Denerwuje Cię złe spasowanie klapki Spicy ? Jest proste rozwiązanie :)

• 20 Odpowiedzi
  • 5785 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Postanowilem napisac ten wątek, poniewaz z tego co zauwazylem w wypowiedziach uzytkownikow Spicy, nie tylko ja narzekam na spasowanie tylnej klapki. Na szczescie jest na to proste rozwiazanie :)

Co potrzebujemy ?

1) Kawalek czarnej, gumowej tasmy, uzywam jej do zaizolowania koncowek kabli, podobna do tasmy wulkanizacyjnej. Z jednej strony goła guma, z drugiej jakies zabezpieczenie, ktore normalnie sie zrywa, ale my je zostawimy, poniewaz sama guma przykleja sie do baterii, a my tego nie chcemy :)
2) Kawalek tasmy dwustronnej, zeby jakos to przymocowac do klapki
3) Nożyczki :)

Co robimy teraz, to wlasciwie najlepiej pokaza fotki. Wycinami dwa male kawaleczki gumowej tasmy, z jednej strony (tej od strony gumy) najlejamy kawalek tasmy dwustronnej, zeby to sie trzymalo klapki, a na drugiej zostawiamy material izolacyjny, bo jak go oderwiemy, to do samej gumy przykleja sie bateria. Tak przygotowany zestawik naklejamy na klapke tak jak to zrobilem na fotkach. Na klapce jest nawet delikatne wyżłobienie na baterie, wiec nie bedzie problemu, ale nie nalezy go wypelniac dokladnie, raczej po bokach zostawic troche miejsca, tak jak to widac na fotkach.

I to wlasciwie na tyle. Tego typu tasma nadaje sie idealnie, bo po pierwsze jest elastyczna, "gumiasta", wiec dobrze sie dopasowuje, a po drugie, po jednej stronie ma fajna izolacje, dzieki ktorej mozemy byc spokojni, bo bateria sie do tego nie przyklei nawet pod wplywem temperatury. Dzieki temu zabiegowi, klapka pasuje idealnie, juz nic nie lata, nie trzeszczy itp.

WAŻNE !!!

Oczywiscie po zrobieniu tego zabiegu, radze przez jakis czas skontrolowac co sie dzieje pod klapka, czy nic sie nie przykleilo itp. Ogolnie lepiej dmuchac na zimne, ja u siebie to zrobilem i smiga az milo, ale wystarczy ze ktos wezme jakis inny typ tasmy i nie wiadomo czy cos tam sie dziac nie bedzie, tak ze lepiej to sprawdzic przez pierwszy okres uzytkowania. O tym, ze nie biore odpowiedzialnosci za wszelkie uszkodzenia blablabla nie musze chyba wspominac ;)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2010, 10:41:07 wysłana przez DziubekR6 »

*

Offline pHarel

• 468
  • Sprzęt: iPhone 4S / iPhone 5S 32GB / MacBook Air 13
Odp: Denerwuje Cię złe spasowanie klapki Spicy ? Jest proste rozwiązanie :)
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 01, 2010, 18:28:06 »
Pierwszy raz czytam o takim problemie.. mi klapka pasuje idealnie.
Jakieś tam>Hermes>K750>K800>TOSHIBA G900>Diament>i900 Omnia>HTC G1>I900 Omnia>I5700>SGS II>ZTE Blade>Milestone>SGS III > Dell X51 / iPAQ 4100 / iPhone 4S /iPhone 5S 32GB / MacBook Air 13,3 mid 2013 / ATV3

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 01, 2010, 21:32:36 »
A jak dlugo masz Spice? :P
U mnie pomogl rownie banalny sposob- po prosu oderwalem dwie "zolte karteczki" samo przylepne i je przykleilem tam gdzie kolega autor tasme. Efekt taki sam :)

*

Offline maryush

• 1847
    • http://maryush.pdaclub.pl/
  • Sprzęt: i5700, HTC TyTN, FS LOOX 720, Palm III
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 02, 2010, 09:25:04 »
hmmm to ciekawe co piszecie - u mnie klapka trzyma jak glupia, zeby ja zdjac to trzeba niezle sily wlozyc, a bardzo czesto zdejmuje - sa dni ze nawet kilka razy...

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 02, 2010, 10:02:03 »
u mnie też klapka ciężko się zdejmuje i przypuszczam że prędzej trzaśnie przy podważaniu niż zacznie latać
a co do pytania 'jak długo' to w innym wątku ktoś pisał że już po tygodniu odczuł luzy, więc chyba nie trzeba jakoś specjalnie długo jej katować

*

Offline pHarel

• 468
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 02, 2010, 10:08:37 »
Spice mam chyba od tygodnia, a kupiona była na początku marca w erze, też zdejmuję czasami parę razy dziennie klapkę. Fakt faktem że czasami to trzeba się namęczyć żeby zeszła.
Jakieś tam>Hermes>K750>K800>TOSHIBA G900>Diament>i900 Omnia>HTC G1>I900 Omnia>I5700>SGS II>ZTE Blade>Milestone>SGS III > Dell X51 / iPAQ 4100 / iPhone 4S /iPhone 5S 32GB / MacBook Air 13,3 mid 2013 / ATV3

*

notosiup

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 02, 2010, 10:09:33 »
Używałem spicy przez ok 3 miesiące i żadnych luzów nie było. Klapkę zdejmowałem wiele razy.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 02, 2010, 10:50:50 »
U mnie również ciężko ją podnieść, a zdejmowałem ją ok. 50 razy
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 02, 2010, 12:47:02 »
No, u mnie luzow nie ma ale skrzypi jak nie ma nic podlozone... a po tiuningu idealnie :)

*

Offline Ralf63

• 464
  • Sprzęt: HTC Desire Z
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 02, 2010, 13:28:32 »
I teraz będziemy się licytować kto ile razy zdejmuje klapkę.... ;/
HTC Desire Z 2.3.4 + 8 GB
iPhone 3GS 32 GB

*

Offline Plichu

• 29
    • Wszystko i nic
  • Sprzęt: LG Swift 2X
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 07, 2010, 08:15:35 »
Nie można użyć zwykłej taśmy izolacyjnej (np. 2 warstw jeśli jedna będzie za mało)?

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 07, 2010, 20:55:03 »
Mozna, sposobow jest wiele :)

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 08, 2010, 16:50:58 »
Albo macie jakies wyjatkowe szczescie, albo mamy odmienna definicje dobrego spasowania telefonu :) Dzisiaj spotkalem kumpla, ktore tez ma Spice i u niego bylo IDENTYCZNE slabe spasowanie tylnej klapki. Albo wyszla jakas taka felerna seria, albo jak juz mowilem, roznie podchodzimy do kwestii dobrego spasowania, bo ja to jestem naprawde pedantyczny (nie mylic z pedalem ;) ).

*

Offline maryush

• 1847
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 08, 2010, 18:13:37 »
No dobra to teraz pytanie zasadnicze - na klapce ma napis with Google? czy nie ma? to moze po tym ustalimy jaka jest roznica - bo podobno nowe Spice maja taki napis na "plecach" (jeszcze sam osobiscie nie widzialem) i moze to byc jakis wyznacznik (moja nie ma)

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 08, 2010, 19:19:49 »
No dobra to teraz pytanie zasadnicze - na klapce ma napis with Google? czy nie ma? to moze po tym ustalimy jaka jest roznica - bo podobno nowe Spice maja taki napis na "plecach" (jeszcze sam osobiscie nie widzialem) i moze to byc jakis wyznacznik (moja nie ma)

Moja ma, mojego kumpla tez ma.

*

Offline maryush

• 1847
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 08, 2010, 23:40:32 »
no to wszystko jasne, seria z with Google ma slabsze plecki niz pierwsza seriia spic gdzie mozna paznokcie polamac zdejmujac je...

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 09, 2010, 14:26:47 »
Moje obie nie mialy i w obu klapka trzeszczala bez podlozenie czegos pod nia.

*

Offline pHarel

• 468
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 09, 2010, 14:42:11 »
Moja też nie ma napisu i trzyma jakby była przyklejona :P  Odnośnie tej taśmy.. nie lepiej kawałek kartki dać? przynajmniej się nie roztopi itd.

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 09, 2010, 14:48:28 »
no to wszystko jasne, seria z with Google ma slabsze plecki niz pierwsza seriia spic gdzie mozna paznokcie polamac zdejmujac je...

Mam przy tej okazji swoje przemyslenia co do taktyki Samsunga. To juz ktorys raz, jak pierwsze serie jakiegos nowego modelu sa lepiej wykonane i mozliwe, ze zastosowano lepszy sprzet, niz w pozniejszych modelach. Cos podobnego bylo z Avila. Ja kupilem praktycznie na poczatku, a mojej matce kupilem rok pozniej. Gdy porownalem oba ekrany, to sie nadziwic nie moglem. W mojej Avili z poczatku produkcji, ekran na jasnosci 3/5 dawal lepiej jak u matki na 5/5, na dodatek moj mial lepsza czern i duzo lepsza biel. Teraz znowu Spica, gdzie pierwsze modele maja lepsze spasowanie niz pozniejsze. Pewnie robia na poczatku dokladniej, co by wyrobic opinie o doskonalej jakosci wykonania, a pozniej to juz laga. Zawsze to pare zlotych zaoszczedzone na kontroli jakosci... Dokladnie to samo spotkalem jeszcze w jednym modelu, ale juz nie pamietam ktory to byl, chyba U900.

EDIT:

@UP

Mozna dac cokolwiek, ale ja dalem akurat ta tasme, bo jest gumowa, wiec bardzo dobrze sie "ułoży" i dobrze dopasuje. Nie roztopi sie, bo jest pokryta izolacja, ktora normalnei sie sciaga, ale ja zostawilem, wlasnie jako zabezpieczenie. Trzyma sie super.

*

Offline maryush

• 1847
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 17, 2010, 11:50:43 »
ok info z pierwszej reki (czytac mojej):
ostatnio mialem do czynienia z dwoma nowymi egzemplarzami Spicy - mowie o zestawach z dwoma kolorami pleckow - czarna z napisem with Google jest z zupelnie inego tworzywa niz czarna bez napisu - jest to tworzywo duzo bardziej elastyczne, klapka przy zakladaniu o wiele ciszej "pstryka" zaczepami, jest mieksza, bardziej sie ugina pod naciskiem, ogolnie taka jakas delikatniejsza sie wydaje, druga klapka ktora jest w zestawie jest prawdopodobnie z tego samego tworzywa co w pierwszej serii I5700 bez napisu with Google - podobna sztywnosc, zdjecie jej jest problematyczne, podobnie ciezko zaskakuja zaczepy - znajomy ktory przybyl z tymi telefonami potwierdzil moje odczucia - ze klapka bez napisu (czy to czarna czy czerwona) jest duzo sztywniejsza od tej z napisem.

Mysle ze to rozwiewa wszelkie watpliwosci i zakonczy dyskusje :)

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 20, 2010, 12:41:52 »
jeszcze co do różniących się klapek
biała klapka jest inna niż czarna co mi dopiero uświadomili użytkownicy czarnej wersji :D
nie jest gładka i matowa jakby gumowa, tylko z błyszczącego plastiku z takimi hmmm wypustkami na tylnej ściance
mam Spicę z pierwszej serii z jedną klapką (potem dodawali jeszcze drugą zieloną - nie wiem jak tamte)
moja klapka jest sztywna i idealnie spasowana, bez napisu with Google