i-go Europe 2006 - pierwsze wrazenia

• 351 Odpowiedzi
  • 66109 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #150 dnia: Maj 28, 2006, 17:57:23 »
Cytat: "macznik"
A potem dokupiłem sobie mapę Izraela i dostałem w prezencie WestEUMajorRoads (pisałem o tym wcześniej).

Tak się właśnie zastanawiałem kiedyś po co komu MRoE, jeśli ma full Europę. Bo na którymś z zagranicznych forów też ktoś mówił, że ma taki zestaw.
Czy ta MRoE obejmuje wschód i zachód Europy, czy tylko WE?
A może dodają to jako gratisa do Izraela?
BTW - czy Izrael ma (też) wersję hebrajską?

Wracając do MRoE - to przydatna mapa, kiedy ma się tylko jeden/kilka krajów w osobnych aplikacjach. Dotyczy chyba jedynie CRO, HU, SK, RO, bo innych państw solo nie ma?

Czy ktoś ma możliwość porównania, czy mapa Polski w iGO Europe 2006 jest w teleatlasowej wersji TTN5, czy TT One/TT GO x10?
Chyba najłatwiej poznać po planie szczegółowym Bydgoszczy (albo Torunia) lub Zielonej Góry - nie pamiętam.

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
  • Sprzęt: LOOX 720 + GNS 5843
« Odpowiedź #151 dnia: Maj 28, 2006, 18:10:32 »
Cytat: "Moi"
BTW - czy Izrael ma (też) wersję hebrajską?

Ma.

Ale są to dwie różne wersje. Nie ma możliwości zmiany pisma.

PeDeA
Pozdrawiam PeDeA

« Odpowiedź #152 dnia: Maj 28, 2006, 18:27:25 »
Do Kolegi "Moi"
-----

Major roads of Western Europe 2006.01 = tylko zachodnia Europa, waży 24MB.

Ja dostałem ją jako darmowy "prezent" do mapy Izraela ale z uwagą że kupuję u nich po raz wtóry więc... itd.

Mapę Izraela kupiłem w wersji angielskiej (jest do wyboru oczywiście hebrajska też) i dostałem na karcie głos (lektora - chłopa) po hebrajsku, ale jasne że ta nasza polska kobieta obsługuje także tę mapę.

Pozdrawiam

*

Offline dziegiel

• **
  • 156
    • http://money.ebiznes.waw.pl
  • Sprzęt: SPV M3000 + GPS + 1GB Kingston
« Odpowiedź #153 dnia: Maj 28, 2006, 22:22:58 »
Cytat: "tlen"

AM najdokładniejsza, iGO najpiękniejszy, TomTom- chyba się go pozbędę  :wink:

Po ostatnim HR TomTom już się nie pojawił w moim systemie :)

« Odpowiedź #154 dnia: Maj 28, 2006, 22:38:42 »
Cytat: "dziegiel"
Cytat: "tlen"

AM najdokładniejsza, iGO najpiękniejszy, TomTom- chyba się go pozbędę  :wink:

Gdybys go kupil. to bys go bardziej szanowal :evil:

*

Offline lukjod

• 503
  • Sprzęt: touch HD 2
« Odpowiedź #155 dnia: Maj 28, 2006, 22:56:04 »
Cytat: "dziegiel"

Jak dla mnie duza wada IGO jest tragiczna obsluga POI, niemoznosc latwego ich importu, i najgorsze dla mnie ktory posiadam pocketpc tylko dlatego ze posiada integracje z telefonem, podczas rozmowy i uruchomionym IGO kilkudziesiecio sekundowy powrot do navi przy wgranych do niego okolo 5000 POI. Dopoki tego nie dopracuja komfortowe uzywanie IGO jest trudne, jak dla mnie TomTom jest idealem, czekam tylko na lepsze mapy PL zeby pozbyc sie AM z systemu
moje palmtopy: MDA1 -> MDA2 -> MDA3 -> Wizard -> Hermes -> Kaiser -> Raphael -> Blackstone -> Leo

iGo europa 2006
« Odpowiedź #156 dnia: Czerwiec 02, 2006, 12:19:33 »
Halo wszystkim
posiadam skopiowanom mape igo europa 2006(data rar) mapa jest 1GB
duza,chcialem ja zainstalowac w moim poket acer 35n ale nie idzie
przy rospakowywaniu je pyta sie o numer , gdy wgram ja bezposrednio na 1GB SD karte nie moge jej startnac bo niena zadnego exe start programu
wiecie co mozna z tym problemem zrobic czy jest jakas mozliwosc
szkoda by byl ja nie uzyc :oops:  :?:

