[I-mate JAQ3] problem z ustawieniem/zmiana jasności wyświetlacza

• 18 Odpowiedzi
  • 3024 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam, problem polega na tym, ze po wlaczeniu urzadzenia przez ok. pol minuty wyswietlacz jest jasny (taka jak powinien normalnie) a pozniej sie sciemnia, slabo wszystko widac. Tak jakby wchodzil w tryb oszczedny czy cos w tym stylu i wszystko dziala bez problemu, poza tym sciemnieniem sie wyswietlacza. Problem pojawil sie nagle, nie wiem czy cos wcisnalem przez przypadek czy co...  Nastepna rzecz to -> szukalem oczywiscie w ustawieniach:
Start -> Settings -> zakladka System ->Backlight --> i tu pojawia sie dziwna rzecz, ze nie moge wogole wejsc do zakldki "Brightness" gdzie najprawdopodobniej moglbym to zmienic. Po "kliknieciu' w te zakladke przenosi mnie ponownie do Settngs/System... Czy to jakis blad z WM? Wyjmowalem baterie, jest naladowan do konca i to samo. Czy moze na to pomoc jakis master reset/pryzwrocenie ustawien fabrycznych? Czytalem o tym w kilku miejscach ale jedni pisza, ze po tym strace wszystkie programy, gdzies tam pisali, ze nie. A mi zalezy najbardziejna AutoMapie. Soft reset nie pomogl.

Prosze o pomoc
Pozdr
Jacek

*

likom87

Odp: [I-mate JAQ3] problem z ustawieniem/zmiana jasności wyświetlacza
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 19, 2009, 21:42:44 »
Cześć, myślę, że tutaj pomoże tylko hard reset (trzymamy jednocześnie czerwoną i zieloną słuchawkę, przycisk od aparatu i na końcu włącznik), ale niestety stracisz wszystkie programy i trzeba będzie je instalować od nowa. Lepiej sobie zgraj co ważniejsze dane przed tą czynnością.

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 19, 2009, 21:52:07 »

Dzieki za odpowiedz. Ja w zasadzie nie mam zadnych danych na tej maszynie (sms-ow, kontaktow czy innych rzeczy). Jedyne na czym mi zalezy to automapa, jestem zielony (pierwsze takie urzadzenie w mojej karierze) w temacie stad moze dziwne moje pytania. Chodzi o to, zebym po resecie mogl to znowu zainstalowac - co mam zrobic? Mapy pewnie sa na karcie ale skad pozniej wezme sama aplikacje automapy, zeby one chodzily i jak to zainstalowac?

Dzieki za pomoc i pozdrawiam :)

*

likom87

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 19, 2009, 22:44:46 »
Automape można kupić lub ściągnąć z Internetu wersję z "witaminką", JAQ3 to też moje pierwsze urządzenie na WM, wcześniej miałem palmtopa i smartfony na symbianie, który wg mnie był stabilniejszy. Programy instaluje się normalnie podłączając maszynkę do kompa przez usb. Klikamy na instalator na komputerze i postępujemy zgodnie z instrukcjami. Są również programy w postaci pliku .cab, taki program kopiujemy na kartę i przez explorera systemu w telefonie otwieramy i wszystko się nam ładnie instaluje. Nie wstydź się pytać, lepiej zapytać i wiedzieć, niż milczeć i nic dalej nie wiedzieć ;)

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 14, 2009, 18:56:34 »
Witam. Miałem taki sam problem, to znaczy ekran jest jasny przez 30s po resecie komórki, potem staje się zciemniony tak że ledwo co widać, wejście w settings > backlight i kliknięcie w zakładkę brightness kończy się wywaleniem z powrotem do "pulpitu". Również używam Automapy, może to ona spowodowała powyższe błędy? Problem pojawił się dopiero po kilku dniach od instalacji automapy.

W moim przypadku pomógł hard reset ale w razie gdy problem powróci może istnieje lepszy sposób? może jakoś edytując rejestr windowsa czy cóś? Czy ktoś zna na coś takiego radę? bo nie uśmiecha mi się resetowanie i kasowanie wszystkiego za każdym razem :( pomóżcie.

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 14, 2009, 20:11:55 »
Ja też miałem taką sytuacje. Nie robiłem hard resetu. Jasność wyświetlacza zmieniłem poprzez zmianę wpisu w rejestrze. Dokładnie poprzez program Registry Explorer. Po uruchomieniu programu wybierasz HKEY_CURRENT_USER i otwierasz, następnie otwierasz ControlPanel, następnie Backlight i tam wpisz sobie wartość np. 5 i zapisz zmiany.
Po dokonaniu zmiany wyświetlacz świeci jasno i można dowolnie zmieniać jasność wyświetlacza poprzez standartowe ustawienia.

*

Offline Notron

• **
  • 132
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 14, 2009, 23:26:05 »
Nie rób hard resetu narazie!
To może być przez automapę i włączony tryb nocny.
A automapę jeśli masz na karcie pamięci zainstalowaną to ni ci się nie stanie
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2009, 23:29:21 wysłana przez Notron »

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 15, 2009, 06:17:50 »
Tryb nocny am działa tylko przy włączonej am i nie ściemnia ekranu tylko zabarwia na ciemne kolory...

HR nie usuwa żadnych danych z karty pamięci a tam właśnie masz zainstalowaną am...

