i-go Europe 2006 - pierwsze wrazenia

• 351 Odpowiedzi
  • 65914 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 03, 2006, 11:40:20 »
witam,

W związku z majowym wolnym czasem oraz spotkaniami towarzyskimi przy przysłowiowym grillu, mam okazję bawić się i-go Europe 2006. Wcześniej nie znałem tego produktu, i jest to mój pierwszy kontakt z nim. Myśle, że forum jest dobrym miejscem na wymiane swoich spostrzeżeń :), zaznaczam że nie przejeździłem nim nawet 100 km :) za to pobawiłem się jako produktem solidnie, i będę miał okazję jeszcze prawdopodobnie do soboty. Ale do rzeczy, najpierw które mi się podobają:
- widok izometryczny z aliasingiem i kolorystyką automapy - bardzo fajny,
- program działa z prędkością przyzwoitą (acer n50), tzn. o niebo lepiej niż AM 3.9 szybciej niż AM 3.8, nieco wolniej niż TT 5.21,
- co ciekawe licencja jest "przywiązana" do karty SD z którą sprzedawany jest produkt, i można go zainstalować na kilku urządzeniach, ale uruchomić tylko z tego w którym jest karta SD,
- prędkość wyznaczania tras jest OK,
Najważniejsze czyli mapy:
- Polska jest kupiona od Teleatlasa (co zresztą widać w spisie map) ma oznaczenie 01.2006 i nie znalazłem znaczących różnic pomiędzy nią a TT v645,
- inne mapy w zależności od kraju są od Teleatlasa lub lokalnych dostawców (np. Chorwacja, Słowacja, Słowenia czy Węgry),
- mapy są bardzo małe,

Teraz coś co mi się nie podoba:
/znajomy ma wgrany update z 04.2006/
- brak polskiego języka i lektora (pomimo tego że na stronie taka informacja się znajduje,
- inna logika działania aplikacji niż TT i AM, chociaz bliżej mu chyba do AM, co zmniejsza komfort - ale to jest podejzewam kwestia przyzwyczajenia,
- brak Ulubionych (TT) czy Punktów Użytkownika (AM)!! Owszem jest substytut tego (można założyć swoją kategorię POI - o nazwie ulubione),

jeśli macie pytania, postaram się odpowiedzieć w miarę możliwości,

pozdr
Sebastian

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Re: i-go Europe 2006 - pierwsze wrazenia
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 03, 2006, 14:53:44 »
Cytat: "smiodus"
- Polska jest kupiona od Teleatlasa (co zresztą widać w spisie map) ma oznaczenie 01.2006 i nie znalazłem znaczących różnic pomiędzy nią a TT v645,
- inne mapy w zależności od kraju są od Teleatlasa lub lokalnych dostawców (np. Chorwacja, Słowacja, Słowenia czy Węgry),
- mapy są bardzo małe,

Czy to znaczy, że w Polsce są adresy uliczne w tych samych miastach co w TT 645?
Jak jest w innych krajach z adresami ulicznymi?
Czy to wszystko jest w obrębie mapy Europe 2006?

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 03, 2006, 17:31:22 »
Cytat: "Moi"
1) Czy to znaczy, że w Polsce są adresy uliczne w tych samych miastach co w TT 645?
2) Jak jest w innych krajach z adresami ulicznymi?
3) Czy to wszystko jest w obrębie mapy Europe 2006?

/pozwolilem sobie ponumerowac/
ad. 1. tak mi sie wydaje - nie sprawdzilem wszystkich adresow ale, wawa, 3miasto, krakow oraz charakterystyczne dla v645 wybrzeze (hel, koszalin) sprawdzilem i sa tam nazwy ulic razem z numeracja - ciekawostka mozna wyszukiwac po kodzie pocztowym,
ad. 2. tak, we wszystkich innych krajach te adresy ktore znam osobiscie sa wraz z numeracja i nie sa to tylko miasta typu Bratyslawa czy Zagrzeb, ale rowniez niewielkie dziury z portem albo stokiem narciarskim :), sprawdzilem czechy, slowacje, chorwacje i wegry. Z opini znajomego (wlasciciela softu - mieszka na wegrzech) numeracja wegier jest odpowiednia i nie spotkal sie z problemami.
ad.3 tak, w produkcie kazda mapa jest oddzielnym plikiem, kazdy plik odpowiada chyba za jedno Panstwo (tak mi sie wydaje)

zauwazylem jeszcze jedna ciekawostke, sa w spisie ulice (find by address) ktorych nie ma na mapie,

pozdr
Sebastian

*

• 6498
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 03, 2006, 18:19:33 »
To dwie ostatnie kwestie (ponumeruję już sam :D )::
1. Ile kosztuje (HUF/EUR)?
2. Czy da się już kupić w Polsce?

