą Europę kosztuje w Anglii ok. 300 zł, wraz z kartą?
To czemu w Polsce tak ze trzy razy więcej?

Tak, tak kosztuje - na ebayu tutaj .
Cena jest taka, bo koleś z tym produktem dopiero co wszedł - na zachętę - normalnie ma kosztować 119 funtów - czyli już nie tak tanio.
Jeszcze prowadzę rozmowy z gościem, czy to aby na pewno wersja Europa (26 krajów), bo że najnowsza wersja 2006 z sierpnia, to już wiem. Cena zdaje siębyćbardzo atrakcyjna, a biorąc pod uwagę możliwości upgradu programu, można założyć że się w przyszłości poprawią i że będzie tylko lepiej...

« Odpowiedź #315 dnia: Listopad 06, 2006, 18:20:33 »
Gość twierdzi ze jest to wersja pełna 26 krajów. Za przesyłkę do Polski bierze 4,5 funta. Tak więc cała transakcja to ok 320zł.

*

Offline nieboraku

• **
  • 219
« Odpowiedź #316 dnia: Listopad 06, 2006, 19:03:22 »
Wydaje się być sensowny - zaryzykowałem i zamówiłem u niego ten soft. Zobaczymy co z tego będzie. Przy sprzedaży pakietu Destinatora ktoś mu zarzucił, że soft nie jest legalny :mysli:. No nic, zobaczymy, z ajakieś dwa dni powinienem dostać przesyłkę.

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #317 dnia: Listopad 07, 2006, 10:27:09 »
Wydaje się być sensowny - zaryzykowałem i zamówiłem u niego ten soft. Zobaczymy co z tego będzie. Przy sprzedaży pakietu Destinatora ktoś mu zarzucił, że soft nie jest legalny :mysli:. No nic, zobaczymy, z ajakieś dwa dni powinienem dostać przesyłkę.

A pytałeś o legalność tego softu?
Można go na siebie zarejestrować, no i oczywiście mieć prawo do aktualizacji?

Daj znać jak go dostaniesz, bo mnie też ta cena kusi.

P.S.
Ktoś wie jakie są zasady aktualizowania I-go?
Jak długo aktualizacja jest gratis, e.w ile kosztują następne?

« Odpowiedź #318 dnia: Listopad 07, 2006, 12:54:17 »

wątpie aby to był legal , pewnie dostaniesz karte 1gb i igo "edukacyjne"

*

tramp

« Odpowiedź #319 dnia: Listopad 07, 2006, 21:40:44 »
pomijając niezwykle okazjonalny zakup pirata za 3-y stówy przez kolegę gratuluję  :P

to tu przy okazji kolega się produkował kiedyś ale zgoła tragicznie niesłusznie

Cytat: "Powhatan"
na czuja bez patrzenia wyjmuję i uruchamiam sprzęt. Taki jeden palec i jedno oko zapewnia nam właśnie TomTom (nawet specjalizowane produkty Garmina się chowają), a IGO niestety jest pod tym względem jest fatalny.  Kolejna sprawa, to komunikaty głosowe, które powinny mądrze informować a nie rozbawiać swoją kabaretową głupotą. Polskie tłumaczenia napisów w IGO często nie mieszczą się w okienkach dla nich przewidzianych i pogarsza to czytelność produktu.

jednak nie każdy może zostać testerem, są tacy którzy wsiadają w Fiata :)))) i twierdzą, że lepszych aut nie ma :(((
w dodatku korzystają z wbudowanej nawigacji z polskimi napisami, które to napisy pieczołowicie tłumaczą polskie studentki etnografii albo jeszcze czego innego :))
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=53893