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #157 dnia: Czerwiec 02, 2006, 12:31:33 »
Tobie juz dziekujemy, jak ja kupisz a nie sciagniesz to pogadamy jak ja "startnac"  :twisted:
Poczytaj nasz regulamin  :!:
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline MietasM

• 272
  • Sprzęt: Sony Xperia P, Ipaq 316, Phantom NaviBox HD
« Odpowiedź #158 dnia: Czerwiec 02, 2006, 13:31:03 »
Cytat: "pietia-1"
myslicie ze jestescie tacy swieci

Ciekawe, że każdy pirat na tym forum używa tego samego argumentu  :lol:

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #159 dnia: Czerwiec 02, 2006, 13:31:35 »
No proszę. Kolejny "święty inaczej" się znalazł.

I jeszcze będzie nas nawracał na swoją "wiarę".
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline lukjod

• 503
« Odpowiedź #160 dnia: Czerwiec 03, 2006, 21:20:09 »
Cytat: "ajed"
Cytat: "b98"
Ajed ale jesteś chyba świadom, że to jest raz zaniechanie
powiadomienia organów

To tylko społeczny obowiązek, niesankcjonowany
Cytat: "b98"
:lol: a dwa współudział jak nic :P

Żaden współudział, ja tylko oglądałem  :wink:

ho,ho,ho :shock:
Ajed nie TY, zaczynam tracic wiare w ludzi...
jak mogles  :cry:
moje palmtopy: MDA1 -> MDA2 -> MDA3 -> Wizard -> Hermes -> Kaiser -> Raphael -> Blackstone -> Leo

« Odpowiedź #161 dnia: Czerwiec 03, 2006, 22:01:08 »
Cytat: "lukjod"
ho,ho,ho :shock:
Ajed nie TY, zaczynam tracic wiare w ludzi...
jak mogles  :cry:

A ty jak zwykle:
po pierwsze na temat;
po drugie wcale nie nabijasz sobie ilosci postow...
Jakze Ciebie boli ten fragment regulaminu, jak uwiera... :twisted:

*

Offline lukjod

• 503
« Odpowiedź #162 dnia: Czerwiec 03, 2006, 23:01:50 »
Clubowiczu drac_no_4
nie bardzo rozumiem Twoja wypowiedz
jak najbardziej na temat IGO
jeden post wiecej u mnie wiosny nie czyni...
nie nawiazuje swa wypowiedzia do regulaminu...

ale, ale

Wiesz co przestudiowalem Twoje posty i widze ze na 20 kilka zdazyles obrazic moderatora i kilku innych uzytkownikow nie udzielajac zadnej wskazowki pomocnej uzytkownikom forum pdaclub. Nie uwazam za sensowne przyjmowanie od Ciebie jakichkolwiek krytyk, zreszta spojrz na post ponizej, pasuje do Ciebie jak ulal

« Odpowiedź #163 dnia: Czerwiec 04, 2006, 10:41:47 »
Cytat: "pietia-1"
myslicie ze jestescie tacy swieci

Kolego pietia-1. Jak już na tym Forum spłodzisz jakieś 200 postów, z czego powiedzmy choćby 30% w miarę sensownych, wówczas nabierzesz moralnego prawa do pyskowania i pouczania innych. Póki co, jesteś tu kimś na kształt gościa i jako gość mógłbyś wziąć trochę na wstrzymanie.

A z innej beczki: w napisanym przez Ciebie zdaniu: "myslicie ze jestescie tacy swieci" przynajmniej jedno słowo jest prawdziwe. Otóż faktycznie my "myślimy"  :lol: A jak jest z tym zagadnieniem u Ciebie ? Sądzisz, że jak piszesz w necie to jesteś anonimowy ? Że nie można Ciebie namierzyć ? A skoro można namierzyć, to wytłumacz mi proszę jaki jest sens publicznego chwalenia się tym, że używasz kradziony soft ? Następny raz pomyśl trochę zanim pacniesz w klawiaturę. No i koniecznie przeczytaj Regulamin tego Forum.

