Jest WM6 dla hx4700!

• 598 Odpowiedzi
  • 170386 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline xenocrates

• **
  • 114
  • Sprzęt: BB 9800 Torch
Odp: Jest WM6 dla hx4700!
« Odpowiedź #150 dnia: Listopad 22, 2007, 18:12:50 »
Chodzi o to, że katalog, w którym umieścisz plik nie może mieć spacji w nazwie. Tzn np nie "Mój katalog" tylko "Mójkatalog".

« Odpowiedź #151 dnia: Listopad 30, 2007, 00:33:45 »
Troszeczkę OT chyba robię, ale...
Jak jest z wprowadzaniem polskich znaków w WM6?
Da się podłączyć do hx4700 jakąś klawiaturę na BT albo IR żeby można było z niej wprowadzać polskie znaki?
Jak tak to jak i jaką? (bo nie mam a usilnie chcę kupić)

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #152 dnia: Listopad 30, 2007, 00:42:54 »
@piotreckhardt
Nie polecam BT ani IP  poczytaj ten wątek : http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=85166.msg558581#msg558581
potrzebna zgoda

*

Offline xenocrates

• **
  • 114
« Odpowiedź #153 dnia: Grudzień 01, 2007, 10:35:36 »
Zgadzam się o tyle, że na BT i IR uzyskanie polskich znaków jest bardzo trudne.
Używałem oryginalnej Foldable Keyboard HP. Działa jako tako pod WM 6 z przerobionym sterownikiem jeszcze spod 2003SE (o którym było wyżej).
Można próbować używać klawiatury Bluetooth HP,
ale jedyny sposób na uzyskanie polskich znaków jaki znalazłem jest poprzez AE Keyboard Mapper (http://ae.inc.ru/aekmapdownload.php)
Ale jest problem. Ponieważ klawiatura Bluetooth posiada EuroSymbols pod niektórymi klawiszami (e, z, x, c) nie da się ich przemapować tak, żeby działały z altem.
Rozwiązałem ten problem podstawiając (strzałkę w lewo) zamiast altu.
Trochę to utrudnia życie, ale da się pisać (na stronach AE jest wrzucony zrobiony przeze mnie taki układ klawiatury).
Używać klawiatury Bluetooth warto z jednego tylko powodu.
Jest po prostu trochę większa i zbliżona rozmiarami do klawiatury Notebookowej.
Dlatego jak ktoś pisze bezwzrokowo ma mały problem z przestawieniem się w ułożeniu rąk. 

*

Offline macholl

• 274
  • woojek mierzej, elo.
    • Moje zdjęcia
  • Sprzęt: Mio168, x51v, Samsung i600
« Odpowiedź #154 dnia: Grudzień 07, 2007, 21:39:12 »
a ja mam pytanie odnosnie zaladowania systemu z karty SD.
W najnowszym releasie (4) w instrukcji jest tak:

On the other hand if you want to flash your device using SD,you have to:
1.Run Create_SD_ROM.bat
2.Change X: in Write_SD_ROM_to_SD.bat to your SD card (for exsamp. F:)
3.Run Write_SD_ROM_to_SD.bat and wait
4.Put your SD in device
5.Enter Bootloader (Contacts+iTask+Reset)
6.Press Power and wait
8.Enjoy yourself again :)

punkt pierwszy: nie ma problemow, klikam dwa razy, i pojawia sie plik OS.raw
punkt 2: nie moge skumac o co chodzi  :worried: mam skopiowac TYLKO ten plik Write_SD_ROM_to_SD.bat na karte czy wszystkie pliki z folderu?
punkt 4: czy urzadzenie ma byc wlaczone jak wkladam karte pamieci?

sorry ze tyle pytan ale pierwszy raz zmieniam rom i sie stresuje :D
Wizard -> p526 -> hx4700 -> Universal -> x51v :)
do tego mio168, i600 :)

Regulamin - potrzebna zgoda administracji

« Odpowiedź #155 dnia: Grudzień 08, 2007, 10:37:56 »
2. edytorem tekstowym otwórz plik ...bat i zamiast odwołania do dysku X: wstaw odwołanie do twojego slotu SD, jaka to litera to ty wiesz  :)
4. na mój nos nie ma znaczenia
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2007, 10:41:19 wysłana przez jarrypl »

« Odpowiedź #156 dnia: Grudzień 16, 2007, 11:07:29 »
witam moze ktos po Polsku wrzucic jak zainstalowac wm6 z karty sd i jakos dokladnie opisac pozdro
pliss!!!!!!!!!!!!!
widze ze wszyscy instaluja anikt nie moze napisac co za narod!!!!!!!!!!!!!!!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2007, 23:24:36 wysłana przez tombar2 »

*

Offline k74

• *
  • 78
  • hx4700 4ever
    • wp.pl
« Odpowiedź #157 dnia: Grudzień 16, 2007, 21:57:12 »
Witam,

Po zainstalowaniu wm6 nie ma kontaktów -ksiazki telefonicznej i adresowej

po nacisnieciu contacts, pojawia sie napis contacts kolo startu i rownoczenie w rogu krzyzyk jak w kazdej aplikacji  i momentalnie znika, zadnych bledow nie pokazuje ale sie nie uruchamia.