*

Offline nieboraku

• **
  • 219
« Odpowiedź #320 dnia: Listopad 07, 2006, 23:30:21 »
A ja pominę komentarze o badziewiowatości fiata, i wyrokowaniu, co jest piratem a co nie. Bo już słyszałem sporo takich komentarzy na temat Sandiska, że jak nie kosztuje odpowiednio, to pirat - a tu zonk - czasem można kupić oryginał w dobrej cenie.
Osobiście mam pewne wątpliwości, bo kupując cokolwiek gdziekolwiek w internecie istnieje pewne ryzyko, ale od tego jest ubezpieczenie na paypal/ebay, żeby nie drżeć o każdego funta.
Osobiście dla mnie nic podejżanego w cenie nie ma - tomtom na europe zachodnią jest do kupienia w sklepie za 75 funtów, więc cena 50 funciaków na ebayu jest dość sensowna, gdy chce się sprzedać konkurencję w Anglii, gdzie tomtom jest synonimem jakości i doskonałości.
Poczekamy, zobaczymy - jeśli się naciąłem - ostrzegę innych. Jeśli wszystko OK, zagram na nosie szydercom :P

*

tramp

« Odpowiedź #321 dnia: Listopad 08, 2006, 09:27:34 »
a czy ktoś coś pisał o badziewności ?

a z tym piratem to żartowaliśmy wszyscy tak naprawdę z zazdrości, że kolega trafił taką okazję  :)
niech kolega nam napisze o wynikach obdukcji przedmiotu dostawy

*

Offline nieboraku

• **
  • 219
« Odpowiedź #322 dnia: Listopad 08, 2006, 10:32:15 »
Cytat: "tramp"
a czy ktoś coś pisał o badziewności ?

Masz pecha, bo podzieram kilkuletnią bravkę i powiem ci - w tej klasie i za ta kasę lepszego auta nie ma :P - choć fiata jako takiego nie tarwię, to akurat ten model jest dość udany, i każdego kto "pluje" na fiata zawsze się czepiam ]:> - bo fiat to kilka modeli, plus wszystko co siedzi w środku - produkowane przez innych producentów - np. Boscha, Valeo, etc. - i to najczęściej to się psuje :P - ale z mojej strony w tym temacie EOT

Cytat: "tramp"
a z tym piratem to żartowaliśmy wszyscy tak naprawdę z zazdrości, że kolega trafił taką okazję  :)
niech kolega nam napisze o wynikach obdukcji przedmiotu dostawy

Nie, nikt nie żartował z tym piratem, i do nikogo nic nie mam. Po prostu proszę o wstrzymanie się z powielaniem opini "pirat" więcej niż jeden raz - nic to nie daje, ani nie pomaga. Jak zauważyłem, jeden z kolegów biorący udział w tym watku również wziął udział w tym zakupie, więc będą dwie opinie - jeśli okaże się wszystko OK, to będzie ktoś jeszcze mógł z tego skorzystać - jeśli coś pójdzie nie tak, będzie wiadomo, z kim nie robić interesów na ebay-u. Po prostu uczymy się na błędach, ale z drugiej strony patrząc na wszystko jak na "ukradzione" robi się to chore.
Mam nadzieję, że się nie mylę i wszystko będzie OK.

A teraz jeszcze kilka słów o i-go.