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 03, 2006, 18:43:55 »
To dwie ostatnie kwestie (ponumeruję już sam :D )::
1. Ile kosztuje (HUF/EUR)?
2. Czy da się już kupić w Polsce?

1. pelna wersja na wegrzech jest do kupienia w okolicach 45-50 000 HUF, jest dostepna wersja eu-zach lub eu-centralna/wschodnia obie w cenie nieco ponad polowe pelnej. Swego czasu byla na mape duza promocja w ichniejszym MediaMarkt.
2. sam chcialbym znac odpowiedz na to pytanie :) a w zasadzie na dwa pytania, gdzie i za ile w Polsce?

z rzeczy ktore mi sie przypomnialy/wyszly po ostatniej jezdzie:
- bluetooth nie wlacza sie sam tak jak w TT :(
- kolorystyka oryginalnej skorki jest dobrana ladnie i gustownie, ale w przy duzym natezeniu swiatla slonecznego jest ona kompletnie nieczytelna,

przydalaby sie bardziej kontrastowa,

pozdr
Sebastian

*

• 6498
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 03, 2006, 19:29:59 »
Dzięki za ciekawą relację.  :D

*

Offline bielowm

• **
  • 215
  • Sprzęt: iPhone4/HTC HD7
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 03, 2006, 19:32:19 »
Tak bardzo ładnie to wygląda tylko cena około 1k PLn jest trochę zabujcza jak na jeden raz.

*

• 6498
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 03, 2006, 19:40:26 »
Jednak jeszcze jedno pytanie, ze dwa miesiące temu, jak korespondowałem z Madziarami nt. iGo, powiedzieli mi, że nie ma możliwości automatycznej zmiany mapy z chwilą przekraczania granicy.
Ale wtedy każdy kraj był na osobnej karcie, a nad Europą dopiero pracowali.
Jak jest teraz? Również trzeba przełączać ręcznie, czy jest routing transgraniczny?

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 03, 2006, 21:00:31 »
Cytat: "bielowm"
Tak bardzo ładnie to wygląda tylko cena około 1k PLn jest trochę zabujcza jak na jeden raz.

nie da sie ukryc, ale ja tam jestem dobrej mysli:
- automapa jeszcze nie dawno kosztowala ~700 PLN a jest tam sama Polska,
- konkurencja na rynku jest coraz wieksza a koszty spadaja (na opracowana mape nanoszone sa jedynie poprawki) - tak mi sie wydaje,
- tomtom, destinator sa juz mocno rozpedzone i nie beda zasypywac gruszek w popiele,

Jednak jeszcze jedno pytanie, ze dwa miesiące temu, jak korespondowałem z Madziarami nt. iGo, powiedzieli mi, że nie ma możliwości automatycznej zmiany mapy z chwilą przekraczania granicy.
Ale wtedy każdy kraj był na osobnej karcie, a nad Europą dopiero pracowali.
Jak jest teraz? Również trzeba przełączać ręcznie, czy jest routing transgraniczny?

wszystkie mapy sa na jednej karcie, routing transgraniczny dziala bardzo dobrze (sprawdzilem), na projekcji trasy (cos na modle tomtomowa) nie bylo problemu z przekraczaniem granic.

pozdr
Sebastian

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 05, 2006, 11:34:31 »
Do "smiodus"

Jest nowszy update z maja 2006.
Jeżeli Twój "znajomy" potrzebuje pliku z językiem polskim i polskim interfejsem to odezwij się do mnie na priva.

Dla wszystkich zainteresowanych:
http://www.i-go.com/download/iGO_2006_SD_User_Manual_UK_v1_09.pdf

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 05, 2006, 11:59:30 »
Nieźle wyglądają te prześwitujące POI, które nie zasłaniają nazw ulic.
Polecam Regulamin forum !!

*

• 6498
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 05, 2006, 12:04:14 »
Na rumuńskich stronach dysrybutora iGO jest coś, co nazywa się iGO Limousine:
http://www.gpsmore.ro/limousine.html

Ciekawe, co to jest - z czym to działa?

