Pamięć w iPAQ hx4700 series

• 18 Odpowiedzi
  • 1429 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ipaq_5550

• *
  • 66
  • usługi magiczne, etc ...
  • Sprzęt: HX 4705, Holux M 1000, SPV M3000, SPV M5000
« dnia: Grudzień 05, 2005, 19:24:07 »
Witam Wszystkich !

Proszę o pomoc w umiejscowieniu programów w hx 4700. Mianowicie chodzi o to, że nie mogę poradzić sobie z pamięcią.

RAM 64 MB, ROM 128 MB iPaq File Store 80 MB.

Instaluję programy do iPaq File Store i ciągle brakuje mi pamięci RAM. Po zainstalowaniu paru programów w iPaq File Store RAM spada mi do ok 15 MB i juz więcej nie instaluję bo chodzi niestabilnie potem.
W tej chwili po twardym resecie: całkowity obszar pamięci 62,28 MB, po stronie pamieć : alokowano 26, w użyciu 6,38, wolna 19,63, po stronie program analogicznie : 36,28; 17,80; 18,48. iPAQ File Store pojemność 85,06 MB w użyciu 4,90 wolna 80,16.
Mam zainstalowany lEng, SPB Plus i nic więcej.
W sumie tak dużo pamięci, a tak mało do wykorzystania ... :(

Pozdrawiam Arek !

« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 05, 2005, 19:37:17 »
Pamiętaj, że standardowo w systemie nie wyłączasz programów (przycisk X w prawym górnym rogu ekranu) a jedynie minimalizujesz ich okna. Jeśli tak jest, to każdy uruchomiony program, okupuje pamięć. Jeśli masz zainstalowany SPB Plus skorzystaj z funkcji zamykania programów; w ustawieniach (Start -> Settings -> System -> SPB Pocket Plus) wybierz jak to uruchomić (trzy możliwości - tap, tap&hold i on gesture). Żeby sprawdzić, jakie programy są aktualnie uruchomione, wciśnij prawy dolny klawisz sprzętowy (ten z zagiętą do góry strzałką), lub wejdź w Start -> Settings -> System -> Memory -> Running Programs.

*

Offline ipaq_5550

• *
  • 66
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 05, 2005, 19:43:12 »
Cytat: rpczarnec
Pamiętaj, że standardowo w systemie nie wyłączasz programów (przycisk X w prawym górnym rogu ekranu) .

Oczywiście, że pamietam o tym. Nigdy nie mam uruchomionych dwóch programów bo juz wogóle nic bym nie zrobił.

[Dodano: 2005-12-05 19:50:44]
Cytat: rpczarnec
Pamiętaj, że standardowo w systemie nie wyłączasz programów (przycisk X w prawym górnym rogu ekranu) .

Oczywiście, że pamietam o tym. Nigdy nie mam uruchomionych dwóch programów bo juz wogóle nic bym nie zrobił.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 05, 2005, 20:21:03 »
Ja z zasady nie instaluję niczego w RAM. A więc suwaki ustawiłem na: Storage 11.27 MB (z czego in use 2.89), a Program na 51.01. Dzięki temu jeśli coś instaluję w IPAQ File Store (zostało wolne 10.67 MB), mimio, że i tak coś tam wrzuci do RAM-u, to i tak zostaje dość dużo do działania. Nie wiem, czu Ci zostaje tak mało RAM-u.

Może spróbuj poprzesuwać suwaczek RAM-u i zwiększyć część dla program, zmniejszając dla Storage.

*

Offline ipaq_5550

• *
  • 66
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 05, 2005, 20:48:10 »
Cytat: ajed
Ja z zasady nie instaluję niczego w RAM. A więc suwaki ustawiłem na: Storage 11.27 MB (z czego in use 2.89), a Program na 51.01. Dzięki temu jeśli coś instaluję w IPAQ File Store (zostało wolne 10.67 MB), mimio, że i tak coś tam wrzuci do RAM-u, to i tak zostaje dość dużo do działania. Nie wiem, czu Ci zostaje tak mało RAM-u.

Może spróbuj poprzesuwać suwaczek RAM-u i zwiększyć część dla program, zmniejszając dla Storage.
Ja staram się wszystko instalować w File Store jeżeli chodzi o programy *.exe, jedynie GG i Skype instaluje się samo w RAM bo nie ma mozliwości wyboru pamięci podczas instalacji. Piszesz suwaki ... chyba suwak (jest jeden do ustawiania pamięci, chyba, że o czymś nie wiem), ale i tak po przesunięciu suwaczka w jedną czy druga stronę "on" zaraz wraca w ustawienia środkowe. Mimo wszystko pamięci będzie brakować po zainstalowaniu określonej liczby programów, bo część ze wszystkich programów instaluje się w RAM. Tylko dziwi mnie to, bo do niedawna miałem H5550 i tam było RAM`u 128 MB i zawsze dało się zainstalować więcej programów niż w HX4700. Teoretycznie jest tu więcej pamięci ... , a może jest jakiś sposób na przesunięcie ROM`U do RAM ;) tak tylko pytam !

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 05, 2005, 22:10:52 »
A jak sprawdzasz ile masz wolnego RAMu? Te 15MB to całkowity wolny RAM, czy ten przeznaczony na dane, czy na programy? Ja mam zainstalowaną całą masę programów, większość w File Store, tylko te największe na karcie, w pamięci głównej właściwie tylko SPB Pocket Plus, i jeśli nie wrzucę jakiegoś niedopracowanego softu (np. Wisbar Desktop), to mam ok. 30 MB całkowitej wolnej pamięci, a system sam ustawia sobie jak to podzielić.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 06, 2005, 07:51:55 »
Cytat: ipaq_5550
Instaluję programy do iPaq File Store i ciągle brakuje mi pamięci RAM. Po zainstalowaniu paru programów w iPaq File Store RAM spada mi do ok 15 MB i juz więcej nie instaluję bo chodzi niestabilnie potem.
czy masz zainstalowany najnowszy ROM ze strony HP?

*

Offline ipaq_5550

• *
  • 66
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 06, 2005, 08:28:42 »
[/quote]
czy masz zainstalowany najnowszy ROM ze strony HP?[/quote]
Tak, mam. Nie musiałem instalowac bo był już zainstalowany.
Ale, zauważyłem teraz jakieś zmiany pozytywne na korzyść pamięci, a mianowicie ... zrobiłem znowu twardy reset i od początku rygorystycznie przestrzegałem zasad instalacji. W ramie mam teraz tylko gg, jedną tapete VGA do SPB Plusa, a w iPAQ Store wszystko to co instalowałem zawsze ... czyli troche tego jest :) i okazało się, że w rame zostało ok. 34 Mb wolne. Ciekawe bo ostatnio też tak instalowałem i było inaczej. Ehh narobiłem zamieszania na forum !

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 06, 2005, 10:59:10 »
Pamiętaj również o tym, że gdziekolwiek byś nie instalował program - na karcie SD/MMC, na karcie CF, w File Store, to i tak sporo plików zostanie umieszczone w RAM (DLL-e, help-y, wtyczki, niektóre pliki tymczasowe generowane przez te programy, etc.), więc RAM się zawsze "skurczy".

No, ale skoro się już z tym uporałeś, to zadam off-topiczne pytanie: jak Ci się sprawuje SkySurf 3?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 06, 2005, 11:01:53 »
Druga sprawa to moze duzo chodzisz po WWW z PDA? Jesli tak to nie zapominaj czyscic co jakis czas tymczasowych plikow internetowych.

*

Offline ipaq_5550

• *
  • 66
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 06, 2005, 12:50:30 »
Cytat: Moi
Pamiętaj również o tym, że gdziekolwiek byś nie instalował program - na karcie SD/MMC, na karcie CF, w File Store, to i tak sporo plików zostanie umieszczone w RAM (DLL-e, help-y, wtyczki, niektóre pliki tymczasowe generowane przez te programy, etc.), więc RAM się zawsze "skurczy".

No, ale skoro się już z tym uporałeś, to zadam off-topiczne pytanie: jak Ci się sprawuje SkySurf 3?

No ... musze się przyznać, że sprawuje się rewelacyjnie. Zimny start ok 30 sek. W samochodzie musi byc naprawde daleko wysuniety pod szybę po to ażeby uzyskać duży kąt widzenia satelit. Na rowerku mocuję go na bagażniku i rysuje pieknie trasy. Wogóle  nie zrywa łączności z PDA. Cóż jeszcze mogę powiedzieć ... same zalety jak narazie, a bawię się nim od ok. 2 - 3  m-cy.
Jak ktoś ma jakies pytania dotyczące SkySurf3 to chętnie odpowiem !

[Dodano: 2005-12-06 12:51:34]
Cytat: jakub kańczugowski
Druga sprawa to moze duzo chodzisz po WWW z PDA? Jesli tak to nie zapominaj czyscic co jakis czas tymczasowych plikow internetowych.
Tak wiem i pamiętam o tym. Czytałem na forum ;)
Dziękuję !

*

• 6498
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 06, 2005, 13:23:04 »
W samochodzie musi byc naprawde daleko wysuniety pod szybę po to ażeby uzyskać duży kąt widzenia satelit.
A to nie bardzo zrozumiałem. Czy to oznacza, że jak nie jest wysunięty w przód pod samą szybę, to ma np. problem ze złapaniem fixa?
Bo to, że tym lepiej funkcjonuje, im większą ma bezpośrednią widoczność nieba, jest poza sporem i jest cechą każdego odbiornika.

Czy zdarzają Ci się sytuacje, że włączasz (cold start) odbiornik już po wejściu do samochodu, natychmiast odpalasz i jedziesz, a GPS musi łapać fixa w ruchu? Jak wtedy wygląda czas do ustalenia pozycji?

*

Offline ipaq_5550

• *
  • 66
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 06, 2005, 17:14:10 »
W samochodzie musi byc naprawde daleko wysuniety pod szybę po to ażeby uzyskać duży kąt widzenia satelit.
A to nie bardzo zrozumiałem. Czy to oznacza, że jak nie jest wysunięty w przód pod samą szybę, to ma np. problem ze złapaniem fixa?
Bo to, że tym lepiej funkcjonuje, im większą ma bezpośrednią widoczność nieba, jest poza sporem i jest cechą każdego odbiornika.

Czy zdarzają Ci się sytuacje, że włączasz (cold start) odbiornik już po wejściu do samochodu, natychmiast odpalasz i jedziesz, a GPS musi łapać fixa w ruchu? Jak wtedy wygląda czas do ustalenia pozycji?

Fixa  łapie, ale jest słaby sygnał, mam Audi i tam jest szyba mocno pochyłona wiec widzi satelity tylko te z "przodu" i jak rysuje droge to lata po pare mm we wszystkie strony. A jak dam max do przodu to kąt widzenie radykalnie się zwieksza i jest juz ok.

Co do "ColdStart" ... po wejsciu do sam. nigdy nie mierzyłem czasu, ale uwierz mi na słowo, że jest to naprwdę bardzo krótki czas (ok. 5 - 15 sek) róznie.

*

• 6498
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 06, 2005, 18:07:04 »
Co do "ColdStart" ... po wejsciu do sam. nigdy nie mierzyłem czasu, ale uwierz mi na słowo, że jest to naprwdę bardzo krótki czas (ok. 5 - 15 sek) róznie.
5-15 sek dla cold start fix to byłby rewelacyjny czas nawet dla statycznej pozycji z pełną widocznością nieba i optymalną konfiguracją położenia satelitów, a co dopiero na łapanie fixa w samochodzie w ruchu.
Sprawdź to może w ten sposób: wieczorem włącz na 10 min. odbiornik w domu, w miejscu gdzie nie ma żadnego sygnału (optymalnie: piwnica), następnie wyłącz. Chodzi o wymazanie z pamięci almanachu i synchronizacji czasu (alternatywnie można na 1 min. wyjąć baterię).
Rano włącz odbiornik dopiero po wejściu do samochodu, bezpośrednio przed wyruszeniem w drogę.
Jeśli w takich warunkach fix time będzie 5-15 sek, to autentyczna rewelacja.
Sirf III potrzebuje na to ok. 30-90 sekund.

*

Offline ipaq_5550

• *
  • 66
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 06, 2005, 20:13:24 »
Sprawdź to może w ten sposób: wieczorem włącz na 10 min. odbiornik w domu, w miejscu gdzie nie ma żadnego sygnału (optymalnie: piwnica), następnie wyłącz. Chodzi o wymazanie z pamięci almanachu i synchronizacji czasu (alternatywnie można na 1 min. wyjąć baterię).
Rano włącz odbiornik dopiero po wejściu do samochodu, bezpośrednio przed wyruszeniem w drogę.
Jeśli w takich warunkach fix time będzie 5-15 sek, to autentyczna rewelacja.
Sirf III potrzebuje na to ok. 30-90 sekund.

Ok ! Zrobie to jutro rano i ok. 12 podam wynik, włącze stpoper ... ;)

*

Offline korrek

• 346
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 06, 2005, 22:21:50 »
Dlatego używam GPS-a na smyczy (mysz) na stałe podłaczonego do instalacji samochodu od paru lat - zupełny brak efektu cold startu

*

Offline ipaq_5550

• *
  • 66
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 07, 2005, 13:04:46 »
Test zrobiony ;)
Pogoda: śnieg (dużo śniegu), deszcz, bardzo niski pułap chmur !
Rano na postoju złapał Fix`a w 120 sek. Potem co chwilę gubił satelity aż do   wyjazdu za miasto. Złapał 7 setelit i tak trzymał do momentu wyciągnięcia baterii ;) chciałem sprawdzić ponownie jak długo będzie łapał Fix`a. I w tym momencie kicha ... robiłem to podczas jazdy (sicc) przy prędkości ok 60 km/h. Nie złapał Fix`a wogóle ... ? Nawet jak podjechałem pod garaż i otwierałem drzwi (2 min). Pierwszy raz miałem taka sytuację ! Może pogoda miała wpływ na to ? Co o tym sądzicie ?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 08, 2005, 07:30:31 »
pogoda nie ma wplywu na sygnal - po prostu zlapac fixa w czasie jazdy jest bardzo trudno - trwa to dlugo a w niektorych modelach GPS'ow jest to nawet niemozliwe

w miescie dodatkowo dochodza do tego wysokie budynki

*

Offline ipaq_5550

• *
  • 66
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 08, 2005, 14:57:55 »
Cytat: lipciopda
pogoda nie ma wplywu na sygnal - po prostu zlapac fixa w czasie jazdy jest bardzo trudno - trwa to dlugo a w niektorych modelach GPS'ow jest to nawet niemozliwe

w miescie dodatkowo dochodza do tego wysokie budynki

Fakt ... bo wczoraj wieczorem jeszcze sprawdziłem i na postoju Cold Start  55 sek., a Hot Start 5 sek. Dzis rano Cold Start ok. 90 sek ... (na postoju).