[i5700+WIN7] Win7 i driwery do zmiany ROMA ale nie tylko...

• 23 Odpowiedzi
  • 10051 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mitek

• *
  • 76
  • ;-)
    • Mikrotech
  • Sprzęt: TV SAT telewizja satelitarna
[i5700+WIN7] Win7 i driwery do zmiany ROMA ale nie tylko...
« dnia: Marzec 29, 2010, 20:41:36 »
witam mam win 7 i chce zainstalować sterowniki usb ale za cholere mi nie wychodzi... czy ktoś to robił na win7 mam 64bitowy
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2010, 20:57:32 wysłana przez mitek »

*

notosiup

Odp: win7 i driwery do zmiany ROMA
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 30, 2010, 08:54:35 »
Na pewno robisz wszystko po kolei wg instrukcji? Podłączasz telefon z zaznaczonym debugowaniem usb? Jeżeli wszystko robisz poprawnie, to nie wiem w czym może być problem, używam xp, można ewentualnie spróbować zainstalować sterowniki z płyty samsunga.

*

Offline mitek

• *
  • 76
  • ;-)
    • Mikrotech
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 30, 2010, 12:36:41 »
niestety nie działa co dziwne na a xp też nie chce mi zadziałać...

włączone debugowanie miałem i wyłączone testowałem tak i tak....

doczytałem się że można jeszcze coś zmienić odnośnie karty SD w telefonie ale nie wiem co dokładnie...
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2010, 20:59:40 wysłana przez mitek »

*

Offline jarqka

• 818
  • Sprzęt: Honor 7, Honor 8, Iphone 4,5 , iPAQ 214, Ipad 3
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 30, 2010, 12:49:56 »
Zacznij od ortografii  :-| później bierz się za zmiany "roma"
They Use Force To Make You Do What The Deciders Have Decide You Must Do

*

notosiup

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 30, 2010, 12:52:34 »
pokaż linki, gdzie i co czytałeś.

*

Offline mitek

• *
  • 76
  • ;-)
    • Mikrotech
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 31, 2010, 11:56:11 »
Nie mogę tego odnaleźć  :-? to jakieś angielsko języczce forum było.

Teraz niby mam wszystkie sterowniki niby Samsung Kies wykrywa telefon jednak zaraz wyświetla się komunikat że telefon nie jest obsługiwany.

jeśli chodzi o program dołączony z telefonem nie udało mi się go zainstalować pod windows7 od początku win7 zgłaszał błędy.

Nawet niema dostęp do karty a gdy ją zapakuje bezpośrednio do komputera czy aparatu fotograficznego zawartość jest widzialna.

*

notosiup

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 31, 2010, 12:55:03 »
Spróbuj zrobić to samo ze zgodnością xp.

Napisz po kolei co robisz, może gdzieś robisz błąd. Wszystko szczegółowo.

EDIT
Po co ci kies? Czytałeś instrukcję? Zrób to w odinie. Wszystko masz dokładnie opisane, krok po kroku.
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2010, 13:40:36 wysłana przez notosiup »

*

Offline mitek

• *
  • 76
  • ;-)
    • Mikrotech
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 31, 2010, 21:26:39 »
keisa instalowałem by synchronizować telefon czy nawet cokolwiek ściągnąć ale nic totalnie.

nie mam windowsa 7 z możliwością zgodności z XP taką możliwość maja te najdroższe a ja mam zwykłego domowego...

*

notosiup

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 31, 2010, 21:53:32 »
Pisales cos wczesniej o tym ze na xp probowales i nic. Probuj dalej. Podlaczanie telefonu do pc ma sens w sumie tylko dlatego zeby przegrac pliki na karte pamieci. Ani razu nie korzystalem z kiesa czy pc studio. Jak chcesz zmienic rom to postepuj zgodnie z poradnikiem. Wszystko tam jest dokladnie opisane. Wiecej tu do dodania nie mam.

*

Offline mitek

• *
  • 76
  • ;-)
    • Mikrotech
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 31, 2010, 23:53:47 »
może coś nie tak z moim telefonem bo na laptopie z win7 nic a nic... na laptopie z xp nic i na stacjonarnym delu z xp tez nic a nic.

czy te sterowniki z opisu powinny wystarczyć do zainstalowania i zmiany tego roma? bo u mnie ni diabla cały czas czegoś brakuje jeśli użyje tylko sterowników z opisu który jest na forum. dopiero jak zainstaluje pc sdudio lub kasa to manager urządzeń przestaje wyświetlać braki sterowników.

