i-go Europe 2006 - pierwsze wrazenia

• 351 Odpowiedzi
  • 65919 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #60 dnia: Maj 16, 2006, 16:28:44 »
Ktoś tu pisał już że zrobił kopie i że chodzi ;)
Tylko chodzi o to ze nie wiadomo za bardzo skąd ma program...
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

« Odpowiedź #61 dnia: Maj 16, 2006, 19:25:05 »
Mam pytanie, czy jest taka wersja i-GO żeby można bylo kupić tylko wybrane kraje np: mnie interesuje tylko PL-CZ-SK-HU i Bałkany???no może jeszcze Niemcy. :D

*

Offline marcus

• 761
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #62 dnia: Maj 16, 2006, 19:49:08 »
i-GO można kupić w kilku wersjach,
jako pakiet, czyli zbiór kilku map i wtedy mamy do wybory
- iGO Europe 2006 /w skład wchodzą 26 państw - Andorra, Austria, Belgium, Bosnia and Herzegovina, Croatia, Czech Republic, Denmark, Finland, France, Germany, Hungary, Italy, Luxembourg, Norway, Poland, Portugal, Republic of Ireland, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia (only major roads), Spain, Sweden, Switzerland, The Netherlands, and United Kingdom/
- iGO Western Europe 2006 /w skład wchodzą 18 państw - Andorra, Austria, Belgium, Denmark, Finland, France, Germany, Italy, Luxembourg, Norway, Portugal, Republic of Ireland, San Marino, Spain, Sweden, Switzerland, The Netherlands, and United Kingdom/
- iGO Eastern Europe 2006 /w skład wchodzą 7 państw - Bosnia and Herzegovina, Croatia, Czech Republic, Hungary, Poland, Romania, Slovakia + major roads of Slovenia and 18 Western European countries/

oraz następujące państwa kupowane osobno
- iGO Węgry
- iGO Chorwacja, Bośnia i Hercegowina
- iGO Slowacja
- iGO Rumunia
- iGO Czechy
- iGO Izrael

moje spostrzeżenia po kilku testach
- w Polsce bardzo mało wbudowanych POI, brak np dużych stacji benzynowych tj. BP
- mapy na Polske bardzo podobne do tych znanych z TT 6.45 z małymi poprawkami
- można dodawać POI, nawet fajnie to pomyślane, ale niestety brak ostrzegania o radarach
- polskie tłumacznie, tak jak już zostało to wspomniane, lekko mówiąc wymaga dopracowania
- trzeba się przyzwyczaić do wybierania danego adresu oraz do samego Menu

- widok podczas jazdy dość ciekawy, czarne przesuwające się kreski u góry, informują o zbliżającym się manewrze, opcja ta pojawia się na ok 200m przed manewrem
- czarna strzałka /mrugająca/, informuje w którą stronę następuje manewr
- szybkość działania jest wielkim plusem iGO, zarówno obliczanie trasy, przeliczanie, wybieranie POI trwa błyskawicznie

podsumowując jest to dość ciekawa aplikacji i bardzo rozwojowa, choć wymaga jeszcze dopracowania
wydaje się, że może zawojować rynek, zwłaszcza, żę jako jedyna oferuje dobre mapy europy wschodniej

mam nadzieje, że AM wersje 4 wkrótce ujawni, bo w innym przypadku bedzie miało bardzo ciężko, zwlaszcza, że Navteq ujawnił, że ma pełne pokrycie polski, a i pewno TT podskoczy na przelomie czerwca/lipca do 50%, a może i więcej, choć ja osobiście jeszcze wierzę w AM
----------------------------
the born to be wild

*

Offline barek74

• 384
  • Sprzęt: różnie to bywało, obecnieBB BOLD9900 i Galaxy SIII
« Odpowiedź #63 dnia: Maj 16, 2006, 19:57:06 »
Ale w Polsce kupić się narazie chyba tego produktu nie da?
barek ;-)

« Odpowiedź #64 dnia: Maj 16, 2006, 20:08:28 »
acha, dzięki za wyczerpującą odpowiedż :D .

« Odpowiedź #65 dnia: Maj 16, 2006, 21:59:12 »
Cytat: "RadaRes"
Ktoś tu pisał już że zrobił kopie i że chodzi ;)
Tylko chodzi o to ze nie wiadomo za bardzo skąd ma program...

