SamdroidMod v 1.0.3

• 49 Odpowiedzi
  • 17088 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: SamdroidMod v 1.0.3
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpień 01, 2010, 18:23:16 »
Czystej opcji "Format" tam nie widze, wiec rozumiem, ze masz na mysli "Wipe" wszystkie lacznie z Dalvik Cashe ?

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpień 01, 2010, 21:35:18 »
Nie. Mam na mysli formatowanie partycji karty pamieci. Wejdz w partycjonowanie, tam z tego co pamietam jest opcja formatu(no chyba, ze to jest dopiero w nowym recovery). I nie ma czegos takiego jak Dalvik Cashe :P

« Odpowiedź #32 dnia: Sierpień 01, 2010, 22:50:20 »
Siedze juz na SamdroidModzie, wiec pojawia sie nowa porcja pytan :)

1) W opcjach Apps2sd sa dwie do zaznaczenia - "Enable Apps2sd" - no to raczej oczywiste. Ale jest i druga "Move dalvik-cache to SD". No i tu pojawia sie pytanie, czy bedzie jesli zaznacze pierwsza, a "Move dalvik" nie ?? App bedzie wlaczony, ale telefon i tak bedzie wstawial programy na swoja pamiec, czy jak ?
2) Przy okazji, to czy na tym modzie nie ma juz takiej fajkej ikonki "Przełączniki", gdize moglem sobie GPSy, Wifi itd. raz dwa wylaczac ? :) (i nie chodzi mi tu o ten widget z LauncheraPro, byl taki czerwony przycisk chyba w Androidzie)
3) No i trzecia sprawa, to gdzie moge sprawdzic czy to " SamdroidMod update ze sterownikami graficznymi" cos poprawilo ? Bo sam system chodzi praktycznie tak samo na LauncherzePro, zarowno przed istalacja tych sterow, jak i po. To trzeba moze gdzies jeszcze w systemie wlaczyc ? Z tego co widze, to Linpack podskoczyl z 3MFLOPS na 4,6MFOPS, ale jakos nie przynioslo to praktycznie zadnego efektu, no i myslalem, ze to program to mierzenia mocy procka, a tu niby stery od grafy. Czy jest teraz jeszcze sens instalowac "ARM11-DVM" ? Bo on niby tez dawal do 4,6MFOPS moc.

Zreszta powiem szczerze, ze nie widze roznicy miedzy tym SamroidModem, a zwyklym Androidem 2.1 jesli o szybkosc dzialania chodzi. Jest jak dla mnie tak samo, czyli (na LauncherPro oczywiscie) niby plynnie, niby ok, ale jednak jakies takie przycinki sa normalnoscia, co troche denerwuje. Widac, ze sprzet potrafi, ale sie czyms "dławi". Najwiekszym nieporozumieniem sa dla mnie te "Animowane tapety" z SamdroidModa. Przeciez to muli okropnie, a ta Galaktyka, to juz w ogole 1FPS, albo i gorzej.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2010, 23:29:24 wysłana przez DziubekR6 »

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpień 01, 2010, 23:50:33 »
1. Bedzie, ale beda to bardzo male ilosci. Generalnie lepiej trzymac dalvika na karcie jesli chcesz oszczedzac pamiec.
2. Przelaczniki mozesz sobie dogotowac z poziomu kuchni sadroidmoda(po prostu zostaw reszte pol pusta i without base package, nic Ci sie nie skasuje a tylko owe przelaczniki dogra). Instalujesz to z poziomu recovery.
3. Ja sterowniki dogrywalem jako update, nastepnie przerzucilem sie na JIT-a z tymi sterownikami. Linki dawalem tu na forum, w tym temacie takze(do samych sterow). Instalujesz je z poziomu recovery. Wgrac raczej warto, no chyba, ze tylko wynik w linpacku Cie interesuje a nie widoczna szybkosc/plynnosc urzadzenia.
Tapet tych o ktorych piszesz nie uzywam, za to przy przejsciach nie mam problemow z przycinkami. Linpack 8-9 mflops.

