I ja też miałem możliwość pobawienia się iGO. Kilka uwag i jednocześnie odpowiedzi na kwestie postawione z poprzednich postach:
- działa szybko;
- bardzo podobała mi się możliwość pełnej kontroli na widokiem 3D zarówno w trybie mapy jak i kokpitu (zoom i perspektywa);
- bezbłędnie opracowany interfejs (możliwość obługi palcem);
- wiele wodotrysków, m.in.: ostrzeganie o przekroczeniu dozwolonej prędkości (można ustawić zakres tolerancji); automatyczne włączanie trybu nocnego; dynamiczna kontrola głośności (na podstawie szybkości odczytywanej z GPS); tryb bezpieczeństwa (brak możliwości obsługi programu przy prędkościach powyżej 10 km/h);
- faktycznie, nie znalazłem możliwości zapisania wytyczonej trasy;
- podziałka mapy, od której wyświetlają się poszczególne POI jest do ustawienia w opcji "Manage POI"
- bez problemu da się przenieść POI z Automapy do iGO: najpierw konwersja z *.uam do *.ov2 (ttpoi), następnie z *.ov2 do *.kml (POIEdit) i po drobnej edycji (składnia xml) z *.kml do pliku iGO (poiconvert) - wszystkie programy opisywane na forum;
- niestety ikony nadawane poszczególnym grupom POI nie są od razu przypisywane punktom należącym do danej grupy; znaczy to, że jeżeli grupie Suszarki (ponad 3000 punktów w Polsce) przypiszę ikonę w jakiś sposób kojarzącą się z policją, to i tak każdy z punktów w tej kategorii musiałby być osobno wyedytowany w celu modyfikacji ikony;
-
i teraz chyba najważniejsze - nigdzie nie udało mi się znaleźć opcji informowania o POI na trasie (tzn. chciałem powiedzieć ostrzegania
).
Poza dwoma ostatnimi uwagami nie miałem żadnych problemów z programem. Jedynie polskie tłumaczenie interfejsu jest do bani - znacznie łatwiej posługiwać się angielskim.