Kopie zapasową można zrobić z oryginalnej karty na SD 1Gb i chodzi!!! (trzeba tylko wiedzieć jak ) na ile jest to legalne to już sprawa wykonującego tą kopie . inaczej się ma sprawa  rozpowszechnianiem pirata.
Zastanawia mnie jedna sprawa wszyscy piszą ,że sie nie da a większość widziała ten program tylko na screnach...wiec skąd wiedzą że nie?

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #66 dnia: Maj 16, 2006, 21:59:44 »
Widzę że Serbii / Czarnogóry i Macedonii nadal nie ma... Czyli do Grecji trza bedzie jechać na czuja :wink:

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #67 dnia: Maj 16, 2006, 22:48:07 »
Cytat: "piotrekbb"
Zastanawia mnie jedna sprawa wszyscy piszą ,że sie nie da a większość widziała ten program tylko na screnach...wiec skąd wiedzą że nie?

No qrczaki właśnie :) Jeśli tak jest rzeczywiście to wprowadza to mały zamęt jak dla mnie. Jestem nie dość że przed kupieniem pierwszej ( lub pierwszych) map to jeszcze na dokładke pierwszego palmtopa. Traktuje te wszystkie wypowiedzi raczej serio i nie chciałbym żeby ktoś uprawiał gadanine dla gadaniny bo ja wydaje swoje ciężko zarobione pieniążki na te "cuda techniki".
To mówisz pitrekbb że się da. Szczerze zależy mi na tym bo chciałem wgrać jeszcze sporo mp3jek na podróż więc potrzeba mi miejsca na karcie. Wysłałem nawet zapytanie do i-Go czy nie nagraliby mi na większej karcie ale cosik nie spieszą z odpowiedzią. Pytałem też o dystrybutora.... cisza jak na razie. Może mają sporo pracy a i zainteresowanie pewnie też rośnie. Zobaczymy.
Pozdrawiam

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #68 dnia: Maj 16, 2006, 23:19:13 »
Na razie mają nawet problem z dystrybucją w Europie Zachodniej, co jest dla mnie szokujące.

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #69 dnia: Maj 17, 2006, 08:28:26 »
Hej co się stało z postami które tu były !! Problemy jakieś czy administratorom cos nie pasowało ?? !! Czy tylko u mnie zniknęło ??

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #70 dnia: Maj 17, 2006, 10:37:59 »
Pewnie są ... na poprzedniej stronie wątku  :lol:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #71 dnia: Maj 17, 2006, 12:34:40 »
Cytat: "nocny_m"
Pewnie są ... na poprzedniej stronie wątku  :lol:

He no właśnie dałbym głowę że stron w tym wątku było już 5 .... :? Sam co troche piszę w nim i mój post (co najmniej jeden) zniknął  :shock:

*

• 6498
« Odpowiedź #72 dnia: Maj 17, 2006, 12:40:48 »
Ciekawe dlaczego... :?:  :x

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #73 dnia: Maj 17, 2006, 14:11:52 »
Na moje oko (choc moge sie mylic) jest to zupelnie nowy produkt. Poniewaz jednak firmowany jest przez bardzo znana firme na rynku softu do PPC wiec mozna oczekiwac bardzo szybkiej poprawy w tym wzgledzie. Produkt jest bardzo dobry a jesli jeszcze nad nim popracuja odrobine bedzie to pierwsza aplikacja idealna.

Co do backupu to wypadaloby poczytac licencje uzytkownika. Generalnie uzywanie crackow umozliwiajacych uruchomienie programu bez oryginalnego nosnika (oczywiscie jesli taki oryginal posiadamy) jest zupelnie legalne wiec moze okazac sie, ze skorzystanie z poprawionego exeka krazacego po sieci w celu backupu lub chocby zeby wrzucic sobie calosc na SD (z jednym krajem to max 40MB), ktora normalnie mamy w PDA moze sie okazac zupelnie legalne.

« Odpowiedź #74 dnia: Maj 17, 2006, 15:01:20 »
Cytat: "jarekt"
Generalnie uzywanie crackow umozliwiajacych uruchomienie programu bez oryginalnego nosnika (oczywiscie jesli taki oryginal posiadamy) jest zupelnie legalne

Pewnie co prawnik to inna opinia  :evil:
Przeróbka programu przez legalnego licencjonobiorcę na własne potrzeby - tak aby mógł on współdziałać z innymi programami jest - w mojej opinii - dopuszczalna. Jeżeli pod to podciągnąć współdzielenie pamięci masowej, to ...... teoretycznie ujdzie. Zapewniam jednak, że łatwo będzie można znaleźć opinie przeciwne, dlatego nie używałbym słowa: zupełnie.

