i-go Europe 2006 - pierwsze wrazenia

• 351 Odpowiedzi
  • 66149 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
« Odpowiedź #240 dnia: Sierpień 10, 2006, 14:36:24 »
Cytat: "Lotek"
Wczesniej zrzuca z tej autostrady przed Breslav,

I sprawdziłeś tą zaproponowaną drogę?
Nie jest krótsza i szybsza przez przypadek?

I-go nie można narzucić kierowania na jednopasmowe krajówki, więc jeśli droga niższej kategorii będzie krótsza/szybsza (zależnie od opcji) to i trasę przez nią wyznaczy.

*

Offline Lotek

• 16
« Odpowiedź #241 dnia: Sierpień 11, 2006, 12:09:35 »
mysle ze jest szybsza ale czy krotsza - raczej nie, dalej nie sledzilem bo chyba jednak przyjme opcję przez Słowację po tym co się naczytałem o Czeskiej policji i nowych taryfikatorach mandatów - polecam Cro.pl

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #242 dnia: Sierpień 11, 2006, 12:18:22 »
mysle ze jest szybsza ale czy krotsza - raczej nie, dalej nie sledzilem bo chyba jednak przyjme opcję przez Słowację po tym co się naczytałem o Czeskiej policji i nowych taryfikatorach mandatów - polecam Cro.pl

Dla jadących ze wschodu czy centrum Polski to zdecydowanie lepsza opcja niż podróż przez Czechy.

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #243 dnia: Sierpień 11, 2006, 12:22:29 »
Cavallino możesz podać jakieś argumenty za tą tezą

ja uważam, że przez Słowację jest fajnie ale ten kawałek do Povaskiej Bistricy czy jakoś tak, żeby się wkulać na autostradę jest męczące
jesli jechałeś przez Czechy (Brno) to napisz czy różną się te trasy

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #244 dnia: Sierpień 11, 2006, 12:33:52 »
Cytat: "b98"
Cavallino możesz podać jakieś argumenty za tą tezą

ja uważam, że przez Słowację jest fajnie ale ten kawałek do Povaskiej Bistricy czy jakoś tak, żeby się wkulać na autostradę jest męczące
jesli jechałeś przez Czechy (Brno) to napisz czy różną się te trasy

Głównie chodzi o wjazd na autostradę w Wiedniu - od Brna do Wiednia masz wąską drogę, przed samym Wiedniem prędkość spada do 20 km/h - co chwilę światła, w Wiedniu korki.
Wjeżdżając od Bratysławy omijasz Wiedeń bokiem, przynajmniej jego znaczną część.

No i więcej jedziesz autostradą niż jadąc przez Czechy, masz tańszą winietkę, mniej drastyczny taryfikator mandatów.

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #245 dnia: Sierpień 11, 2006, 12:56:22 »
no tak ale jakby jechać w nocy rozumiem, że to się już zmienia ???

bo jadąc osobówką przez Słowację Cieszyn-Bratysława to jest 3h

a przez Czechy ile ?? (i nie przez Mikulov tylko Breslav może lepiej) ?

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #246 dnia: Sierpień 11, 2006, 13:09:20 »
no tak ale jakby jechać w nocy rozumiem, że to się już zmienia ???

bo jadąc osobówką przez Słowację Cieszyn-Bratysława to jest 3h

a przez Czechy ile ?? (i nie przez Mikulov tylko Breslav może lepiej) ?

Nie powiem Ci, przez Czechy jechałem odcinkami Boboszów-Breslav i Jakuszyce-Breslav.
A po tych doswiadczeniach wybierałem drogę przez Niemcy, z ominięciem Czech i Wiednia.

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #247 dnia: Sierpień 11, 2006, 14:24:44 »
no tak tylko my rozmawiamy o wszystkim i o niczym  :(

polecasz drogę przez Słowację w stosunku do drogi przez Czechy przy czym nie jechałeś najlepszą drogą przez Czechy czyli Cieszyn-Breslav i to ją porównujemy do Cieszyn-Bratyslawa

zaś o tych drogach z Jakuszyc czy z Boboszowa nikt nie mówi bo wiadomo, że tam jest potworna i długa rzeźba po drogach dwupasowych (jedno-jezdniowych) zaś od Cieszyn tylko kawalątek i same drogi ekspresowe/autostrady  ;)

to samo napisałeś w wątku o VIA city tylko też za bardzo nie w temacie - zresztą jak można porównywać te drogi skoro się wyrusza z zupełnie innych przejść w PL i trudno, żeby osoba, która ma blisko do Jakuszyc albo do Boboszowa jechała do Cieszyna  :!:  :!:  :!:  :!:

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #248 dnia: Sierpień 11, 2006, 14:45:23 »
no tak tylko my rozmawiamy o wszystkim i o niczym  :(

polecasz drogę przez Słowację w stosunku do drogi przez Czechy przy czym nie jechałeś najlepszą drogą przez Czechy czyli Cieszyn-Breslav i to ją porównujemy do Cieszyn-Bratyslawa

zaś o tych drogach z Jakuszyc czy z Boboszowa nikt nie mówi bo wiadomo, że tam jest potworna i długa rzeźba po drogach dwupasowych (jedno-jezdniowych) zaś od Cieszyn tylko kawalątek i same drogi ekspresowe/autostrady  ;)

to samo napisałeś w wątku o VIA city tylko też za bardzo nie w temacie - zresztą jak można porównywać te drogi skoro się wyrusza z zupełnie innych przejść w PL i trudno, żeby osoba, która ma blisko do Jakuszyc albo do Boboszowa jechała do Cieszyna  :!:  :!:  :!:  :!:

Ty masz jakiś problem ze swoim jestestwem, czy tak dla zasady musisz się wszystkiego czepić?
Mam znajomych w Wiśle, którzy regularnie jeżdżą do Włoch na wakacje.
Po pierwszej próbie zawsze przez Słowację.
Zadowolony?

A jeśli Twoim zdaniem droga z Jakuszyc do Wiednia (via Praga oczywiście jest zła to jak zwykle świadczy że nie masz pojęcia o czym mówisz.
To w przytłaczającej większości ekspresówka+autostrada.
Tyle że daleko.

Wyraźnie napisałem że nie mówię o swoich opcjach, tylko o opcjach osób z centralnej i wschodniej Polski, ale Ty ZNOWU musiałeś nie umieć czytać, za to nie wiadomo dlaczego MUSISZ popisać się pisaniem na forum.

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #249 dnia: Sierpień 11, 2006, 14:54:29 »
powiedziała jedna baba drugiej babie :)))))))))

a tak serio to jestem żywotnie zainteresowany tą informację na co lepiej jechać z Cieszyna tylko jak tu korzystać z Twoich podpowiedzi skoro nie korzystałeś z obu tych dróg i powtarzasz tylko słowa trzecie, stary !!!!

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #250 dnia: Sierpień 11, 2006, 15:00:16 »
(Z Jakuszyc przez Pragę ok sorry jest dobra)

no i chciałeś napisać o opcjach osób z centralnej i zachodniej (a nie wschodniej)

STARY problem polega na tym, że ludzie Z CENTRUM Polski się pytają czy Z CIESZYNA jechać przez Czechy czy Słowację
NIKT nie pyta czy z Wrocławia jechać przez Czechy czy Słowację !!! rozumiesz (bo wiadomo, że nie ma sensu jechać do Cieszyna
Ze Wschodu też z kolei nie pojedzie do Cieszyna (chyba, że jakoś dziwnie pojmujesz Wchód) !!!!

czyli ludzie się o coś pytają a Ty swoje
banialuki cały czas k@#na

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #251 dnia: Sierpień 11, 2006, 15:05:18 »
(Z Jakuszyc przez Pragę ok sorry jest dobra)

no i chciałeś napisać o opcjach osób z centralnej i zachodniej (a nie wschodniej)

STARY problem polega na tym, że ludzie Z CENTRUM Polski się pytają czy Z CIESZYNA jechać przez Czechy czy Słowację
NIKT nie pyta czy z Wrocławia jechać przez Czechy czy Słowację !!! rozumiesz (bo wiadomo, że nie ma sensu jechać do Cieszyna
Ze Wschodu nikt z kolei nie pojedzie do Cieszyna !!!![\b]

czyli ludzie się o coś pytają a Ty swoje
banialuki cały czas k@#na

Prośba do Admina.
Idzie jakoś splonkować tego durnia?
Czytać nie czyta, albo nie rozumie, wie lepiej niż autor wypowiedzi co autor chciał napisać, oprócz fermentu na forum nic z tego nie wynika.