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 05, 2006, 12:24:14 »
Wygląda jak antena zewnętrzna GPS+pilot+czytnik karty do podłączenia do wyświetlacza samochodowego. Własnie do rumuńskiej limuzyny ;)

Ciekawe tylko jak zabudować, żeby pilot działał??

*

• 6498
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 05, 2006, 12:46:55 »
Ale ciekawe czy sam wyświetlacz LCD wystarczy, czy musi to być jakiś cały Car PC? Co z funkcjami "dotykowymi"?

BTW - a te nowe Dacie wyglądają całkiem, całkiem. Przynajmniej z daleka... :wink:  :D

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 05, 2006, 12:55:19 »
Car PC to może być ta czarna skrzynka w której siedzi karta, bo za duże to tylko na sam czytnik karty.
Choć może Rumun potrafi też coś zwiększyć poza przyrostem, oczywiście naturalnym, nie sztucznym ;)

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 05, 2006, 13:28:49 »
Cytat: "macznik"
Do "smiodus"

Jest nowszy update z maja 2006.
Jeżeli Twój "znajomy" potrzebuje pliku z językiem polskim i polskim interfejsem to odezwij się do mnie na priva.

Dla wszystkich zainteresowanych:
http://www.i-go.com/download/iGO_2006_SD_User_Manual_UK_v1_09.pdf

mi byl potrzebny bo chcialem porownac jakosc lektora i tlumaczenia do innych produktow, ale sprawa jest chyba nie warta swieczki bo jutro wracaja do siebie a ja rozstaje sie z karta sd i produktem. W kazdym badz razie dziekuje za szczere checi.

pozdr
S

*

• 6498
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 05, 2006, 15:22:13 »
Na rumuńskich stronach dysrybutora iGO jest coś, co nazywa się iGO Limousine:
http://www.gpsmore.ro/limousine.html

A na stronach izraelskiej firmy-matki jest tylko sam ekran:
http://www.navngo.co.il/igo.html

No i uskładaliśmy komplet...  :lol:

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 09, 2006, 09:37:14 »
Tez wlasnie mam okazje pobawic sie ta aplikacja i napewno powinni jeszcze popracowac na polskimi komunikatami , natomiast czas rekalkulacji trasy jest rewelacyjny i nasza AM przy I-go to slimak. Mapa Polski (testowalem tylko na Szczecinie ) jest identyczna jak ta od TT z ver.645)
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

« Odpowiedź #18 dnia: Maj 09, 2006, 14:09:43 »
program jest rewelacyjny !!! poprostu szok używałem różnych ale to jest poprostu dzieło sztuki
co do dokładności Polski to muszą popracować nad miastam ,
Niemcy i Czechy rewelacja !!! dokładniej od destinatora (sprawdzałem)
A ta grafika i obsluga szok.
Program wymaga karty 1gb
dalej niemoge ochłonąć  :shock:

*

Offline tlen

• 27
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 09, 2006, 20:11:04 »
Cytat: "piotrekbb"
program jest rewelacyjny !!! poprostu szok używałem różnych ale to jest poprostu dzieło sztuki
co do dokładności Polski to muszą popracować nad miastam ,
Niemcy i Czechy rewelacja !!! dokładniej od destinatora (sprawdzałem)
A ta grafika i obsluga szok.
Program wymaga karty 1gb
dalej niemoge ochłonąć  :shock:

Aż tak to nie ma się co podniecać  :lol: Taki superdokładny to ten program nie  jest  :roll: Ostatnio jechałem np. koło Jędrzejowa trasą nr 7 a tam co: "route recalculation" - obwodnica nie istnieje  :D Dobrze, że chociaż rakalkulacja trasty jest naprawdę rewelacyjnie szybka - automapa to przy tym ślimak do kwadratu. Ale takie rzeczy się zdarzają nawet i w automapie, jak nasi drogowcy zaskoczą szybkością wykonania paru kilometrów dobrej drogi  :wink: Trafiłem jeszcze np. na rozjazd w numeracj budynków na Słowacji. Okazało się, że moja kwatera była parę domków dalej niż na mapie w programie.  I jescze parę takich tam  8)
Ale ogólne wrażenie mam bardzo pozytywne.

*

• 6498
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 10, 2006, 09:30:22 »
Zamieszczam kilka screenów od PeDeA:

:D

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 10, 2006, 10:00:33 »
Adam, jest tylko tryb mapy czy 3D również??

Możesz podesłać jakiś screen z wyznazoną trasą przez miasto??