Zwracam też uwagę, że od takich sformułowań to już tylko krok do tego żebyśmy tu na Forum zaczęli pisać o kopiach, a nie oryginałach softu co bardzo szybko przerodzi się w Forum piractwa. Zatem jeżeli nie pisujemy o kopii AM czy innego softu nawigacyjnego, to umówmy się, że również nie pisujemy o kopiach iGO.  OK ?

Proponuję uznać temat przekopiowywania iGO za zakończony.

*

Offline BoNt3k

• 340
  • Sprzęt: iPHONE 3GS, iPHONE 4, NOKIA N8
« Odpowiedź #75 dnia: Maj 17, 2006, 15:35:25 »
wszyscy maja placone :)

wszyscy sa skorumpowani :)

posty znikaja ze ho ho :)

*

Offline BoNt3k

• 340
« Odpowiedź #76 dnia: Maj 17, 2006, 15:37:03 »
Cytat: "GPS maniak"

gwarantuje Ci, ze program da sie skopiowac na karte 256MB :)
oczywiscei FULL ze wszystkimi mapami wiec nie weim skad oni te 1 GB wzieli..:P

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #77 dnia: Maj 17, 2006, 15:57:34 »
Cytat: "BoNt3k"

To ja czegoś nie rozumiem... Skoro całość mieści się na 250 Mb podczas gdy TT czy DPN zajmują w całości ponad 2 GB to jak to możliwe? Rozumiem że soft można zredukować ale mapę to chyba tylko kosztem jej dokładności?

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
« Odpowiedź #78 dnia: Maj 17, 2006, 15:58:53 »
Może dali większą żeby sobie każdy mógł coś na nią jeszcze dograć.

« Odpowiedź #79 dnia: Maj 17, 2006, 16:31:20 »

Teraz to robisz jaja sobie. 256MB to zajmie ci .... jedna mapa np. niemiec + pliki programu.  Całość zajmuje 980MB.
Jeśli ten program zajmował by 256MB to naprawde byłby super "dokładny" pomyśl ile zajmują mapy. No chyba że masz tylko mape główną  i myślisz ze to cała europa  :)

*

Offline BoNt3k

• 340
« Odpowiedź #80 dnia: Maj 17, 2006, 16:47:48 »
a moze dlatego ? dlaczego ktos skasowal moj post z informacja ze mozna pobrac testowa wersje z sieci ????

dokladnie taka: CEBIT2006.DEMO ?

« Odpowiedź #81 dnia: Maj 17, 2006, 16:56:36 »
Teraz wiadomo dlaczego twoje iGo ma 256MB , ale czad dałeś z tym kodem z cebit :lol:  ciekawe czy stosując go do pełnej wersji bedzie działał. Wtedy pirackie kopie byłyby legalnym demo  :shock:

*

Offline BoNt3k

• 340
« Odpowiedź #82 dnia: Maj 17, 2006, 16:58:50 »

« Odpowiedź #83 dnia: Maj 17, 2006, 17:09:06 »

Prosiłem, żeby wątku kopiowania już nie ciągnąć.
Wszyscy tu są jakoś przekonani, że można skopiować ten soft z karty na kartę, ale póki co nikt jednoznacznie nie napisał (był jeden post, ale autor jakby potem wymiękł) że skopiował oryginalną kartę pamięci z oryginalnym iGO i że zadziałało. Proszę pamiętać, że karty SD i karty pochodne (mini SD mikro SD) mają możliwość wprowadznia pewnych zabezpieczeń z tytułu praw autorskich i ich proste kopiowanie jest niemożliwe. O ile się nie mylę, iGO właśnie ten mechanizm wykorzystuje.

Zatem domniemam, że wszystkie opisy kopiowania dotyczą wersji scrackowanej, dlatego po raz ostatni apeluję o zakończnie dyskusji na ten temat. (kopiowania)

*

Offline BoNt3k

• 340
« Odpowiedź #84 dnia: Maj 17, 2006, 17:19:08 »
mozna kopiowac z ORYGIALU - teraz mozna zakonczyc temat kopiowania...tak tak :) zreszta co to ma za znaczenie..zabezpieczenie w iGO jest zadne...ale to juz problem tworcow programu

*

• 6498
« Odpowiedź #85 dnia: Maj 17, 2006, 17:24:23 »
Problem jest w tym, że pewnie 90% dyskutujących nie widziało oryginału na oczy, a uważa się za eksperta od iGO.

