i-mate jaq3 i problem z Wi-Fi

• 10 Odpowiedzi
  • 2945 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

i-mate jaq3 i problem z Wi-Fi
« dnia: Luty 28, 2010, 21:11:54 »
Witam. Mam problem ze swoim PPC i połączeniem z siecią wi-fi. Jestem w tym temacie trochę jakby zielony, czytałem posty na tym forum i na kilku innych odnośnie połączeń z siecią wi-fi. Ale dalej mam problem z połączeniem.
Mam jaq3 z WM 6.1. Router Netgear DG834G
Mam stworzoną sieć w domu, ukrytą/zastrzeżoną hasłem. W ustawieniach routera wydaje mi się, że wszystko co potrzebne do połączenia to wpisałem. dodałem do urządzeń, którym dostęp jest przyznany i przypisałem PPC do odpowiedniego adresu IP. Dodałem adres MAC. W ustawieniach wi-fi w PPC znajduje moją sieć i kilka innych. W momencie gdy chcę sie polączyć ze swoja siecią  i podaje hasło to jest "łączenie" i potem przechodzi znów w status "dostępne" i tyle. A kiedy staram się połączyć z inną siecią to połączenie zostaje nawiązane, ale kiedy staram się uruchomić jakąś stronę to już nie działa, wyskakuje komunikat, że nie może takowej znaleźć. Dodam, że w domu mam pod sieć wi-fi podłączony drugi komputer i wszystko działa jak należy a przy i-mate tak nie jest. Ktoś ma jakieś pomysły ? Tylko proszę o wytłumaczenie tego takim bardzo prostym językiem, żebym później nie zadawał pytań o to samo :)

*

Offline tomcug

• 499
  • Sprzęt: HTC Blue Angel
Odp: i-mate jaq3 i problem z Wi-Fi
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 01, 2010, 06:20:31 »
Zacznij od czystych ustawień routera, bez żadnych kluczy WEP/WPA, jeśli się połączy, to znaczy, że coś jest nie tak z konfiguracją :).

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 01, 2010, 17:24:07 »
Połączyło się bez zmiany ustawień routera :) Okazało się, że ustawiłem w jaq3 adres ip ręcznie i dlatego nie chciało wejść :)  :E

*

Offline tomcug

• 499
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 01, 2010, 21:00:58 »
Ciekawe, ale dobrze, że już wszystko śmiga :). U mnie z routerem TP-LINK TD-W8910G nie było takich problemów, nawet na ręcznym IP :D.

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 03, 2010, 15:59:55 »
podłącze się pod temat bo mam też mały problem z wifi. Chciałem się dzisiaj połączyć na uczelni i poprzeglądać Internet. Więc włączyłem wifi, znalazło mi połączenie z uczelnią, połączyło, zasięg maksymalny niby wszystko ok ale po włączeniu IE zaczęło mi zabierać kasę z konta... Jak się domyślam trzeba jeszcze coś ustawić tylko gdzie i co ? ;)

*

Offline tomcug

• 499
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 03, 2010, 19:04:03 »
Wyłącz moduł telefoniczny i sprawdź, co się stanie.

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 03, 2010, 19:33:47 »
moduł telefoniczny czyli że co ? sorry ale nie łapie :)

*

Offline tomcug

• 499
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 03, 2010, 19:41:04 »
Tam gdzie odpalasz BT lub Wi-Fi możesz wyłączyć także moduł telefoniczny, pierwsza opcja :E.

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 03, 2010, 19:50:38 »
aa no tak  :grin:

a słuchaj, czytałem gdzieś na necie że jak sieć jest zabezpieczona to trzeba podawać hasła itd, ta nie jest więc powinno być tylko połącz i gotowe a gdzieś obiło mi się o oczy ;) że trzeba wejść w katry sieciowe i tam ustawić SyChip Cheetah...

prawda to ? ;)

*

Offline tomcug

• 499
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 03, 2010, 20:17:53 »
Jeśli w sieci nie ma serwera DHCP, to konfiguracja TCP/IP nie jest opcjonalną procedurą, lecz koniecznością :P. Co do samego szyfrowania, jeśli sieć jest zabezpieczona, to bez klucza nawet nie wejdziesz.

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 03, 2010, 20:20:43 »
nie no że bez klucza nie wejdę to jasna sprawa :) ale jak pisałem sieć jest niezabezpieczona także to można pominąć, teraz tylko zagadka co wybrać z tej listy :)

Połączone: Marzec 04, 2010, 16:06:58
wyłączenie modułu załatwiło sprawę, wszystko już ok, dzięki :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2010, 16:06:58 wysłana przez pajakas »