Problem z hx4700 - GPS GS.R238 - TomTom

• 5 Odpowiedzi
  • 947 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 28, 2005, 20:13:36 »
Witam wszystkich forumowiczów. Bardzo proszę o pomoc. Jestem od miesiąca użytkownikiem hx4700 czytaj kompletnym nowicjuszem. Kilka dni temu kupiłem do niego GPS na BT model GS-R238.
Zainstalowałem mapę tomtom (crack) w moim hx4700 i wszystko wydawało mi się że jest ok. (Wiem, że wersja tomtoma którą zainstalowałem jest dobra bo u kolegi działa ok w n35) Mieszkam pod Wrocławiem, dla tomtoma miejsce to jest tylko kropką. Włączając nawigację teoretycznie wszystko działa do momentu wjazdu do Wrocławia. Przejadę maksymalnie 700 metrów we Wrocławiu i tomtom wywala mi się tzn wyłącza. Uruchamiam ponownie i znowu to samo. Jeśli wyłączę GPS wówczas tomtom uruchamia się i działa poprawnie, ale nie ma GPS:(
Zrobiłem test. Włączyłem tomtoma (GPS był włączony) i w ciągu kilku sekund, za nim się miał wywalić, przełączyłem się w ustawienia. Doszedłem do ikony Pokaż stan GPS i w widoku Stan GPS tomtom działa poprawnie. Pokazuje że wszystko jest ok. Jeśli dam "gotowe" Tomtom przełącza się na mapę na około 0,5 sekundy, zdążę tylko odczytać na dole nazwę ulicy, dodam poprawną po czym się wywala.
Dodam, że tomtoma zainstalowałem z karty SD sandiska 1GB Ultra II

Na czym polega problem? Czy jest do naprawy? Co powinienem zrobić?
Jaką mapę powinienem zakupić aby wszystko było ok.
Czy MapaMap w wersji prof… jest lepsza od Automapy XL.
Proszę o pomoc
pozdrawiam

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
Re: Problem z hx4700 - GPS GS.R238 - TomTom
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 28, 2005, 20:24:52 »
Cytat: "electric"
Zainstalowałem mapę tomtom (crack) w moim hx4700....
Na czym polega problem?

Problem polega na tym, że nie przeczytałeś regulaminu forum i piszesz o skrakowanym programie. Nikt z tutejszych forumowiczów nie rozwiąże Twojego problemu.
A nawiasem mówiąc, kup legalną wersję TomToma i zapewniam Cię, że problem sam się rozwiąże.
Pozdrawiam

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 28, 2005, 20:32:30 »
Electric:
nie rozmawiamy na Forum o pirackim oprogramowaniu, bo:
- używanie piratów jest nielegalne,
- rozmowy takie są sprzeczne z Regulaminem Forum,
- korzystanie z oprogramowania pirackiego jest głęboko nieetyczne,
- nigdy nie wiesz co danej pirackiej wersji dolega.

Co do MapyMap Pro i AM XL, to pewnie MM ma więcej miejscowości z adresami  ulicznymi, jednak stabilność i funkcjonalność, a także pokrycie w wielu miejscach są w AM lepsze.

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 28, 2005, 21:00:30 »
Witam
Bardzo przepraszam wszystkich za mój wpis. Nie tłumaczę się bo sprawa jest oczywista pirat to pirat. ale mimo wszystko proszę o przeczytanie tego co niżej. Zaznaczam Jestem zdecydowany zakupić legalną mapę. Wydałem sporo pieniędzy na to co mam hx4700 GPS karty pamięci SD i FC po 1GB, uchwyt, ładowanie do samochodu, itd. Sami wiecie ile to kosztuje. Wydanie jeszcze dodatkowych 20% było i jest w moim budżecie na te zabawki. Moje próby z piratem były wyłącznie spowodowane tym, że w chwili kiedy kupowałem go w Media markecie koleś powiedział mi, że właśnie skończył instalację dla kogoś tam i coś było nie tak. Tomtom działał wolno i wieszał ipaqa. Zapytałem czy mogę sprawdzić jak będzie się zachowywał na moim hx4700 Oczywiście nie było to możliwe bez zakupu oprogramowania. Powiedziałem kupię ale jeśli będzie podobnie to czy będę mógł oddać? Dostałem odpowiedź że oczywiście nie ma zwrotu. Bałem się wydać prawie 800zł na coś co na moich oczach w innym ipaq nie działało poprawnie.
W moim wątku wyraźnie zaznaczyłem, że pytam o sytuację z piratem, ale również pytanie o inne mapy. Nie mam nerwów do tego tomtoma i spodziewałem się że być może ten model tak ma. W jednej z odpowiedzi przeczytałem słuszną pewnie sugestię o zakup legalnej wersji z optymizmem co do tego że problemy ustaną. Mam wrażenie jednak, że jest to zbyt duże ryzyko. Dziś pojechałem sobie znowu do MM aby porozmawiać z kimś co wie więcej niż ja na temat tych map. Dostał informację, że jest ogólny problem z mapami wgranymi na pamięci SD większe niż 256MB. Czy to jest prawda?
Dla uspokojenia oficjalnie informuję że pirata tomtoma już nie mam. Moje pytanie dotyczyło wyłącznie sytuacji czy z moim Ipaqiem jest wszystko ok. czy mam go reklamować. Nie mam piratów, co więcej w moim prywatnym laptopie mam wszystkie programy legalne a pracuję w Windows XP  nie linux. Mimo wszystko dziękuję za ostrą krytykę, w sprawie piratów, bo do tej pory sądziłem, że wydając tyle pieniędzy na Corela czy MsOffice jestem frajerem. Tak czy inaczej dziękuję. Pozostaję jednak z pytaniami:
1.Czy problem z wywalaniem się aplikacji jest problem aplikacji czy mojego Ipaqa?
2.czy MapaMap w wersji profesjonalnej czy Automapa XL? Co wybrać.

Jeszcze raz przepraszam tych których uraziłem i jeszcze raz zaznaczam, że nie jest moją intencją i chęcią używania pirackich wersji czegokolwiek.
Przepraszam i pozdrawiam

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 28, 2005, 21:19:29 »
Ja napisałem tak optymistycznie, że legalna wersja TomToma będzie działać bez problemu i nadal to podtrzymuję. Nie mam tego programu i niewiele Ci tu pomogę, ale zapewne wielu forumowiczów (w tym, chyba Kolega MOI) znają ten program i mają go zainstalowanego na hx4700 - myślę, że udzielą Ci porad.
Ja osobiście polecam Ci AM. Na hx 4700 działa bardzo dobrze, a ostatnie wydanie map dla VGA, wygląda na naszych ekranach rewelacyjnie!
Inna sprawa, że nadal dokładność map pozostawia wiele do życzenia, ale z tego co wiem, TomTom też ma błędy, a jeśli chodzi o teren Polski, to jeszcze zupełnie, nie to.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 28, 2005, 22:52:12 »
Nie znam żadnych problemów związanych z użytkowaniem TomToma, AutoMapy i innych programów, które są zainstalowane (soft + mapy) w hx4700 na karcie SD lub CF o dowolnej pojemności.
Sam preferuję SD i tam mam wszystkie programy, ale są tu użytkownicy, którzy mają/mieli aplikacje nawigacyjne na CF i nie narzekali (może szybkość transmisji danych jest nieco niższa, jednak pewnie zależy to w jakiejś mierze od rodzaju kart).
AM i TTN "pójdą" napewno, nie sądzę, żeby a MapąMap były jakiekolwiek problemy.
Co do rozterki:  AM vs. MM, to dla mnie jednoznacznie AutoMapa. Ale opieram się tylko na relacjach użytkowników MapyMap, nie mając z nią kontaktu. A poza tym jestem zagorzałym automapofilem.

A co do samego hx4700 - instaluj wszystko i trzymaj wszystkie pliki na kartach lub w File Store (tu uwaga!). Oszczędzaj maksymalnie RAM, bo ten iPAQ jest bardzo czuły na ilość wolnej pamięci.