*

Offline ciuxxxon

• **
  • 101
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #164 dnia: Czerwiec 04, 2006, 11:20:25 »
Zupełnie się z tym zgadzam, a za przykład podam Wam moje doświadczenia.
W roku 2003 na forum osiedlowym, do którego jestem oficjalnie podpięty napisałem: " czy ma ktoś z was jakies fimiki ( chodziło mi o krótkie smieszne clipy) bo siedze w domu i mi sie nudzi....itd."
W styczniu 2006 wpadło do mojego domu  3 policjantów z nakazem prokuratorskim w celu zabezpieczenia nielegalnego oprogramowania !!!
Nakaz prokuratorski był  na podstawie mojego ogólnego zapytania o filmiki z roku 2003 !
Panowie policjanci przeczesali dysk oraz szuflady i półki ( nawet sprawdzali płyty CD czy aby na pewno sa czyste (nienagrane) :-).
Na szczęście  jestem całkowicie legalny i.........nic nie znaleźli ( nawet piosenek mp3 nie posiadam - na moje szczęście).
Także uważajcie co piszecie w internecie bo na prawdę przyjdzie i na was kolej.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #165 dnia: Czerwiec 04, 2006, 14:19:40 »
A jaki z tego wniosek?

TomTom najczytelniejszy, iGo najbardziej gadzeciarskie (ale zarazem najwiekszy smietnik przy pokazywaniu duzego obszaru), AM najbrzydsza (ale czytelniejsza od iGo)
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline baton

• **
  • 190
  • Sprzęt: HTC TyTN , Nokia N73 , Palmax
« Odpowiedź #166 dnia: Czerwiec 04, 2006, 16:20:16 »
1. Rozumiem ze nadal nie ma oficjalnego dystrybutora programu I Go Europe 2006 w Polsce? Pozostaje zamawiac przez internet u zachodnich sasiadow?

2. IMO brak zabezpieczen przed powielanie jest chyba glupim posunieciem - to jak zaproszenie dla piratow...

3. IGE posiada wg mnie jedna decydujaca zalete ---> mape Chorwacji, ktorej to np. w TomTomie nie uswiadczymy. Tylko dlatego ze w sierpniu jade do Chorwacji nie zakupilem jeszcze TT i czekam na alternatywny produkt. IGE wydaje sie pod tym wzgledem faworytem...

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #167 dnia: Czerwiec 04, 2006, 17:16:30 »
Tak się zastanawiam. Pokrycie TTN i i Go jest ponoć identyczne, z tym, że (jak to określił Kwieto) i Go jest "bardziej gadzeciarskie" to jakim cudem cała Europa mieści się na karcie 1 GB (bo wszak na takich jest sprzedawana). :?:
Czyżby jakiś inny, lepszy sposób kompresji map  :?

*

• 6498
« Odpowiedź #168 dnia: Czerwiec 04, 2006, 17:28:21 »
IMHO mało prawdopodobne.
O ile renderowanie grafiki, szybkość wyświetlania i przeliczania może wypływać z doświadczeń PDAmill w grach na pockety, to nie sądzę, żeby wynyślili nagle jakiś dramatycznie skuteczny patent na kompresję danych mapowych. Nikt nie ma dla całej Europy tak małej objętości map, jeśli nie towarzyszy temu mniejsza szczegółowość. Może ilość POIs gra tu (też) jakąś rolę?

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #169 dnia: Czerwiec 04, 2006, 17:31:12 »
Moi
Też tak uważałem, no ale wszyscy tu są zgodni, że szczegółowość map jest identyczna z TTN. A same POI aż takiej dużej różnicy chyba nie robią.

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #170 dnia: Czerwiec 05, 2006, 00:01:12 »
Cytat: "ajed"
Moi
Też tak uważałem, no ale wszyscy tu są zgodni, że szczegółowość map jest identyczna z TTN. A same POI aż takiej dużej różnicy chyba nie robią.

Trzeba by sprawdzic konkretnie mapy poszczegolnych krajow a nie porownywac caly pakiet. Jest tu pare osob ktore sprawdzaly oba programy ale oczywiste jest ze sprawdzaly one tylko jakis bardzo ograniczony obszar (najczesciej Polske). Jesli rzecz faktycznie dotyczy Polski to jak najbardziej ma to sens skoro obie firmy biora mapy z tego samego zrodla.  Podejrzewam jednak ze inne kraje moga sie juz bardzo drastycznie roznic przy czym z forow zagranicznych wynika ze iGo ma swietne pokrycie tej bawrdziej egzotycznej czesci europy (dane mapowe od lokalnych dostawcow) co kaze watpic czy pokrycie jej zachodniej czesci dorownuje temu z TT.

Sam nie widzialem TT na oczy ale jedzilem z iGO po Wroclawiu (u mnie w Opolu to sensu nie ma bo sa tylko glowne ulice) i odnioslem wrazenie ze jakosc map jest conajmniej porownywalna z AM (z numeracjami na dziwnych osiedlach wlacznie). Mowa o AM XL bo w Polska50k nie bylo polowy ulic i to w samym centrum.