Wczoraj miałem szansę pojechać na lotnisko pod Nottingham z Liverpoolu. Drogę znam doskonale, więc po prostu sprawdzałem jak to wszystko działa. Wersja programu (pożyczonego) była bodajże z kwietnia.
Wnioski - nie wolno pod żadnym pozorem ufać instrukcjom, na którym zjeździe zjechać np. z ronda - zarówno koło Liverpoolu, jak i pod lotniskiem nie zgadzały się z rzeczywistością (zamiast na 4 był zjazd na 3, albo zamiast na 5 był zjazd na 5).
Opóźnienie położenia na drodze jest mniejsze niż w Destynatorze, ale nadal jest - można się pomylić w gęstej sieci dróżek. Lepiej natomiast radzi sobie i-go z drogami równoległymi i blisko siebie - Destynator np. w centrum Liverpoolu zagubił sięw akcji i czekał dobre 30-40 sekund nim zorientował się, że się zjechało z głównej drogi. Nim jeszcze policzył nowy wariant drogi - ja już dawno minąłem skrzyżowanie, na którym miałem zjechać wg tego wariantu.
Natomiast mapa Polski, którą miałem w i-go była tragiczna w porównaniu z Desti. Desti miał wszystko, łącznie z uliczką na wsi, gdzie mieszkają moi rodzice. i-go miał tylko główną drogą przelatującą przez miasto leżące w pobliżu Łodzi. Brak nawet głóniejszych uliczek w Zgierzu - porażka. Tak samo jak brak autostrady pod Stryków - także ogólnie wrażenie takie sobie.
Podsumowując - i-go i Destinator są w podobnej cenie, jednak ja wybrałem po testach około 600km (w mieście i trochę w trasie) i-go. Podoba mi się mnogość opcji, przejżystość. Desti w wersji 6/PN (mapy) zostanie ze mną bo go kupiłem razem z Asusem i zawsze będzie do pomocy. Póki co czekam na rozwój i-go i mam nadzieję, że pójdzie on w dobrą stronę.
Pozdrawiam i sorka za przydługi tekst.

*

Offline nieboraku

• **
  • 219
Kupiłem i-go - potrzebuję sprawdzić "oryginalność"
« Odpowiedź #323 dnia: Listopad 09, 2006, 10:44:03 »
No dobra, paczka dotarła do mnie, ale mam sporo wątpliwości. Teraz ci, którzy mówili - "najdroższy pirat" niech lepiej pomogą, nim zaczną się śmiać :P

No więc tak - paczka wygląda totalnie inaczej od tego:

Owszem, jest taki kartonik w tych nawet kolorach, ale:
1) obrazek jest inny - z prostym odcinkiem drogi i widocznym lasem oraz 3 samochodami,
2) jest jakiś dziwny kwadratowy hologram u góry obrazka a obok niego wieloramienna gwiazda pomarańczowa z napisem "detailed maps on 1GB memory card" w dość słabej rozdzielczości.
3) na dole napisane jest iGo UK & Europe 2006 a obok narysowana karta IGo i naklejona na ten rysynek plastikowa naklejka.
4) Karta SD znowu ma napisy UK & Europe a na jej górze jest okrągła naklejka hologram. Karta ma z tyłu numer zaczynający się od SD1GBMO4..... i MADE IN TAIWAN.
5) Pudełeczko od karty SD nie ma żadnej naklejki - jest totalnie gołe i było przyklejone do kartonika.
6) Na karcie są 2 katalogi: 2577 i iGO oraz plik SETUP z 29/04/06. Nie ma śladu po grach.
7) Wolen miejsce na karcie to: 58.4 a zajęte 976.1MB.
Do tego wszystkiego dostałem płytę DVD-R małą, z iGO SD Backup Disk wyglądającą na wydrukowaną na drukarce, a z tyłu jest naklejka z numerem *IGO L45......* i napisane jest na niejm, że "This DVD Backup Disk is Licensed for One Application Only".

No i teraz jestem w kropce. Opakowanie, inne od tego co na stronie igo niekoniecznie świadczy o tym, że soft jest lewy - może być inna wersja na UK i nie ma sprawy.
Ale to wszystko jakoś tak dziwnie wygląda. Ostatnio kupiłem 2GB kartę Sandiska i nawet w Sandisku nie wiedzieli czy to oryginał, czy fake.
Poproszę teraz o konkretne sugestie i podpowiedzi - bo być może wszystko jest OK, a być może to lewy soft i nie chciałbym kłopotów.
Pozdrawiam i czekam na konstruktywne wypowiedzi  :))

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #324 dnia: Listopad 09, 2006, 11:05:59 »
na forum pdamill (producenci iGO) przysięgają że aktualizacja wyjdzie na pewno w tym roku (myślę, że do świąt na 100%) tak więc zostało jakieś 6 tygodni. Jeśli update iGO2006SE wejdzie Ci na ta kartę to powinien byc oryginał  :))

