iPAQ hx4700 zawiesza się na filmach

• 16 Odpowiedzi
  • 3350 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

iPAQ hx4700 zawiesza się na filmach
« dnia: Maj 12, 2007, 13:02:08 »
Witam,

Zakupiłem używanego ipaq hx4700 na allegro i nie wiem, czy "ten model tak ma", czy też jest uszkodzony - palmtop niby działa normalnie, jednak podczas odtwarzania divx/mpeg w dowolnym programie (używałem tcpmp 0. 71, 0. 72, 0. 81, coreplayer, pocketmvp) - pogra pół minuty, zawiesza się, pomaga tylko reset.  Czasami wyskakują krzaki na ekranie, jednak zazwyczaj po prostu przestaje działać i reagować.  Próbowałem otworzyć . wmv wmplayerem, nie zawiesza się.
Czasami potrafi działać obrze z divxem, ale w okienku, nie na pełnym ekranie.  Próbowałem przełączać na directdraw oraz inne tryby, zmieniać opcje, oczywiście nie próbowałem wszystkiego, ale też korzystam z palmtopów parę lat i czuję, że dla tego modelu divX nie istnieje!

Zauważyłem, że przestawienie Audio na disabled uspokaja go - niby się nie wiesza, choć dokładnie tego nie sprawdzałem.  Zresztą, przecież nie wyłączę dźwięku w filmach.

System w palmtopie to WM5 (oryginalnie był WM3SE, ale pierwsze co zrobiłem to szybkie sprawdzenie i update do WM5 - teraz wróciłem do WM3SE, czyste systemy i - to samo!).

Nie wiem, co zrobić, palmtop jest jeszcze na gwarancji przez krótki czas, jednak wygląda jakby był otwierany.

Proszę, niech ktoś powie, czy to usterka, jak zaradzić, czy może jednak ten model to żadna legenda tylko szajs i mam go zezłomować, bo z niczym innym nie miałem takich problemów.  :-[

Pozdrowienia,
Marcin Pyśniak

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
Odp: iPAQ hx4700 zawiesza się na filmach
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 12, 2007, 13:09:06 »
może jednak ten model to żadna legenda tylko szajs i mam go zezłomować, bo z niczym innym nie miałem takich problemów.  :-[
hx 4700 odtwarza filmy bez najmniejszego problemu (przynajmniej mój). Więc raczej stawiałbym na jakąś usterkę.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 12, 2007, 13:19:47 »
zastanawiam się czy problemu nie sprawia karta - bo przecież film na pewno masz na karcie
możesz spróbowac z inna kartą, ewentualnie ściągnij sobie testowy trailer matrixa z napisami - ma 11MB więc bez problemu zmieścisz go w Storage - wtedy sprawdzisz czy na filmie odtwarzanym z pamięci dzieje się to samo

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 12, 2007, 13:44:24 »
Cytat: killcabbie link=topic=67572. msg444478#msg444478 date=1178968787
zastanawiam się czy problemu nie sprawia karta - bo przecież film na pewno masz na karcie
możesz spróbowac z inna kartą, ewentualnie ściągnij sobie testowy trailer matrixa z napisami - ma 11MB więc bez problemu zmieścisz go w Storage - wtedy sprawdzisz czy na filmie odtwarzanym z pamięci dzieje się to samo

A więc tak - zrobiłem twardy reset, żeby mieć czysty system, wgrałem TCPMP_81 do iPAQ filestore oraz do pamięci urządzenia film z lokalizacji którą podałeś.
Niczego nie zmieniałem w opcjach itp.
Na fullscreen pogralo 5 sekund, w oknie 14sekund i padło.

OK, zrobiłem soft reset i tym razem wyłączyłem Audio (disabled) w TCPMP - działa "dobrze" póki co (tylko że w wersji dla głuchych).
Video jest ustawione na IMAGEON Decoder.

Panowie, co jest? Odsyłać to?

