Nowy ROM do iPAQ'a hx 4700 juz jest!!!

• 29 Odpowiedzi
  • 5438 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline SebOlek

• *
  • 51
  • Sprzęt: iPhone 2G/iPhone 3G/iPhone 3GS

*

Offline Dadziu

• **
  • 106
    • www.dsstudio.com.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 17, 2005, 12:02:26 »
Co nowego w środku?

*

Offline SebOlek

• *
  • 51
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 17, 2005, 12:08:03 »
Cytat: Dadziu
Co nowego w środku?

Jeszcze nie wiem dopiero 3% na pasku postepu aktualizacji.

Dziwna sprawa po aktualizacji mam nadal ROM 1.0???

Tu sa zmiany jakie zostaly dokonane w nawej wersji.
http://h18007.www1.hp.com/support/files/HandheldiPAQ/us/download/22658.html

UWAGA!
Poprawny link do ROM'u 1.10 to: http://h18007.www1.hp.com/support/files/HandheldiPAQ/us/download/22658.html

natomiast link http://h18007.www1.hp.com/support/files/HandheldiPAQ/us/download/22657.html prowadzi do wersji 1.0. Jest to dziwny blad HP i o co w tym chodzi? ;)

*

Offline old_

• *
  • 92
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 17, 2005, 13:59:13 »
coż hp......... w compaq'u nie do pomyślenia ;)

pozdr.

old_

ps.

ładujesz wersję 1.10?

*

Offline SebOlek

• *
  • 51
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 17, 2005, 14:03:13 »
Cytat: old_
coż hp......... w compaq'u nie do pomyślenia ;)

pozdr.

old_

ps.

ładujesz wersję 1.10?

Juz ja mam, instaluje aplikacje i dane.

*

Offline infer

• 36
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 17, 2005, 21:22:56 »
Rom jest naprawde ok, nareszcie brak wyskakujacych uciazliwych komunikatow ktore trzeba potweridzac przy przegladaniu stron WWW, ładuje sie szybciej.

*

Offline Math

• 27
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 19, 2005, 22:31:08 »
Co najważniejsze to to, że nie ma już problemu z pamięcią przy włączaniu BT po dłuższej pracy urządzenia. Do tej pory trzeba było resetować iPAQa aby móc włączyć BT. Ja przede wszystko na to czekałem i się doczekałem ;)

dodam jeszcze, co zauważyłem po update:
- poprawiona szybkość łączenia się przez WLAN (2-5s)
- lepsza praca Pocket Explorera czyt. szybsze działanie
- ogólnie zwiększona wydajność systemu, jednak na to może wpływać jeszcze nie doładowaniem mojego HP w sensie instalacji softu

ogólnie: chwalę sobie ten update i polecam

*

Offline domin

• 40
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 19, 2005, 22:50:58 »
Właśnie 2 raz spróbowałem zainstalować ten ROM i po raz drugi mniej więcej w połowie wystąpił błąd! Co mogę teraz zrobić? Czy komuś zdarzyło się też coś takiego?

*

Offline Math

• 27
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 19, 2005, 23:30:01 »
u mnie za pierwszym razem poszlo bez problemu

to moze być jakas przerwa w transmisji przez usb, sprawdz swoj komp, moze wirusy, moze jakis soft probuje cos wysylac na usb

czy mozesz powtorzyc flashowanie, czy moze juz iPAQ sie nie odzywa?

*

Offline domin

• 40
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 21, 2005, 18:51:43 »
Niestety iPAQ już się nie odzywa. Próbowałem różnych kombinacji (restartowanie komputera, podłączanie pod inny port USB) i za każdym razem w połowie instalacji pojawia się ten sam błąd. Antywirus mi nic nie wykrywa, co do softu to też nie mam pomysłu. Czy przyczyną może być to że mam windows 2003? W 5455 zmieniałem nawet system na nowszy i wszystko się udawało.