Witaminki,cracki,warezy i inne objawy piractwa grożą na tym forum banem,zalecam nawet nie wspominać o takich rzeczach.
Napisane: Październik 15, 2009, 06:14:33
Cześć, myślę, że tutaj pomoże tylko hard reset (trzymamy jednocześnie czerwoną i zieloną słuchawkę, przycisk od aparatu i na końcu włącznik), ale niestety stracisz wszystkie programy i trzeba będzie je instalować od nowa. Lepiej sobie zgraj co ważniejsze dane przed tą czynnością.

Zapomniałeś dodać że kombinację klawiszy wciskamy przy wyłączonym urządzeniu z wyjętą kartą pamięci i sim i trzymamy je aż nie zobaczymy logo windows mobile... :ok:
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

*

olmeca

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 21, 2009, 18:18:31 »
Wydaje mi sie, ze problem jest we wlaczonej opcji automatycznej kontroli zarzadzania energia w AM. Po powrocie do domu potwierdze to lub zaprzecze.

Edit.

Przejechalem trase z pracy do domu na jaq'u z niezaznaczona opcja zarzadzania energia przez AM i wszystko z podswietleniem dziala normalnie.
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2009, 22:14:06 wysłana przez olmeca »

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 24, 2009, 12:11:38 »
Jestem  niemalże pewien że problemowi winna jest automapa. Przez prawie dwa tygodnie od hard resetu nie było żadnych problemów, a wczoraj wieczorem znów zacząłem używać automapy.
Efekt - dzisiaj rano wyświetlacz znów na stałe wygaszony + reszta objawów jak opisana powyżej.

Czyli najpewniej w automapie jest jakiś babol. Teraz fajnie byłoby określić dokładnie kiedy się ten babol uaktywnia i sprawdzić czy działa naprawianie poprzez edytor rejestru

Pozdrawiam
Napisane: Październik 24, 2009, 12:08:21
Tryb nocny am działa tylko przy włączonej am i nie ściemnia ekranu tylko zabarwia na ciemne kolory...

HR nie usuwa żadnych danych z karty pamięci a tam właśnie masz zainstalowaną am...

HR jednak kasuje rejestr, a wg. moich podejrzeń to właśnie tam, w rejestrze, coś się chrzani przez babole w automapie. Co więcej w moim przypadku HR pomógł.
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2009, 12:22:06 wysłana przez klarki »

*

Offline Notron

• **
  • 132
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 24, 2009, 14:00:23 »
a miękki reset co na to!(przycisk pod pokrywką po lewej stronie).
i w automapie w opcjach ustawienia-interfejs - preferencje wyłącz ptaszka przy przełączanie w tryb nocny,
w opjach wyłącz tryb nocny, i w ustawieniach interfejs widok kolor mapy w trybie nocnym zmień auto mapa na dzień,
oraz przypisz sobie jakiś klawisz do trybu nocnego w ustawieniach przyciski .
jak wejdzie w ten tryb to go klawiszem wyłączysz nawet przy pełnym ściemnieniu.
Popróbuj.

Może jednak automapa włączona w tryb nocny auto wygasza jaq3
do minimum. Później po omacku nie można jej wyłączyć, i pozostawia
wpis w rejestrze.

Bodajże pod wersją win6 miałem taki problem (Nie było dostępu do ustawień backlight-brightness zawieszanie systemu.)
 ale jak wgrałem win5 to mam spokój,
tylko teraz jest problem ze znalezieniem win6 i wgraniem go od nowa.
Jeśli nie zależy ci na win6 tylko na automapie to zmień rom (ja pod win5 nie mam problemu)
Jeśli automapę masz na jaq3 to skopiuj folder na karte microsd.
Kontakty z telefonu przypisz do karty sim telefonu.
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2009, 14:03:31 wysłana przez Notron »

*

olmeca

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 24, 2009, 22:25:10 »
Problemem jest zarzadzanie energia w AM, a nie automatyczna zmiana skorek z dnia na noc

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 25, 2009, 09:28:56 »
niestety zmiana HKEY_CURRENT_USER > ControlPanel > Backlight nie pomogła, może ktoś ma inne pomysły?

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 25, 2009, 12:09:59 »
Olmeca napisał w czym problem więc o co jeszcze chodzi?
Nie potrafisz wyłączyć psującej funkcji?
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 25, 2009, 15:50:28 »
Potrafię wyłączyć, co nic mi nie da bo ekran nadal jest wygaszony do zera. Spójrz na temat tego wątku.

Dodam metaforę, może rozjaśni. Drzewa psują samochody, gdy się na nie wiedzie. Olmeca powiedział co trzeba zrobić żeby nie wjechać na drzewo, ja jednak już na nie wjechałem i potrzebuję teraz blacharza.
« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2009, 16:03:22 wysłana przez klarki »

*

olmeca

« Odpowiedź #15 dnia: Październik 25, 2009, 21:06:08 »
Po zaniku podswietlenia pomogl hard reset, a na ponownym uruchomieniu AM mialem juz wczesniej odznaczone zarzadzanie energia i od tamtej pory nie mam problemow z jaq3 i AM.

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 26, 2009, 07:51:05 »
Dodać metaforę jak zrobić HR? :E

« Odpowiedź #17 dnia: Październik 29, 2009, 10:52:46 »
nie, przeczytaj jeszcze raz, pisałem co chcę osiągnąć.

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 01, 2009, 15:29:27 »
Przeczytaj co napisał Olmeca a bedzieszz znał receptę na rozjaśnienie ekranu.