Dokladnosc map Polski.

• 15 Odpowiedzi
  • 3886 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dokladnosc map Polski.
« dnia: Październik 01, 2006, 02:44:59 »
Jade sobie z iGo ulica sw. Wawrzyńca w Poznaniu w kierunku Niestachowskiej i co widze na ekranie pocketa? :| Jakas czarna drozke po prawej :) Nazywa sie "Kajki". Stoje w korku i zaczynam jej szukac :D No i wkoncu zauwazylem lekko wytarte slady kol w trawie :| :|
Tam jest droga ktorej nie zauwazylem jezdzac tam prawie codziennie!

Tyle na temat dokladnosci map iGo :D :D

Np w Destinatorze tego odcinka ulicy Kajki laczacego tą ulice z ul. Zeromskiego nie ma.... Jest odcinek wczesniejszy ale skrotu juz nie ma :D

Ja tak juz mam i mi to wystarczy zeby uwazac mapy iGo za dokladniejsze od Destinatora :)

Jedyne co jest tragiczne w obu tych programach (w porownaniu do AM) to bardzo kiepska numeracja budynkow... Ostatnio podjezdzam pod dom a iGo kaze jeszcze 150 metrow jechac do mojego numeru :|

Ale i tak iGo lepsze od AM :) Choc czekam na wersje nr 4 :P

*

Offline xpablo

• 1294
Dokladnosc map Polski.
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 01, 2006, 03:56:40 »

Choc czekam na wersje nr 4

Wg niektórych zródeł już niedługo, choć moim zdaniem  marnie i bez rewelacji ...

Witam
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 05, 2006, 15:30:37 »
Powiem Wam szczerze iż z tą dokładnością w mniejszych ( ok 110 000 mieszkańców) miastach to tragedia. Przedewszyskim bardzo mało uliczek bocznych czy osiedlowych. Na głównych się lata fajnie ale jak się wjedzie w jakąś boczna to iGO wariuje i sam nie wie co ma robić.

Dokladnosc map Polski.
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 07, 2006, 10:50:49 »
iGO ma pokrycie 10% Polski?

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
Dokladnosc map Polski.
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 07, 2006, 10:58:00 »
Moze 10 a moze 30, nie mniej uzywanie tego do nawigacji po miastach w Polsce jest nieporozumieniem (no chyba ze ktos np musi dojechac z Okecia do Palacu Kultury)

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
Dokladnosc map Polski.
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 07, 2006, 11:03:55 »
ja nie narzekam. w krk spokojnie mozna jezdzic uzywajac do nawigacji iGO
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline niepokorny666

• **
  • 227
  • Sprzęt: Galaxy SII
Re: Dokladnosc map Polski.
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 23, 2006, 10:43:34 »
Cytat: "Denver87"

Ale i tak iGo lepsze od AM :) Choc czekam na wersje nr 4 :P

Uzywam obu i niby w czym jest lepsze?
Moze szybsze, ma 3D, ale dokladność, komunikaty głosowe do bani.
Pokrycie Polski w IGO na poziomie 25%, mimo, że AM wymaga dopracowania to uwazam,że na Polske oprócz Destinatora jest najlepsza.

*

tramp

Dokladnosc map Polski.
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 23, 2006, 10:53:44 »
nie szybkie tylko 10 x szybsze  :)
nie dokładniejsze tylko przyzwoite za to bez durnowatych skrótów  :)
dokładność  :ok:
nie 3D tylko innowacyjny na skalę światową tryb 3D z dynamicznie zmiennym kątem, wszyskie czołowe nawigacje siadają :))))
jako dodatkowy bonus fantastyczny w długich przelotach autostradowych i nie tylko Overview mode
komunikaty głosowe  :ok:  :ok:  (trzeba sie było uczyć języka i nie spolszczać tego czego się nie spolszcza)

resasumując AM dla grzybiarza, tirowców, miłośników starych volkswagenów :))) oraz poszukiwaczy ulicy Zagubionej w Krośnie Za Górami i Za Lasami :))) a także zwolenników polskiej kinematografii oraz polskiej myśli informatycznej  :P  zaś iGO dla wymagających userów, którzy nie potrzebują durnowatych spolszczeń  :)

wybierz sam do której grupy należysz :))))) (jak ktoś nie dostrzega różnic to automatycznie należy do tej pierwszej)

*

Dżeju

Dokladnosc map Polski.
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 23, 2006, 11:19:08 »
Cytat: "tramp"
nie 3D tylko innowacyjny na skalę światową tryb 3D z dynamicznie zmiennym kątem, wszyskie czołowe nawigacje siadają :))))
jako dodatkowy bonus fantastyczny w długich przelotach autostradowych i nie tylko Overview mode
komunikaty głosowe  :ok:  :ok:  (trzeba sie było uczyć języka i nie spolszczać tego czego się nie spolszcza)

resasumując AM dla grzybiarza, tirowców, miłośników starych volkswagenów :))) oraz poszukiwaczy ulicy Zagubionej w Krośnie Za Górami i Za Lasami :))) a także zwolenników polskiej kinematografii oraz polskiej myśli informatycznej  :P  zaś iGO dla wymagających userów, którzy nie potrzebują durnowatych spolszczeń  :)

wybierz sam do której grupy należysz :))))) (jak ktoś nie dostrzega różnic to automatycznie należy do tej pierwszej)

Oto głos INTELIGENTNEGO Eurotomana  :kill: . Ciekawe co Twój post wnosi do powyższych wypowiedzi  :wkurzony: ? Jednak jest tak głupi, że należało odpowiedzieć - choć głupotę powinno się ignorować >:)  >:)  >:)

*

tramp

Dokladnosc map Polski.
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 23, 2006, 11:35:17 »
zapomniałem :)) AM dla posiadaczy gniota hw6515 :))))

oprócz tego, gdyby tak jednak się przypatrzeć to post wymienia bardzo istotne features'y, o których programistom AM jeszcze się nie przyśniło po iluś tam latach produkcji software'u co naprawdę nie wróży dobrze
w związku z tym post stoi w istotnej opozycji do lekceważącego twierdzenia poprzednika ... a 3D i niby coś tam szybsze

mapy zaś jak to mapy, niedługo będzie update i wtedy to już naprawdę będzie po zawodach :)))

*

Offline niepokorny666

• **
  • 227
  • Sprzęt: Galaxy SII
Dokladnosc map Polski.
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 23, 2006, 12:11:58 »

Pewnie nie uzywałeś wogóle IGO, a do leczenia kompleksów są inne fora.
P.S.
Idem per idem - rebus dla ww. poligloty :D

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
Dokladnosc map Polski.
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 23, 2006, 23:12:10 »
zapomniałem :)) AM dla posiadaczy gniota hw6515 :))))

I-go na tym gniocie sprawdza się o wiele lepiej.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Dokladnosc map Polski.
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 24, 2006, 12:55:21 »

*

Offline malik

• 257
Dokladnosc map Polski.
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 27, 2006, 03:14:01 »
dyskusja troche chyba wam odbiegla od tematu  :P
IMHO igo ma problemy z mapami, czekam na update, ale na dzis sa slabe i niedopracowane - kilka razy musialbym skrecac w pole, a czesto boczna uliczke pokazuje nie w tym miejscu, i jadac badz tu madry czy to juz tu musisz skrecic czy raczej troche dalej. To sa progsy do nawigacji a nie do gry 3d i dobre mapy to najwazniejszy czynnik przy wyborze navi. Choc przyznam ze interface ma piekny, ergonomie pierwsza klasa - tylko ta dokladnosc niestety. Teraz mam TT ktory przy igo wyglada jak z innej epoki, ascetyczny wyglad, brakuje mi niektorych funkcji do ktorych przyzwyczail mnie igo, ale z to sprawuje sie na najnowszych mapach idealnie. Poza tym jest popularniejszy i dzieki temu mam programik (oczywiscie z tego forum) do konwersji poi Am na TT - radary  :))
no i TT jest szybszy od igo.
igo to moja pierwsza navi ale po kilku bledach mialem juz dosc, przestalem poprostu ufac temu programowi, sprobowalem wiec z TT i jestem zadowolony z przesiadki. Zastanawialem sie nad desti 6 ale po wypowiedziach co do jego map i klopotow jakie z tym byly wybralem tt

*

tramp

Dokladnosc map Polski.
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 27, 2006, 10:45:31 »
mapy w iGO to te same mapy co w TT albo lepsze szczególnie dla Europy południowo-wschodniej (a już szczególnie np. takie Węgry, pokryte na poziomie co najmniej 99%)
mapa PL jest póki co na poziomie 6.45 (2006.01), może ciut gorsza

TT zrobił się taki mocny na rynku, że już w tej chwili przebierać między dostawcami map jak w pietruszce, dywersyfikacja pozwala mu na pewno obniżać cenę dostawy a oprócz tego kieruje się być może także aktualnością map. Tak więc w zależności od swojego produktu ma w tej chwili mapy Teleatlas lub Navteq i to jeszcze raz takie, raz takie - można się pogubić.