Mial ktos cos takiego?

Jak to naprawic, cos w rejestrze czy wgrac  moze contacts.cab (jezeli ktos ma to czy muglby wkleic na forum)??

pzdr.
Napisane: Grudzień 16, 2007, 21:36:18
a moze ma to zwiazek ze zainstalowalem spb pocket plus 4 ?
To nie miejsce na ogłoszenia.

*

Offline k74

• *
  • 78
  • hx4700 4ever
    • wp.pl
« Odpowiedź #158 dnia: Grudzień 17, 2007, 18:02:41 »
przeinstalowalem wm6 i ok
To nie miejsce na ogłoszenia.

*

Offline świetlik

• 450
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S i9003
« Odpowiedź #159 dnia: Grudzień 20, 2007, 13:07:08 »
witam moze ktos po Polsku wrzucic jak zainstalowac wm6 z karty sd i jakos dokladnie opisac pozdro
pliss!!!!!!!!!!!!!
widze ze wszyscy instaluja anikt nie moze napisac co za narod!!!!!!!!!!!!!!!
też sie przychylam do prośby - pewne zagadnienia dot. programowania pocketów są dla mnie na pograniczu wiedzy tajemnej i magii

*

Offline tranzystor

• 500
  • Sprzęt: Blackberry 9000, PlayBook 16GB OS2
« Odpowiedź #160 dnia: Grudzień 29, 2007, 17:55:06 »
witam 
 ja probowalem  wrzucac   WM6  z karty  SD  lecz    po  formacie   karty na  tak zwany raw   efekt byl  taki  ze  obraz na niej byl  a  palmtop ne chcial   tego lyknac   
==================================================================================================
Zrobilem to  w  sposob  standartowy     hx4700
-  najpierw  zrobilem upgrade  do WM5 hp  upgrade
- pozniej  wgralem na to   -> sp33318   ze strony  hp / zakladka wm5/
-a pozniej za pomoca   "uniwersal bootloader-a  wgralem  wm6 rel 4
x aby to zrobic    sciagamy owy  boot loader
x sciagamy  plik  rar z   obrazem systemu
x  tworzymy  sobie na  pratycji  c  jakies  foder   np  c:/hx4700  (brak spacji!!)
tam wrzucamy  bootloadera  oraz  wypakowujemy tam  zawartosc  rar -a
x w przypadku  visty  wylaczamy opcje komunikowania sie przez usb/bluetooth mobille center   w  xp  takze  robimy to  w  active  sync 4,xx
x w przypadku  visty  probgram bootloadre   uruchamiamy jako administrator!!  --> wlasciwosci programu  ->  zmieniamy na kompatybilnosc  z windows xp sp2 --> oraz zaznaczmy "uruchom jako administrator"
x uruchamiamy  bootloadera
zapyta nas  o sterowniki do visty klikamy ok 
 jesli  nie zostaly zmienione automatycznie  ...---> wowczas robimy to recznie   ( data sterownika  z 2005r)
x  ponownie  wchodzimy w   mobille center   i wlaczamy    polaczenia   usb 
x   wkladamy urzadzenie   w trybie  fleszowania  w  stacje  dokujaca   ....  podajemy recznie  nowy sterownik z  katalogu    gdzie  rozpakowal sie   bootloader ( dotyczy visty)
odpalamy  bootloadera jeszcze raz   i   wskazujemy plik  do fleszowania  . ....  no i    samoczynnie  rusza to z buta     pozniej pozostaje nam  czekac   
-----------------UWAGA  NA EKRANIE PALMA NEI BEDZIE PASKU POSTEPU  WGRYWANIA  OBRAZU !!!!   TRZEBA CIERPLIWIE CZEKAC  TO JAKIES  15 MIN  !!!!!

