Warto kupic HP4700 refurbished na ebayu?

• 15 Odpowiedzi
  • 2855 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jasztol

• 278
  • Sprzęt: iPaq 3950, Zaurus SL 5500, GPS Heicom 303MMF
« dnia: Czerwiec 24, 2005, 17:12:26 »
Czy macie jakies zle doswiadczenia z ipaqami HP4700 refurbished na ebayu? One gdzies chodza po 300 pare dolarow. Warto? Ja mialem zle doswiadczenie z Zaurusem refurbished, musialem wymieniac egzemplarz.
Jasztol

« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 24, 2005, 17:32:44 »
możesz trafić dobrze możesz trafić źle
jak wcześniej był zalany, to pewnie nic mu już nie pomoże
ale jeżeli tylko wyminili ekran, to będzie OK
szkoda, że przed zakupem tego nie wiesz ;)
ale 300 dolców to połowa ceny, więc wygląda kusząco
ja bym się jednak nie skusił

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 24, 2005, 17:46:19 »
Tez myslalem kupujac na ebayu czy ryzykowac refurbished.

Problem z takim zakupem jest taki ze nigdy nie wiesz na co trafisz
moze byc to po prostu uzywany sprzet -  z rysami i innymi oznakami zurzycia
a moze tez byc calkiem nowy bez wyraznych roznic do nowiutkiego.
Jest to obarczone pewnym ryzykiem...
Sam decydujesz co wybierasz, warto poczytac komentarze do aukcji , byc moze zkontaktowac sie z osoba ktora kupila z jakiegos zrodla.

Ja swojego ipaq 2415 kupilem od osoby prywatnej. Ipaq byl uzywany - nie wiedzialem jak wyglada .
Po otrzymaniu jedyna roznica dla mnie pomiedzy nowym jest ztarta farba z klapi od baterii

Co jest rzecza pomijalna gdyz klape zawsze mozna se zmienic ;) a i tak jest zakryta w futerale

A jak sprawdzilem na compaq to okazalo sie ze nawet gwarancja jeszcze jest ;)

Generalnie w usa jest duzy obrot elektronika refurbished bo nawet w sklepach bestbuy, toys'r'us  czy innych mozna takowe zakupic.

Tylko trzeba pamietac 1 rzecz refurbish w przypadku kazdego producenta znaczy co innego

1 bedzie wymienial obudowe tak ze item bedzie wygladal jak nowka - z przyklejonymi foliami , a 2 bedzie mial porysowana uzywana obudowe a jedynie zostal skompletowany  do calego zestawu , doposazony w gwarancje i przetestowany czy dziala

To tyle obserwacji z pobydu w usa ;)

BTw szkoda ze u nas w polsce nie ma takiego 2nd hand jak jest tam. Wymiana gier na nowe 1 za 1 czy odsprzedaz uzywki w sklepie byla by super.

*

Offline jasztol

• 278
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 24, 2005, 17:46:43 »
Piszą, że jest HP factory sealed, więc rzeczywiście nie wiadomo przed zakupem za bardzo. Zobacze, jak pojdzie aukcja dalej niz 350 zielonych to odpuszcze chyba sobie. Dzieki!

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 24, 2005, 18:09:51 »
Cytat: jasztol
Piszą, że jest HP factory sealed, więc rzeczywiście nie wiadomo przed zakupem za bardzo. Zobacze, jak pojdzie aukcja dalej niz 350 zielonych to odpuszcze chyba sobie. Dzieki!

jak ci sie nie spieszy to poluj, czasem mozna kupic calkiem tanio

np widizalem 4700 ktory poszedl za 320 o ile sie nie myle

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 24, 2005, 19:40:02 »
A ktoś z was nie wraca przypadkiem do polski niedługo.. :)

Bo tez planuje zakup PDA(dell x50v) na ebayu ale boje sie o cło na granicy i  
dlatego szukam kogoś kto mógłby mi pomóc. A jeżeli kotś ma też doświadczenie w kupowaniu na ebayu to tez chetnie się z kims taki skontakuje. Moge komus np. przesłac kase na konto w polsce a on kupi mi w stanach PDA i przywiezie do Polski.. :)

*

Offline jasztol

• 278
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 24, 2005, 20:14:17 »
Cytat: lwilczek
A ktoś z was nie wraca przypadkiem do polski niedługo.. :)

Bo tez planuje zakup PDA(dell x50v) na ebayu ale boje sie o cło na granicy i  
dlatego szukam kogoś kto mógłby mi pomóc. A jeżeli kotś ma też doświadczenie w kupowaniu na ebayu to tez chetnie się z kims taki skontakuje. Moge komus np. przesłac kase na konto w polsce a on kupi mi w stanach PDA i przywiezie do Polski.. :)
Na razie niestety nie wracam do kraju, ale chetnie pomoglbym w zakupie i przewiezieniu.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 24, 2005, 20:24:29 »
Cytat: lwilczek
Bo tez planuje zakup PDA(dell x50v) na ebayu ale boje sie o cło na granicy i  dlatego szukam kogoś kto mógłby mi pomóc.
nie ma cla na komputery