*

Offline swistak87

• 345
  • Sprzęt: Motorola Milestone
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpień 02, 2010, 23:28:54 »
Ma ktoś "Przełączniki" w wersji .apk?
Pozdrawiam,
Świstak

*

Offline maryush

• 1847
    • http://maryush.pdaclub.pl/
  • Sprzęt: i5700, HTC TyTN, FS LOOX 720, Palm III
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpień 03, 2010, 00:18:39 »
Przeciez wystarczy w "kuchence" zaznaczyc bez kernela i calej reszty i masz zip'a z Switchers.apk...

« Odpowiedź #36 dnia: Sierpień 05, 2010, 13:25:07 »
Po paru dniach uzytkowania SamdroidModa, moge go smialo polecic. Jednak dziala to wszystko sprawniej, zauwazalnie szybciej. Zdarzaja sie niestety ciagle "przyciecia" przy przewijaniu w menu, kontaktach, czy galerii, ale moze i to zostanie poprawione jak ktos juz stery grafy zrobi. Tak czy siak sam telefon dziala szybciej i jak narazie w pelni stabilnie. Jestem zadowolony i polecam tego moda :)

*

notosiup

« Odpowiedź #37 dnia: Sierpień 05, 2010, 14:09:44 »
Mi rom zrobiony w samdroid kitchen działa znacznie lepiej. LK2.07, launcher pro. Bez podkręcania procesora, bez jit'a chodzi zauważalnie szybciej, bez jakichkolwiek przycięć i zastanowień. Wszystko wczytuje się szybciej.

*

Offline zuli007

• **
  • 179
  • Milestone+X8
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpień 05, 2010, 15:40:28 »
Z tego procesora raczej nie ma szans wycisnąc więcej niż 800 MHz, zreszta do dzisiaj nikomu się nie udało ruszyć zegar choć o 1 MHz w górę. Jedyna stabilna modyfikacja to DVM (~5M linpack) i te lekko ulepszone sterowniki grafiki. U mnie samodroid + jakikolwiek JIT działa bardzo niestabilnie. 

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpień 05, 2010, 19:06:15 »
Ja wyciągnąłem ponad 8 a 7 MFLOPS to standard. Na tej konfiguracji, którą mam działa stabilnie chociaż czasami się zrestartuje. 
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #40 dnia: Sierpień 05, 2010, 21:50:36 »
Mi rom zrobiony w samdroid kitchen działa znacznie lepiej. LK2.07, launcher pro. Bez podkręcania procesora, bez jit'a chodzi zauważalnie szybciej, bez jakichkolwiek przycięć i zastanowień. Wszystko wczytuje się szybciej.

A dalbys rade taki spreparowany pliczek przeslac ? :) Ja mam w Lin 4,6MFOPS, napewno chodzi duzo lepiej niz standard Android, ale niestety przyciecia sie zdarzaja, jest to tym bardziej denerwujace, bo widac ze sprzet potrafi, leci przewijanie super plynnie, a tu nagle trach trach i znowu plynnie.

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpień 06, 2010, 01:37:44 »
U mnie samodroid + jakikolwiek JIT działa bardzo niestabilnie.
Widac Spica Spicy nierowna, zupelnie jak z Universalem to bylo. U mnie nie ma problemow ze stabilnoscia, linpack: ~8-9 mflops. Ogolnie smiga szybciutko, jedyne co to z jakiegos powodu zaczela mi sie wolniej otwierac aplikacja od sms, ale przypuszczam, ze to cos troche moja wina.

