Hmm... Co prawda pisałem już o moim problemie w
innym wątku ale mam nadzieję, że administracj wybaczy mi poruszenie tego tematu tutaj, skoro już rozmawiamy o udostępnianiu połączenia z telefonu. Tam zresztą pisałem o eksperymentach na kilku urządzeniach, jedynie wspominając o problemie z 4700.
A mianowicie postanowiłem udostępnić połączenie z Samsunga SGH-i600. W Smartfonie robi się to za pomocą programu Internet Sharing, który zamienia smartfona w modem USB/BT (w zależności od ustawień). Po włączeniu "connect" odpala sesję GPRS i oczekuje na nawiązanie połączenia ze strony urządzenia, któremu ma być udostępnione połączenie.
Na 4700 włączyłem BT, wszedłem w Menedżer i przeskanowałem otoczenie w poszukiwaniu nowych urządzeń. Znalazło i600, sparowało go, autoryzowało połączenie i znalazło m.in. usługę Bluetooth PAN. Po kilku tapnięciach miałem już do dyspozycji ikonkę nawiązującą połączenie. Menu kontekstowe -> Connect i mam połączenia. To znaczy... Tak jakbym miał... Wszystko wskazuje na to, że iPAQ jest podłączony do sieci. Ikonka jest zielona, w górnym pasku widzę dwie strzałki, a jednak z niczym nie mogę się połączyć. Opera Mobile po kilkudziesięciu sekundach oczekiwania informuje mnie, iż niemożliwe było odnalezienie zdalnego serwera. GaduMobile pokazuje komunikat "Łączenie" a po kilkudziesięciu sekundach wyświetla od razu "Rozłączono". Podobnie zachowuje się wmIRC. Nie można ściągnąć poczty - dosłownie nic co ma związek z Internetem nie działa, chociaż powinno.
Przy połączeniu przez WiFi oraz AS wszystko działa jak należy. Mogę także dodać, iż na iPAQ h4150 z WM2003 i sterownikami Widcomm (czyli te same co w 4700) konfiguracja w ten sam sposób zakończyła się 100% sukcesem.
Jakieś pomysły? Co mogłem zrobić źle? Może istnieje jakaś inna metoda udostępnienia połączenia z i600 na 4700 poprzez Bluetooth?