Pozdrowienia,
Marcin Pyśniak

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 12, 2007, 13:49:42 »
a co się dzieje jak ustawisz na GAPI lub GDI?

edit: powinno działać na wszystkim oprócz IMAGEON Decoder :)
problem jest opisany na CoreCodec, niestety strona jakos nie działa więc tutaj kopia z Google - więc nie jest to usterka twojego egzemplarza, tylko TCPMP nie radzi sobie chyba z tym akceleratorem
« Ostatnia zmiana: Maj 12, 2007, 14:02:47 wysłana przez killcabbie »

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 12, 2007, 14:44:03 »
Cytat: killcabbie link=topic=67572.   msg444499#msg444499 date=1178970582
a co się dzieje jak ustawisz na GAPI lub GDI?

edit: powinno działać na wszystkim oprócz IMAGEON Decoder :)
problem jest opisany na CoreCodec, niestety strona jakos nie działa więc tutaj kopia z Google - więc nie jest to usterka twojego egzemplarza, tylko TCPMP nie radzi sobie chyba z tym akceleratorem

Koledzy, czego i w jakiej konfiguracji używacie do divX w hx4700?

Sprawdziłem dość dokładnie GAPI, ten matriksowy film odtwarza ładnie w pamięci urzadzenia, natomiast gdy oglądam cokolwiek w divX z kart pamięci, w końcu się wywala, ten matrix też.  
Sprawdzałem na kartach: SD 1GB, CF 128, 256MB (sprawdzę jeszcze na 4GB, czekam na nią).  
Resztę interfejsów sprawdzę dokładnie później (jednakże sprawdzałem wcześniej pobieżnie wszystkie - i na wszystkim się wywalał).  

W automapie i innych programach palmtop działał dobrze, choć bywał niestabilny na tych drobniejszych (battery pack).    Testuję go 2 dni.    Ten brak divXa zniechęca.  

edit: sprawdziłem jeszcze na szybko: w GDI, Imageon, Imageon Decoder wywala się tak samo jak wyżej. 

Pozdrowienia,
Marcin Pyśniak
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2007, 12:11:15 wysłana przez pysniakm »

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 15, 2007, 13:39:19 »
Czy ten problem dotyczy tylko mojego egzemplarza?
Zawiesza się podczas odtwarzania, prędzej czy później, niezależnie jaki mam system, jakiego programu uzywam. 

Spędziłem wiele godzin na poszukiwaniach informacji, udało mi się nawet zainstalować WM5 tak, że działa bez żadnych zastrzeżeń (o dziwo - modyfikacja romu wystarczyla, chodzi o page pool, 12MB), ale z tym odtwarzaniem Video nie mogę sobie poradzić, zawiesza się.    Tylko na niewielkich DivXach jako tako działa.  
Sprzedawca mówi, że palmtop był serwisowany, wymieniany wyświetlacz.  

???

edit: czy układy na płycie głównej hx4700 potrzebują chłodzenia? Może technik HP źle złożył urządzenie?
tutaj zdjęcie płyty głównej: http://www.ipaqrepair.co.uk/images/4700_mainboard.jpg

Pozdrowienia,
Marcin Pyśniak

P.   S.    Dziękuję za dotychczasową pomoc!

poprawilem linka pimpus
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2007, 16:15:44 wysłana przez pimpus sadelko »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 15, 2007, 15:34:22 »
nie powinien się zawieszać oprócz tej sytuacji opisanej wcześniej  (IMAGEON Decoder w TCPMP)

jednak to dziwne, że zawiesza się tylko podczas odtwarzania filmów i to nawet w małych plikach. Usterka sprzętowa powinna dać o sobie znać i w innych sytuacjach, przecież np. nawigacja bardziej obciąża palmtopa

*

Offline korneliusz

• **
  • 147
  • Sprzęt: HP hx4700
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 15, 2007, 18:17:49 »
Dziwne bo u mnie nawet na IMAGEON Decoder w TCPMP się nie wiesza, a na płycie głównej, procesorze, czy GPU nie mam żadnych radiatorów, czy czegokolwiek do chłodzenia, układy stosowane w palmtopach są ultra-nisko-napięciowe i prawie w ogóle się nie grzeją...

Wynikałoby że twój iPAQ jest w jakiś sposób uszkodzony, nie koniecznie sprzętowo, możesz spróbować jeszcze wgrać system na nowo, może spróbuj przejść na WM5.0...

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 15, 2007, 20:02:15 »
możesz spróbować jeszcze wgrać system na nowo, może spróbuj przejść na WM5.0...

Przecież próbował:
[...] udało mi się nawet zainstalować WM5 [...]