*

notosiup

« Odpowiedź #42 dnia: Sierpień 06, 2010, 07:25:03 »
A dalbys rade taki spreparowany pliczek przeslac ? :) Ja mam w Lin 4,6MFOPS, napewno chodzi duzo lepiej niz standard Android, ale niestety przyciecia sie zdarzaja, jest to tym bardziej denerwujace, bo widac ze sprzet potrafi, leci przewijanie super plynnie, a tu nagle trach trach i znowu plynnie.
Mam w linpacku na tym romie wynik 3,3 mflops więc szału nie ma, ale nie patrząc na cyferki - jest bardzo dobrze. Przy zwykłej (nie live wallpaper) tapecie i ustawieniu w preferencjach launchera pro odpowiednich czasów reakcji (nie lubię tych animacji) wszystko chodzi szybko, dużo szybciej niż na wcześniej posiadanych przeze mnie romach i kombinacjach. Sterowników od grafiki nie ruszałem. Obecnie moja modyfikacja przebiegła następująco: wgrany jg2 + lk2.08 potem przez recovery wrzuciłem rom zrobiony w samdroid kitchen, zaraz zacznę upload i wrzucę paczkę z moją wersją tego romu. Problemów ze skrzynką sms nie mam żadnych.

*

Offline maryush

• 1847
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpień 06, 2010, 09:17:13 »
re_ odpisalem Ci w "oglnym" dziale - tutaj skrobne wiecej - jako ze samdroida od dawna uzywam to przyuwazylem wlasnie kilka dziwnych zachowan (dziwnych dla mnie osobiscie), miedzy innymi wlasnie wolne owieranie z biegiem czasu apki od sms'ow (nie zalezy to od programu!) mam pewne podejrzenia co moze byc przyczyna poza tymi co pisalem w ogolnym - prawdopodobnie cos jest na rzeczy z wywolywaniem intencji - tak jak by z biegiem czasu system mial z tym coraz wiekszy problem, jako ze handcent i zwykla apka do sms'ow dane pobiera przez okreslona intencje wyswietlajac je po prostu w swojej aktywnosci teoria ta nie jest pozbawiona podstaw, podobny problem zaczyna sie robic z biegiem czasu z marketem - coraz wolniej laduje sie (fakt mam spooro zainstalowane i moze tu jest przyczyna)

ciekawostka jest to, ze jak sie wy@% wiadomo co ;p zawartosc katalogow cache z /data/data/NAZWA_APP/ to problem jak by zanikal na jakis czas, drugim pomyslem na przyczyne takiego czegos jest efekt "starosci" danych na partycji rfs, prawdopodobnie ten system plikow samsunga nie jest taki idealny na jaki mial wygladac, u Ciebie adb logcat tez przy starcie podaje bledy usuwania niby katalogu z dolarem na przodzie i koncu nazwy? Z tego co wiem to LeshaK kombinuje jak tu pozbyc sie rfs'a calkiem z kernela - mozliwe ze to da dosc spora roznice w wydajnosci (sa duzo starsze (czytaj lepiej przetestowane) systemy plikow dla pamieci niz dziwaczna mieszanka fat32 z acl'ami i journalingiem jaka jest rfs) - od kilku dni usiluje wlasnie ustalic dokladna przyczyne tych zachowan i katuje sprzet niemilosiernie roznymi aplikacjami zliczajacymi statsy. (ciekawe czemu systemowe info o pozeraniu przez progsy baterii nie podaje niczego wiecej poza corowe procesy androida - samsung tutaj tez cos niezle zpartolil - tom3q ma racje mowiac ze caly system jest do optymalizacji... szkoda ze nie mam drugiej spicy by moc testowe buily na niej sprawdzac - szkoda mi rozwalac telefon "produkcyjny")

przykladowe dziwne rzeczy z logcat'u:

D/dalvikvm(17048): GetFieldID: unable to find field Ljava/util/HashMap;.loadFactor:F
I/global  (17048): Default buffer size used in BufferedInputStream constructor. It would be better to be explicit if an 8k buffer is required.
I/ActivityManager( 1992): Low Memory: No more background processes.
D/PMeUpdateService( 2694): >>> Low memory <<<

zastanawiajace jest tez to:
D/libgps  ( 1992): sec_gps_inject_location: latitude XX.XXXXXX longitude YY.YYYYYY accuracy 75.000000
E/libgps  ( 1992): sec_gps_inject_location: not implemented.

tak jak by lokalizacja po gsm nie dzialala do konca i tak jak by te romy 2.1 samsunga byly bardzo testowe...

