Nieoryginalny akumulator do hx 4700

• 5 Odpowiedzi
  • 1183 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
Nieoryginalny akumulator do hx 4700
« dnia: Kwiecień 20, 2008, 22:33:24 »
Czy ktoś to używa/ł, lub ma jakieś informacje na ten temat  :?:

http://www.batimex.pl/towar.asp?idtowaru=1690

*

Offline tranzystor

• 500
  • Sprzęt: Blackberry 9000, PlayBook 16GB OS2
Odp: Nieoryginalny akumulator do hx 4700
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 22, 2008, 15:22:20 »
witam 
 sprobowac  mozna   .....   
Brutalna  prawda jest taka  iz  orginla  jest  diabelnie drogi  .... natomiast  zamiennik jak to zamiennik   prawdopodobnie ma  wyciety  pomiar temperatury  jak i   pamiec   ....  jest tylko proste  zabezpieczenie   by nie przeladowac   ...

ciekawe  ile rzeczywistej pojemnosci ma  ta  "extendet battery"
pozdrawiam 

ps  co sie  satlo z  oryginalna  bateria  ?
     one przez  dosc  zywotne    byly

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 22, 2008, 20:45:14 »
Witam,
ps  co sie  satlo z  oryginalna  bateria  ?
     one przez  dosc  zywotne    byly

Żyje i ma się w miarę dobrze :wink:, ale tylko "w miarę", bo już wyraźnie widać spadek pojemności (4 lata).

sprobowac  mozna   .....   
Brutalna  prawda jest taka  iz  orginla  jest  diabelnie drogi  .... natomiast  zamiennik jak to zamiennik   prawdopodobnie ma  wyciety  pomiar temperatury  jak i   pamiec   ....  jest tylko proste  zabezpieczenie   by nie przeladowac   ...

Nie da się ukryć, że oryginał jest drogi, ale zamiennik, mimo niskiej ceny, nie musi być znacząco gorszy. Mam doświadczenie w przypadku kamery DV (kilkuletni Panasonic z wyższej półki), gdzie oryginalny akumulator padł po trzech miesiącach eksploatacji :S, a drugi, który dostałem w ramach gwarancji, przeżył tylko 1,5 roku :S. Mam teraz od trzech lat dwa tanie zamienniki f-my Premium Gold (chyba podobna, jak ta Batimex) i spisują się nadspodziewanie znakomicie :shock: Faktem jest jednak to, że ładowanie akumulatora kamerowego odbywa się w ładowarce i żadne układy kontrolne w kamerze nie pośredniczą w tym procesie. Jak coś padnie w akumulatorze, przy braku wewnętrznych czujników, to w najgorszym przypadku d... da ładowarka, choć to też mało prawdopodobne, bo tego typu ładowarka ma w sobie wszystko. Inaczej i już nie tak kolorowo, wygląda ładowanie akumulatora podpiętego do PDA. Nie jestem tego do końca pewień, ale obawiam się, że jakieś układy na płycie PDA pośredniczą w ładowaniu (choćby info o postępie i stanie naładowania). Obawiam się więc, jak dalece ryzykuję :worried: :?: i stąd moje pytanie.
Mimo wszystko, dziekuję za zainteresowanie tematem i pozdrawiam.

*

Offline tranzystor

• 500
  • Sprzęt: Blackberry 9000, PlayBook 16GB OS2
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 23, 2008, 07:08:09 »
heja 
... co do kamery   to w  ladowarce masz  zabezpieczenie  przed  przeladowaniem  .....
natomiast wracajac  do tematu wlasciwego   ....  akku  w  hx-ie starczy mi na mniej wiecej  5h  powiedzmy sluchania muzyki przez  sluchawki BT  stereo   uzywam obecnie WM6  kozhury   rel 4  ostatni dobry  (w  swojej klasie  rom  !   b to  co jest teraz to juz   .... trash  !
w  sumie tez  myslalem  nad  bateria  extendet  ta 3650mah  :) bo czasem w porozy zdarzy sie   korzystac   troche   wiecej  ..... dlatego  tez  ciekawi mnie ta opcja    choc  widzialem jeszcze opcje  5000mah  :)  pozniej podam linka   
== pomiar napiecia  baterii  jest na koncowkach   czyli stadardowo  natomiast   chodzi o to  ze nie  ma prawdopodobmie pomiaru temperatury  oraz  kontroli ladowania ogniw   .... wszystko odbywa sie   przez analize poziomu  LOW --HIGH     czyli najnizszy bezpieczny poziom baterii oraz maxymalny najwyzszy   ..... co do jakosci   .... zastanawia mnie    tylko  czy  bedzie  widac ta pojemnosc  w dzialaniu  :D
---Moze nie bedziesz kojarzyl  ale   w  smartphonach   Mpx 200  byl podobny klopot  oryginal trzymal krotko   natomiast zamienniki to  tragedia   ...... poprostu  chodzily jak chcialy  ......
pozdrawiam   
ps wydaje mi sie  ze temat w miare sluszny   ! bo sprzet  ten jeszcze  dlugo bedzie sluzyc   natomiast materialy   ekslploatacyjne   coz     czas robi swoje 

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 24, 2008, 16:29:26 »
Dzięki "tranzystor" za krótką dyskusję.
No cóż, groszowy wydatek w porównaniu do oryginału, więc kupię i potestuję. Jak coś już będę wiedział, to napiszę - może się komuś przyda :proud:
Pozdrawiam.

*

Offline nurek3

• 442
  • Sprzęt: Acer N30, Palm Visor Platinum
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 30, 2008, 21:16:45 »
Może coś napiszę co do zamienników, choć miałem z nimi wiele do czynienia;)

Co do batimex-ów do mogę je polecić - sam używałem je w asusie A620(nówka chodził ok. 8h pod GPS). po wymianie na batimex o tej samej pojemności trzymała już 10h-11h. Tak samo w h2210 - ok. 1-1,5h dłużej. Może miałem farta, nie wiem, ale niedługo wymieniam baterię w 3970 i wybiorę oczywiście batimexa;)
http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656

Bardzo śmieszne malucha i resztę usuwać ;]