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 15, 2007, 20:31:45 »
Podejrzewam coś na styku z kartą - może odgiety styk?
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 16, 2007, 12:16:24 »
Cytat: jas_pik:: Janusz Piwiński link=topic=67572. msg446723#msg446723 date=1179253905
Podejrzewam coś na styku z kartą - może odgiety styk?

Wczoraj zajrzalem do urzadzenia - nic szczegolnego nie zauwazylem, chcialem zrobic zdjecie plyty ale nie mam dokladnego aparatu pod reka.
Styki cf i sd sa w normalnym stanie, niektore sa krotsze od innych, ale zakladam ze chodzi o sygnaly strobujace.

Zauważyłem, że na ustawieniach Video - medium quality wiesza się rzadziej, na high - momentalnie (TCPMP, core).
Na malych plikach prawie w ogole, na duzych nawet przy niskiej jakosci.

Gdyby ktos mial problemy z zamulonym wm5 i jego optymalizacja, wgrywaniem zmodyfikowanego ROM, compaction threadem, chetnie pomoge, prosze pisac marcin. pysniak@wp. pl

Pozdrowienia,
Marcin Pyśniak

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 16, 2007, 12:20:12 »
Gdyby ktos mial problemy z zamulonym wm5 i jego optymalizacja, wgrywaniem zmodyfikowanego ROM, compaction threadem, chetnie pomoge, prosze pisac marcin. pysniak@wp. pl
a masz jakieś inne porady od tych zawartych w wielkim wątku o WM5 na 4700?

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 16, 2007, 12:24:44 »
Cytat: marcinl link=topic=67572.   msg447055#msg447055 date=1179310812
Gdyby ktos mial problemy z zamulonym wm5 i jego optymalizacja, wgrywaniem zmodyfikowanego ROM, compaction threadem, chetnie pomoge, prosze pisac marcin.    pysniak@wp.    pl
a masz jakieś inne porady od tych zawartych w wielkim wątku o WM5 na 4700?

Myślę, że nie, ale chetnie pomoge nowicjuszowi ktory mialby z tym problemy, bo zmiana paging pool w ROMie naprawde duzo daje, system dziala plynnie - a nie kazdy potrafilby to zrobic, stad moja skromna chec pomocy (wiem, ile ja sie nameczylem zanim do tego doszedlem).  

Wg mnie, wystarczy tylko zmiana paging pool w romie, u mnie na 12MB, problemy z compaction thread i wszystkim innym przestały istnieć, nie musiałem patchować niczego, oprócz fake server hack i ew.    wyłączenia NavPoint service - teraz system WM5 działa naprawdę ładnie.  

Oczywiście, problem ten jest opisany już w innym wątku na pdaclub.  pl, ale trzeba się go doszukać i nie ma instrukcji dla nowicjusza, oraz nie wspomniano jak bardzo pomaga na compaction thread.   :)
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2007, 12:27:09 wysłana przez pysniakm »

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 17, 2007, 16:05:57 »
Sprawdź czy to samo się dzieje przy odtwarzaniu z karty CF
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 17, 2007, 19:11:01 »
Cytat: jas_pik:: Janusz Piwiński link=topic=67572. msg447828#msg447828 date=1179410757
Sprawdź czy to samo się dzieje przy odtwarzaniu z karty CF

Dziękuję za zainteresowanie;

Tak samo ze wszystkich dostępnych lokalizacji:

SD 1GB
CF 128, 256, 4096MB
StrataFlash

Aktualnie WM5.
Próbowałem: PocketMVP,TCPMP_7,TCPMP_8,Betaplaer_0. 5,Coreplayer_1. 04

Mam uprzejmą prośbę - czy ktoś z posiadaczy hx4700 może powiedzieć, czy w tym modelu divxy ruszają "z marszu" (po wybraniu dekodera innego niż Imageon Decoder), czy wiąże się to z takimi właśnie problemami?

Wszystko działa ładnie, oprócz tych divX.

Pozdrowienia,
Marcin Pyśniak

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 17, 2007, 19:18:45 »
czy w tym modelu divxy ruszają "z marszu" (po wybraniu dekodera innego niż Imageon Decoder), czy wiąże się to z takimi właśnie problemami?

Ruszają z marszu.