To jest iGo 2006. Można aktualizować - za darmo będziesz miał aktualizację do najnowszej wersji samego programu + nowe (2008) mapy Europy Środkowo-Wschodniej. Mapy Europy Zachodniej zostaną w wersji z 2006 roku, chyba że zapłacisz dodatkowo za ich aktualizację (mało opłacalne). Niestety najnowsza mapa Polski jest od emapy - dużo danych i niezłe pokrycie, ale skopana kategoryzacja, lubi poprowadzić opłotkami.
Oryginał to powinna być karta (miniSD + adapter do normalnego SD) 1GB + instrukcja, kod jest "zaszyty" w programie. Kodem rejestrujesz się na stronie, co daje możliwość ściągnięcia aktualizacji. Program jest przypisany do karty, będzie działał w dowolnym urządzeniu, ale nie da się (legalnymi środkami) skopiować na np. większą kartę.
Czy się opłaca - trudno powiedzieć. Wg. mnie interfejs iGo2006 jest świetny, bardzo intuicyjny i estetyczny - ze wszystkich programów do nawigacji ten obsługuje się najprzyjemniej. Nie ma dużych wymagań, pójdzie też na starszych pocketach z mniejszą pamięcią.
Podstawowe wady to:
po pierwsze ta wersja nie jest już rozwijana, jest jeszcze wsparcie, ale nie wiadmo na jak długo
po drugie - brak możliwości przeniesienia na inną kartę bywa w niektórych sytuacjach problemem
po trzecie - mapa Polski od emapy ze skopaną kategoryzacją dróg
Znam użytkowników, którzy zakupiwszy oryginał używają wersji pirackiej, żeby mieć np. mapę Polski Teleatlasa i możliwość skopiowania na inną kartę (jeżeli Twój pocket ma tylko gniazdo microSD, albo nie ma w ogóle jak Diamond, to legalnie iGo2006 nie wykorzystasz).
Zaletą, poza interfejsem, są bardzo dobre i dokładne mapy krajów Europy Środkowo Wschodniej. Zachód też jest dobry, ale dobry Zachód jest w wielu mapach, a do jeżdżenia np. po Słowacji, Węgrzech, Chorwacji itp. iGo jest jednym z najlepszych produktów.
Trudno powiedzieć coś konkretnie o tej aukcji: jako starszy produkt iGo2006 jest mocno przeceniany i w sklepach bywa po 150-200 zł. Lekki niepokój wzbudza we mnie jedynie to, że widziałem już na allegro kilka aukcji iGo2006 tego użytkownika z tym samym tekstem w opisie "sprzedaję bo mam już inną mapę" - OK przy jednym egzemplarzu, ale wyszukiwanie aukcji pod tym samym tytułem daje 11 wyników (z czego bywało, że kilka na raz). Nie znaczy to, że program jest "trefny", ale IMHO sprzedawca coś kręci.