Co mogę teraz zrobić? Odesłać do serwisu?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 22, 2005, 11:37:52 »
Sprobuj jeszcze na innym komputerze.

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 23, 2005, 09:12:52 »
Ja zainstalowałem bez problemu. Potem wgrałem wszystko z backupu i też było OK. Zdecydowałem się jednak zainstalować wszystko od  nowa i jest problem z mWriterem. Nie jest on zgodny z nową wersją ROMu i psuje strukturę menu (Start-Setings). Pwinny być tam trzy zakładki -Personal - System -Connections, a jest tylko Personal i między innymi nie można się dostać do konfiguracji Marchewki. Zgłosiłem do MediaOffice i podobno mają poprawić.

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 23, 2005, 11:12:51 »
Czy ktos zauwazyl utrate stabilnosci systemu po zmianie ROMu? Nowy MobileGadu 1.12 potrafi niespodziewanie doprowadzic do softresetu. Zauwazylem rowniez problemy z Macromedia_Flash_Player_v60, musialem usunac - nie wspolpracuje z nowym IE. Uzywam MultiIE v3.1 kilka razy rowniez doswiadczylem softresetu. Prosze o podzielenie sie wlasnymi doswiadczeniami... Poza tym oczywiscie odczuwam znacznie wiekszy komfort pracy systemu, jest zdecydowanie szybszy. Wydaje sie jednak, ze zmiany w nowym ROMie sa dosc glebokie i aktualne oprogramowanie nie bardzo je akceptuje ;(

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 23, 2005, 11:40:56 »
Mam MobileGadu 1.12 i jeszcze mi sie nie zawiesil. Nie uzywam Macromedia wiec nie wiem. Co do MultiIE to kiedys jak go zainstalowalem jeszcze na starym ROMie to zawieszal sie notorycznie,wiec po kilku dniach z niego zrezygnowalem. Jeszcze nie instalowalem mWritera, chyba poczekam az go dopasuja do nowego ROMu.
Aktualnie uzywam i nie mam ZADNYCH zawieszen:
SPB pocket plus,Weather,GPRS monitor, Finanse,Full Screen Keyboard,Time
Informant 2005
Beta Player
Avantgo
ewalllet
iSilo 4.26
NewsBreak
PocketMusic
RepliGo
SmartGSM
WorldMate 2005 Pro
rescoFile Explorer
PocketMechanic
Peacemaker
gry-Snails,Alchemy,ChessGenius,Bejeweled 1 i 2, Cubis,Fish Tycoon,Plant Tycoon,SimCity 2000, Monopoly, Tradewinds, Links, Arkaball, Worms.
+ mnostwo programow medycznych.

Zauwazylem tylko ze Doktop strasznie wolno sie uruchamia.Ale na poprzednim ROmie bylo nie lepiej.

PS.+Automapa 3.8

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 23, 2005, 13:07:21 »
Cytat: miasek
Ja zainstalowałem bez problemu. Potem wgrałem wszystko z backupu i też było OK. Zdecydowałem się jednak zainstalować wszystko od  nowa i jest problem z mWriterem. Nie jest on zgodny z nową wersją ROMu i psuje strukturę menu (Start-Setings). Pwinny być tam trzy zakładki -Personal - System -Connections, a jest tylko Personal i między innymi nie można się dostać do konfiguracji Marchewki. Zgłosiłem do MediaOffice i podobno mają poprawić.

to ciekawe - bo też to dziś zgłosiłem (gdzieś tak około 12.00) i powiedzieli mi że PIERWSZE SŁYSZĄ........ - znając życie troche sobie na tę poprawkę poczekamy:(

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 01, 2005, 12:00:54 »
Dziś zadzwoniłem ponownie do Media Office, a tam pan z działu sprzedaży zakomunikował, że według jego wiedzy WSZYTSKO DZIAŁA POPRAWNIE...... i nic mu niewiadomo o jakicholwiek poprawkach do marchewki:(

*

Offline hapej

• *
  • 63
  • Sprzęt: h4700, A636N, Nokia E70
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 01, 2005, 12:25:46 »
Jak dla mnie pierwotna wesja systemu na hx4700 działa wyśmienicie. Co innego w przypadku h6340 -tam były błędy i nowy ROM był konieczny. Na hx4700 (mam sprzęt od pazdziernika 2004 - to najlepszy PDA jaki widziałem!!!) system działa wydajnie i bardzo stabilnie! Po co uaktualniać system, jeżeli jest OK. Nie rozumiem tej "pogoni" za nowymi wersjami?!
HP ogłosiło nowy ROM i jeżeli Ktoś miał jakieś błędy I BYŁY one wymienione w specyfikacji nowego ROMu (że zostały usunięte/poprawione), to może zaryzykować aktualizację.
Jeżeli Ktoś nie ma większych problemów z pracą lub błędy które u niego występują nie są wymienione jako usunięte w specyfikacji nowego ROMu - TO aktualizacja w tym przypadku jest wyłącznie "pogonią" za posiadaniem najnowszej wersji(!?).
Może czasami szkoda czasu i nerwów.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 01, 2005, 22:51:40 »
Mam podobne zdanie na ten temat... jak cos dziala to po co to psuc? :) Ja mialem oryginalny ROM w swoim iPAQu 4150 przez dwa lata, a poprawka wyszla chyba juz po pol roku od premiery :)

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 03, 2005, 20:08:54 »
"Jeżeli Ktoś nie ma większych problemów z pracą lub błędy które u niego występują nie są wymienione jako usunięte w specyfikacji nowego ROMu - TO aktualizacja w tym przypadku jest wyłącznie "pogonią" za posiadaniem najnowszej wersji(!?). Może czasami szkoda czasu i nerwów. "

Dziwna konkluzja - wedlug mnie jest odwrotnie - szkoda czasu i nerwow na walke z czyms, co nie bedzie dzialalo w przyszlosci zanim sie wpadnie ze to nie dziala przez zly ROM. Trzeba jeszcze pamietac, ze nie zawsze mamy mozliwosc i/lub czas aby zrobic upgrade zaraz po wykryciu usterki a usterka moze nam uniemozliwic wykonanie waznej i pilnej rzeczy. Z tego chocby powodu nalezy instalowac najbardziej aktualna wersje ROM i w ogole dowolnego softu. Nie bez powodu przewazajaca wiekszosc tworcow oprogramowania poleca ciagle aktualizacje swoich produktow.
Ogolnie nalezy zauwazyc, ze oprogramowanie staje sie coraz lepsze a z tego wynika, ze kazda nowsza wersja wnosi wiecej dobrego niz zlego.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 03, 2005, 20:49:39 »
Ale nowy ROM to nie tylko mniej problemow, ale czesto i nowe usterki. Ponadto po co wgrywac nowy ROM i potem instalowac wszystkie aplikacje od podstaw, jesli mozna dzialac na tym samym dobrze funkcjonujacym systemie? Po co naprawiac cos co nie jest zepsute? Wiekszosc osob nawet w 50% nie wykorzystuje swoich urzadzen, wiec z wiekszoscia problemow, ktore usuwa nowy ROM nawet sie nie spotka.

Co innego jesli kupujemy palmtopa i nie ma nic zainstalowanego - wtedy nie tracimy czasu na ponowna instalacje wszystkich programow od podstaw. Ale ryzykujemy mozliwosc uszkodzenia PDA przez nieumiejetne wgrywanie ROMu - zawsze sa dwie strony medalu.

