Rysik i rysowanie ekranu w hx4700

• 13 Odpowiedzi
  • 1139 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mke

• 17
« dnia: Marzec 30, 2006, 16:19:24 »
Witam, mam taki problem, uzywam oryginalnego rysika do tego pocketa, wydaje mi sie ze jest on jednak nieodpowiedni do ekranu, poniewaz po dluzszym uzytkowanie w miejscach takich jak scrolle w przegladarkach czy tam gdzie jest klawiaturka tworza sie porysowania, troche mnie to niepokoi bo zaczyna to sie wzmagac. Wydaje mi sie ze lepszy bylb jakis rysik kauczukowy lub ze szmatka jakas. Jak sobie radzicie z tym problemem?  Jak moge zabezpieczys sie przed dalsza erozja ekranu?

*

Offline P10TR3K

• 404
  • Sprzęt: Lumia 800 / GT-S5360 / A810
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 30, 2006, 16:27:34 »
...normalna sprawa z tymi rysami.Zawsze możesz używać folii zabezpieczającej ekran dotykowy.Uchroni ona ekran przed pogłebianiem się zarysowań i te już powstałe nie będą tak widoczne...

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 30, 2006, 17:03:20 »
na przyszlosc kolego mke staraj sie nie klikac tak szybko zeby zakladac dwa identyczne watki albo skasuj jeden
drugi watek zamykam

*

Offline mke

• 17
:)
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 30, 2006, 23:13:08 »
oki, postaram sie, temat zdublowany mozna usunac bo juz nie moge tego zrobic.

Co do foli ochronnych to juz sobie wyszukalem, dzieki za naprowadzenie na wlasciwy tor

*

Offline Yeah

• *
  • 65
    • http://pswu.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 02, 2006, 23:41:29 »
rysik zawsze moze sie uszczerbic, czego golym okiem nie widac,

kupuj FOLIE!!!

*

Offline mikolajek

• **
  • 223
  • ...no bo co w końcu, kurczę blade!
    • Fraud
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 03, 2006, 12:25:05 »
To już było na forum - sam zakładałem taki wątek :lol:

A przy okazji - zgadzam się z mke, że rysiki powinny być tak robione, aby nie rysować ekranu. Asusowi się to jakoś udaje...

*

silentjob

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 03, 2006, 14:50:37 »
Chyba każdy rysik po pewnym czasie bedzie mniej lub bardziej rysował ekran, nie da się tego uniknąć.

*

Offline mke

• 17
kupilem folie
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 05, 2006, 18:44:38 »
Witam  kupilem  folie  i  ja  zalozylem  od  razu .  Dodam  ze  to  ten  'shit'  za  2  zl  z  allegro.  No  i  podziele  sie  uwagami.  Jako  ze nigdy nie  uzywalem  Brando  (cena  wg  mnie  za  wysoka)  nie  wypowiem  sie na  ich temat,  pewnie  sa  lepsze.  Wiem  ze  ta  za  2  zlote  po  jednym  dniu  uzytkowaniu  sprawuje  sie  bardzo  przyzwoicie,  choc  poczatkowo  sie  wystraszylem  bo  bylo  mnostwo  pecherzykow  malutkich  jednak  pare  razy  co  pol  godziny  wycieralem  lekko  zwilzona  szmatka,zostawialem  i  prawie  juz  ich  nie  ma.  Komfort  pracy  przyzwoity,  jak  na  ta  cene  to  jestem  mile  zaskoczony,  teraz  wczesniejsze  ryski  nie  dokuczaja  juz  mi.  Dodam  ze  nie  uzywalem dodatkowo plynow  do  lcd  bo  nie  mialem  takiego  pod  reka.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 05, 2006, 18:52:15 »
2 zlote  :shock:  to ta folia tansza niz "jan niezbedny"  :lol:
napisz pozniej jak sie spisuje

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 05, 2006, 21:27:17 »
W naszym klimacie do rysowania przyczynia się dodatkowo fruwajacy tu i ówdzie piasek...

Folia jest niezbędna.

natomiast na zbyt ostre/uszkodzone rysiki stosujemy pilnik do polerowania paznokci - można końcówkę rysika ładnie ukształtować i zrobić na gładko...

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 06, 2006, 14:53:34 »
Ja wcześniej miałem na ekran założoną porządną folię zabezpieczającą dość dużej grubości, ale jak uległa porysowaniu, kupiłem taką folię za trochę ponad 2 PLN na Allegro.
Komfort pracy w stosunku do tej poprzedniej jest trochę inny, tzn. ekran lepiej reaguje (i bardziej dokładnie) na ślad rysika, nowa folia jest trochę "tępa" (na początku mocno mi się do niej przyklejał rysik).
Użytkuję ją od ok. 2 miesięcy i nie zauważyłem zdecydowanego zużycia, ale porównania do np. Brando nie mam, bo ta moja poprzednia były nieznanej mi marki (zresztą zdjęcie i założenie tej poprzedniej to był dopiero patent  :roll: )

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 06, 2006, 16:04:13 »
Ja znowu nie miałem okazji używać innej folii jak Brando i niemam porównanie niestety.Fakt jest taki iż np. opera ma małe literki i trochę przeszkadza to w komforcie pracy.Jednak nie jest to takie uciążliwe i bez folilki nie wyobrażam sobie palma :lol:

*

Offline MareQ

• *
  • 53
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 06, 2006, 21:40:16 »
a ja powiem tak nigdy nie uzywalem folii ani siliconowych futeralow na komorke przedmiot jest do uzywania a nie do szanowania jak sie zuzyje to sobie kupie 2 gdyby na ekranach miala byc folia to przyklejalby ja producent ,,,,

*

Offline ..::przemek::..

• 326
  • Sprzęt: iMac G4 Flat Panel - piekny :) | Palm T|T3 | Motorola V6 Maxx | iBook G4 - pol zywy :(
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 06, 2006, 21:42:27 »
Widze, ze bogaty jestes i stac Cie na kupowanie nowego palmtopa co rok pod choinke. A folia nie tylko zabezpiecza, ale rowniez moze poprawic czytelnosc wyswietlacza w sloncu.