iGO jako nowy gracza nie stać pewno na wypuszczanie co chwilę update'ów, po prostu nie zebrał z rynku wystarczającej kasy.
W każdym razie ia oczekuję, że nowa mapa PL dociągnie do poziomu najnowszego TT pytanie tylko czy takiego jak mapy 6.5x czy 6.6x. Oprócz tego iGO ma do wyczyszczenia dość poważną niedoróbkę w postaci poważnego traktowania nawet małych odejść od głównych dróg - tam gdzie TT milczy bo po co gadać i jest jasne, że lecimy główną drogą iGO traktuje, że keep left albo keep right, gdzie wiadomo, że kierowca absolutnie nie wjedzie na tą pipidówę (acha ale faktycznie to u nas musi coś nawalać kategoryzacja bo abroad jest ok). Oprócz tego znane jest jego zachowanie na wielopoziomowym rozjazdach, wiaduktach
Nie wiem, gdzie Ci TT szybszy od iGO, znacznie wolniejsza jest w TT zabawa z mapą (co zdecydowana większość programów nawigacyjnych traktuje po macoszemu). W iGO jest naprawdę nowatorski tryb Map. Scrolowanie mapy i zapoznawanie się z geografią jest naprawdę w nim przyjemnością.
Generalnie jeśli coś można powiedzieć o szybkości to tylko to, że iGO jest szybszy od TT pod chyba prawie każdym względem.
W TT przeglądanie mapy jest w dziwacznym trybie Browse map a i nawet nie można przyciskami scrolować (bo przemieszczają one wskaźnik) co jest debilizmem najwyższej klasy (można powiedzieć, że TT jest nastawiony na przesuwanie raz zzoomowanej mapy ale to nie tędy droga bo na tak małym ekranie dla orientacji pierwszoplanową czynnością jest zoomowanie a dopiero potem przesuwanie). Owszem jak mało wymagający user to uzna, że to ok - większość renomowanych nawigacji ma kiepściutką obsługę samej mapy w trybie atlasu a taki np. route 66 prawie w ogóle tego nie potrafi - cóż zrobiono go chyba pod Amerykańców, którzy mają nie myśleć wsiąść do auta, wstukać adres i jechać jak każą :))))
Oprócz tego najnowszy TT mocno klatkuje w trybie landscape.

Tak więc podsumowując nie rozpoznałeś dobrze obu konkurentów i absolutnie nie masz racji, choć faktem jest, że TT jest zawsze solidny zaś iGO ma do wyczyszczenia kilka myków. Oczywiście indywidualne gusta mogą odbiegać :)))
zaś jakbyś się przejechał po Hungary z iGO to byś sie zszokował jak pięknie może hulać nawigacja, po kilkudniowej intensywnej eksploracji nie pamiętam czy zdarzył się choć jeden błąd, zaś pierwszego dnia dociągając w nocy mocno opóźniony do Budy :) z południa częściowo nie autostradami i jechałem ze średnią prędkością, o której wolałbym, żeby się nigdy nie dowiedzieli węgierscy policjanci - zaś iGO pokazywał mi z fantastyczną dokładnościa m. in. kontury miejscowości (każdej, najmniejszej nawet pipidówy), dzięki czemu wiedziałem kiedy zwolnić :)) a dokładnie to tam gdzie się zaczynał w iGO kontur tam przy drodze stała tablica  :); doszło nawet do tego, że szacowałem prędkość do której zwolnić przed zakrętem na podstawie przebiegu drogi w IGO :))))
dodam, że ponieważ mam zawodowe związki z cybernetyką to jak z żadną nawigację szczególnie w Hungary miałem wrażenie, że już bliski jest dzień, w którym moje auto pojedzie samo bez kierowcy :)))

prawda zaś jest taka, że jako nowy produkt na rynku podważył to wszystko co już do tej pory zrobiono bo ma wiele fajnych udogodnień i jest naprawdę przemyślany.
Dla mnie to było wejście smoka, który ma co prawda jeszcze kilka parchów na prawej nodze :))) ale jak się ich pozbędzie to ...
Zaś taki Destinator np., który choć ma jedno superowe rozwiązanie, które bym od nich zapożyczył tj. powiększone na środku ekranu wskazania kierunkowe to choć działa pewnie to może się jednak przy iGO wstydzić niczym ubożuchny krewny

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Dokladnosc map Polski.
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 27, 2006, 12:11:14 »
Jeśli chodzi o dokładnośc map iGO to będzie taka sama jak TT6. Dostali od teleatlasa mapy 200607 (z tego co wyczytałem na PDAmill) mapy mają gotowe, problem jest z funkcą TMC ktora im szfankuje dlatego update się opóźnia