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #252 dnia: Sierpień 11, 2006, 15:07:31 »
Cytat: "Cavallino"
Dla jadących ze wschodu czy centrum Polski to zdecydowanie lepsza opcja niż podróż przez Czechy.

A kto to Marcinku napisał

a jakie są fakty: ze wschodu nikt nie jedzie do Cieszyna bo jeszcze na głowę nie upadł zaś z Cieszyna 50% jeździ przez Czechy a 50% przez Słowację

na pytanie uszczegóławiające dla centralne Polski odpowiada, że gdzieś tam słyszał zaś sam nie jechał; to po co się mądrzy :)))

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #253 dnia: Sierpień 11, 2006, 15:07:49 »
Cavallino
napisz do admina lub moderatora ;)
ja już to zrobiłem ale im więcej tym lepiej

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #254 dnia: Sierpień 11, 2006, 19:27:05 »
Cytat: "marcinl"
Cavallino
napisz do admina lub moderatora ;)

Ja na miejscu zarówno Cavallino jak i b98 nie zawiadamiał moderatorów co tu się dzieje,bo wątek miał być o i-Go a nie o tym jak kto lubi jeździć na Chorwację.

A co do tematu - właśnie wróciłem z 2 tygodniowego wyjazdu do Czech (via Niemcy) właśnie z I-Go i muszę powiedzieć, że jestem nawet zadowolony. Najbardziej przeszkadzało mi:
1) to, że stanowczo za późno na autostradzie uprzeda o zjeździe. W ten sposób w Niemczech na Berliner Ring przejechałem zjazd. Po prostu w ciągu 300 m nie zdąrzyłem zmienić 2 pasów ruchu, rekalkulacja jednak była błyskawiczna, a nadrobiona droga to tylko 2,4 km
2) prowadzenie do POI. Zdarzało się, że np. na wskazany przeze mnie parking I-Go doprowadziło mnie pod tylne ogrodzenie.  :surprised: Jak wjechać na parking to już musialem kombinować sam.

Poza tym złego słowa nie mogę powiedzieć. Trasa wyznaczona została sensownie, większych błędów na mapach nie było. Jak na debiut, to bardzo udany produkt. Oby tak dalej.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #255 dnia: Sierpień 11, 2006, 19:46:37 »
Ja mam zgoła inne zdanie. Moim zdaniem o zjazdach informuje dostatecznie szybko. Nie wiem z jaką prędkoscią jeździsz, ja średnio po autostradzie 140-150 i zawsze jest OK

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #256 dnia: Sierpień 11, 2006, 19:52:17 »
radoskur
W większości przypadków masz rację, ale dwa razy zdarzyła mi się sytuacja, że komunikat padł na 300 metrów przed zjazdem. I w jednym przypadku to było niestety zbyt późno. Swoją drogą nie wiem czemu tak było, bo faktycznie zazwyczaj komunikat jest chyba coś koło 1 km wcześniej.

« Odpowiedź #257 dnia: Sierpień 11, 2006, 20:57:03 »
Dziwne też jechałem ta autostradą do Berlina i jakoś mi się nie zdarzyło żeby iGO informowało mnie o zjeździe dopiero 300 metrów przed (jest to kwestja ustawienia mapy) na dodatek bardzo ładnie mnie prowadziło po samym Berlinie jestem z tej mapki jak najbardziej zadowolony i gorąco polecam wszystkim :)

« Odpowiedź #258 dnia: Sierpień 14, 2006, 17:53:57 »
Jechalem z iGo z Leszna do Lille (Francja) - wyznaczyl trase przez Niemcy, Holandie, Belgie - najszybsza. W Lille poprowadzil jak za raczke pod samiutki hotelik - szok! (nigdy nie udalo mi sie tak szybko odszukac ulicy we Francji ;)  ).
W Polsce tez uzywam iGO - owszem, adresy w miastach to porazka ale trasy nawet do wioch (wakacje spedzilem w Strzeszynie, zach-pom. - znalazl!) wyznacza bezblednie i bije na glowe automape ogolnym dopracowaniem i uzywaniem. Dla mnie Automapa to tylko zlo konieczne dla odszukania adresow w miastach ale zeby do owych miast dojechac tylko iGO (innych programow nie znam: TomTom, Destinator itp).