*

notosiup

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 01, 2010, 07:50:23 »
tak, to co tu jest wystarczy. Zmieniałem rom już kilka razy i nie było problemów, jeżeli robisz wszystko zgodnie z instrukcją, to musi zadziałać. Skoro nie widzi sterowników, coś masz nie tak. Jeszcze raz mówię - napisz po kolei co jak robisz, może gdzieś robisz błąd... Do zmiany romu wyłączy wszystkie kiesy, pc studia itp. antywira i firewalla też najlepiej na czas zmiany romu. W menedżerze urządzeń widzisz zainstalowane sterowniki, tak jak było w intrukcji zmiany romu?

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 01, 2010, 23:13:49 »
Notosiup - coś musi być na rzeczy - przed chwilą podpiąłem i5700 do USB w celu zrobienia screenów porównawczych z MIlestone.

Wykryło go tylko jako SAMSUNG_Android (podłączony w trybie ADB - debbuging).

Po podetkaniu sterowników z tąd: http://forum.samdroid.net/attachment.php?attachmentid=94&d=1264530070 jest komunikat o niemożliwości zainstalowania driverów.

by było weselej to mam podobnie jak kolega Win7 64bit.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2010, 23:16:28 wysłana przez Ącki »
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

notosiup

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 02, 2010, 08:02:11 »
dodałem link do sterowników podobno działających na systemach 64 bitowych w temacie o zmianie romu. Przetestujcie, nie mam dostępu do win7 64bit.

*

Offline mitek

• *
  • 76
  • ;-)
    • Mikrotech
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 02, 2010, 15:53:21 »
mmm zainstalowałem nic sie nie zmieniło. wcześniej w menadżerze urządzeń nie miałem żadnych nie zainstalowanych urządzeń sporo rożnych sterowników instalowałem ale nic to nie zmienia. w odynie nie wyświetla się mimo to żaden port a z tego co wiem powinien...

*

notosiup

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 03, 2010, 19:17:04 »
zainstaluj najpierw sterowniki z płyty dołaczonej z telefonem, potem rób zgodnie z instrukcją. Jeżeli dalej nie będzie widział telefonu, zainstaluj nowe sterowniki, które dodałem do tematu o zmianie romu. Nie mam systemu 64bitowego i nie jestem w stanie inaczej pomóc :( z tego co przeczytałem w internecie, bardzo dużo osób ma problem z połączeniem spica<->win7...

*

Offline mitek

• *
  • 76
  • ;-)
    • Mikrotech
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 03, 2010, 20:50:58 »
wszystko o czym mówisz już robiłem teraz instaluje XP zobaczymy co tam będzie ciekawego :)

winXP zainstalowane.
- popodłączeniutelefonuiwylonczonymdebugowaniukartaSDjestnierozpoznanaprzezwindowsa
- z debugowaniem telefonwykrył SAMSUNG_ANDROID iniedziaalaja sterowniki zopisuzmiany oprogramowania ROM. już teraz powinny czydopiero jak zainstalujetoco jestnapłytce ztelefonem?

Połączone: Kwiecień 04, 2010, 01:17:56
UWAGA Wygrywając soft możesz uszkodzić swój telefon zamieniając go w bezużyteczną cegłę, zmian dokonujesz na własną odpowiedzialność

Poniższą metodą można wgrać każdy dostępny soft! Po aktualizacji do nowszej wersji bez problemu możesz wrócić do starszych wersji wgrywając po prostu starszy soft

UWAGA!! Przed aktualizacją zrób sobie kopie zapasową kontaktów itp bo przywracane są ustawienia fabryczne ! możesz użyć do tego aplikacji MyBackup z marketu albo Android Manager na PC znajdziesz link w FAQ do programu

Środki ostrożności:
nie aktualizuj softu do najnowszego, jeśli jeszcze nikt tego nie robił przed tobą, poczekaj aż zostanie sprawdzony
aktualizacji dokonuj najlepiej na laptopie, wszelkie zaniki prądu są nie mile widziane...
telefon musi mieć naładowaną baterie

Co potrzebne?
Windows XP Prof lub nowszy Vista, Windows 7... na Windows XP Home czasem nie można zaktualizować telefonu, z bliżej nie określonego powodu...
Odin 4.03 znajdziesz tutaj zawiera plik spica_jc3.ops
Sterowniki mała paczka znajdziesz tutaj
Zalecane -> duża paczka 12MB z instalatorem wszystkie systemy w tym x64 tutaj
soft bez modyfikacji najnowszy I570EXXJCE znajdziesz tutaj

Gdy już masz wszystkie potrzebne elementy, pora się przygotować.
wyłącz wszelkie aplikacje typu pcstudio,kies oraz antywirusa!
Odina rozpakuj w łatwo dostępne miejsce, najlepiej na pulpit systemowy
Rozpakuj ściągniety soft bezpośrednio do folerderu z odinem. Soft zawiera plik ss_dl.dll który musi być w katalogu z odinem
Zainstaluj sterowniki do telefonu, w tym celu wejdź na telefonie w ustawienia->aplikacje->programowanie->debugowanie usb musi być zaznaczone Po instalacji sterownika w Windowsowym menedżerze urządzeń powinno to wyglądać tak:

Wyjmij kartę SIM oraz kartę pamięci na wszelki wypadek
Odłącz telefon od usb oraz wyłącz go, teraz przejdź do trybu download, aby tego dokonać przytrzymujesz dłużej kombinacje klawiszy: volume_down+camera+call_down ( zmniejszenie głośnosci+kamera+czerwona słuchawka  ) Telefon powinien mieć taki ekran:

w tym trybie wykrywany jest tylko modem przez menedżer urządzeń
W razie problemów z instalacją sterowników zajrzyj tutaj

Gdy wszystko jest gotowe można uruchomić Odina i wybierami odpowiednie pliki...

Lista wszystkich softów dostępnych na http://samsung-firmware.webs.com/WEB...droidi5700.htm
Soty z Androidem 1.5
I5700XEIJ4 2009 October
I5700XEIK3 2009 November
I5700XEIL3 2009 December
I5700XEIL5 2009 December
I5700XEEIL1 2009 December
I5700DBTIL3 2009 December
I5700ZWJA1 2010 January
I5700WINJA2 2010 January
I5700TLAJB1 2010 February
I5700XEJB2 2010 February

Softy z Androidem 2.1
I570EDDJB2 2010 February
I5700DXJB3 2010 February
I5700XXJB3 2010 February

I5700XXJBA 2010 February spica_jc3.ops
I570EXXJC3 2010 March spica_jc3.ops
I570EXXJC5 2010 March spica_jc3.ops
I570EXEJC1 2010 March spica_jc3.ops
I570EXXJCB 2010 March spica_jc3.ops
I570EXXJCE 2010 March spica_jc3.ops

Ważne!! - wybór pliku ops, zależy od wersji softu dla wersji od JBA spica_jc3.ops, sprawdź wyżej czy wybrałeś dobry plik

Teraz zaznaczę, że istnieją dwa rodzaje softów:
softy w jednym pliku tar czyli one package
oraz softy składające się z kilku plików tar, pliki te mają odpowiednie końcówki typu ****bootloader.tar, ****phone.tart, ***csc.tar

W przypadku softu one package ustawić analogicznie jak na obrazku:

Kliknąć start i po kilku minutach soft powinien się wgrać a telefon sam się zrestartuje

Ustawienia dla softu multiplikowego analogicznie jak tutaj:

Wybierać pliki o odpowiednich końcówkach  Plik CSC nie jest wymagany, są tam ustawienia operatora więc lepiej go nie ruszać

Po wgraniu softu ustawiony jest język niemiecki aby zmienić go na polski wchodzimy w ustawienia ->
Gebietsschema und Text -> Gebiestsschema auswahlen-> zmieniamy na jęz. Polski

Chcesz klawiaturę z polskim słownikiem t9? poszukaj w markecie we like caps. W razie wątpliwości poczytaj ten temat.

Problem z aktualizacją? Odin utknął na komunikacje StartThread Detected: 0?
Sprawdź czy wyłączone są aplikacje typu NPC, KIES itp oraz antywirus
Jeśli pasek download nie ruszył się na telefonie zrestartuj go na wszelki wypadek, wyjmij baterie.
Najlepiej gdy katalog Odina znajduje się na pulpicie, w szczególności w systemach nowszych od Windowsa XP
Czy w kalogu z Odinem znajduje się? Odpowiedni plik ops (sprawdź!), plik bądź pliki tar z softem, oraz plik ss_dl.dll który był dołączony razem z softem.
Jeśli wszystkie pliki były na swoim miejscu, sprawdź konfiguracje Odina ze screenami!
Jeśli wszystko było dobrze a komunikat dalej się powtarza pozostaje zmienić komputer/system czasem tak się niestety zdarza...