*

Offline renmar

• **
  • 108
« Odpowiedź #325 dnia: Listopad 09, 2006, 11:35:24 »
nieboraku

jak dla mnie to slabo widze zeby to byl oryginal na stronie
http://www.i-go.com/en/products/iGO_2006_SD/package.php
opisuje co zawiera pakiet i nijak nie zgadza sie z tym co ty opisujesz

ze bedzie dzialac to nie mam watpliwosci - widzialem w sieci dostepne wszystkie elementy iGo (program, mapy,...) problem raczej z aktualizacjami i ewentualnym supportem producenta

(nie slyszalem o wersji UK+reszta Europy - maja w ofercie pakiety jak opisane na stronie:
http://www.i-go.com/en/products/iGO_2006_SD/index.php

:terrified:

niestety w UK sprzedawane sa wszelkiej masci kopie roznego oprogramowania  :kill:
ale ten gosc od ktorego kupowales to chyba wredny oszust wciskajacy ciemnote :(

*

Offline nieboraku

• **
  • 219
« Odpowiedź #326 dnia: Listopad 09, 2006, 11:55:09 »
Cytat: "renmar"
nieboraku

jak dla mnie to slabo widze zeby to byl oryginal na stronie
http://www.i-go.com/en/products/iGO_2006_SD/package.php
opisuje co zawiera pakiet i nijak nie zgadza sie z tym co ty opisujesz

Wiesz, szczerze mówiąc, to na tej stronce to jest tyle co nic. Patrzyłem po innych i raz np. na opakowaniu od karty jest naklejka, a raz nie ma i jest tylko na karcie... Sam producent daje tak mało info, że szok.

ze bedzie dzialac to nie mam watpliwosci - widzialem w sieci dostepne wszystkie elementy iGo (program, mapy,...) problem raczej z aktualizacjami i ewentualnym supportem producenta

No i oto chodzi - mnie głównie o legalność, no i uaktualnienia. Nie mam podpiętego teraz PDA do kompa, ale jak będę w domu to zobaczę czy ściągnie update...

(nie slyszalem o wersji UK+reszta Europy - maja w ofercie pakiety jak opisane na stronie:
http://www.i-go.com/en/products/iGO_2006_SD/index.php

Taaa, i to mnie najbardziej zastanawia. A te cholerne madziary nie dały na siebie nawet międzynarodowego nr telefonu.
Ogólnie to wszystko tak sobie wygląda i mam coraz więcej podejrzeń. Specjalnie mocno mnie to nie martwi, bo zawsze jest ubezpieczenie, ale najpierw muszę się upewnić, czy aby na pewno to fake. Bo swoją drogą np. Destinator też nic nie mówi o wersji UK na swojej stronie a jednak taka istnieje. Więc być może koleś sam produkuje opakowania coby durne angole wiedziały, że soft odnajdzie drogę i w UK, bo mogą nie wiedzieć, że UK jest w Europie...
Nie tłumaczę gościa, ani sobie nie tłumaczę tego, ale nigdzie w żadnym normalnym sklepie w UK nie znalazłem i-go. Więc bardzooooo trudno cokolwiek powiedziećo tym.

:terrified:

niestety w UK sprzedawane sa wszelkiej masci kopie roznego oprogramowania  :kill:
ale ten gosc od ktorego kupowales to chyba wredny oszust wciskajacy ciemnote :(

A to to ja wiem. I mu nie odpuszczę. Tylko zastanawia mnie ten cały nakład pracy jaki włożył w hologramy, a tu nagle jakieśinne wpadki. No nic. Zna ktośnormalny numer telefonu do madziarów?

