Pękła tylko szybka w Note 2 czy cały ekran?
Jaki kolor?
Tylko szybka. Serwisowi udało się wymienić, niestety pozostała drobna skaza w rogu ekranu, która jednak nie przeszkadza w używaniu. Tak więc przynajmniej w razie dalszego nawarstwiania się awarii mam do czego wrócić.
Za Note 3 ile zapłaciłeś? Czytałem historię.
Wiem ze poszedł do serwisu. Co stwierdzili?
Pierwsze dwa serwisy z miejsca diagnozowały konieczność wymiany ekranu. Jeden nawet bez rozkręcania telefonu.
Wygląda jednak na to, że natura tej awarii jest trochę inna. Dość szybko zauważyłem, że częstotliwość i uporczywość występowania problemów była uzależniona od czasu pracy urządzenia (początkowo sądziłem, że może chodzić o rozgrzewanie się elementów) jednak dość szybko zorientowałem się, że problemy korelują ze stanem rozładowania baterii. Okazało się, że o wiele rzadziej występują, gdy telefon jest podłączony do ładowarki. Zakup nowej (co prawda nieoryginalnej) baterii potwierdził te obserwacje - teraz częstotliwość i długość trwania objawów znacząco się zmniejszyła. Na dobrą sprawę telefonu da się normalnie używać. Problemy pojawiają się może raz dziennie (czasami rzadziej) i występują maksymalnie przez kilka minut. Czasem ograniczają się do chwilowego migania obrazu, czasem jest on wyblakły przez minutę czy dwie.
Podejrzewam, że wina leży po stronie obwodu zasilania wyświetlacza. Być może trzeba będzie wymienić regulator napięcia albo któryś z kondensatorów, a może nawet wystarczy wygrzać ten rejon płytki hot airem. Ponieważ nie mam preheatera i brakuje mi doświadczenia w lutowaniu tak gęsto upakowanej elektroniki, wolę nie robić tego samodzielnie. Prawdę mówiąc nie wiem, czy mam ochotę szukać serwisu, który podejmie się naprawy.
Chyba już pogodziłem się ze stratą i po prostu wystawię telefon na Allegro od złotówki, z dokładnym opisem problemów. Może w ten sposób odzyskam przynajmniej część kwoty i będę szukał innego egzemplarza Note 3 albo Note 4.