BTW> Algorytmy wyznaczania tras, szybkosc i elastycznosc samego programu w iGO zupelnie deklasuja AM. JEDYNA przewaga AM jaka zauwazylem to baza POI. Smieszne troche ze ta jedyna przewage AM zawdziecza oddolnej inicjatywie uzytkownikow...

*

Offline lukjod

• 503
IGO 2006 -poi warner
« Odpowiedź #171 dnia: Czerwiec 05, 2006, 01:06:31 »
udalo mi sie uzyskac ostrzeganie przed poi w igo. sposob jest skomplikowany i wymaga uzycia programu poiobserver, ktory emuluje serial com port i zczytuje dane z gps-a. Jako ze u mnie slabo dzialal VirtComMgr uzylem gpsgate. Nie jest to idealny sposob i troche czuje brak mocy procesora w moim qteku ale na razie to jedyny sposob na ostrzeganie oradarach. Proponuje takze wgrac tylko poi o radarach do igo zeby sie to razem nie mulilo, choc to moze byc wina mojego (slabego) sprzetu

*

• 6498
« Odpowiedź #172 dnia: Czerwiec 05, 2006, 01:51:51 »
A mógłbyś to opisać po kolei - co, gdzie, jak?

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
  • Sprzęt: LOOX 720 + GNS 5843
« Odpowiedź #173 dnia: Czerwiec 05, 2006, 05:54:28 »
Pozdrawiam PeDeA

*

Offline lukjod

• 503
« Odpowiedź #174 dnia: Czerwiec 05, 2006, 09:58:38 »
A mógłbyś to opisać po kolei - co, gdzie, jak?

niestety dopiero pod koniec tygodnia :( no time...

« Odpowiedź #175 dnia: Czerwiec 05, 2006, 10:00:23 »
Ostatnio byłem w Austrii i miałem okazję pobawić się i-Go i porównać go do TT. Moje spostrzeżenia są takie, że i-Go dużo szybciej wyznacza trasę, oraz robi to "z głową". Przykład trasa Warszawa-Villach, i-Go wyznaczył przez Graz czyli autostradą A2, TT zaczął kombinować i wyznacza trasę odrobinę krótszą cześciowo jakimiś bocznymi dróżkami mimo że miał w opcjach wyznaczyć najszybszą. GUI jest ładniejsze niż w TT, ale powiedziałbym że mniej intuicyjne.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #176 dnia: Czerwiec 05, 2006, 10:47:43 »
Cytat: "jacek102"
Ostatnio byłem w Austrii i miałem okazję pobawić się i-Go i porównać go do TT. Moje spostrzeżenia są takie, że i-Go dużo szybciej wyznacza trasę, oraz robi to "z głową". Przykład trasa Warszawa-Villach, i-Go wyznaczył przez Graz czyli autostradą A2, TT zaczął kombinować i wyznacza trasę odrobinę krótszą cześciowo jakimiś bocznymi dróżkami mimo że miał w opcjach wyznaczyć najszybszą. GUI jest ładniejsze niż w TT, ale powiedziałbym że mniej intuicyjne.

A nie masz zaznaczonej opcji omijania platnych drog?
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

« Odpowiedź #177 dnia: Czerwiec 05, 2006, 11:02:42 »
TT nie miał właczonej opcji omijania płatnych dróg i cześć trasy prowadził z Wiednia po autostradach, ale z jakiegoś powodu algorytm wyznaczył fragment trasy z pominieciem autostrady, choć całą trasę da się przejechać po autostradzie, tak jak to właśnie wyznaczył i-Go. Jest to tylko 1 przykład i wcale nie oznacza to że i-GO jest lepszy od TT, ale dla mnie subiektywnie na tej konkretnie trasie robił to lepiej niż TT.

*

Offline lukjod

• 503
« Odpowiedź #178 dnia: Czerwiec 14, 2006, 14:22:54 »
wgralem teraz wersje z 30.05.2006 i dziala niby szybciej,  basemap wyswietla sie jako kula ziemska  w 3d za to mam problem kiedy ktos do mnie dzwoni podczas nawigacji, po zakonczeniu rozmowy pda zostaje na ekranie telefonu i albo sie zawiesza albo bardzo dlugo nie chce z niego wyjsc. Mam soft 2.24 na bazie Cingulara w moim wizardzie. Pytanie: czy ktos ma podobny problem jesli nie to na jakiej wersji softu w wizardzie i na jakiej wersji IGO

« Odpowiedź #179 dnia: Czerwiec 16, 2006, 10:11:34 »
Czy igo pojdzie na MIO 168??  szczegolnie chodzi mi o widok 3D

:oops:  :oops: