Problem z WI-FI na hx4700

• 22 Odpowiedzi
  • 5153 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 05, 2005, 21:59:02 »
Witam serdecznie
Trochę poczytałem na forum ale nie znalazłem lekarstwa na mój problem i bardzo proszę jeżeli ktoś wie jak go rozwiązać proszę o pomoc.

Otórz mam od kilku dni hx4700 i nie mogę poradzic sobie z konfiguracją WI-FI. Chcę połączyć się z punktem który mam w domu D-link 624 (obsługuje standard B i G). Konfiguracja punktu ze względu na bezpieczeństwo jest następująca:
* Authentication : WPA-PSK
* DHCP: statyczne przypisane do adresu MAC
* SSID Broadcast : Disabled
 W PDA ustawiłem authentication tak samo, podałem zdefiniowane hasło, w ustawieniach karty sieciowej ustawiłem adresy IP, podałem SSID punktu i podczas próby połaczenia punkt jest znajdowany ale sie nie łączy (przycisk WI-Fi koloru bursztynowego).

Bardzo proszę o pomoc, gdzie robię błąd ??
Pozdrawiam
Kazik

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 05, 2005, 22:00:41 »
Wylacz wszelkie zabezpieczenia i sprawdz czy bedzie sie laczyc. Potem wlaczaj jedno po drugim i sprawdzaj gdzie wystepuje blad.

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 05, 2005, 22:32:48 »
Ostatnio trochę "bawiłem" się zabezpieczeniami i zauważyłem, że są problemy z WPA (też mam sprzęt D-Linka). Wróciłem w końcu do WEP i wszystko działa poprawnie.
Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 06, 2005, 09:22:35 »
Do biblo - czy problem o którym mówisz dotyczył Ipaq'a ?? Jak napisałem mam tak skonfigurowany punkt i z notebookiem (w którym jest karta D-Linka) chodzi bez problemu.

Kazik

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 06, 2005, 17:51:38 »
Oczywiscie ze chodzilo mu o palmtopy. Pecety to calkiem inna bajka.

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 06, 2005, 18:21:44 »
Witajcie
Zrobiłem zgodnie z propozycją tz. włączyłem dynamiczny DHCP na punkcie, wyłączyłem wszystkie szyfrowania i zabezpieczenia i nie poszło, co mogę robic źle ??

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 06, 2005, 18:35:33 »
1. Włącz DHCP bo to dobra opcja, oczywiście ustaw ją w AP tak jak trzeba!
2. Wyłącz wszystkie szyfrowania i inne zabezpieczenia łacznie z zabezpieczeniam na adres MAC, tak jak proponował Jakub!
3. Napisz krok po kroku co robisz a wtedy będzie można jakoś dojść do tego co jest źle.
:))

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 06, 2005, 21:00:07 »
Zainstaluj triala pocketvinc i nim sprawdzisz czy Twoj palmtop widzi AP. Wtedy wymuszenie connect-a bedzie prostrze.
Jak sie 1-szy raz podlaczysz to wpisze to w rejestr i przy kolejnym polaczeniu pojdzie bez problemu.
Mam nadzieje ze tak Ci sie uda.

*

Offline old_

• *
  • 92
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 06, 2005, 21:28:16 »
czy spolonizowałeś hx'a? jeżeli tak to spróbuj bez pakietu polonizującego - ja miałem pewne kłopoty - bez pakietu nie mam problemu z wifi oraz wpa-psk

old_ /hx4700/

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 07, 2005, 18:52:21 »
No więc zainstalowałem pocketvinc - niezły program ale nie znalazł mojego AP, zmieniłem konfiguracje AP tak jak radził Kuba zero zabezpieczeń i niestety nie udało sie połączyć.

Zostało jeszcze tylko usunięcie polonizacji (pytanie czy wystarczy samo usuń czy twardy reset jest konieczny).

*

Offline old_

• *
  • 92
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 07, 2005, 19:10:35 »
ja bym zrobił backup i na czystym robił próby z AP czy się łączy czy nie

old_ /hx4700/SysLinks WRT54GS/

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 07, 2005, 19:13:34 »
Usun powinno wystarczyc.

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 07, 2005, 19:59:32 »
W konfiguracji IP na Ipaq'u jest pozycja - użyj adresu serwera - czy chodzi o przydzielany adres DHCP czy też IPaq ma dosłownie używać adresu AP??

A może ten mój AP mimo że teoretycznie może obsługiwać standard B i G w pracy z Ipaq'em który ma B nie radzi sobie.

