Oczywiście, że zamierzam go używać

Kaliszon, problem jest w tym, że obecne telefony także działają niesamowicie krótko. No może poza nielicznymi wyjątkami.
Zdaję sobie sprawę, że jak włączy się wiele a zwłaszcza wszystkie funkcje wbudowane w MDA to akumulator padnie szybko.
Chodzi mi o sytuację, gdy i-mate (lub jakiś inny MDA) będę używał głównie jako telefon. Inne funkcje też mi będą potrzebne ale nie non stop.
Nawigacja w samochodzie gdzie jest zasilanie, wifi w biurze gdzie też jest zasilanie.
Ale moduł gsm potrzebny mi będzie wszędzie - nieważne czy będę w biurze czy w tak zwanym lesie.
Dlatego pytam ile mniej więcej będzie działał wyłącznie jako telefon.
Załóżmy, że wyłączymy wszystko oprócz modułu GSM - ile w takim wypadku pociągnie? Byłbym wdzięczny za taką informację.
Chciałbym też zauważyć, że przyglądając się problemom jakie mają ludzie z prądożernością mda wyposażonym w mobilne okienka to dostrzegam pewne rozbieżności. Otóż jedno urządzenie działa dłużej niż inne mimo, że to ten sam model.
Mam od wielu lat iPAQ 3950 i niesamowite mi się wydaje jak ktoś mówi, że przez noc jego akumulator wyładował się o 20 - 30%. Mój ipaczek może sobie leżeć miesiąc i więcej. Oczywiście jak coś na nim robię to działa znacznie krócej.
Może problem z zarządzaniem poborem mocy w mda leży we właściwej konfiguracji?