« Odpowiedź #161 dnia: Grudzień 29, 2007, 18:39:29 »
Zacząłem wgrywać obraz, postęp w procentach szedł i stanął na 31% i ani drgnie. Co zrobić żeby nie popsuć PDA?
==
EDIT:
Działa. 31% to dla niego 100%. To normalne że nie mam Worda i Excela? Skąd je wziąć?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2007, 19:36:27 wysłana przez piotreckhardt »

*

Offline świetlik

• 450
« Odpowiedź #162 dnia: Grudzień 29, 2007, 21:08:38 »
 !!!!!

to jeszcze potrzeba WM5??? to chyba podziękuję i zostanę jeszcze jakiś czas przy WM2003se, właściwie nie mam mu nic do zarzucenia oprócz nie pierwszej już świeżości. WM6 chyba przyjdzie za jakiś czas jak pomyślę o zmainie sprzętu.
Napisane: Grudzień 29, 2007, 20:31:45
jeszcze raz nauczka, że trzeba czytać całe wątki - nie trzeba wm5, żeby zainstalować wm6, jak poczytam jeszcze trochę to może jednak spróbuję, ale może ktoś mógłby jednak napisać jak zaistalować wm6 z karty SD???

*

Offline tranzystor

• 500
« Odpowiedź #163 dnia: Grudzień 29, 2007, 22:04:42 »
pamnowie tam jest office 
w  stacie na  gorze  jest folder  office 2006  najnowsza wersja   
a 31%  to dla niego 100  z  tej racji iz plik ma 40 mb  .....

« Odpowiedź #164 dnia: Grudzień 29, 2007, 22:26:52 »
Ano jest. Przepraszam ;)
Ktoś pisał, że używa tej składanej klawiatury z WM6 z jakimś sterownikiem, że są polskie znaki. Mógłby ten kolega się podzielić tym sterownikiem? ;)

*

Offline tranzystor

• 500
« Odpowiedź #165 dnia: Grudzień 29, 2007, 22:39:24 »
jak komus  trzeba     to moge  wrzucic  windows  live   ..........   

« Odpowiedź #166 dnia: Grudzień 29, 2007, 22:51:56 »
Nie wiem co znaczy "wrzucić windows live" ale jeśli chodzi o wystawienie gdzieś do ściągnięcia tego PL układu klawiatury to mi jak najbardziej zależy :-)

*

Offline xenocrates

• **
  • 114
« Odpowiedź #167 dnia: Grudzień 30, 2007, 13:02:38 »
Przesłałem sterownik na priva sprawdź pocztę, a jak masz gdzie to wrzuć i zamieść linka, żeby i inni skorzystali.

« Odpowiedź #168 dnia: Grudzień 30, 2007, 17:08:12 »
Dzięki, ale nie doszło mi nic.

*

Offline świetlik

• 450
« Odpowiedź #169 dnia: Grudzień 30, 2007, 20:49:56 »
Mam lajkonickie pytanie: z tych wszystkich linków do ROM-ów, który wybrać: FIX2, RELEASE3 czy RELEASE4, nie mam żadnego doświadczenia ze zmianą ROMu, stąd pytanie, które wyda się głupie ale wolę głupio spytać niż coś głupio zepsuć? Zwłaszcza, że jak czytam to przy każdej wersji jest jakieś "ale".

« Odpowiedź #170 dnia: Grudzień 30, 2007, 23:49:10 »
RELEASE4 jest najnowsze. Poza tym - u mnie działa ;)

*

Offline świetlik

• 450
« Odpowiedź #171 dnia: Styczeń 01, 2008, 16:52:56 »
Dzięki. Dzisiaj chyba spróbuję. Mam nadzieję że warto.
Napisane: Grudzień 31, 2007, 09:11:19
2. edytorem tekstowym otwórz plik ...bat i zamiast odwołania do dysku X: wstaw odwołanie do twojego slotu SD, jaka to litera to ty wiesz  :)
4. na mój nos nie ma znaczenia

Gdzie znaleźć info jaka litera odwołuje się do mojego slotu SD? Przeszukałem wszystko ale nie mam pojęcia gdzie szukać...

Napisane: Grudzień 31, 2007, 15:26:24
Witam w Nowym Roku.
Zainstalowałem WM6 RELEASE 4 i prawie wszystko ok, hula aż miło, mam jednak problem z synchronizacją z desktopem.
Zainstalowałem ActiveSync4.5 i palmtop łączy się z komputerem ale zawiesza się przy synchronizacji kontaktów, potem w raporcie pojawia się komunikat, że muszę coś zrobić z moją skrzynką pocztową bo ma za duży rozmiar i muszę coś usunąć i spróbować jeszcze raz. Wywaliłem wszystkie maile i dalej zatrzymuje się na "kontaktach". Mogę instalować programy na pockecie przez ActiveSynca - przynajmniej tyle. Na desktopie XP.
Ponowne załadowanie WM6 nic nie dało, dalej jest to samo. Odinstalowanie i zainstalowanie ponowne ActiveSynca też nie pomogło.
Czy ktoś miał taki problem? Jak go rozwiązać?
treść komunikatu: desktop synchronization cannot be completed. Reduce your mailbox size by deleting some items and folders and try again. Kod obsługi: 85010017
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 2008, 21:45:51 wysłana przez świetlik »

« Odpowiedź #172 dnia: Styczeń 04, 2008, 13:18:52 »
witam 
 ja probowalem  wrzucac   WM6  z karty  SD  lecz    po  formacie   karty na  tak zwany raw   efekt byl  taki  ze  obraz na niej byl  a  palmtop ne chcial   tego lyknac   
==================================================================================================
Zrobilem to  w  sposob  standartowy     hx4700
- pozniej  wgralem na to   -> sp33318   ze strony  hp / zakladka wm5/
-a pozniej za pomoca   "uniwersal bootloader-a  wgralem  wm6 rel 4
x aby to zrobic    sciagamy owy  boot loader
x sciagamy  plik  rar z   obrazem systemu
x  tworzymy  sobie na  pratycji  c  jakies  foder   np  c:/hx4700  (brak spacji!!)
tam wrzucamy  bootloadera  oraz  wypakowujemy tam  zawartosc  rar -a
x w przypadku  visty  wylaczamy opcje komunikowania sie przez usb/bluetooth mobille center   w  xp  takze  robimy to  w  active  sync 4,xx
x w przypadku  visty  probgram bootloadre   uruchamiamy jako administrator!!  --> wlasciwosci programu  ->  zmieniamy na kompatybilnosc  z windows xp sp2 --> oraz zaznaczmy "uruchom jako administrator"
x uruchamiamy  bootloadera
zapyta nas  o sterowniki do visty klikamy ok 
 jesli  nie zostaly zmienione automatycznie  ...---> wowczas robimy to recznie   ( data sterownika  z 2005r)
x  ponownie  wchodzimy w   mobille center   i wlaczamy    polaczenia   usb 
x   wkladamy urzadzenie   w trybie  fleszowania  w  stacje  dokujaca   ....  podajemy recznie  nowy sterownik z  katalogu    gdzie  rozpakowal sie   bootloader ( dotyczy visty)
odpalamy  bootloadera jeszcze raz   i   wskazujemy plik  do fleszowania  . ....  no i    samoczynnie  rusza to z buta     pozniej pozostaje nam  czekac   
-----------------UWAGA  NA EKRANIE PALMA NEI BEDZIE PASKU POSTEPU  WGRYWANIA  OBRAZU !!!!   TRZEBA CIERPLIWIE CZEKAC  TO JAKIES  15 MIN  !!!!!
Witam robie ta instalacje tak jak napisales i nic moze za malo szczegolowo opisane to jest i czegos nie robie
jaK KTOS MOZE NAPRAWDE SZCZEGOLOWO TO OPISAC I WRZUCIC TO PROSZE POZDRAWIAM

*

Offline świetlik

• 450
« Odpowiedź #173 dnia: Styczeń 04, 2008, 23:33:11 »
Też próbowałem z karty ale coś nie szło, wskuek braku jakiegokolwiek wsparcia spróbowałem drugim sposobem jaki został opisany w instrukcji obsługi RELEASE4. Zaznaczam, że na desktopie mam XP-ka, nie wiem czy zadziała z Vistą skoro piszą o jakimś sterowniku.
Rozpakuj ściągniety skądś plik z ROMem a potem:
1. wciskasz na kompie ctrl+alt+delete i w menedżerze urządzeń w procesach zamykasz WCESCOM.EXE żeby zamknąć ActiveSynca
2. uruchamiasz tryb bootloadera w palmtopie Contacts+iTask+Reset
3. wstaw palmtopa w "kołyskę"
4. klikasz na plik "mttylla.exe"
5. pojawia się okienko w którym po lewej stronie wybierasz port : \\.\WCEUSBSH001 i ok
6. wpisujesz w tym co się pojawia komendę: lnb OS_WM6.nbo
7. Czekasz - trwa to ok 8 minut - po skończeniu ładowania pojawia się napis "Done"
8. robisz hard reset lub jeżeli nie pomoże to clean reset - zmienia się sposób przeprowadzenia clean resetu, wciskasz Contacts+Inbox+Reset pyta Cię o potwierdzenie clean resetu, potwierdzasz wciskając Calendar.
Pamiętaj , że synchronizować z desktopem można tylko przez ActiveSync 4.5
Jeśli wszystko pójdzie ok to pozostaje się cieszy z nowego WM6.
Powodzenia
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2008, 23:39:48 wysłana przez świetlik »

« Odpowiedź #174 dnia: Styczeń 05, 2008, 09:28:45 »
Też próbowałem z karty ale coś nie szło, wskuek braku jakiegokolwiek wsparcia spróbowałem drugim sposobem jaki został opisany w instrukcji obsługi RELEASE4. Zaznaczam, że na desktopie mam XP-ka, nie wiem czy zadziała z Vistą skoro piszą o jakimś sterowniku.
Rozpakuj ściągniety skądś plik z ROMem a potem:
1. wciskasz na kompie ctrl+alt+delete i w menedżerze urządzeń w procesach zamykasz WCESCOM.EXE żeby zamknąć ActiveSynca
2. uruchamiasz tryb bootloadera w palmtopie Contacts+iTask+Reset
3. wstaw palmtopa w "kołyskę"
4. klikasz na plik "mttylla.exe"
5. pojawia się okienko w którym po lewej stronie wybierasz port : \\.\WCEUSBSH001 i ok
6. wpisujesz w tym co się pojawia komendę: lnb OS_WM6.nbo
7. Czekasz - trwa to ok 8 minut - po skończeniu ładowania pojawia się napis "Done"
8. robisz hard reset lub jeżeli nie pomoże to clean reset - zmienia się sposób przeprowadzenia clean resetu, wciskasz Contacts+Inbox+Reset pyta Cię o potwierdzenie clean resetu, potwierdzasz wciskając Calendar.
Pamiętaj , że synchronizować z desktopem można tylko przez ActiveSync 4.5
Jeśli wszystko pójdzie ok to pozostaje się cieszy z nowego WM6.
Powodzenia
witam wszystko sie udalo smiga jak szalony tylko nakladka marchewka rozwala system i nie chodzi ale po angielsku tez sie da pozdrawiam

*

Offline świetlik

• 450
« Odpowiedź #175 dnia: Styczeń 05, 2008, 14:40:24 »
Świetnie, że się udało.
A ja niestety wróciłem do WM2003se - nie mogłem rozwiązać problemu z synchronizacją z desktopem, a to w moim przypadku niezbędne. Ale z tego co czytam to inni tego problemu nie mają więc pewnie za jakiś czas spróbuję jeszcze raz.
Pozdrowionka

*

Offline 5turbo

• 3
  • www.5turbo.com
  • Sprzęt: Hx4700
« Odpowiedź #176 dnia: Styczeń 05, 2008, 20:48:54 »
Świetnie, że się udało.
A ja niestety wróciłem do WM2003se - nie mogłem rozwiązać problemu z synchronizacją z desktopem, a to w moim przypadku niezbędne. Ale z tego co czytam to inni tego problemu nie mają więc pewnie za jakiś czas spróbuję jeszcze raz.
Pozdrowionka

Active sync 4.5. Wylacz w ustawieniach palma w zakladce USB to PC Enable advanced network functionality. Jak to nie pomoze ubij proces w komputerze "rapimgr.exe" oraz  "WCESMgr.exe" oraz "wcescomm.exe" i odpal activesync.

*

Offline macholl

• 274
  • woojek mierzej, elo.
    • Moje zdjęcia
« Odpowiedź #177 dnia: Styczeń 06, 2008, 20:15:08 »
u mnie oczywiscie cos nie tak :/
jak wybiore port \\.\WCEUSBSH001 to nie moge nic wpisac w okienku ktore sie pojawia ;/
ktos mial cos takiego?

*

Offline 5turbo

• 3
  • www.5turbo.com
  • Sprzęt: Hx4700
« Odpowiedź #178 dnia: Styczeń 06, 2008, 22:55:27 »
u mnie oczywiscie cos nie tak :/
jak wybiore port \\.\WCEUSBSH001 to nie moge nic wpisac w okienku ktore sie pojawia ;/
ktos mial cos takiego?

A jestes w trybie boot loadera?

*

Offline macholl

• 274
  • woojek mierzej, elo.
    • Moje zdjęcia
« Odpowiedź #179 dnia: Styczeń 06, 2008, 23:47:13 »
tzn wciskam contacts+itask+reset i pojawia sie ekran startowy i pasek ladowania tak jakby, podczas ladowania wkladam pocketa do kolyski i ten pasek sie zapelnia ale dalej juz nie idzie, tzn nie ma tych podstaw obslugi cut/paste i wyrownywania ekranu.