Pozdrawiam,

Gitarzysta

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #259 dnia: Sierpień 14, 2006, 18:08:13 »
Cytat: "gitarzysta"
W Polsce tez uzywam iGO - owszem, adresy w miastach to porazka ale trasy nawet do wioch (wakacje spedzilem w Strzeszynie, zach-pom. - znalazl!) wyznacza bezblednie i bije na glowe automape ogolnym dopracowaniem i uzywaniem. Dla mnie Automapa to tylko zlo konieczne dla odszukania adresow w miastach ale zeby do owych miast dojechac tylko iGO (innych programow nie znam: TomTom, Destinator itp).

A nie boisz się że z racji mniejszego pokrycia gdzieś będziesz jechał konkretnymi objazdami?
Albo na skrzyżowaniu składającym się z 6 przecznic, Ty będziesz widział tylko dwie?
No offence - ja też wolę I-go, ale w Polsce uważam AM za pewniejszą.
Zwłaszcza że I-go nei bardzo odróżnia drogi powiatowe (żółte, numerowane) od gminnych.
A te ostatnie bywają w baaaardzo kiepskim stanie.

« Odpowiedź #260 dnia: Sierpień 15, 2006, 16:37:09 »
A nie boisz się że z racji mniejszego pokrycia gdzieś będziesz jechał konkretnymi objazdami?
Albo na skrzyżowaniu składającym się z 6 przecznic, Ty będziesz widział tylko dwie?
No offence - ja też wolę I-go, ale w Polsce uważam AM za pewniejszą.
Zwłaszcza że I-go nei bardzo odróżnia drogi powiatowe (żółte, numerowane) od gminnych.
A te ostatnie bywają w baaaardzo kiepskim stanie.

Moze to kwestia dotychczasowego wykorzystania - nie mam najzwyczajniej powodu do narzekania na iGO. Moze gdybym jechal do innych miast, w innych kierunkach, trafilbym na bledy, ktore skutecznie by mnie zrazily. Poki co wszystko bylo ok

*

Offline Lotek

• 16
« Odpowiedź #261 dnia: Sierpień 16, 2006, 09:50:51 »
Powiedzcie gdzie sciabnac POI do Igo generalnie interesuja mnie stacje benzynowe

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #262 dnia: Sierpień 16, 2006, 11:38:34 »
Dla mnie najwiekszy problem z AM jest taki ze nie da sie uzywac zadnego innego trybu niz Najszybszy. Jakkolwiek ustawialem opcje zawsze przy "krotkim" ladowalem na drogach gruntowych klnac na autorow tego softu. A ze tryb "najszybszy" potrafi na 100 km dolozyc dodatkowe 30km to i nie dziwne ze nie specjalnie mi on odpowiada. Jezdze max 100 na godzine i priorytet ma dla mnie koszt przejazdu trasy niz czas potrzebny na jej pokonanie. Uprzedzajac zarzuty dodam, ze wiem o istnieniu w AM opcji "tylko glowne drogi przy dluzszych trasach" - niestety przy wlaczonej opcji "nie dotyczy poczatku i konca trasy" po kazdej rekalkulacji (z moim GPSem na SFII zdarza sie dosc czesto mimo ze trzymam sie trasy) od nowa musze przebijac sie przez uliczki osiedlowe lub gruntowki a jej wylaczenie powodeuje z zasady spore nadlozenie drogi. Reasumujac - przy moim stylu jazdy AM poszla w odstawke i na stale na PDA zagoscil IGo (tryb ekonomiczny). Nawet dobrodziejstwa poi.mobilne nie wystarczaja zeby przekonac sie do dalszej drogi przez meke z AM. Dodam, ze pisze tutaj o najwazniejszej funkcji czyli nawigacji - o tym ze wszystkimi innymi opcjami IGo bije AM na glowe (czasami trudno powstrzymac entuzjazm widzac jak dobrze moze dzialac soft do nawigacji) nawet nie wspominam. Nigdy wiecej drog gruntowych i przepraw promowych!

« Odpowiedź #263 dnia: Sierpień 16, 2006, 12:35:13 »
Powiedzcie gdzie sciabnac POI do Igo generalnie interesuja mnie stacje benzynowe

Sam uzupelnilbym baze POI do tego softu ale chyba to niemozliwe :(

*

Offline lukjod

• 503
  • Sprzęt: touch HD 2
« Odpowiedź #264 dnia: Sierpień 18, 2006, 01:39:09 »
wszystko mozna dolozyc do igo
-ostrzeganie o radarach
-wlasne poi lacznie z ikonami
jak to zrobic?
poczytac dokladnie dzial o IGO
moje palmtopy: MDA1 -> MDA2 -> MDA3 -> Wizard -> Hermes -> Kaiser -> Raphael -> Blackstone -> Leo

« Odpowiedź #265 dnia: Sierpień 23, 2006, 11:00:05 »
Mnie niestety iGO zawiodło juz kilka razy. Nie ma problemu jak się jedzie głównymi drogami. Jednak kilka razy szukając objazdu iGO pogoniło mnie polnymi drogami, tak dziurawymi, ze traktorem najlepiej by było jechać. Metodę wyszukiwania ustawioną miałem na optymalną a tasę na najszybszą. Jadąc do Chorwacji "Baska" bo tak nazywam tą babę co gada z pudełka, kazała mi zjechać z autostrady, przegoniła mnie przez miasto by później wjechać ponownie na tą samą autostradę. Ogólnie program bardzo fajajny lecz niestety niedopracowany. Nie mogę mu zaufać bo nadrobiłem już przez niego sporo kilometrów i podtarłem sobie miskę olejową na dziurach.
pzdr DanielP.

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #266 dnia: Sierpień 23, 2006, 11:39:12 »
Cytat: "danielp"
Jadąc do Chorwacji "Baska" bo tak nazywam tą babę co gada z pudełka, kazała mi zjechać z autostrady, przegoniła mnie przez miasto by później wjechać ponownie na tą samą autostradę. Ogólnie program bardzo fajajny lecz niestety niedopracowany..

To co piszesz świadczy co najwyżej o mapach w Twojej wersji, a nie o programie.
Zresztą w Chorwacji za dużego wyboru nie masz - inne programy często w ogóle jej nie mają.

A co do polnych dróg - I-go wtedy je uwzględnia gdy mu każesz, nikt nie zmusza do włączania takich opcji.

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #267 dnia: Sierpień 23, 2006, 12:46:25 »
lukjod
sorry ale jak wyznaczam sobie trase w programie nawigacyjnym, obojetne iGO czy AM to sprawdzam zawsze co program proponuje. jesli mi to nie odpowiada to koryguje trase sam.
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline lukjod

• 503
  • Sprzęt: touch HD 2
« Odpowiedź #268 dnia: Sierpień 23, 2006, 14:47:23 »
Cytat: "fokstrot"
lukjod
sorry ale jak wyznaczam sobie trase w programie nawigacyjnym, obojetne iGO czy AM to sprawdzam zawsze co program proponuje. jesli mi to nie odpowiada to koryguje trase sam.

A jaki zwiazek ze mna ma ta wypowiedz ???  :mysli:
moje palmtopy: MDA1 -> MDA2 -> MDA3 -> Wizard -> Hermes -> Kaiser -> Raphael -> Blackstone -> Leo

« Odpowiedź #269 dnia: Sierpień 23, 2006, 15:25:26 »
Cytat: "Cavallino"

A co do polnych dróg - I-go wtedy je uwzględnia gdy mu każesz, nikt nie zmusza do włączania takich opcji.

No i wcieło mi całego posta... napiszę jeszcze raz...
Drogi gruntowe mam wyłączone, trasę wyznaczam najszybszą. Mimo to ostatnio iGO pokierowało mnie przez lesną drogę tak dziurawą, że w połowie zastanawiałem się czy nie zawrócić bo szkada mi było auta. Jedno jest pewne, ze była to droga najkrótsza, niestety conajmniej kilkadziesiąt minut wolniejsza niż kilka kilometrów oddalona inna droga. Najgorsze było to, że trasa najpierw byla ok. więc brnąłem dalej, później się zwężało i przybywało dziur, na koniec wylądowałem w lesie... Wydaje mi się, że problemem jest to, że iGO nie ma wystarczającej "wiedzy", ktore z dróg nie nadają się do jazdy i uporem maniaka stara się wyznaczyć najkrótszą drogę. A co do oględzin trasy przed wyruszeniem, owszem widzialem jak wyglada "szlaczek" na ekranie, ale skąd mam wiedzieć jakiej jakości/kategorii jest wskazana droga. Wydawałoby się, że wykluczenie dróg gruntowych załatwi sprawę - niestety tak nie jest...