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #327 dnia: Listopad 09, 2006, 12:29:46 »
Ostatnio zywie coraz wieksza niechec do transakcji dokonywanych z anglojezycznymi, glownie Brytyjczykami :/
Swego czasu kupowalem TTN 5 w dosc atrakcyjnej cenie (c.a. 30GBP, podczas gdy w Niemczech ceny oscylowaly kolo 80 EUR).
Plyta ktora dostalem nijak sie miala do oryginalu (inny nadruk, dvd wypalane na domowej nagrywarce (mozna podac po spodzie plyty), drukowana na plujce instrukcja instalacji, w ktorej zaznaczono wyraznie by nie rejestowac towaru przez internet)
Oczywiscie zaraz napisalem do sprzedawcy, ktory zaczal sie tlumaczyc, ze to "rozpakietowane plyty ktore byly w komplecie z iPaq'ami" i tak dalej.
Nawet jak zagrozilem doniesieniem na policje i do TT upieral sie przy swoim, piszac ze "moge sobie kontaktowac sie z kim mi sie podoba w tej sprawie", i zebym mu wystawil negatywa jesli chce.

Dopiero gdy napisalem mu ze "czekam na oficjalne stanowisko TT w sprawie legalnosci softu, wstepnie stwierdzili ze nie jest legalny" gosciu zmiekl i oddal kase, a nastepnie zawiesil swoje konto na e-bayu...

Mowi sie ze u nas jest piractwo, ale tam... piractwo oraz bezczelnosc.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline renmar

• **
  • 108
« Odpowiedź #328 dnia: Listopad 09, 2006, 13:09:52 »
kwieto
ja kupilem TT 5 na ebay-u za ok. 130 Euro (kolo 500zl) w Germanii, ale od goscia co mial 100% pozytywow (przy 3-4 tys. komentarzy) i wszystko zagralo - oryginal, zarejestrowalem bez problemu na stronie TT  :D

wszystko duzo tansze niz najlepsze ofery znalezione przez internetowe wyszukiwarki to jednak prawie zawsze nielegalne kopie

podobala mi sie akcja z tym gosciem - warto zapamietac :O~

*

Offline nieboraku

• **
  • 219
« Odpowiedź #329 dnia: Listopad 09, 2006, 13:35:11 »
Cytat: "kwieto"
Ostatnio zywie coraz wieksza niechec do transakcji dokonywanych z anglojezycznymi, glownie Brytyjczykami :/... drukowana na plujce instrukcja instalacji, w ktorej zaznaczono wyraznie by nie rejestowac towaru przez internet).

No to niestety prawda. Ale ja już w nic nie wierzę - ani w sklep, ani w ebay. Ostatnio kupiłem w sklepie 2GB Sandiska U II i miałem sporo wątpliwości - napisałem do Sandiska, wysłałem zdjęcia. Zgłupieli, zasugerowali, żeby oddać, bo niektóre cechy były zgodne ) np. numer seryjny) ale inne nie. W końcu zdecydowałem się oddać i mieć święty spokój.
Teraz to i-go. Wiecie, osobiście nie uważam, że to taka okazja, bo jak mówiłem - bez problemu znajdę sklep z tomtomem 6 za 75 funtów na Europę zachodnią (w tym UK) - jak by nie patrzeć to po przeliczeniu jest to 450pln. Sporo taniej niż w Polsce. Stąd właśnie cena Destinatora czy Igo, które w ogóle jest nieznane na rynku musi być niższa, zwłaszcza na e-bayu. Stąd też łyknąłem ten soft i dojdę, czy to oryginał, czy kopia. Jeśli to kopia, kolesiowi nie odpuszczę bo już mam tego dość.
Zastananawia mnie jeszcze, że ktoś kupił to i-go i jest zadowolony... hmm, no sam nie wiem...

A jeszcze jedno pytanie - jak zarejestrować to i-go? Przecież jeśli kod będzie ok, no to wszystko powinno być OK. No chyba, że jest jak z generatorami kodów do windowsa :kill:
Autentycznie po tym wszystkim mam ochotę najnormalniej w świecie ściągnąć mułem soft i mieć wszystko w poważaniu. Po tym, co jużmnie spotkało, w ogóle brak gwarancji na cokolwiek :S