jak cos uda mi sie dogrzebac glebiej, co jest przyczyna i jak to fixnac skutecznie na pewno napisze tu i dam znac LeshaK'owi

Połączone: Sierpień 06, 2010, 09:31:20
aaa skleroza nie boli (podobno) z tego co pisali w googlu to moze byc przyczyna z tymi msg od dalvikvm (Low memory) jak sie za wielkie obrazki uzyje przeskalowane w dol - jest narzedzie ktore umozliwia optymalizacje maksymalna apk systemowych (zwie sie xultimate - niby jest na droid'a ale optymalizacja png z apk, realignacja ich, i pare innych tematow jest wspolna dla wszystkich telefonow z Androidem na pokladzie) - nie sprawdzalem jeszcze w jakim stopniu moze zoptymalizowac apki systemowe spicy, ale dla emulatora roznica byla na poziomie 4-5 mega... zreszta zaraz sprawdze bo to automat wiec moze sobie leciec w tle (ciekawe co za hack zwiazany z jasnoscia jest na droida tam zaimplementowany i czy przypadkiem u nas tez by nie zadzialal)

« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2010, 09:31:20 wysłana przez maryush »

*

notosiup

« Odpowiedź #44 dnia: Sierpień 06, 2010, 10:45:59 »
Spreparowany pliczek --->tutaj

Potrzebny jest czysty rom z 2.1 plus lk2.XX, wrzucasz bezpośrednio na kartę pamięci ten plik, odpalasz recovery i stamtąd instalujesz. Po wgraniu systemu polecam uaktualnić launcher pro, bo będą ci wyskakiwać komunikaty o tym, że jest nowa wersja, aż w końcu przestanie działać. W ustawieniach launchera można wybrać szybkość przewijania okien (mam 10/10) oraz szybkość pojawiania się aplikacji (mam 7/10). Wszystko chodzi plynnie, bez przycinania i szybciej.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2010, 10:53:25 wysłana przez notosiup »

*

Offline maryush

• 1847
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpień 06, 2010, 11:05:25 »
dobra Panowie i Panie skonczylo, troche to zajelo ale ja jestem osobiscie w szoku!

cooryginal    optymalizacja roznica
app58 980 366    39 161 702 19 818 664
framework12 008 935    9 331 3982 677 537
    zysk:22 496 201

ps. wole nie myslec ile zaoszczedzilo by sie optymalizujac programy pobrane z marketu...

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpień 06, 2010, 12:38:12 »
Maryush- cos szerzej o tej optymalizacji?

*

Offline maryush

• 1847
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpień 06, 2010, 15:03:32 »
re_ tak jak pisalem programik zwie sie xultimate, odpalasz go z podpietym telefonem (to jest narzedzie przeznaczone na droid'a ale czesc opcji dziala tez ladnie u nas i nie tylko u nas bedzie dzialala - chocby deodexacja ;p), wybierasz advanced menu, wybierasz ze masz telefon zdeodexowany, wybierasz optymalizacje i opcje extreme i idziesz na kawe/film/kimnac sie/cokolwiek - to troche trwa na prawde - tylko ostrzegam - nie sprawdzalem dzialania tych zoptymalizowanych wersji apek (to optymalizuje tylko i wylacznie grafiki i ulozenie plikow w apk/jar)

aha tam jest jedna intrygujaca opcja ktora mnie korci strasznie - zmiana poziomu jasnosci - moze to wieczorem zobacze jak dziala, i czy w ogole dziala u nas poprawnie, no chyba ze ktos mnie ubiegnie ;p
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2010, 15:10:18 wysłana przez maryush »

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #48 dnia: Sierpień 06, 2010, 18:03:21 »
Brzmi fajnie. Masz zamiar testowac dzialanie zoptymalizowanych apek czy mam przecierac szlak? :D

*

Offline maryush

• 1847
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpień 06, 2010, 22:04:30 »
Zanim ja zdołam wygospodarować czas to Ty pewnie naście razy to sprawdzisz... Ciekawe jaki zysk z pamięcią to da - a samą różnice można spożytkować inaczej - np dodając apk która często używamy z marketu na stałe do systemu :-)