GPRS z ORANGE (IDEA) na hx4700 przez BT K700i

• 13 Odpowiedzi
  • 1138 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline old_

• *
  • 92
« dnia: Listopad 02, 2005, 14:03:30 »
Witam serdecznie

Panowie help! przeczytałem wsio co na pdaclub - chyba że coś przeoczyłem - dzwoniłem do BOK'u Orange - nikt nie wie dlaczego nie działa :(. Wszystkie inne usługi via BT działają /transfer plików itp/ ale za cholere nie mogę się skorzystać z inetu jak to dotychczas robiłem przy pomocy starego dobrego S55. Jeżli ktoś z szanownych klubowiczów posiada ww zestawik i zechce się podzielić info jak to to skonfigurować aby zatrybiło będę b.wdzięczny.

pozdr.

old

*

Offline baart

• *
  • 92
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 02, 2005, 14:30:57 »

*

Offline old_

• *
  • 92
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 02, 2005, 15:03:04 »
to nie to - próbowałem. Pytanie podstawowe - czy trzeba tworzyć nowe konto danych na telefonie aby miec dostęp do internetu? Default'owo miałem podajrze 4 profile: internet, wap orange, wap orange, mms orange - żadne z tych kont nie da się edytować ani usunąć. Nadmienię, iż aby skorzystać z wap via gprs z telefonu musiałem skonfigurować sobie połączenie - akurat tutaj zadziałał automat ze strony orange.pl vis sms. Może ktoś podrzucic konf. od strony ipaq'a oraz od strony telefonu?

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 02, 2005, 16:31:16 »
Zasadnicze pytanie:
Czy Twój Sony Ericsson K700i współpracował kiedykolwiek z hx 4700 w połączeniach przez BT z GPRS ???
Jeśli to są Twoje pierwsze próby "dogadania" tych dwóch urządzeń i wszystkie zawodzą, to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że Twój K700i ma wersję firmware, który uniemożliwiał łączenie się z GPRS po BT z niektórymi PDA.
Byłem w podobnej sytuacji i straciłem prawie tydzień, aby skonfigurować takie połączenie - bez rezultatu. Dopiero rozmowa z serwisem SE wszystko wyjaśniła. Instalacja nowszej wersji firmware na moim K700i definitywnie rozwiązała problem. Może w Twoim przypadku jest podobnie...  

*

Offline old_

• *
  • 92
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 02, 2005, 19:39:04 »
Cytat: KrzysiekM
Zasadnicze pytanie:
Czy Twój Sony Ericsson K700i współpracował kiedykolwiek z hx 4700 w połączeniach przez BT z GPRS ???

nie nigdy - telefon jest nówka z salonu - wcześniej korzystałem z s55 i działało wsio bez pódła

Jeśli to są Twoje pierwsze próby "dogadania" tych dwóch urządzeń i wszystkie zawodzą, to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że Twój K700i ma wersję firmware, który uniemożliwiał łączenie się z GPRS po BT z niektórymi PDA.
Byłem w podobnej sytuacji i straciłem prawie tydzień, aby skonfigurować takie połączenie - bez rezultatu. Dopiero rozmowa z serwisem SE wszystko wyjaśniła. Instalacja nowszej wersji firmware na moim K700i definitywnie rozwiązała problem. Może w Twoim przypadku jest podobnie...  

tak też podejrzewam - wgrali ci nowy firmware za free? czy może ten który jest dostępny z ich strony jest tym poprawnym?

pozdr.

old

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 02, 2005, 20:07:51 »
Cytat: old
tak też podejrzewam - wgrali ci nowy firmware za free? czy może ten który jest dostępny z ich strony jest tym poprawnym?

Nie korzystałem z ich strony - byłem u nich osobiście i wgrali mi firmware za free, bo telefon był jeszcze na gwarancji. Gdybym nie miał gwarancji, to "padłbym" na 100PLN :S

Pozdrawiam - powodzenia...
Krzysiek

*

Offline old_

• *
  • 92
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 03, 2005, 11:16:57 »
Cytat: KrzysiekM

Nie korzystałem z ich strony - byłem u nich osobiście i wgrali mi firmware za free, bo telefon był jeszcze na gwarancji. Gdybym nie miał gwarancji, to "padłbym" na 100PLN :S

Pozdrawiam - powodzenia...
Krzysiek

telefonik poszedł do przeflashowania - zobaczymy co będzie

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 03, 2005, 13:54:40 »
Myślę, że jeśli wszystko "przerobiłeś" i ciągle była d..., to nowy firmware powinien sprawę załatwić pozytywnie....
Pochwal się efektami.
Pozdrawiam.

*

Offline old_

• *
  • 92
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 03, 2005, 14:06:07 »
nie no kicha jest kompletna - zero rekacji telefonu na string *99***1# :( podłamka, a mogłem brać nokie - jeszcze spróbuję na modelu dzieciaka - jest z plusa i trochę starszy - jak zadziała to się chyba pofatyguje do orange lekko podgrzany - mam pytanko zasadnicze - czy tworzyliście nowe konto danych typu internet? czy też korzystaliście z tego co jest wbudowane w telefonie - akurat u mnie cid jest taki sam jak w s55 czyli 1

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 03, 2005, 14:33:28 »
nie no kicha jest kompletna - zero rekacji telefonu na string *99***1#  podłamka,

Hmm, to przykre.... :surprised: :(
Zupełnie nie wiem, co Ci poradzić. W moim przypadku (Plus GSM) wystarczyła TYLKO konfiguracja zgodnie z http://www.pdaclub.pl/info.php?id=8070 i wszystko działa bezbłędnie.
Może Orange coś miesza ?

*

Offline old_

• *
  • 92
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 03, 2005, 14:34:23 »
Panowie mam pytanko - czy string dla modemu typu +cgdcont=1,"ip","www.orange.pl" jest konieczny aby modem łaczył się via gprs? Udało mi się połączyć jak wywaliłem ten string - tylko teraz pytanie czy łącze się po gprs czy po CSD?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 03, 2005, 23:28:31 »
APN dla Orange to "internet" a nie "www.orange.pl"

*

Offline old_

• *
  • 92
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 07, 2005, 11:22:55 »
Udało mi się zwalczyć problem - co więcej również udało mi się zintegrować k700i z wbudowanym BT Phone Managerem choć ten model tel. nie widnieje w słowniku dostęnych modeli. Jeżeli jest ktoś ciekawy to służę pomocą. Dziękuję wsiem za pomoc.

pozdr.

old

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 19, 2005, 13:30:17 »
No widze, ze problem ktory ja mam byl juz poruszany... Mialem identyczna konfriguracje, czyli hx4700 i S55, wszystko pieknie smigalo. Teraz kupilem k700i i.. kiszka.. Po dniu zabawy udalo mi sie skonfigurowac polaczenie za pomoca standardowej konfiguracji polaczenia. Problem z tym ze co chwile mnie to ustrojstwo rozlacza. Wczesniej prz korzystaniu z BT Phone Maganer bylo  niemalze idealnie.
Czy mozesz podac wiecej szczegolow jak zintegrowac K700i i wbudowaney BT Phone Manager?
Stwierdzilem ze nie warto wywazac otwartych drzwi, wiec jesli juz komus udalo sie przebrnac przez ten gaszcz konfiguracyjny to bylbym wdzieczny jesli podzielilby sie ta infrormacja na forum.
Z gory dziekuje
i pozdrawiam
Carlos