*

Offline skuli

• 292
  • Sprzęt: G900
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 24, 2005, 23:18:59 »
Hmm... Pewnie piszesz "cło", a umownie znaczy to "opłaty", czyli podatek VAT (od towaru i transportu)... ;)

jasztol - jak będziesz planował jakąś wizytę w Polsce, daj znać na forum - może komuś pomożesz w zakupie jego życia. :))

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 25, 2005, 06:45:04 »
Cytat: madrafi

Jestem w USA od 3 miesiecy i od miesiaca mam hx 4700 refurbished - tez mialem hp factory sealed, kupiony na ebayu. Sprzet dostalem nowiutki - stan idealny.Jak na aukcji nie ma mowy ze sa male rysy czy cos w tym rodzaju mozesz liczyc ma sprzet mint condition.
Tylko ze  takie palmtopy (hp factory refurbished) na ebayu schodza  po 410 $ srednio a nie 300...Wydaje mi sie ze trudno bedzie ci kupic hx 4700 za mniej niz 400$. No ale powodzenia.

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 25, 2005, 23:44:32 »
Ja kupilem jakies 2 tygodnie temu takiego refrubished hx4700 na ebayu angielskim. Jak na razie to poza pewnymi brakami w komplecie(oslonka na ekran companion cd) i mala ryska na ekranie ktora jest prawie wogole niewidoczna no i statnio mialem dziwnego zwisa (po resecie bylo ok) to nic sie niedzieje. Sprzet kupilem za 260 funtow razem z przesylka jak dla mnie cena bardzo dobra. Pozatym kupilem go od www.axionsolutions.co.uk dali mi rok gwarancji hp wiec jak cos bedzie nie tak to chyba bede mogl skorzystac z serwisu hp.

*

Offline jasztol

• 278
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 26, 2005, 01:58:52 »
Cytat: elgatopl
Cytat: madrafi

Jestem w USA od 3 miesiecy i od miesiaca mam hx 4700 refurbished - tez mialem hp factory sealed, kupiony na ebayu. Sprzet dostalem nowiutki - stan idealny.Jak na aukcji nie ma mowy ze sa male rysy czy cos w tym rodzaju mozesz liczyc ma sprzet mint condition.
Tylko ze  takie palmtopy (hp factory refurbished) na ebayu schodza  po 410 $ srednio a nie 300...Wydaje mi sie ze trudno bedzie ci kupic hx 4700 za mniej niz 400$. No ale powodzenia.

A no to swietnie, dzieki za post. Bardzo mozliwe, ze pojdzie wyzej niz 400, ale chyba wtedy odpadne, nie chce kupic tego HP za wiecej niz 350 dolcow. Poprobuje. Pozdro.

[Dodano: 2005-06-26 02:02:05]
Cytat: jacenty
Ja kupilem jakies 2 tygodnie temu takiego refrubished hx4700 na ebayu angielskim. Jak na razie to poza pewnymi brakami w komplecie(oslonka na ekran companion cd) i mala ryska na ekranie ktora jest prawie wogole niewidoczna no i statnio mialem dziwnego zwisa (po resecie bylo ok) to nic sie niedzieje. Sprzet kupilem za 260 funtow razem z przesylka jak dla mnie cena bardzo dobra. Pozatym kupilem go od www.axionsolutions.co.uk dali mi rok gwarancji hp wiec jak cos bedzie nie tak to chyba bede mogl skorzystac z serwisu hp.
Nie, na braki w komplecie to bym sie nie zdecydowal. Wydaje mi sie, ze jak jest factory sealed, to powinny byc wszystkie akcesoria podobnie jak w pudelku z nowym sprzetem. Przynajmniej tak dostalem gdy kupowalem Zaurusa odswiezonego fabrycznie.

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 26, 2005, 13:34:40 »
z tymi brakami to o braku cd bylo napisane w tresci aukcji, jezeli chodzi o oslonke to po poinformowaniu ich mailem zobowiazali sie wyslac najszybciej jak to mozliwe. Ogolnie sprzet sprawuje sie bardzo dobrze tylko jezeli byl odnawiany to czy jest mozliwosc sprawdzenia co z nim bylo wczesniej nie tak.

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 27, 2005, 22:19:04 »
Wczoraj otrzymalem hp 4705 kupiony na ebay.com.To że jest używany można tylko poznać po tym że ma u dołu od spodu troche porysowany plastik o wymiarze 0.5 cm x 0,8 cm .

*

Offline jasztol

• 278
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 29, 2005, 16:34:03 »
Cytat: kgolebiowski
Wczoraj otrzymalem hp 4705 kupiony na ebay.com.To że jest używany można tylko poznać po tym że ma u dołu od spodu troche porysowany plastik o wymiarze 0.5 cm x 0,8 cm .
Poza porysowaniami, to juz sprawdziles czy wszystko dziala? Bateria jak trzyma?
Kurcze, niestety nie udaje mi sie wylicytowac ponizej 400 dolarow. Probuje dalej.....

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 30, 2005, 23:18:04 »
Poza tymi ryskami wygląda jak nowy.Bateria chodzi ekstra.w
Widziałem sztukę za 385 $ ale trzeba siedzieć przy kompie i pilnować .Nowy możesz kupic za 520 $.