czego się spodziewać w enginie iGO SE

• 24 Odpowiedzi
  • 4062 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

tramp

« dnia: Listopad 30, 2006, 20:38:38 »
(bardzo ciekawy jest enigmatyczny ostatni wiersz - każdy może podeń :) podciągnąć co by chciał)

- Dead reckoning: When the GPS sign is interrupted (for example in tunnels or at other covered places) the program will continue navigating using the last knows speed and the navigation route till next navigation point , but till maximum 10 minutes.
- Smart keyboard: when searching for addresses you can only press the next possible characters, the rest are inactive and greyed.
- Totally reworked GPS handling, new set up possibilities Not all PDA supports this function! (for example Asus 632/636)
- Taking into account the TMC data in route calculation (TMC receiver is needed for using it, in some countries the TMC service is not available.).
- Speed cameras: using road safety cameras, which can be created in iGO, but txt and kmz format files can also be used.
- Directly dialling from the POI telephone numbers (only on supported devices)
- Starting to navigate from Outlook Contacts program
- Contacts with addresses in Outlook can be seen as own POI-s/Imported category (if the address was filled correctly)
- Carpool lane handling (at the moment it can be used only in the USA).
- Refurbished address handling (It was extended with the feature named: “searching house number in all streets in the list”).
- Enhanced routing.
- Enhanced avoid function
- Better voice command fitting to the situation
- Faster map display (jeszcze szybsze ?? !!!)
- In 3D mode the tilt of the map is changing with the zoom level.
- More supported devices (Also old devices)
- The sorting of list of track has changed, the more recent tracks are on the top.
- The automatic position and intelligent zooming restore does not effect the map view mode
- A pile of important but not visible modification

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 30, 2006, 21:53:15 »
a mozesz jasniej?
ISTQB Certified Tester

*

Offline wyszynski

• 30
  • Sprzęt: ASUS 730W
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 30, 2006, 23:09:05 »
Brawo tramp. Jak zwykle - krótko, zwięźle i jasno. Wszyscy rozumiemy o co chodzi. :D

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 30, 2006, 23:30:47 »
In 3D mode the tilt of the map is changing with the zoom level ---> ciekawa funkcja. oby "Better voice command fitting to the situation" rzeczywiscie stalo sie faktem
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 01, 2006, 01:06:03 »
A nie można tak po naszemu pełnym zdaniem o co chodzi...?

Pozdr
ISTQB Certified Tester

*

tramp

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 01, 2006, 07:44:40 »
Piotrze sugerujesz, że mam się zająć tłumaczeniem na potrzeby pdaclub ?
Wybacz ale czasowo nie dałbym rady, nie testuję nawet bety lecz opieram się na innych userach czekając na gotowca :))))

może choć jakąć pochwałę, że to tu wkleiłem  :P

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 01, 2006, 08:48:26 »
ale zobacz, 1/3 zdania po angielski, 1/3 po polsku i znów 1/3 po angielsku..... ale do rzeczy: przecież w dotychczasowej wersji pochylenie zmieniało się jak zmieniał się zoom przy dojezdzaniu do miejsca manewru....!
A co się tyczy komend to nic mi na ten temat nie wiadomo, to co jest na serwerze i-go z datą 28.XI nie odbiega od tego co było dotychczas- te same błedy.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

tramp

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 01, 2006, 08:57:53 »
nie wiem gdzie masz jakieś 1/3 tu 1/3 tam

wkleiłem nowe features'y opatrzyłem naszym komentarzem od góry a następnie dodałem za jedną cechą komentarz w swojskim języku
aby całość była swojska musiałbym ją przetłumaczyć natomiast drugie rozwiązanie to na przyszłość dopiszę komentarze EN abyście się nie czepiali

komendy głosowe tłumaczę Wam jeszcze raz są znacznie lepsze EN od PL w każdej nawigacji, po prostu PL ze swoją deklinację itp. itd się do niczego nie nadaje  :)  ja zaś często wtrącam EN bo są znacznie krótsze słowa i mniej trzeba pisać
to jest tak jak angielski i polski windows ze swojsko brzmiącymi potwierdź, zaniechaj itp itd
ja tam mam ustawione wszystko EN w każdej nawigacji i baaaardzo sobie chwalę a EN iGO nie ustępuje ani o włos EN np. TTN

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 01, 2006, 09:41:05 »
Ojej.... niepotrzebnie się tak przejąłeś  :(
Ja po przeczytaniu tamtego byłem lekko zdezorientowany.... co by nie mówić Polski to masz jezyk i wiekszość z nas mysli po polsku... ale tam, nie ma co się przejmować....
A w temacie zoomowania co myslisz o mojej odpowiedzi?