« Odpowiedź #86 dnia: Maj 17, 2006, 17:35:25 »
mozna kopiowac z ORYGIALU - teraz mozna zakonczyc temat kopiowania...tak tak :) zreszta co to ma za znaczenie..zabezpieczenie w iGO jest zadne...ale to juz problem tworcow programu

on ma racje  :lol:  pisałem o tym dawno ale niewierzyliście i to jest chyba powód braku dystrybucji w Polsce może ulepszają zabezpieczenia :?:  teraz to każdy kto ma troche pojęcia może zrobić sobie nawet 100 kart SD z iGO i lecieć z nimi na bazar

« Odpowiedź #87 dnia: Maj 17, 2006, 17:53:05 »
on ma racje  :lol:

Może i ma, ale z jego postów wyraźnie wynika, że on używa jakiejś wersji demontstracyjnej Eastern EU. Zastanów się !! Czy ktoś kto kupił oryginał napisze tak:   ze z pewnego zrodla udalo mi sie tez zdobyc iGO 2006 Eastern Europe w wersji polskiej  :?:
pisałem o tym dawno ale niewierzyliście

Bo najpierw pisałeś że program potrzebuje karty 1 MB. Potem że masz oryginał kupiony na blistrze, a na końcu, że kupiłeś to w ramach handlu wymiennego gdzieś za granicą.

Czyli obydwoje pisujecie w podobnym stylu i zapewne obydwoje nie macie oryginalnej karty.

Owszem jest możliwe, że to działa w taki sposób iż oryginalna karta jest potrzebna wyłącznie przy instalacji softu, a potem może być już kopia. Dopuszczam taką możliwość.

Nie zmienia to jednak mojej prywatnej (być może krzywdzącej) opinii, że ani Ty ani BoNt3k nie piszecie z autopsji o kopiowaniu oryginalnej karty, bo tej nie widzieliście nigdy na oczy  :wink:

Jeżeli się mylę to przepraszam.  :oops:

*

Offline Pilot

• **
  • 127
  • Sprzęt: HTC-P3300; HTC DIAMOND; NAVROAD NR360+AM XL
Karta SD do iGo Europa
« Odpowiedź #88 dnia: Maj 17, 2006, 23:56:44 »
opis karty SD z strony http://www.proline.pl

Szybkie karty SecureDigital (SD) wielkości znaczka pocztowego, dostarczane w komplecie z zabezpieczeniem Cryptographic Security. Firma Kingston Technology wprowadziła na rynek szybkie karty pamięci SecureDigital (SD), najnowszej generacji wysoce pojemnych pamięci wymiennych o niewielkim formacie. Karty SD to najnowsze produkty firmy Kingston uzupełniające jej ciągle wzbogacaną ofertę w dziedzinie pamięci cyfrowych. Karta SD, mimo iż przypomina wielkością znaczek pocztowy i waży zaledwie około dwóch gram, zapewnia prędkość transferu danych nawet do 10 Mb/s.Karta SD wyposażona jest w rozbudowane zabezpieczenie kryptograficzne celem ochrony danych chronionych prawem autorskim i może być używana w najnowszych urządzeniach kompatybilnych ze standardem SD, takich jak urządzenia PDA , cyfrowe aparaty fotograficzne, cyfrowe kamery video oraz odtwarzacze MP3. Karty Hi-Speed SD Kingston umożliwiają transfer danych w pakietach 4-bitowych z prędkością do 10 Mb/s - 5 razy szybciej niż przy użyciu standardowych kart SD (standardowe karty SD umożliwiają transfer danych w porcjach 1 bitowych).

O ile wiem to razem z mapą są trzy gry z PDAMILL.
Po skopiowaniu ich na inną kartę pojawia się komunikat o braku modułu security. Gry działają ale w trybie demo.

« Odpowiedź #89 dnia: Maj 18, 2006, 00:30:14 »
Kolega "Moi" napisał:

"Problem jest w tym, że pewnie 90% dyskutujących nie widziało oryginału na oczy, a uważa się za eksperta od iGO"

i miał stuprocentową rację - przecież to widać i słychać i czuć...

--------------------

Kolega "Pilot" napisał m.in.:

"...O ile wiem to razem z mapą są trzy gry z PDAMILL"

też kawałek racji, bo w ORYGINALNEJ karcie z iGo są cztery gry: Arvale, Flux, Gems2, Solitare.

----------------------