*

Offline old_

• *
  • 92
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 04, 2005, 08:40:36 »
A nier miałeś problemów z IE na starym ROM'ie - ja miałem - po zmianie zero problemów z IE. Jest wiele jeszcze drobnostek, które zostały permanentnie zmienione na plus - ja jestem zadowolony ze zmiany. Z doświadczenia wiem, jeszcze ze starego dobrego Compaq'a /dużych maszyn/, iż każdy nowy firmware więcej poprawiał niż psuł, choć raz zadażyło się tak, że tzw. ROMPAQ spowodował śmierć maszyny z winy złego firmware :)

pozdr.

old

« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 05, 2005, 10:20:31 »
przyznam że po wgraniu nowego ROM'u zdarza sie ze IE nagle mi sie wyłącza...

*

Offline pjj

• 5
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 16, 2005, 08:46:13 »
DROBNE PODSUMOWANIE PROBLEMÓW Z ROM 1.1 do hx4700

Wczoraj zainstalowałem nowy ROM w moim hx4700 i z (nie)przyjemnością potwierdzam występowanie wszystkich trzech podstawowych problemów opisanych na przestrzeni ostatnich tygodni:

1. Marchevka w wersji 1.2 niszczy strukturę menusów -- znikają zakładki w Ustawieniach/Settings, zmienia się kolejność ikon;

2. IE wyłącza się nagle po wybraniu linku -- dzieje się tak na różnych stronach WWW, bez jakiegoś systematycznego wzoru;

3. wygląda na to, że Macromedia FlashPlayer nie współpracuje z IE -- "flashowe" strony WWW nie wyświetlają się poprawnie, zamiast obrazków pojawiają się "białe pola z czerwonymi krzyżykami"...

Może warto stworzyć osobny wątek/temat w tej kwestii? (jęli jeszcze go nie ma, ale jakos nie mogłem znaleźć...).

Pzdr!

« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 16, 2005, 23:36:24 »
Poszukuję starszego rom-u bo po instalacji nowej wszystko mi sie chrzani ... czy ktos wie gdzie znalezc starsza angielska wersje ??

*

Offline kanczug

• 19211

« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 17, 2005, 14:47:29 »
Witam! W moim Hp'ku  4700 wystąpił jeszce jedem problem dołączając wyżej wymienione: po instalacji nowego romu dźwięk z głośnika jest cichszy i co gorsza niewyraźny jakby przestrowny. :( i również poszukuje wersji 1.00 w wersji angielskiej

*

Offline mago

• 325
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 17, 2005, 19:48:35 »
Cytat: bzyyczek
przyznam że po wgraniu nowego ROM'u zdarza sie ze IE nagle mi sie wyłącza...

Na czym polega u Ciebie to wylaczanie? U mnie po prostu czasami przestaje dzialac czyli twierdzi, ze dana strona nie istnieje.

*

Offline lachutm

• **
  • 187
  • Sprzęt: iPAQ hx4700 i iPAQ 510 Voice Messenger
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 18, 2005, 23:06:47 »
Ja jestem swierzym posiadaczem hx 4700 i jak narazie zaliczylem pare hard restartow. Raz nawet podczas wykonywania zwyklego soft resetu. Dziwne prawda. A co jest najsmieszniejsze
 kupowalem go w sieci Best Buy w Chicago a pod bateria widnieje napis: INSTYTUT ŁACZNOŚCI
          Potw. Zg. Nr. 174/2004
Backup battery po odlaczeniu glownej baterii nawet na min odrazu spada do poziomu przynajmniej 50%. Raz przez nieuwage tak chycilem Hard reset. Niewiem czy to usterka czy jakas przypadlosc tych modeli.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 19, 2005, 11:26:38 »
Podrzuc mi zdjecie tego napisu pod bateria... chetnie obadam.

*

Offline SebOlek

• *
  • 51
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 19, 2005, 13:42:17 »
Posiadam hx 4700 zakupionego u UK jak i dwa laptopy HP zakupine rowniez w UK, wszystkie wymienione przeze mnie urzadzenia posiadaja pod bateria certyfikaty homologacji z roznych panstw. w tym rowniez z Polski. HP przykleja poprostu 'uniwersalna' naklejke na produkt i juz.