Romy czyli open brand i twórczość samodzielna

• 16 Odpowiedzi
  • 4209 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kaczor13134

• *
  • 57
  • " Nieważne skąd pochodzisz , ważne dokąd zmierzasz
    • FM Group - Biznes dla Ludzi
  • Sprzęt: HTC Kaiser
Romy czyli open brand i twórczość samodzielna
« dnia: Marzec 03, 2011, 23:06:31 »
Witajcie , nie znalazłem nigdzie postu który zebrałby Romy , tak jak napisałem to w temacie , czyli zbiór wszystkich romów niebrandowanych samsunga , brandowanych przez nasze polskie sieci oraz tworzone jak Samdroid czy CM. Widziałem gdzieś chronologiczny zbiór Eclair lecz tym tropem idąc przydałoby się zebrać wszystkie informację. Na początek każdy mógłby podać ROM z którego korzysta oraz opinie na jego temat i tak kontynuując stworzyć listę Romów w odpowiednich kategoriach z linkami do pobrania oraz opiniami użytkowników. Gdybym posiadał zbiór takich informacji jak podałem wyżej to mógłbym się podjąć złożenia tego w sensowną całość i na pewno wtedy uniknęlibyśmy wielu pytań "jaki rom wybrać do mojego telefonu i dlaczego".

Ja osobiście korzystam z ROMu Leshak 2.1 Eclair XXJH1 SamdroidMOD 1.3.1.de... , sam system działa poprawnie i płynnie , czasami zdarzy mu się lekkie przycięcie ale jest to chwilowe(milisekundy) , prędkość pisania i pracy jest zdowalająca , szybsza od standardu mimo tego że korzystając z kuchenki Leshak'a dorzuciłem programów prawie na full. W tym działający poprawnie aparat i multitouch to dla mnie dobre rozwiązanie choć kusi mnie 2.2FroYo oraz już projekty 2.3 jednakże potrzebuje funkcjonalnego telefonu do normalnego użytku :)

Mam nadzieję że wspólnymi siłami uda się zrobić coś porządnego.
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2011, 00:25:50 wysłana przez kaczor13134 »
Historia : Wizard->Hermes->Kaiser ->iPhone 3Gs->Touch Diamond->Samsung i5700 -> iPhone 3G -> Nokia N97 Mini -> HTC Touch HD -> iPhone 3G 16GB -> HTC Dream (G1) & BlackBerry 9000c -> HTC Touch HD & Nokia N97-> KAISER i jakiś dualim

*

Offline crazyjaco

• **
  • 209
  • Sprzęt: Kamień Milowy ;]
Odp: Romy czyli open brand i twórczość samodzielna
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 05, 2011, 23:19:33 »
będę pierwszy :) używam NG mod-a czyli zmodyfikowanego CM 8.3a wraz z kernelem luqqi v7, wszystko na ext2(osobiście uważam, że to kompletnie nic nie zmienia) A ROM sprawuje się przyzwoicie, spokojnie nadaje się do codziennego użytku :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2011, 23:21:09 wysłana przez crazyjaco »
Tosia g900 > Exec > TP > Exec > N810 > c905 > Spica > Motorola Milestone

*

Offline kaczor13134

• *
  • 57
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 08, 2011, 17:08:00 »
Od paru dni na mojej Spicy gości android 2.2 Leshak o nazwie <b> SamdroidMod-2.0.1-Spica-alpha8.5 na kompilacji Froyo</b> i wszystko działa prawidłowo, czas pracy na baterii jest dłuższy niż w poprzednim opisanym wyżej. Jedyne co mi nie działa to tryb głośnomówiący ale reszta czyli szybkość działania jest na przyzwoitym poziomie. Nie jest to full speed z czystego 2.1 ale na Froyo jest super :)
Historia : Wizard->Hermes->Kaiser ->iPhone 3Gs->Touch Diamond->Samsung i5700 -> iPhone 3G -> Nokia N97 Mini -> HTC Touch HD -> iPhone 3G 16GB -> HTC Dream (G1) & BlackBerry 9000c -> HTC Touch HD & Nokia N97-> KAISER i jakiś dualim

*

Offline kozunio12

• 318
  • Sukces ma wielu ojców, porażka żadnego.
  • Sprzęt: Samsung i5700
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 08, 2011, 21:30:24 »
FroYo dużo traci ze względu na kiepskie sterowniki 2d/3d od Shitsunga. Wypróbuj GB ze sterownikami tomka  i porównaj wydajność
Było:SPV E650, LG KS20, Samsung Omnia

*

Offline kaczor13134

• *
  • 57
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 09, 2011, 19:30:07 »
FroYo dużo traci ze względu na kiepskie sterowniki 2d/3d od Shitsunga. Wypróbuj GB ze sterownikami tomka  i porównaj wydajność

Możesz konkretnie napisać co to jest GB bo aż tak nie jestem biegły w temacie ? byłbym wdzięczny również za źródło z któego moge coś na ten temat się dowiedzieć i ew. pobrać.

*

Offline crazyjaco

• **
  • 209
  • Sprzęt: Kamień Milowy ;]
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 09, 2011, 22:26:37 »
GB? Gingerbread - piernik ;] android z numerkiem 2.3  :ok: Na Samdroidzie znajdziesz przyzwoite info :)
Tosia g900 > Exec > TP > Exec > N810 > c905 > Spica > Motorola Milestone

*

Offline domann

• 332
  • Link It, or it never happened…
  • Sprzęt: HTC One X
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 11, 2011, 16:16:59 »
Witam Panowie i Panie. To może i ja napiszę na jakim oprogramowaniu pracuje na naszej Spicy.

Zainstalowałem kilkadziesiąt różnych konfiguracji, ale albo miałem SOD'y (Screen of Death) albo samoczynne restarty. W większości jednak niezadowalająca była szybkość działania. Jednak znalazłem optymalną:

CyanogenMod 6.1.1 alpha 8.3.2, YONIP Kernel BFS V.0.6A, Wszystko wywalone na EXT2, Intercepty 3d, App2Sd,Compache na 26%. SWAP - 256 mb, EXT2 na SD - 512mb.

Największe przyśpieszenie (widoczne) dało mi rozwiązanie podpowiedziane mi przez Soltinio w innym wątku. Naprawdę warto zainstalować programik: MinFreeManager (free z Android  Market).
Ustawienia "zapożyczyłem" od użytkownika Banjo z forum Samdroid (6, 12, 18, 82, 90, 98)
Ram nie spada poniżej 50 mb (mam zainstalowane ok 90 aplikacji - w tym IGo - i nic sie nie zawiesza).
Miałem od ok. 3 tyg 2 razy SOD. Poza tym nic się nie dzieje.
W Quadrancie Advanced mam zawsze ok. 630 - 660.

Pozdrawiam,
domannpl
HTC One X - Android Revolution HD x21

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 14, 2011, 11:57:32 »
Wszystko ręcznie po kolei wgrywane czy jest jakiś poradnik krok po kroku?

Wgrywałem całą masę ROMów, ostatnio nawet od zera wszystko flashuje i nie robie backupów by nie śmiecić i zawsze coś jest nie tak..

Zależy mi na płynności i stabilności, nie dbam już o gry, ale mimo to dalej nie znalazłem nic ciekawego godnego polecenia. Czekam też na Spicamod..

Będę BARDZO wdzięczny za pomoc, jestem już bardzo bliski sprzedania tego telefonu bo.. ile można się użerać ...
Pozdrawiam Rafał

*

Offline domann

• 332
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 14, 2011, 15:47:10 »
 ryyyAv, też miałem problem z płynnością. Spróbuj mojej konfiguracji jaką mam w stopce. Zawsze będziesz mógł wgrać coś innego jak nie będzie Ci pasować. Jak będziesz miał jakieś pytania pisz na PW. Postaram się pomóc. Choć też jestem "nowy" na Andku;)

*

Offline kaczor13134

• *
  • 57
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 15, 2011, 01:16:45 »
potwierdzam , konfigurACJA domann jest bardzo płynna , tylko nie zapomnij o FAQ romów CM bo jest sporo ciekawych informacji, jedyne co moge dodac od siebie to to ze wersja domann plus przeróbka dude z themami i czcionka na 140 bardzo fajnie chodzi i plynnie

*

Offline domann

• 332
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 15, 2011, 07:23:16 »
Wczoraj wieczorem przerzuciłem się na SpicaGen Froyo beta2. Kernel: YONIP BFS v.9.24.bpp.
Reszta konfiguracji jak wyżej. Potestuje kilka dni napisze jak się sprawuje. Póki co pozytywnie - Szybko ;)

------------------------------------------------------------
po zabawie od rana stwierdzam:
-żadnych problemów przy instalacji .apk ( na cm 6.1.1 a8.2.3 takowe miałem np. z AngryBird)
-Quadrant podskoczył do 686
-ogólna szybkość działania i przewijania zauważalnie szybsza
-nie mogę dojść jak ustawić Live Wallpaper (przytrzymanie tła nie daje takiej opcji)
-gps łapie szybciutko
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2011, 13:21:30 wysłana przez domann »

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 17, 2011, 00:51:16 »
Możesz napisać jak poprawnie wgrać "APP2SD + All2ext2" ?

btw czytałem że na tym kernelu źle chodzi zegarek, masz tak?
Pozdrawiam

edit: w sumie jakbyś mógł podać jeszcze jak wgrać ten kernel też by było miło bo coś nic znaleźć nie mogę nawet źródła do pobrania :P
edit2: ok mam kernel ściągnięty.
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2011, 01:07:09 wysłana przez ryyyAv »

*

Offline domann

• 332
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 17, 2011, 09:29:37 »
Wyszła nowa wersja SpicaGen'a:
http://forum.samdroid.net/f53/spicagenmod-froyo-beta1-4563/

W changlogu są wszystkie zmiany. UWAGA! PROCES KASUJE WSZYSTKIE DANE! TRZEBA ZROBIĆ BACKUP

A kernel instalujesz przez recovery, tak jak kazda inną paczkę. Jednak każdą paczkę trzeba instalować osobno (jak tak nie robiłem potrafił wpaść w bootloop). Czyli: sytem z recovery - restart, kernel - restart itp.

A zegarek przy kazdym restarcie sie resetuje. Trzeba ustawiać na nowo..

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 17, 2011, 13:49:37 »
Heh a dokładnie wszystko wczoraj zrobiłem do 2 w nocy i dzisiaj zasypiam w pracy :P Monitorowałem ten temat od ponad tygodnia i w końcu się zdecydowałem go wgrać a tu parę godzin później wersje beta heh ;p

Zrobiłem tak:
1) Sformatowałem SD już z poziomu CM w systemie.
2) Wgrałem odinem czysty soft.
3) Wgrałem odinem PDA by mieć recovery.
4) Wgrałem paczkę z Spicamodem.
5) Zrobiłem partycje przez recovery by mieć wszystko na ext2 i swap. (128/1024 jak dobrze pamiętam)
6) Prze konwertowałem pliki właśnie po te et2
7) Wgrałem kernel.

Wypisałem dla innych, i w celu ew. korekcji bo nie wiem czy dobrze wszystko zrobiłem ?

btw żeby teraz było dobrze i nie musiał robic wszystkiego od początku to wystarczy że zrobię kopię DATA w recovery, wgram tą beta1 i później restore w recovery data? Czy trzeba coś jeszcze zrobić.
Z tego co tam napisali to alternatywne kernele jeszcze lepiej nie wgrywać ?

edit:

all2sd to jak dobrze rozumiem to co zrobiłem + ustawienia w CM żeby wszystkie aplikację instalował od razu na external tak? czy nie ? :P
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2011, 13:52:29 wysłana przez ryyyAv »

*

Offline domann

• 332
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 17, 2011, 14:13:09 »
Ja instalowałem tak:
Na czysty soft Samsunga oczywiście odinem root. Na to Cyana 6.1.1 8.2. Dalej update na CM 6.1.1 8.3.2. I na to SpicaGen Beta 1. Nie wiem czy to odpowiednia kolejność, ale u mnie działa całkiem całkiem.

btw żeby teraz było dobrze i nie musiał robic wszystkiego od początku to wystarczy że zrobię kopię DATA w recovery, wgram tą beta1 i później restore w recovery data? Czy trzeba coś jeszcze zrobić.

all2sd to jak dobrze rozumiem to co zrobiłem + ustawienia w CM żeby wszystkie aplikację instalował od razu na external tak? czy nie ? :P

Na to pytanie Ci nie odpowiem, bo zaczynam sie bawić dopiero w Titanium Backup. Sam jeszcze nie wszystko wiem

Z tego co tam napisali to alternatywne kernele jeszcze lepiej nie wgrywać ?

Ja wgrałem BFS v.0.9 24 bpp i śmiga;)

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 17, 2011, 15:52:19 »
hMM a myślisz że mogę to nainstalować na to co mam? :P

*

Offline domann

• 332
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 17, 2011, 17:34:54 »