Pozdr
ISTQB Certified Tester

*

tramp

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 01, 2006, 10:45:33 »
w ogólności Twoje komentarze wykazują jeszcze niestety sporo chorób wieku dziecięcego  :)
w praktyce zaś akurat co do tego nie wiem co autor (producent) miał na myśli (bo funkcja niby jest ale może nie o to lata) więc nie będę analizował bo po co, trzeba poczekać
ogólnie autorzy akurat tego programu wykazują się tak dobrym pomyślunkiem, że im zawierzam
dywagacje co dlaczego po co a może inaczej by to ... pozostawię innym  :)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 01, 2006, 11:20:44 »
Cytat: "tramp"
w ogólności Twoje komentarze wykazują jeszcze niestety sporo chorób wieku dziecięcego  :)

Nie za bardzo wiem co masz na mysli, czy traktować to jako wraży atak :)  czy z przymróżeniem oka. Jesli chodzi o internet to ja akurat pracuję w miejscu (sektor R&D) w którym mam doczynienia z internetem niemal od poczatku (przynajmniej w Polsce) a więc od 11 lat. Co do moich wypowiedzi i komentarzy w innym watku to zdenerwuje mnie to że czasami na pytanie człowieka odpowiada się zdawkowo, zbywa pisząc żargonem internetowym a na końcu z góry zaatakowano czlowieka i choć ja zrozumiałem o co chodzi to nie każdy musi zrozumieć takie odpowiedzi. Forum powinno być kopalnią wiedzy i dlatego odpowiedzi na zadane pytania powinny być wyczerpujące i zrozumiałe.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem moje intencje i będzie miło bo nie chciałem się czepiać  :)

w praktyce zaś akurat co do tego nie wiem co autor (producent) miał na myśli (bo funkcja niby jest ale może nie o to lata) więc nie będę analizował bo po co, trzeba poczekać
ogólnie autorzy akurat tego programu wykazują się tak dobrym pomyślunkiem, że im zawierzam
dywagacje co dlaczego po co a może inaczej by to ... pozostawię innym  :)

Ja też bardzo czekam na aktualizacją a przede wszystkim na aktualizację mapy Polski. Sam z resztą jestem w kontakcie z dystrybutorem tej aplikacji na Polskę i przesyłam mu informacje o błędach, które zaobserwowałem. Testuję teraz bete iGO 2006SE i widze duży postęp zwłaszcza w zakresie powajawienia się opcji radarów. Brakiem jest brak wyboru szczegółowości mapy.... ale wiadomo, coś za coś  ;)

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

tramp

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 01, 2006, 11:27:15 »
to było z przymrużeniem  :)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 01, 2006, 12:34:02 »
:)

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 01, 2006, 13:44:56 »
Cytat: "piotr.lutynski"
Testuję teraz bete iGO 2006SE i widze duży postęp zwłaszcza w zakresie powajawienia się opcji radarów. Brakiem jest brak wyboru szczegółowości mapy

Tylko te radary na plus?
No to kicha, bo to już było w wersji mix Igo/Miomap.
A z tą szczegółowością to o co biega?

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 01, 2006, 14:59:21 »
Nie wiem, podejrzewam, że dotyczy to wewnętrznych algorytmów aplikacji ale o tym wie pewnie najlepiej producent ......
Co do radarów to wiesz, mio to mio a iGO to iGo choc to aplikacje siostrzane.  Zresztą nawet w MIO pojawiło się to stosunkowo nie dawno. Poza tym w obu aplikacjach jest stosowany troche inny format tego pliku. Rzeczywiście w iGo tego brakowało. Mi brakuje jeszcze zapisywanie trasy do pliku - to co jest w AM.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 01, 2006, 15:06:57 »
Nie wiem, podejrzewam, że dotyczy to wewnętrznych algorytmów aplikacji ale o tym wie pewnie najlepiej producent ......
Co do radarów to wiesz, mio to mio a iGO to iGo choc to aplikacje siostrzane.  