Czy jest suwak skali obrazu, bo nie widzę?? Czy to ta mała strzałka w dolnym prawym rogu??

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 10, 2006, 10:09:38 »
Oczywiscie , ze jest tryb 3d :-) , suwak tez jest w opcjach, jesli go potrzebujesz mozesz miec go wyswietlanego po lewej stronie ekranu

« Odpowiedź #23 dnia: Maj 10, 2006, 12:51:06 »
Cytat: "Claude"
Oczywiscie , ze jest tryb 3d :-) , suwak tez jest w opcjach, jesli go potrzebujesz mozesz miec go wyswietlanego po lewej stronie ekranu

widze ze koledzy dysponuja wersja Polska, jak wyglada sprawa polskosci tekstow i jakosci lektora? Osobiscie wole glos kobiecy ale w TT polski glos kobiecy jest niemilosiernie dretwy. Jakie jest wasze odczucie po uzywaniu i-go?

pozdr
Sebastian

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 10, 2006, 13:05:11 »
Jakosc lektora jest taka sobie, jest tylko 1 glos, zenski, meldujacy np. na rondzie ...skrec w trzeci skret... " Oczywscie komunikaty sa zrozumiale ale bywa ze czesc z nich razi ucho. A jesli chodzi o spolszczenie interfejsu to jak narazie nie dopatrzylem sie razacych wpadek. Program bede mial do konca tego tygodnia wiec jeszcze go potestuje

« Odpowiedź #25 dnia: Maj 13, 2006, 15:07:06 »
hmm  :roll:  piraci chyba niezle załatwią iGO... nie w/g mnie nie ma zabezpieczeń  :!:  :!:  :!:

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 13, 2006, 18:29:33 »

- co ciekawe licencja jest "przywiązana" do karty SD z którą sprzedawany jest produkt, i można go zainstalować na kilku urządzeniach, ale uruchomić tylko z tego w którym jest karta SD,

Witam
Jestem początkujący w dziedzinie PDA GPS itd. Dużo czytam na razie, nie używałem nigdy nawigacji. Zamierzam kupić palmtopa i jakąś mape (spodobała mi sie iGO). Potrzebna mi wschodnia Europa.
Mam pytanie: czy to że program jest przypisany do karty oznacza że nie można wgrać dodatkowo innej mapy? Czy może jest na tej karcie jeszcze troche miejsca? A może mapa się zmieści w pamięci wewnętrznej?
Dzięki pozdrawiam Radek.
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

« Odpowiedź #27 dnia: Maj 13, 2006, 19:20:52 »
Cytat: "RadaRes"

Potrzebna mi wschodnia Europa.
Mam pytanie: czy to że program jest przypisany do karty oznacza że nie można wgrać dodatkowo innej mapy? Czy może jest na tej karcie jeszcze troche miejsca? A może mapa się zmieści w pamięci wewnętrznej?
Dzięki pozdrawiam Radek.

hmm takiej sztuki nie probowalem bo bawilem sie wersja na ktorej byly wszystkie dostepne mapy (1GB), ile jest jeszcze miejsca - nie sprawdzalem, czy mapa zmiesci w pamieci wewn? jesli masz 1GB pamieci wewn. nie powinno byc problemu ;-), wersja bez europy zachodniej - jest sprzedawana na karcie 256MB

pozdr
S

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 13, 2006, 19:34:24 »
To pewnie nie da rady. A nie da się tego ustroistwa skopiować na większą kartę? Albo może są urządzenia które mają dwa porty SD:) ?
Jest w każdym bądź razie chyba MIO co ma HDD 2,5GB w razie co ;)
Dzięki
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

« Odpowiedź #29 dnia: Maj 13, 2006, 21:12:04 »
Cytat: "RadaRes"
To pewnie nie da rady.

Na dziś na pewno się nie uda. Mapa jest "przywiązana" do karty. Dlatego  jej skopiowanie na inną kartę i próba użycia - na pewno zakończy się kumunikatem o wadliwym kluczu. (Jeżeli w ogóle program ją zobaczy !)

Zatem mając np. Europę East na jednej karcie i Europę West na innej będziesz musiał na granicy zamienić karty w pockecie. Póki co, jedyne wyjście aby uniknąć tej upierdliwości to kupić pełen pakiet na jednej karcie. Docelowo sytuacja może elegnie zmianie.

Kilka dni temu Moi pisał na ten temat:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=33953