Bo po deinstalacji polonizacji znalazłem inne AP na osiedlu co prawda nie mam do nich dostępu ale były super widziane w pocketvinc a mojego AP nie znalazł ?? - ciekawe

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 07, 2005, 20:15:20 »
1. Użyj adresu serwera oznacza użyj adresu przydzielonego przez DHCP
2. Jeśli AP to AP a nie router z AP to ten adres jest tylko adresem do zarządzania AP a sam AP jest niczym innym jak inteligentnym bezprzewodowym "kablem sieciowym" i jego adres jest przeźroczysty dla ruchy przez AP.
3. Być może ustawiłeś zły kanał lub zły standard. Ustaw B i najlepiej kanał 6 - najczęściej używany.
4. ... najlepiej zrób również hardreset AP i pozostaw go na domyslych ustawieniach. Jesli iPAQ go nie zobaczy to warto by jakimś innym urządzeniem spróbować czy AP nie jest poprostu zepsuty.

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 07, 2005, 20:52:47 »
D-Link 624 prcuje w standarcie G i B (można tylko wyłączyć B, w drugą stronę się nie da). Ten model oprócz funkcji FI-Wi ma oczywiście serwer DHCP, fierwale, irtuap serwer itd. więc nie jest to tylko radio zozsyłające fale.

Chyba faktycznie nie ma wyjścia jak tylko twardy reset AP i Ipaq, może wtedy ruszy.

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 12, 2005, 20:36:08 »
WItajcie
Przetestowałem już chyba wszystkie możliwe warianty konfiguracji i wygląda to następująco:
1) to że nie mogłem się połączyć IPaq'em z AP to wynik ustawienia w AP tz. trybu SuperG (tryb który teoretycznie pozwala osiągnąć podwójną przepustowość czyli do 108 Mbit/s). W tym trybie urządzenia typu B nie mogą dogadać się z AP.
2) Jeżeli na AP nie jest ustawione żadne zabezpieczenie bez problemu się łączę i przeglądam strony, za wyjątkiem tych które wymagają wyższej siły szyfrowania np. mBank, Plusnet - przy okazji jest na to jakiś sposób.
3) włączając autoryzację na AP typu Shared z kluczem WEP ze 128 bitowym kluczem i ustawiając w IPaq'u też chodzi bez bulu.
4) po włączeniu autoryzacji WPA-PSK i konfiguracji na IPaq'u punkt jest widziany ale nie ma możliwości przeglądania stron.
5) jako info mam ustawiony statycznie adres IP ale to napewno nie przeszkadza gdyż bez szyfrowania na nim się łaczę.

I ty pytanie do Was a w szczególności do old_ który pisał że mu to poszło, polonizację wywaliłem.

*

Offline old_

• *
  • 92
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 12, 2005, 21:28:07 »
ja posiadam AP LinkSys'a - z nim działa bez problemu - wygląda na to że implementacja WPA-PSK na D-Link'u chyba szwankuje - jak masz możliwość to przetestuj z innym AP lub innym komp lub IPAQ w trybie Ad-Hoc

pozdr.
old_

*

Offline HP3715

• 393
  • Sprzęt: TT GO 750 Live / ip4 + TT Europe z HD Traffic Live
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 12, 2005, 22:54:06 »
mi rowniez hp3715 smiga na linksysie...
--
pozdrawiam :-)

« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 18, 2005, 08:52:05 »
Witam
Pragnę poinformować że udało mi się w końcu połączyć z AP z IPaq'a. Głównym powodem jaki miałem z połączeniem był włączony w AP tryp Super G (funkcja która teoretycznie daje prędkość 108Mbit/s). Po wyłączeniu tego trubu chodzi OK.
Co do programu pocketvinc to jest on świetny ale chyba nie radzi sobie z WPA-PSK ??
Pozdrawiam wszystkich i dzięki za pomoc.

« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 21, 2005, 23:46:59 »
>> I ty pytanie do Was a w szczególności do old_ który pisał że mu to poszło, polonizację wywaliłem.[/quote]

czy mówiac wywalilem polonizacje macie na mylsli hard reset? czy tylko wyłączenie marchewki?

*

Offline old_

• *
  • 92
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 23, 2005, 08:42:56 »
wywalenie "w cholerę" miałem na myśli czyli HR ;)

« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 25, 2005, 07:54:31 »
ja tylko odinstalowałęm, ale jak się później okazało problem nie leżał w polonizacji tylko konfiguracji AP

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 25, 2005, 20:55:34 »
mbank nie chodzi hmmmm ja moge sprawdzic stan konta bezproblemu i w inteligo tez chyba ze myslisz o czyms innym