Wgrywanie ROOTA
Tylko dla wersji JC5/JCB najpierw należy wgrać czysty soft. Później rozpakować paczkę do folderu z Odinem. Aktualizacja do roota nie usuwa danych użytkownika.
Poniżej ustawienia do wgrania roota:

Telefon musi być w trybie download.

Wybierasz plik tar z rootem jako pda i klikamy start  Po aktualizacji telefon się zrestartuje i będzie inna tapeta bootowania

Proszę o uwagi czy poradnik jest czytelny

Na razie to tyle... będę aktualizował. Wszelkie problemy z flashowaniem zgłaszać tutaj po 5 krotnym przeczytaniu tej instrukcji

Ciekawostka  plik ops zmienił się gdyż Samsung od softu JBA z bliżej nie określonej przyczyny zamienił miejscami partycje systemową z użytkownika(ta na której instaluje się programy) w związku z tym użytkownik ma do dyspozycji tylko 130MB na programy

Dla tych którym znudził się soft bez modyfikacji  Lista modów:
LightweightMod-v2 mod, w którym wyrzucono większość nie potrzebnych programów
UsefulMod-v2 mod w którym Andriodowe programy zostały zastąpione najlepszymi zamiennikami
LkMod-v.-2.4.1 mod od LeshaKa, posiada animowane tapety 

Znalazłem taki opis na stronie [*****] i on działą testowane na XP i na WIN7
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2010, 01:17:56 wysłana przez mitek »

*

notosiup

Odp: [i5700+WIN7] Win7 i driwery do zmiany ROMA ale nie tylko...
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 06, 2010, 07:30:08 »
mitek ciekawe, skoro to praktycznie to samo, tylko trochę inaczej napisane. Jedno działa, drugie (to samo...) już nie... Nieważne, dobrze, że się udało.

*

Offline mitek

• *
  • 76
  • ;-)
    • Mikrotech
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 06, 2010, 17:19:39 »
u Ciebie (mam nadzieje że nie jesteś zły że na Ty) ale nie znalazłem o wprowadzeniu telefonu w tryb wciskając trzy guziki

*

notosiup

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 06, 2010, 17:35:13 »
Nie obrazam sie:) widziales punkt 8 poradnika?

*

Offline mitek

• *
  • 76
  • ;-)
    • Mikrotech
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 06, 2010, 21:09:38 »
by cokolwiek się zainstalowało to trzeba to zrobić wcześniej już gdzieś przy 5 bo mi już wtedy nic się nie instalowało jeśli chodzi o sterowniki mi dopiero zaczął łykać sterowniki zaczął mi dopiero gdy uruchomiłem tryb ładowania.

*

notosiup

« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 06, 2010, 23:11:07 »
Po to jest debugowanie usb zeby te sterowniki system lyknal. Jak juz telefon jest w trybie download to debugowanie tu nie funkcjonuje i windows nie rozpoznaje urzadzenia i wtedy tez mozna mu sterowniki pokazac. Mi jednak w ten sposob nie chcial zainstalowac sterownikow i robil to podczas debugowania z jeszcze wlaczonym normalnie telefonem. wazne ze i tobie w koncu sie udalo.

« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 29, 2010, 14:44:05 »
Czyli połączenie i5700 z Win7 x64 wydaje się być niemożliwe. Tak mam to rozumieć?

*

Offline maryush

• 1847
    • http://maryush.pdaclub.pl/
  • Sprzęt: i5700, HTC TyTN, FS LOOX 720, Palm III
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 30, 2010, 12:28:55 »
hmmm dziwne, win7 x64 pro, i5700 - ZERO, powtarzam, ZERO problemow, wystarczylo z instalki kies'a albo pc studio wyciagnac sterownik (po odpaleniu instalatora przejsc do katalogu temp w katalogu usera i poszukac katalogu z najblizsza data i godzina odpalenia, w tym katalogu wyszukac instalator sterow i go sobie skopiowac), i majac sterownik wyciagniety najpierw go zainstalowac potem podpiac telefon... zalapalo za pierwszym razem...

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 30, 2010, 15:05:19 »
Czyli połączenie i5700 z Win7 x64 wydaje się być niemożliwe. Tak mam to rozumieć?

Potwierdzam działanie - na Win 7 Home x64 bezproblemowo - zainstalowałem sterowniki z jednego z przyklejonych tematów.
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1