Na tyle siostrzane że mówię o ich mieszaninie, a nie o mio jako takim.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 01, 2006, 16:18:14 »
Cytat: "Cavallino"

Ale różnice są bo producent na stronie iGO zabrania mieszania aktualizacji...

Pozdr
ISTQB Certified Tester

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 01, 2006, 16:27:33 »

Ale różnice są bo producent na stronie iGO zabrania mieszania aktualizacji...

Pozdr

Różnice są - w wersjach.
MioMap 3.x był wersją pośrednią pomiędzy I-go2006 a I-go2006SE.
Nie sądzę żeby był dalej rozwijany OSOBNO.
Raczej będzie aktualizacja do jakiejś wersji wspólnej.

*

kichu1979

« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 01, 2006, 17:14:25 »
komendy głosowe tłumaczę Wam jeszcze raz są znacznie lepsze EN od PL w każdej nawigacji, po prostu PL ze swoją deklinację itp. itd się do niczego nie nadaje  :)

Hm... wszystkie zmiany zapowiadaja sie super :) Natomiast co do komend glosowych, to moze niech je po prostu poprawia i zrobia dobrze :) Bo co z tego ze po angielsku sa super, jak po polsku babka czasami mowi "jedz 20 kilometry prosto" :)

*

tramp

« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 01, 2006, 18:46:09 »
Różnice są - w wersjach.

A SKĄDŚ TY WYCIĄGNĄŁ takie informacje, na Boga SKĄD  :?:

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 02, 2006, 09:46:18 »
Różnice są - w wersjach.

A SKĄDŚ TY WYCIĄGNĄŁ takie informacje, na Boga SKĄD  :?:

A co, masz inne?
To domysły, a nie informacje.

*

Offline lukjod

• 503
  • Sprzęt: touch HD 2
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 04, 2006, 10:44:54 »
Miomap oraz IGO beda rozwijane dalej osobno, sa niewielkie roznice w samym sofcie, oraz w gui, mapy sa identyczne. IGO wersja finalna ma sie pojawic tuz przed swietami i prawdobodobnie zmieni nazwe na Igo2007
moje palmtopy: MDA1 -> MDA2 -> MDA3 -> Wizard -> Hermes -> Kaiser -> Raphael -> Blackstone -> Leo

*

Offline renmar

• **
  • 108
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 04, 2006, 16:28:04 »
no to chyba byliby nie fair w stosunku do posiadaczy igo 2006 - przeciez zapowiadali im w tym roku wersje SE  :P

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 04, 2006, 21:13:26 »
Cytat: "lukjod"
Miomap oraz IGO beda rozwijane dalej osobno, sa niewielkie roznice w samym sofcie, oraz w gui, mapy sa identyczne. IGO wersja finalna ma sie pojawic tuz przed swietami i prawdobodobnie zmieni nazwe na Igo2007

na 100% będzie to wersja 2006SE - sami powiedzieli na pda mill że będzie to UPDATE (czyt. uaktualnienie) a nie UPGRADE (czyt. całkowicie nowa wersja softu)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 07, 2006, 14:45:49 »
Cytat: "kichu1979"

Natomiast co do komend glosowych, to moze niech je po prostu poprawia i zrobia dobrze :) Bo co z tego ze po angielsku sa super, jak po polsku babka czasami mowi "jedz 20 kilometry prosto" :)

chyba z komendami nic się nie da zrobić bowiem:
W angielskim masz:
kilometer i kilometers
w polskim jest:
kilometr (np 1 kilometr); kilometra (np 1,5 likometra), kilometry np 2-4 kilometry, kilometrów dla 5-21...itp.
Polskie komendy sa przypisane do angielskich a program został napisany pod jezyk angielski i wobec tego obawiam się , że nie da się tak zrobić by w naszym jezyku było poprawnie.... przynajmniej takimi nakładami.
Sam stworzyłem polską wersję  jezykową korzystając z syntezera mowy IVO  na www.ivo.pl.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester